Мика Зайкова от ИТН, финансов и икономически анализатор, в интервю за предаването "Добър ден, България на Радио "Фокус“

След скандала за въглищните централи, втората тема, която подпали парламента, е изборното законодателство и връщането на хартиената бюлетина, и още няколко нюанса, които притесниха депутатите извън "хартиената коалиция“. Мика Зайкова от "Има такъв народ“ – финансов анализатор, е наш гост по актуалните теми към днешна дата. Аз ще започна с връщането на хартиената бюлетина, защото именно от вашата партия "Има такъв народ“ настояваха да се гласува машинно. Как определяте и коментирате всичко, което се случи тази нощ? Беше закрит многомандатен избирателен район "Чужбина“, връща се изцяло хартиената бюлетина. Оказва се, че машините по-скоро ще бъдат принтери, които ще печатат бюлетината. Беше вдигнат и прагът за необходимите заявления за откриване на секции зад граница – все неща, за които вие от "Има такъв народ“ настоявахте тогава. 

Ами какво да ви кажа, мисля, че излишно се истеризира този проблем по простата причина, че наистина само машинното гласуване вероятно е затруднило някои от избирателите и те не са отишли до избирателните урни. Сигурно е така. Обаче прекалено много се усложни процеса. Докато се говореше за това да има два вида гласуване – и хартиено, и с машини, нямам нищо против, така никой от избирателите не е решен от своето избирателно право. Но сега това, което чувам – изключително много се усложни процеса. Да видим какво ще приемат в пленарна зала, защото решението на комисията не е само фактор, важно е какво се гласува в пленарна зала. И това се вижда – и самите депутати са много объркани. Не че те много знаят по тази тема, но работата е там, че може би някои от партиите си мислят, че през хартиената бюлетина ще повишат своя резултат – специално си мисля за БСП. Аз си мисля, че всичките 240 депутати трябва да имат предвид, че никой от тях няма да си повиши резултата, по простата причина, че на хората им омръзна вече те да се мотаят, в продължение на месеци, нищо да не вършат и в края на краищата да не могат да направят едно правителство. 

Казвате, хартиената бюлетина няма да ги спаси от ниската избирателна активност. 

Не, няма, да. 

Наскоро гледахме социологическо проучване на "Галъп“, което дава идентични резултати, каквито имахме на последните избори, само че с още по-ниска избирателна активност.  

Ами вижте, "Галъп“ дава нещо много – дава важно, че се намалява избирателната активност. Това. А дали такова ще е съотношението на партиите мисля, че при едни скорошни избори ще получим още от същото и де факто пак всичките, тези дето ги гледате сега, но по-голямата част ще ги видим и в парламента, и ако те продължават по същия начин, искам да ви кажа, че може би не съм права, но мисля, че никоя от партиите не иска властта, не я иска, защото се страхува от нея. Страхува се от зимата, страхува се от тежките решения, които трябва да взима, и да не си навреди на имиджа. Това означава, че те мислят само за тяснопартийните си интереси и за джобовете си, но в никакъв случай не мислят за българите, за решаването на техните проблеми и за това, което пише на фасадата на Народното събрание.  

Интересно е обаче колко бързо се създават такива плаващи мнозинства, когато става въпрос за тяснопартиен интерес. Забелязали ли сте? 

А така. Ами виждате – един път гласуват заедно с "Продължаваме промяната“, когато ставаше въпрос за оръжие за Украйна и за разни декларации, от друга страна, ГЕРБ и БСП са заедно за хартията. Така че тези плаващи мнозинства не дават де факто никаква картинка и никаква надежда за сформиране не на стабилно правителство, а на някакво правителство. А то е необходимо. Вие виждате, всички изследвания, и не само на "Галъп“, и на другите социологически агенции показват, че на хората им омръзна от избори, че хората искат да има стабилно правителство. Но не само хората – това вреди на България, тази перманентна политическа криза вреди на България. Вреди на България във всяко едно отношение – и по отношение на приходи на чужди инвестиции, и по отношение на… Виждате, че парите за европейските програми от 6 милиарда вече са 3,4 милиарда. Просто вреди на имиджа на България и България вече я смятат за втора категория. Нещо повече, Нидерландия е предложила България и Румъния да се разделят по въпроса за "Шенген“, т.е. те са склонни да приемат Румъния, но не и България, макар че България е външна граница на "Шенген“ и би трябвало отдавна да е вътре в "Шенген“.  

Би трябвало, но очевидно не е така. Нещо много важно сега – решението за закриването на въглищните централи през 2026 г. Това решение е било взето в друга ситуация – тогава, когато помним всички, Зелената сделка беше на мода, тогава, когато нямахме война в Украйна и криза с горивата, нали така? 

Да.  Има нещо много важно. Не забравяйте, че 82%, даже близо 83% от енергията в света се добива от изкопаемите горива. Това не е нещо, което можеш да го решиш от днеска за утре, нито в рамките на една, нито в рамките на две-три години, по простата причина, че от зелените енергии – вятър и слънце, се получава само 1,75% от цялата енергия. Това означава нова инфраструктура, това означава нови инсталации, защото вятърът и слънцето са временни явления. А на бизнеса и на домакинствата им трябва надеждна енергия, която да тече всеки ден. И тази енергия би трябвало да бъде акумулирана в специални инсталации. И най-важното, най-важното за България – България е нетен износител на електроенергия. Т.е. има построена на Балканския полуостров инфраструктура, освен ТЕЦ-овете, цялата мрежа, за да може… Тая енергия не може да я изнесеш в лопатка или в сандък, или да я прекараш с камион – тя трябва да мине по една инфраструктура. И в момента, в който те са преговаряли, са преговаряли от позицията на слуга към господар. Извинявайте, ако нямаш специалисти, вземи си специалисти и разбери можеш или не можеш да го направиш за две години, защото… 

Не е ли късно вече? Можем ли нещо да предоговорим при тази ситуация, да искаме форсмажор? 

Не, аз искам да ви обясня защо това е толкова фатално. Фатално е, защото е дадено намаление на 40% от емисиите спрямо 2019 г., а 2019 г. голяма част от ТЕЦ-овете влязоха в такъв редовен ремонт и тогава емисиите са били ниски. И като махнеш  40%, оказва се, че ние трябва да закрием почти цялата "Марица изток“ без малката ТЕЦ 1, американската ТЕЦ 1.  

Всичко да закрием до 2026 г.? И какво правим?  

Което е много страшно. А няма откъде да купим енергия. Значи България ще се превърне от нетен износител във вносител. Това означава първо, че няма как да се снабдим с тая енергия, второ – че тя ще бъде безбожно скъпа както за бизнеса, така и за домакинствата и ние няма да можем да поддържаме регулирани цени за домакинствата. Това означава около 100 000 души, останали без работа, защото освен миньорите и работещите към ТЕЦ-ове, цялата инфраструктура в Старозагорски окръг на търговия, на обслужване, на училища, на всички области ще изчезне, защото тия хора няма да са там. За какво заменихме кон за кокошка? За някакви 1,7 милиарда за някакви батерии. Извинявайте, а тия батерии, като се изтощят, къде ще ги закопаем, къде? Второ, за да сложиш фотоволтаици да речем в аграрната сфера, ти трябва да заемеш плодородна земя, което също намалява проблемите и нашия добив в селското стопанство. И трето, което не е маловажно – ние имаме договор с американските централи, който договор продължава, да изкупуваме тяхната енергия. Това означава, че ние ще плащаме милиарди неустойки на американците. Въобще, тези неща трябва да се гледат.

Добре, очевидно изобщо не са разгледани тези неща, доколкото разбирам. 

Не, не, не!

Не знам защо сега го коментираме, след като това решение беше взето преди две години. 



Ама коментираме го, защото никой не го знаеше. Те си подписват някакви неща. 

Къде са гледали тези хора и върху какви анализи са почивали техните действия.  

Да. Те си подписват, ама нямаше всенародно обсъждане, не бяха привлечени експерти, които да им кажат, че това е електроенергия, че това е нещо, което не можеш да го решиш в рамките на една или две години.  Германия си отваря въглищните централи в момента, понеже вече сме в друга обстановка – ние сме в енергийна криза. 

В абсолютно различна обстановка сме. Цялата критична инфраструктура на Украйна е почти разрушена. Ще трябва и на тях да им даваме ток. 

Да, разрушена е, голямата електроцентрала не работи, въобще, нещата са изключително, изключително тежки. Това означава на практика оскъпяване. И сега, вместо домакинствата да плащат 100-180 лева зимно време, те ще плащат между 800 и 1000 лева на мегават, което е абсурдно. Ние сме най-бедната държава, с най-ниските доходи – как ще стане това? Въобще, държавата е обречена на фалит. 

Което ще взриви социалния мир в страната. Г-жо Зайкова, имам един такъв въпрос, който е изключително съществен, тъй като това, за което говорим, вече е свършено, за съжаление. Може ли АЕЦ… 

А, не, не, не е свършено. 

Не е ли свършено? Може ли да се предоговори? 

Трябва да се отиде в Брюксел, да се седне на масата, защото те не са ни началници. Тези са наши служители в Брюксел, а ние сме страна членка, равноправна на всички други. Да обясним каква е ситуацията и да поискаме, защото разберете – 2300 мегавата ще отпаднат. Откъде ще ги вземем, откъде? Трябва да вземем и да преговаряме наново. По-добре да загубим тоя 1 милиард или 2 милиарда, защото нашата енергетика ще изкара пет пъти по толкова.  

АЕЦ "Козлодуй“ може ли да поеме това производство, което ще оставят въглищните централи? Дори и при наличието на Седми блок? 

Как ще го поеме?! Вие май забравихте, че за да влезем в Европейския съюз, затворихме от Първи до Четвърти реактор, които и днеска можеха да работят. Забравихте, че ние прекратихме строежа на втора атомна централа. Ако имахме сега "Белене“, щяхме да си свиркаме – да, затваряйте ги. Ама работата е там, че ще имаме много безработни – ще им намерим работа, имаме дефицит на работна ръка, ама нямаме енергия. Ние просто… Това е смърт за България. И до известна степен ние поставяме под въпрос и нашите контрагенти, които купуват от нас електрическа енергия, ние ги поставяме в неудобна ситуация – не, ами в кризисни ситуация.  

Звучи кошмарно наистина.  

Мисля, че този въпрос не е решен. Трябва да се отиде, но за това трябва правителство. Трябва да има редовен министър на енергетиката, министър-председател, да отиде там, да обясняват заедно с експерти, защото в момента вярно е, че климатът е важен и това беше решено и в Египет, но това трябва да се отложи до 2050 г. А ние сме поели и друг ангажимент, напомням ви. 

Какъв? 

До 2038 г. да закрием всички въглищни централи. Е това означава, че ще си направим харакири, при положение че нямаме замесващи мощности.  

Бързо трябва да построим нова атомна електроцентрала. Не е смешно.

Защото за две години и за пет години не се строи атомна централа.  

Така е, така е, безспорно. Не зная какво решение ще вземат, по-скоро как ще го реализират, защото да – нито Седми блок може да бъде построен за една-две години… 

Как ще го реализират? Не виждате ли, че тия 240 за нищо не стават? Извинявам се за лошия израз, ама е така. Сега президентът даде ли им време? Даде им време. Колко закона гласуваха? Николко. Занимават се с кладенци, с не знам си какви глупости, карат се помежду си, щяха са се сбият тук на трибунката на два пъти, днеска правят демонстрации. Те не стават за нищо! Тези хора нямат не партийна, не политическа – никаква култура.  

Благодаря ви за това участие. 

Извинявам се за лошите думи. 

Бяхте по-емоционална, разбираемо е. Благодаря ви още веднъж.  

Евелина БРАНИМИРОВА