Росен Христов – служебен министър на енергетиката в интервю за рубриката "Важните говорят“ на Радио "Фокус“.

Днес извънредно с енергийния министър Росен Христов. Какви споразумения бяха постигнати в рамките на българската визита на делегацията, водена от президента Румен Радев в Истанбул? Само за "Фокус“, отговорите – от енергийния министър Росен Христов в рубриката "Важните говорят“ сега министър Христов, в петък бяхте на визита в Истанбул като част от българската делегация, водена от държавния глава Румен Радев. В рамките на това посещение какви договорки бяха постигнати? 

 

Обсъждаха се няколко теми: сигурността на границата между България и Турция, пропускателния режим на КПП "Капитан Андреево“ и за мен най-важната тема естествено като енергиен министър – сътрудничество в сферата на енергетиката и доставките на газ. 

 

Както казахте и вие, един от акцентите е именно енергетиката – една особено важна тема, и то именно в такъв момент, когато войната в Украйна се разгаря с пълна сила. Има ли нещо конкретно, за което успяхте да се споразумеете с турската страна в сферата на енергетиката?  

 

Да. Срещата беше изключително успешна. Бяхме посрещнати много топло от турската страна. Президентът Ердоган показа едно изключително уважение и добри чувства към президента Радев и може би именно на тези лични отношения успяхме да постигнем конкретни договорки. Нашата визита започна със среща на четири очи между двамата президенти, където президентът Румен Радев успя да договори дългосрочно сътрудничество в сферата на търговията с газ – нещо, което до момента не успявахме да договорим с турската страна, въпреки отличните ни отношения на ниво министерство. Досега Турция но помагаше, няколко пъти са ни помагали с еднократни сделки в критични моменти, но упорито отказваха да поемат дългосрочни ангажименти, тъй като приоритетно поставяха сигурността на доставките за собствената си страна, тъй като те са един изключително голям консуматор на газ от порядъка на 20 пъти повече от България, за сравнение. Но този път, след срещата на четири очи, получихме одобрение от президента Ердоган да вървим в посока по-задълбочено сътрудничество, а именно – резервиране на капацитет, подобно на нашият терминал в Александруполис, резервиране на постоянен капацитет на един от техните новостроящи се терминали и системни доставки на втечнен газ с неруски произход. В последствие тази среща на четири очи премина в пленарна среща, където двамата президенти вече бяха придружени със съответните министри, където отново вече и аз се включих, и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Вече активно започнахме да обсъждаме детайли. Продължихме и след това на вечеря, където бяхме на една маса с президентите и с министрите. В крайна сметка аз останах в Истанбул, за да договорим детайли с държавната компания "Боташ“ – и все още съм в Истанбул,  срещите продължават. И вече имаме конкретни пътна карта, срокове и дати, до които трябва да стигнем до едно системно споразумение. Както казах, говорим за средносрочни и дългосрочни доставки на втечнен газ през терминалите в Турция. В допълнение на това в срещи с министър и с "Боташ“, които имах, договорихме и сътрудничество в сферата на производството на "зелен“ водород. Така че буквално в следващите няколко седмици се очаква да подпишем няколко ключови споразумения и меморандуми и от март месец догодина, когато новият терминал за втечнен газ в Турция се очаква да влезе в експлоатация, да имаме възможност там да разтоварваме танкери, които ние сме договорили, или пък които да купуваме през турската страна. Така че както казах, това е един много сериозен напредък в сравнение с досегашните ни преговори. Това на нас ще ни даде изключително предимство. Така постигаме една реална диверсификация. Както знаете, до момента зависехме само от терминала в Гърция за доставки на втечнен газ. 

 

Да

 

Сега имаме втора подобна алтернатива, и то от турската страна, където те самите /…/ огромни количества газ са готови да ни съдействат за получаването на техните стъпки от основните доставчици. 

 

Разбирам от думите ви, че от март месец ще заработи нов терминал в Турция за втечнен газ, откъдето ние ще можем да си подсигурим вече на 100% доставките. А дотогава подсигурени ли сме по отношение на газовите доставки? Питам ви, защото знаете, че много се говори и спекулира по темата "Газ и ток“ заради войната в Украйна. Има ли опасност да останем на тъмно и студено, както от месеци се спекулира в публичното пространство?  

 

Няма такава опасност. Както многократно вече заявявах, количествата газ са подсигурени. Въпросът е в цената, т.е. разликата от това, което беше август и септември, където изобщо нямаше никакви подписани договори и беше под въпрос въобще имаме ли количества, постепенно, благодарение на търговете, които организирахме, и системния подход, и връщането на основните фирми на нашия пазар за доставка на газ, вече не говорим дали ще има количества, а говорим на каква цена, тъй като газ на каквато и да е цена на нас не ни е необходим, т.е. индустрията не може да работи на тези високи цени. Така че тук борбата вече е – имаме осигурени количества, осигуряваме максимално конкурентна среда, за да осигурим най-ниските цени. Между другото, президентът Радев и президентът Ердоган също обсъдиха и темата, ако се получи някаква криза и нещо срочно има необходимост, Радев успя да убеди турския си колега да ни помогнат, ако има някаква нужда, и в критични моменти. Но най-важното е дългосрочното сътрудничество, което двамата президенти успяха да договорят, което изцяло променя картинката и конкурентната среда в България. Така че имаме много сериозен напредък и конкретен резултат.  

 

Разбирам от думите ви, че сме на път да постигнем 100-процентова диверсификация, т.е. вече можем и без руския газ? 

 

Да, вече можем и без руския газ. В момента ние финализираме и преговорите с италианската компания "Едисон“, където евентуално също да разтоварваме танкери и чрез суап сделки да получаваме газ. Така че сега, като успеем да подпишем с Турция договор за дългосрочно сътрудничество… Между другото, обсъждаме също естествено и системната свързаност така, че да имаме и вече напълно договорен начин за транзитиране на газа от Турция към България. Турската страна всъщност се заинтересува и от нашите възможности да снабдяваме с газ Румъния и Молдова, тъй като както знаете, войната в Украйна сериозно нанесе щети – Молдова са без ток, без газ. Така че обсъдихме и този вариант – какъв е капацитетът на нашата газопреносна мрежа за транспортиране на втечнен газ от неруски произход към Румъния и Молдова. Обсъдихме също така вече в работните срещи с министъра и възможността за транзит на електроенергия към съседни на България държави, тъй като както знаете, нуждите постоянно се покачват и България, въпреки че е нетен износител, вече търсенето значително надвишава нашето производство и нашето предлагане, така че има необходимост още някой да се включи в задоволяването на енергийния пазар на Югоизточна Европа. 

 

И един много важен въпрос, г-н министър, който е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост. Знаете, че предишният редовен кабинет е записал вътре, че трябва да затворим една голяма част от въглищните си централи в много кратки срокове. Експерти предупредиха и в ефира на Радио "Фокус“, че това би довело до много сериозни последици за нашата енергетика. Дори стигнаха до крайни определения като "смърт за България“. Кажете ни какво може да се направи оттук нататък, за да не се стигне до такива драматични последици? 

 

Затварянето на въглищните електроцентрали, този ангажимент, който е поет, т.е. постигането на много предизвикателни цели за намаляване на вредни емисии чрез затваряне на електроцентрали, това просто няма как да стане. Абсолютно всички експерти сме обединени около позицията, че това би довело до такива икономически щети за България, които не са поносими. Но още по-важното е, че това би застрашило националната сигурност и енергийната сигурност на страната. Само да добавя по-ясна картинка – в момента, както знаете, атомната електроцентрала, единият блок излиза в авариен ремонт и имаме продължаващ ремонт на един блок в ТЕЦ 2. Де факто с тези два блока в ремонт България ще спре да изнася електроенергия и цялото ни производство ще бъде фокусирано върху вътрешното потребление, като имам предвид, че то в момента не е много високо заради топлото време и приближаващите празници се очаква да намалят допълнително и индустриалното потребление. Така че за всички, ако все още има някакво съмнение – представете си, ако половината въглищни електроцентрали в Маришкия басейн бяха затворени в този момент, ние де факто щяхме в момента да търсим откъде да внасяме електроенергия в регион, който изцяло разчита на България за снабдяването, и ние щяхме да прекараме едни много романтични празници на свещи, ако бяхме затворили въглищните си електроцентрали. Така че никакъв вариант това нещо да се случи. Търсим начин да постигнем екологичните цели чрез алтернативни проекти и водим разговори с Европейската комисия как това може да се случи по най-ефективен начин. Също така се опитваме да разберем и въобще на каква база са поети тези ангажименти, след като никоя друга държава няма подобно нещо, т.е. 2019 г. като база не съществува никъде, в никакви препратки нито към директивите, които са свързани със Зелената сделка, нито от други държави. 40% 2025 г. също е някак си измислено, без техническа и без екологическа обосновка. Европейската комисия е запозната с тези факти. В момента се договаря и новата директива и новата цел за Европа като цяло и ние смятаме, т.е. нашите изчисления показват, че ние в тези общоевропейски изисквания и цели може да се впишем като страна и енергетиката като част от промишлеността. Тези конкретни цели, които са приети изцяло против интересите на България, естествено ще трябва да ги обсъдим и да се намери оптимално решение, което повтарям, не включва намаляване на генериращи мощности в страната в близките две-три години, особено като се има предвид, че Украйна вече се включва активно в пазара за внос на електроенергия, тъй като по-голяма част от електроенергийната й система е унищожена. Така че при такава несигурност няма как да изоставим и нашата национална сигурност, и сигурността на региона. Такава политика водят и останалите държави. Както всички знаете, и Германия, и Австрия отварят вече затворени въглищни електроцентрали. Румъния продължава експлоатацията на въглищните си електроцентрали. Т.е. всички мислят практично и поставят националните си интереси и енергийната сигурност като приоритет №1, което е и правилно в тази ситуация.  

 

Разбирам. Благодаря ви за това интервю. Разбирам също така ,че и визитата ви Турция продължава, така че пожелаваме ви успешна и ползотворна работа! 

 

Да, благодаря ви. Буквално продължавам със среща с компания, която е готова да инвестира в производство на "зелена“ електроенергия в България, включително и в завод за производство на панели, така че надявам се и тези разговори да приключат успешно и да привлечем още един голям инвеститор в страната.  

 

Благодаря ви още веднъж. 

 

Благодаря и аз. 

Ева БРАНИМИРОВА