"Хартиената коалиция", както я наричат ПП всъщност е национална коалиция и в момента е най-добрият вариант за държавата", коментира анализаторът. 

Нидал Алгафари, политически пиар и анализатор, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“  

Първият мандат за съставяне на редовно правителство беше връчен на най-голямата парламентарно представена партия групата на ГЕРБ-СДС. Номинираният за премиер е проф. Николай Габровски – всички го познаваме, изключително голям специалист в областта на неврохирургията. Сега, оттук нататък коментираме с политическия пиар и анализатор Нидал Алгафари. Здравейте.  

Здравейте.  

Има ли изненада в номинацията за министър-председател?  

За мен има голяма изненада, защото слуховете и мълвите, които се въртяха преди номинирането на проф. Габровски, бяха, че ще бъде председателката на парламентарната група на политическата ГЕРБ, че е възможно старите лица, които бяха издигани преди това, да бъде. Но с този ход политическа партия ГЕРБ общо взето мен ме изненадаха, като дават много ясен сигнал, който е на подсъзнателно ниво, че когато издигаш ти неврохирург да оправя държава, това означава поне за мен, че държавата ни е в реанимация в момента, има нужда много спешен специалист, който да вземе да ги събере хората, да събере държавата, да събере икономиката. И може би този човек, който е свикнал да живее в такова натоварено ежедневие, каквото е неговото, да е в помощ на държавата.  

Добре, обаче какво е общото между медицината и политиката, според вас?  

В случая не става въпрос за медицина и политика, а става въпрос за управление. Човек, който може да управлява една институция, като "Пирогов“, където там всичко е на насечено на секунди, даже на по-малко от секунди, когато трябва да се налага да взимаш решения, които са в движения, без да знаеш даже какво е минираното поле пред себе си, логично е такъв човек, като него, да може в такова напрежение да работи, в такъв стрес. Смятам, че е един много вариант, достатъчно добър специалист по принцип, с много добро име. За този човек към този момент аз поне не съм чувал нещо, което да е свързано с корупционни практики, с подмолни игри, и смятам, че е един много добър вариант. И вече чакаме състав в кабинет, в който да видим, че ще предложи достатъчно близки до повечето парламентарни групи хора, с които да може да направи някакво мнозинство.  

Изключително позната и уважавана фигура е проф. Габровски. Сега обаче сме в очакване какъв ще бъде кабинетът. Някакви предположения, след като и вие сам казахте, че тази сутрин се изненадахте от тази номинация?    

Предположенията ми, тъй като се говори постоянно, че политическа партия ГЕРБ са превъзмогнали най-тежкото в себе си, че трябва да изкараме нашите хора, да покажем нашите най-мощни и силни фигури, след като са се отказали от този вариант, предполагам, че кабинетът ще бъде във вариант на хора, които са много близки, казвам пак, много близки, но не политически фигури от съставите на няколко парламентарни групи, които ще бъдат предложени. Дали ще бъдат от "Възхода“, дали ще бъдат от "Възраждане“, дали ще бъдат от ДПС, дали ще бъдат до "Да, България“ или близки до БСП и ГЕРБ, със сигурност ще се търси някакъв такъв консенсусен вариант, за да се предложи вариант, при който не само да се състави, и да работи правителството. И от друга страна, когато се направи такъв кабинет в този му вариант, не могат да бъдат хулени след това политическа партия ГЕРБ, че не са се опитали да направят нещо добро за държавата.  

Г-н Алгафари, още от самото начало ГЕРБ  ухажват "Демократична България“. Оттам обаче получаваме сигнали, че не желаят да правят един кабинет с ГЕРБ. Ще успеят ли все пак и с тази кандидатура, номинация на министър-председател, която имаме сега, да привлекат от редиците на "Демократична България“ за кабинета?  

То са два варианта. Първият вариант, който го има, е да привлекат хората, защото в България по-голямата част от хората в България искат да има редовно правителство. Т.е. това е много по-важно от това дали ще има 5-10-20-50 души народни представители, които ще гласуват по зависимост от това как ще се каже от лидерите им. Това е първото. Второто, смятам, че освен към "Да, България“, политическа партия ГЕРБ подадоха много ясно ръка и към БСП. Защото с тази хартиена бюлетина или както сега ги наричат "хартиена коалиция“ или каквото искат да ги наричат, това беше много голям жест към БСП. Защото политическа ГЕРБ успяха да спечелят изборите и само с машини, и това явно не им пречи, но подадоха ръка към БСП по този начин. Т.е. в политиката това е подаването на ръка, а не да се срещнат някъде да си стиснат ръцете и да се разцелуват по Брежневски.  

Ще имаме ли най-сетне тази прегръдка между лявото и дясното, между ГЕРБ-СДС и БСП? За такова нещо, за такава коалиция се говори от години.  

Ами лично аз го говоря от много време, че най-добрият вариант за държавата е да се намери начин, при който политическа партия ГЕРБ заедно с БСП и заедно с ДПС, партии, които независимо от всичко каквото се пише и говори за тях, отговарят пред някой, все пак някой. БСП отговаря пред конгреса си, пред Националния си съвет, политическа партия ГЕРБ, Бойко Борисов отговаря пред Изпълнително си бюро, отговоря пак пред конгреса си, ДПС имат Изпълнително бюро и отговарят пред някой. Докато някои други не отговарят пред никой, те са фигури, които е благодарение само на техния имидж, който го имат медиен, на техните медийни изяви, но те не отговарят пред никой, никой не ги търси за нищо след това като отговорност. И го видяхме в последните няколко варианта на правителства на г-н Кирил Петков и Асен Василев, че никой не ги търси за някаква отговорност, могат да правят каквото си искат, да правят както си пожелаят в икономиката и политиката, включително с неща, които са на ръба на закона или са вече извън закона. Но както виждате, от техните редици няма даже някой, който да им зададе въпроса: защо го направихте? Докато БСП, Корнелия Нинова, Бойко Борисов, даже включително Мустафа Карадайъ, в такива ситуации винаги имат едно вътрешно напрежение в партиите им, които биха могли да им помогнат. Така че това е най-добрият вариант за държавата. А за ляво и дясно, смятам, че е погрешно да говорим в момента, защото не смятам, че нито БСП са леви, нито ГЕРБ са десни. Смятам, че и едните, и другите са достатъчно национално отговорни и да търсим някоя идеология между тях тип Карл Маркс, Ленин, Сталин и Макиавели например, е нелепо.  

Да разбирам от думите ви, че не е изключено т.нар. "хартиена коалиция“ да се превърне в управленска? Така ли?  

"Продължаваме промяната“ ги наричат "хартиена коалиция“, аз ги наричам национална коалиция, която виждат какво ни случва, виждат какво се случва с историята около влизането в Шенгенското пространство, виждат какво става с Еврозоната, виждат какво става с икономиката, с цените. Така че смятам, че Корнелия Нинова заедно с Бойко Борисов и с Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ, включително със Стефан Янев, смятам, че са хора, които са достатъчно разумно и отговорни, и разбират, че е много по-важно да стабилизираш държавата, отколкото да държиш на някакви такива лични обиди или да се държиш като ощипана госпожица в прогимназията.  

И въпросът за "Шенген“ на финала на нашия разговор. По всяка вероятност Нидерландия ще ни препъни. Виждате ли вие пряка връзка, вече го загатнахте, между разделянето на България и Румъния и нестабилната политическа обстановка у нас?  

По-скоро не в нестабилната политическа обстановка, не е това е проблемът. Защото ако тръгнем по този вариант, много държави в Европа са били в подобни политически ситуации. Проблемът при нас е, че наши президенти, министър-председатели, министри всякакви, всякакви лидери на политически формации постоянно гледат как да хванат самолета, да отидат в Брюксел и да псуват срещу опонентите си. Аз ако съм на мястото на нидерландския, шведския, австрийския, немския или който и да е там лидер, и когато чуя, че един президент казва: "Ние сме затънали в корупция“, когато чуя, че един министър-председател на държавата идва и казва: "Ние се борим срещу корупцията, щото се изнасят чували с пари“, когато чуя, че самите те говорят, че границата им се е разпаднала, то е логично аз да взема такова решение. Т.е. не мога да се сърдя на европейските лидери, а по-скоро трябва да търся при нас грешките. В миналото има, хората са го казали, че кирливите ризи трябва да си останат вътре в къщи, а навън да бъдем заедно и обединени. Ние това нещо не го правим и смятаме, че като отидем и се ожалваме на някой, той ще ни погледне с едни друг очи. Включително разбрах, че наш бивш министър-председател седял на някаква маса с някакъв лидер, и бил му казал лидерът на някаква държава, че за корупция и няма да приемем, ако Бойко Борисов се върне. Аз смятам, че това е долна лъжа. Защо? Защото лидерите в Европа не са толкова прости и тъпи, като нашите някои лидери, за да могат такова нещо да се говори. Т.е. по-големият вариант е той да си го измисля. Не мога да си представя как един лидер на Австрия ще вземе да каже, че "еди кой си ако се върне, ние няма да го приемем“. Просто това са глупости, но продължават да наливат вода в мелницата, за да ни отдалечават все повече и повече в името на това той да изпъкне, щото се е недоказал.  

Евелина БРАНИМИРОВА