С нашия гост ще поговорим за проблемите с лекарствата в аптеките. С нас е Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Радвам се, че отново сте в нашия ефир, и този път може би с позитивни новини. Както знаем, в последно време обстановката с липсващите лекарства се нажежи. Каква е ситуацията в момента?  

По отношение на антибиотиците – значително по-добре, отколкото в началото на годината. Дойдоха доста антибиотици. Сега може да се каже, че ситуацията се нормализира постепенно.  

Това е прекрасна новина.  

Да.  

В началото на месеца стана ясно, че в аптечната мрежа липсват около 45 медикамента, както и лекарствата за деца. Сега какво е положението откъм лекарствата за деца?  

Ами дойдоха няколко суспензии, например имам Амоксиклав суспензия от 400 мг вече, има Клацид имаше и преди, сега дойде Медоклор, Панцеф има на алкалоид един, Цефиксим като международно наименование. Така че има вече избор по отношение на вида на антибиотика. Преди беше доста ограничен. Основно се предписваше Азитромицин, защото имахме големи количества. Сега вече има и някои цефалоспорини, така че е значително по-добра ситуацията.   

Добре, а за диабетно болните остава ли трудно снабдяването с лекарствата, които са им необходими?   

Там големи промени няма, за разлика от антибиотиците. Тук продължават да липсват някои инсулини, като Humalog например от 300 единици, Актрапид Пенфилл 100. Липсват и някои перорални диабетни средства като Джентадуето, като Гликлакон, Метфогама от 1000 по 60. Липсват и други инсулини, като НовоРапид например Пенфилл от 100 единици. Липсва и известното Оземпик в момента.    

Все още липсва?  

Да.  

Какво да правят тези хора, които все още нямат необходимите медикаменти?  

Ами какво правят – чакат да дойдат тези продукти, купуват, когато има, обикалят аптеки. За съжаление, нямат много голям избор. Ходят в чужбина, разбира се, когато им е възможно. И се надяват на политиката на министерството да се променят тези неща. Има така да се каже позитивни новини в това отношение, защото се говори за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще позволят и други  промени, касаещи лекарствоснабдяването в нормативно отношение, които ще променят според мен в позитивна насока лекарствоснабдяването и ще намалят тези дефицити.   

Да се надяваме, че ще бъде така. Добре, ситуацията, г-н Костов, с липсата на лекарства беше ли предвидима? Можехме ли да я избегнем?  

Ами тя не е от сега.   

Да, да.   

В повечето случаи от сега беше с антибиотиците. Т.е. тя ескалира след Нова година, защото имаше и друга причина – че имаше много компании, които не работеха доста дълго време, от 15 декември, та чак до към 10 януари. Това доведе до изчерпване дори и на тези антибиотици, които ги имаше в България в складовете на притежателите на разрешения за употреба. Това също можеше да бъде избегнато, разбира се.  Но другите продукти, част от които ви издиктувах, по отношение например на диабета отдавна са проблем, много отдавна. И точно се надявам тези решения, които се вземат в момента в министерството и в специализирания съвет, който се грижи за това, да дадат някакъв резултат след време, когато станат факт, защото в момента не са факт.   

Добре, вече има и резултати от проверки, извършени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Ще има санкционирани търговци, очакват се и още  санкции, включително спиране на дейности на обекти, извършващи дейност в нарушение на нормативната уредба, отнемане на разрешения.   

Да.  

Тези действия достатъчни ли са според вас или има и други проблеми, останали скрити от направените проверки?  

Това, което казахте, го заяви министърът…  

Да.  

И директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата след това. Надявам се това да създаде някакъв респект в системата, особено по отношение на износ, който наистина е един от основните проблеми. Не е единственият, но е основен, защото засяга доста лекарства. И въобще, повечето действия в момента на министерството, след като явно са осъзнали това, което ви казвам, защото са насочени основно срещу износ на изключително важни и животоспасяващи лекарства. Разбира се, не само това. Те променят и някои положения по отношение на някои регулации по отношение на паралелния внос, което е справедливо и според мен също е в позитивна насока. Ще се облекчи вноса на лекарства – примерно сега стана факт с антибиотиците, което ще благоприятства, ще подобри ситуацията така да се каже.  

Добре, много благодаря за този разговор. Разделяме се с позитивни новини.