Мустафа Карадайъ, на първата пресконференция на ДПС след вота на 2 октомври за парламент.

Мустафа Карадайъ: "Движението за права и свободи“ увеличава своя изборен резултат. Получава подкрепата на българските граждани и на своите избиратели, защото ние от ДПС работим за нашите избиратели, за хората, за българските граждани. Естествено, няма как да пропусна и да благодаря на структурите на ДПС – поздравления още веднъж за изборния резултат, който постигнахме заедно. Явно структурите на ДПС в различни ситуации могат да произвеждат добър изборен резултат дотолкова. Доколкото в момента виждаме предварителните данни от различните агенции, това, което можем да кажем, е, че за пореден път българските избиратели не овластиха никого еднопартийно да управлява в Народното събрание. Затова според нас българските граждани изпратиха силен знак и сигнал, че политиците в България трябва да си говорят, да имат диалог, да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите на хората. Знакът на избирателите е, че България трябва да има стабилно мнозинство в Народното събрание, което да излъчи пък от своя страна и стабилно правителство, за да има сигурност в страната, за да има сигурност и за българските граждани, защото ние сме свидетели, че живеем в множество кризи, а не е тайна, че шапка на всичките кризи – и икономическа, и социална, и здравна, и енергийна, и всякакви кризи, шапката на тези кризи е политическата криза. Първо трябва да се реши политическата криза. Нормалност в политиката и диалог – това е знакът на българските граждани. Българските граждани не гласуват хората да се противопоставят, да се мразят и да подхождат реваншистки, а гласуват да се търсят решения на проблемите на хората. Най-важната тема е тази, т.е. да има диалог, да има нормалност, а не разделителни линии. Затова нашият призив е към всички лидери на политически партии, политически партии, които ще бъдат в 48-то Народно събрание, да преодолеят егото си, егоцентризма си и в името на преодоляването на множеството кризи, които ги има в момента, в името на решаването на проблемите на хората да търсят обединението, за да се решат проблемите на хората.

Репортер: Г-н Карадайъ, Теодора Енчева – бТВ. Ще участвате ли заедно с ГЕРБ и "Демократична България“ в официална коалиция? Имаше такава покана към вас в последните дни на кампанията. И мислите ли, че това би било обединението, за което току-що говорихте, особено по посока на евроатлантическите ценности?

Мустафа Карадайъ: Предизборните разделителни линии или предполагаеми съюзи мисля, че остават в предизборния период. От утре като има вече редовно избрано Народно събрание, с всички онези, които са отговорни към решаването на проблемите на хората и преодоляването на кризите в страната, мисля, че с всеки един от тях ние можем да говорим за търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство в Народното събрание и стабилно правителство. Колкото обаче въпросът ви се състои и евроатлантическата ни същност като държава-член на НАТО и Европейския съюз, ние виждаме и нашите евроатлантически партньори в тази сложна геополитическа ситуация как самите те също са притеснени от тази политическа криза, в която се намира България, и тя продължава. И от тази гледна точка с това, което се съдържа във вашия въпрос – евроатлантическата ни същност като държава, членството ни в НАТО и Европейския съюз, ние в тази ситуация също трябва да си носим отговорността и да бъдем категорични при съставянето на мнозинства и правителство. Ситуацията е сложна и изисква отговорност, а не някакви прищевки, разделителни линии и т.н.

Репортер: Майстори ли ще бъдете в политиката и какво бихте преодолели и пренебрегнали, ако на вас, очевидно се вижда, ви се предложи функцията на балансьора на една бъдеща коалиция? Вие с вашия резултат ще бъдете балансьор на бъдещата коалиция, която и да е тя. И ако на вас ви се даде мандат, ще го приемате ли?

Мустафа Карадайъ: В името на сигурността и стабилността на държавата, какъвто ни беше и слоганът, е нужен диалог. Нормалността в политиката с онази дефиниция, която я даваме още 2016 година, в това сложно време според нас е аксиома. Не разделителни линии, не противопоставяне, не омраза, а диалог. Диалог и нормалност, отговорност пред българските граждани, отговорност пред държавата. От тази гледна точка дали мандат ще бъде даден на ДПС или няма да бъде даден, това са бъдещи несигурни действия. Ние от днес призоваваме за диалог в името на търсене на решения. Доколкото за майсторите, мисля, че вие не се съмнявате, че последните 32 години ДПС е № в българската политика, бяхме № 1 и в бюлетината този път.

Репортер: Националната ви клетва за България, моля?

Мустафа Карадайъ: Заявявам: нормалност в политиката и защита на демокрацията. От това няма да се отклоняваме.

Репортер: С кои политически сили бихте се коалирали в парламента и с кои не за едно стабилно правителство?

Мустафа Карадайъ: Току-що отговорих на такъв въпрос, но все пак да повторя, защото мисля, че е важно. Важен е въпросът, искам пак да го повторя: с всички, които са отговорни към решаването на проблемите на хората, към преодоляването на кризите, отговорни към нашите съюзнически партньори, отговорност към държавата и към хората. Отговорност се изисква в това сложно време. И с всички тях ние можем да говорим. Благодаря ви.