Николай Мелемов, кмет на Община Смолян, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" 

На Никулден ще ви срещнем отблизо с градоначалника на Община Смолян Николай Мелемов, който днес е именник. Какво го мотивира години наред да управлява и да се грижи за местните жители? Какви са бъдещите му намерения? Казвам добро утро на г-н Николай Мелемов и честит имен ден!  

Добро утро. Благодаря ви! Честит имен ден на всички именници, банкерите също празнуват днес, жива и здрави да сме всички!  

Г-н Мелемов, колко важни са за вас имената и какво ви е дало вашето име?  

Първият въпрос, защото все пак аз смятат, че човекът прави името, но в крайна сметка аз съм кръстен на дядо ми Никола, така че за мен това е естествена, родова памет и отговорност, но името носи със себе си и карма.

Вие имате две дипломи за висше образование: ветеринарна медицина в Харковския университет, Украйна и национална сигурност във Военната академия в София, но избирате да бъдете градоначалник. Защо?  

Така се случи в живота. Не съм го планирал, просто така се стекоха обстоятелствата, за което не съжалявам, защото да си кмет освен огромната отговорност е и един голям шанс да направиш нещо за своята община, за своя град. Така че късмет, съдба.  

Г-н Мелемов, разбрахме, че вчера проф. Николай Габровски беше номиниран за кандидат премиер. Той е доказан неврохирург. А вие сте също лекар, ветеринарен лекар. Как според вас лекарската професия помага на политиката?  

Не знам дали е лекарската професия, по-скоро човешките качества, защото никой не е завършил училище за политици, по-важни са личните и човешки качества, които естествено помагат на човек да се реализира в професията и да стане добър професионалист, но смятам, че е в основата са те.  

Как оценявате действията на вашата партия, на ГЕРБ?  

Последователни. Трудни времена, да, много негативизъм имаше от другите политически сили към нас, но вижте, в политиката не трябва да има емоции. В крайна сметка основното е, че трябва да се работи за народа, за хората. Така че се надявам да отминат тези времена с омраза, защото една нация с омраза не може да върви напред, и се надявам в бъдеще да се успокоят нещата, да има диалог. Това е начинът да вървим напред.  

Вие като кмет поддържате връзки с политическите партии, обществените организации и движения, както и други органи на местното самоуправление в страната и в чужбина. Какво ви казват жителите на вашия град? Какви коментари отправят към вас? Какво мислят за държавата ни?  

Местната политика е коренно различна от националната, защото тук решаваме едни житейски, реални проблеми и рядко говорим за политика на място. По-скоро говорим за местните проблеми, за начина на тяхното решаване, и се опитвам да не деля хората по партиен и по никакъв друг принцип. Така че на ниво местна власт всичко е много по-различно. Комуникирам с всички, нямам проблеми с никой. Пак казвам, темата са местните проблеми.  

А какви проблеми стоят на дневен ред в Община Смолян, г-н Мелемов, и чакат решение?  

Ами стандартните проблеми. Дълги години имахме проблеми с инфраструктурата, защото много неща направихме, стараем се, но парите никога не стигат.

А сега и бюджетът ще се забави.  

И бюджетът се забави, и разходите много нараснаха. Тази прословута безплатна детска градина натовари общините изключително много, тъй като тя е безплатна само за гражданите и то независимо от техния социален статус.  

С колко ви натовари? С колко натовари Община Смолян безплатната детска градина?  

800 000 лева на година, някъде там. Да, това са пари, които ние общините нямаме в излишък, т.е. трябва да спестим от капиталови разходи, за да дадем за детските градини. Така ще бъде естествено. Отделно ток, отделно нафта, пелети и т.н.  

Какви проекти в момента са в ход във вашата община?  

В момента подменяме печките с котли на пелети с климатици, което е много важно, защото знаете, че зимата в Смолян е от замърсените градове, така че надявам се с тази мярка – над 3 000 домакинства ще получат безплатно отоплителни уреди. Това е много важно, както казах, тъй като ние тук нямаме тежка промишленост, за да имаме замърсяване, но зимата много хора се топлят на дърва, на въглища, и това естествено е неблагоприятно. Така че с тази промяна се надявам да стане и зимата, освен лятото, въздухът ни не от най-чистите зимата, имахме проблеми. Така че тази програма е много важна за нас. Сега е в ход, тече, подменят се уреди. Ремонтираме и модернизираме Планетариума. Вярно, проточи се година и нещо, но ще стане един от най-модерните в Европа, което е забележително за нашия град, и ред други по-малки проекти.  

Освен това, какво друго предприемате за зимния сезон?  

За зимния сезон разчитаме много на туризма в Родопите. И факт е, че в последните години и селският туризъм, и Пампорово се развиват много добре. Така че сме осигурили богата програма за месеца и се надяваме много хора да посетят нашия край.