Кметът на Смолян в интервю за Агенция "Фокус“ за равносметката от 2022 г. за Общината.



Господин Мелемов, каква беше 2022 г. за община Смолян?

Сложна и трудна година беше 2022 за община Смолян. Това е така заради инфлацията, неустойчивата политическа обстановка и всичко това се отразява и на общините, защото когато няма предвидимост е сложно за нас. Въпреки трудностите обаче приключваме годината сравнително успешно.

Започна реализацията на един от най-дългоочакваното проекти, този за подмяна на горивната база. На какъв етап е той и колко домакинства вече се отопляват с новите щадящи атмосферния въздух уреди?

Има да, може би около 200 домакинства в община Смолян вече имат нови котли на пелети, започва и монтирането на климатиците. Това беше наистина много важна задача за нас, защото в нашия град се развива преди всичко туризъм и нямаме тежки предприятия, но през зимата въздухът е замърсен. Така че реализацията на проекта за подмяна на горивната база заедно със санирането на жилищните сгради са двете мерки, които наистина ще дадат ефект в бъдеще и екологията в града ще бъде на много по-високо ниво.

Започна и платеното паркиране в Смолян. Какви са отзивите и оправдаха ли се очакванията ви от въвеждането му?

Има всякакви отзиви за въвеждането на платеното паркиране в Смолян. Основният ефект него, който ние търсим е когато хората дойдат в града и искад да си свършат работата в НОИ, НАП или на Стария център в полицията, кадастъра и т. н., да имат възможност да паркират, да дадат левче и да си свършат бързо работата. Това беше и основният мотив. Идваха хора и постоянно ни казваха, че няма къде да спрат около институциите в града и се налага да въртят по 3-4 пъти докато спрат, а са дошли в работно време през деня. Това беше основния мотив и смятам, че постигнахме резултатът, който искаме. Има и недоволни, защото такак са свикнали, но автомобилите в града станаха толкова много и беше неизбежно въвеждането на тази мярка.

А кои са останалите по-важни дейности и проекти, по които се работи тази година?

Един от най-важните проекти за целия град и санирането и модернизирането на планетариума. Имаше малко забавяне и поради ковид и поради други причини, но работата върви и смятам, че през 2023 г. ще открием новия, модернизиран и европейски планетариум.

А докъде се стигна със санирането на жилищните сгради, колко са те в Смолян? Стана ясно, че се отваря и нова процедура за кандидатстване.

В Смолян има санирани над 60 жилищни блока, но новата процедура има нови правила, които малко усложняват нещата. Ние се постарахме и събрахме всички домоуправители, за да им разясним новите условия. Всички виждат, че това е огромен шанс, особено сеге и с повишените цени на енергоносителите, санирането е много важно нещо. Тук обаче живеещите в жилищните блокове трябва да платят енергийното обследване, което трябва да имат, за да може да се кандидатства за саниране. Много от желаещите започнаха да правят това енергийно обследване, което дава шанс да санираме още доста сгради. Надявам се, че повече хора осъзнават ефекта от това и ще се направят енергийното обследване.

Очакват се на последното заседание на Общински съвет – Смолян да се разгледат промени в местните данъци и такси. Какви са те и какво наложи промяната им?

Причините за промените са повишаването на разходите – голямата инфлация, скока на минималната работна заплата и се очаква още да се повиши. Това е повишаване на стойност на различните услуги и от това идва и повишаването на таксите на съответните услуги. Стараем се да бъдем в нормални нива и да не сме в максимума, за да не товарим гражданите. Специално за Пампорово, курортът е на територията на две община – Смолян и Чепеларе, така че имаме разбирателство, че трябва да бъдат еднакви. На места границата между общините в курорта минава така, че на 10 метра има две сгради, които са в различните общини и е логично да бъдат с еднакви туристически данъци.

Да засегнем и още един наболял проблем, който тревожи от години жителите на Смолян. Все още в града има доста безпризорни кучета, работи ли приютът и какво се прави за намаляване популацията им?

Приютът работи, има назначени хора, но постоянно излизат нови кучета в града и това е факт. Ние не сме спирали да работим, да се обработват и чипират кучетата, но е факт, че кучетата "извират“, грубо казано. Постоянно реагираме на сигнали от граждани. Особено там, където имаме сигнали за агресивни кучета моментално реагираме. Тези кучета се оставят в приюта. Нека гражданите да подават сигнали, за да може да реагираме навреме и да няма пренебрегнати.

Зимният туристически сезон вече започна, какъв очаквате да бъде той, ще има ли туристи?

Тенденцията през последните години е такава, че всяка година има ръст на туристите. Курорта вече посреща туристи. Ситуацията е трудна чисто икономически с голяма инфлация, картите са доста скъпи, но пък особено българите си обичат Пампорово и съм уверен, че каквото и да се случва хората не могат да спрат да празнуват и да живеят. Надявам се, че сезонът ще бъде добър. И община Чепеларе, и ние вложихме инвестиции по инфраструктурата на курорта, постарахме се да бъде по-приветлив и по-уреден и направихме това, което зависи от нас. Останалото ще го свърши туристическия бранш и аз съм убеден, че ще бъде успешен сезона.

Понеже заговорихме за зимни спортове, стана ясно, че се работи по отваряне на писта в Смолян. Кога се очаква тя реално да заработи и на нея да се карат ски?

Очакваме другата зима да имаме писта. Откакто съм кмет винаги сме обръщали особено внимание на спортните обекти, за да създаваме условия на децата и младите хора да могат да спортуват, защото това е много важно. Смолян е планински град и наистина не е нормално децата да не могат да карат ски. Основната задача на тази писта, която няма да бъде професионална и ще бъде с дължина 100-150 метра, е да се научат нашите деца да карат ски. Това ни е основната задача и съм убеден, че догодина през зимата децата на Смолян ще карат ски в града.

Кои са основните задачи и проекти, които сте си поставили за цел през 2023 г.?

Вече споменах част от тях – модернизацията на планетариума, завършване подмяната на горивната база в домакинствата. Същевременно искаме да подобрим и инфраструктурата, но тук проблемът е с водния цикъл на града, защото ние имаме възможност и сме обещали, но чакаме първо те да си свършат работата, за да може и ние да го направим след тях и да инвестираме. Опитваме се по всякакъв начин да контактуваме с тях и да ги караме да работят по-стегнато и по-бързо, за да може и ние след това да оправяме инфраструктурата на града. По проект по Норвежката програма ще подменим и осветителните тела в града с по-модерни LED.

Какво ще пожелаете на жителите на Смолян за новата 2023 година?

На първо място пожелавам на всички здраве, след това мир, повече надежда да имат хората, повече усмивки и да запазят най-важните качества на родопчани – доброта и гостоприемство.

Нели ГЕРГЬОВСКА