Мика Зайкова, финансов експерт,  в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

Колко ще ни струва трапезата на Коледа и на Нова година при свободния полет на цените, който наблюдаваме? Инфлацията или спекулата ще вгорчат настроението ни по празниците? Наш гост е финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова. Г-жо Зайкова, всички виждаме, че коледният пазар за храни ще е значително по-скъп тази година, а някои от тях дори могат да се окажат лукс. Защо с наближаването на празниците цените на храните полудяха?

Причините за това са основно две и вие ги казахте. Първата причина, това е инфлацията, която въобще не се е успокоила, независимо от твърденията, защото храните специално растат главоломно. И ако трябва в най-общ план да кажа – това, което ние миналата година сме давали за коледна и за новогодишна вечеря, и за празниците, ще ни струва сега минимум 50% по-скъпо, минимум казах, защото основните стоки, които са на пазара, хранителни – дали са плодове и зеленчуци, или са млечни продукти, месо и масло, олио, брашно, което ни трябва и за коледната, и за новогодишната вечер, са много по-скъпи. И това е много жалко, защото за сметка на това доходите почти не са пораснали. И както виждате, и във вторник Народното събрание не можа да вземе решение за минималната работна заплата. Разбира се, минималната работна заплата е предмет на правителството, но тъй като депутатите се бяха заели с нея, те не можаха да вземат решение и няма как да вземат решение, защото издръжката на един човек е 1230 лева, а нетният доход от сегашната минимална работна заплата е само 550 лева. И тази ужасия – извинявайте за израза, – която искат да направят, т.е. да направят минималната работна заплата брутна, което е пълен абсурд, и министърът на финансите им обясни защо… Защото минималната работна заплата  е основа за някои социални плащания, особено за децата. А аз мисля, което искат да направят брутна заплата – това означава да намалят още повече дохода, нетния, от нея. Дори и да стане 850 лева, те също слагат таван и вътре включват неща, които досега не влизаха в минималната работна заплата, в смисъл такъв, че 710 лева е основна заплата и върху нея се начислява допълнителното възнаграждение за прослужено време и за стаж, допълнителните възнаграждения за нощен труд, за извънреден труд. Вие представяте ли си, какво ще стане? Става така, че колкото повече си работил и имаш повече трудов стаж, толкова по-малко нетен доход ще взимаш. Колкото повече работиш сега – толкова по-малко ще получаваш. Това е просто пълен абсурд. Не знам,  какво мислят депутатите. Ясно е едно – извинявайте, ще открадна една фраза на един мой приятел, който казва, че ако трябва да паднеш от нивото на егото си на нивото на интелектуалния и професионалния си потенциал, това означава да се пребиеш. Т.е. разликата между егото и това, което те имат като потенциал, е твърде голяма.

Ами то, г-жо Зайкова, може би в такава пропорция е разликата с поскъпването на храните на едро до храните на дребно – вторите стават два пъти по-скъпи от първите.

Ами да.

30% са поскъпнали храните на едро, обаче до магазините и търговските вериги скачат буквално цените двойно.

Да, така е. Но не забравяйте, че от две седмици насам и цените на едро се повишиха.

С 30%.

Цените на едро се повишиха за храните специално с над 26, близо 27%. А инфлацията, както знаете, за ноември е дори по-ниска и тя е някъде 16,9%. Аз не обичам средните числа, но от пътя, от цените на едро, докато стигнат до потребителя, разликата е 40 до 50%. Това е при повишени цени на едро, повишени. Разберете, че само за две седмици примерно зелето е станало с близо 9% - 8,4% по-високо, а краставиците са станали с близо 5%, или по-точно с 4,7%. Да не говорим за оранжерийните домати. А като имате предвид, че голяма част от селските стопани, които поддържат оранжерии, те се поддържат с газ, а газта расте и даже има предложение на "Булгаргаз“ тя да бъде с ръст 40%. Във вторник енергийният министър ни успокои: "Ама не е 40 – 30% ще бъде“. Дори и да е 30% - имайте предвид, че всички, които произвеждат хляб или кифли там, банички, неща, които са хранителни продукти, също ползват газ. Т.е. едната причина е вдигането на енергоносителите, но в тези цени сигурна съм, че има и голям процент спекула. И аз не мога да разбера, те се занимават с всичко в Народното събрание, но не приемат някакъв закон за спекулата, за да сложат в някакви рамки тази вакханалия. Та това е вакханалия! Непрекъснато, и то храните за най-бедните хора, които са дори не в малката кошница, а най-употребяваните 7 до 12 храни.

Храните от нашата потребителска мрежичка?

Олио, брашно, захар и т.н., масло и това, което да ядат нашите деца – мляко. Просто това вещае цунами от глад и мизерия. И ако българите, които са свикнали, независимо от всичко да направят и коледната, и новогодишната трапеза като хората, вече 41% от тях казват, че ще си помислят и ще харчат разумно. Да не говорим за подаръците от Дядо Коледа. На Дядо Коледа ще му бъде твърде трудно да донесе подаръците, които искат децата сега.

Дядо Коледа май ще бъде възпрепятстван от спекулата и инфлацията?

Много възпрепятстван. Не искам да повтарям това, което върви по мрежата, но майките ще се затруднят много като носят писмата на Дядо Коледа.

Колко е всъщност реалната инфлация, г-жо Зайкова?

Честно да ви кажа, понеже 75% от хората в България се затрудняват да си плащат месечните сметки и да покриват месечните разходи, камо ли такива извънредни разходи, каквито са по празниците… Нали знаете например, че на масата на Бъдни вечер трябва да има боб. Ами най-скъпото нещо в момента е бобът, то е просто ужасно! Брашното се качва, захарта се качва. Как ще направим баниците, сладките, как ще ги направим? Ако не си си направил ти зеле – зелето се качва с близо 9%. Ако не си си направил някаква туршийка, туршиите, които се продават в супермаркетите, не стига, че са много скъпи, ами са направени по химически начин, т.е. за 5 минути става туршия, защото в тях се слагат разни там консерванти и т.н. Днес имах възможност да разговарям с хора, които гледат животни, на които разчитаме за мляко, за сирене, за кашкавал. Ами той, кашкавалът, вече има космически цифри за цени, когато дойде в магазина. Сиренето, което идва от цената на едро, е 16 лева, ама няма сирене, което е стойностно, по-малко от 27-28 лева. Да не говорим за кашкавал, който клони към 40 лева. Вече имах възможност да кажа, че отидох да купя една връзка банани за моите внучета тук и се ужасих – 10,80 лева дадох за една връзка банани! Кажете ми, след като на мен са ми дали 70 лева, за което благодаря, разбира се, като пенсионер за Коледа, какво да купя с тия 70 лева, като една кукла "Барби“ струва толкова? Внучката ми иска такива играчки, не иска боклуци. Ето това е истината. Просто българските семейства обедняват все повече и вече много малка част от българското общество, от домакинствата могат да си позволят не да харчат така, а да теглят от спестяванията си, защото голяма част от българите нямат вече и такива. Това означава, че българинът, за да напълни трапезата си, трябва да прибегне до заеми – дали от близки, дали от тези там мародери от бързите заеми, кредити, не знам, но така или иначе той ще напълни масата, но това означава, че от 1 януари ще стегне колана и буквално ще гладува. И това се отнася за 70-75% от българското население. И това е много, много тъжно, много тъжно, защото инфлацията и спекулата заедно се натрупаха едно върху друго, изпреварват ръста на работните заплати. Да, има в България хора, които получават и добри заплати, но те са само 3,6%.

Виждате ли изход, г-жо Зайкова?

Виждам изход – нали ви казах, ако интелектът се приближи близко до егото. Но в този парламент, в този парламент едва ли това ще се случи. Защото те мислят за всичко друго, но не и за България, не и за българите. Могат да решат световни проблеми, могат да решат проблеми на "Лукойл“ – цял ден ги слушам, но какво ще се случи с бедния българин, ако той има работа, разбира се? Не ги интересува. А не забравяйте, че работещите бедни в България наближават някъде 1 милион, защото с всички, които получават минимална заплата и заплата до 1000 лева – е, извинявайте, ама такова нещо в Европа няма. В Европа страдали, в Европа били много зле, ама ние сме единствената страна, чиято минимална заплата е под 500 евро. И само 13 страни взимат минимална заплата под 1000 евро и това са страните от бившия соцлагер, плюс Португалия. Всички останали, плюс Словения взимат минимална заплата над 1000-1500 евро. Да не говорим за Люксембург, чиято минимална заплата е 2303 евро. Но не е важно колко е, важно е какво можеш да купиш с нея, т.е. какъв е паритетът на покупателната способност. Ами тук се получават големите неравенства, защото това, което българинът може да купи със своята минимална заплата, се различава осем пъти от това, което може да купи французинът, може да купи словенецът, може от Словения, не от Словакия – тя има по-малка минимална заплата, т.е. от западноевропейските страни. Защото вие знаете, че като отидем в Гърция – една страна, която е на прага на фалита, като идем в Италия – една страна, която вече е във фактически фалит, там цените са или равни, или по-ниски от нашите. Да не говорим за страните извън Европейския съюз, защото и в Македония да идеш, и в Турция да идеш, цените са по-добри в сравнение с това, което хората получават. Не е важно, колко евро или колко лева е заплатата, а какво можеш да купиш с нея. А покупателната способност непрекъснато се снижава. Това означава глад и мизерия. И затова употребих силната дума "цунами“, защото това ни чака през 2023 г. 2023 г. ще бъде по-тежка от 2022 г. Съжалявам да го кажа в Светлата седмица, защото тук сега трябва да говорим хубави неща, но е така. Инфлацията ще расте, може би по-бавно, и спекулата ще расте, особено в страни като България, където и съдебната система не е съвсем в ред, защото нашите хубавци, тия 240 – те се занимават с всичко друго, но не с проблемите на българите. И това е много тъжно. И аз ги питам: с кои очи ще дойдат – дали през март, дали през февруари – на следващите избори и ще ми кажат "Елате и ме изберете“. Не искам да съм лош пророк, нито съм Ванга, но логиката показва, че народът ще ги накаже. И ще ги накаже не само с това, че няма да ги избере с тази тежест, с която са там, а с ниската избирателна активност. Просто хората ще си кажат – ама за какво да гласувам за тях, като пак ще се получи същото, същото? Помнете ми думата – същите тия, с малки изключения, ще бъдат пак там. Е, какво ще очакваме от тях? Не може да въртим на празни обороти. Значи нещо трябва да се направи. Хем не могат да направят правителство – просто е абсурдно да го направят, хем като отидем на избори, това означава каскада от избори, каскада от избори, докато най-накрая на тоя народ му дойде до гуша и каже: не ги искам тези, искам някой друг.

Цоня Събчева