Мая Манолова, лидер на "Изправи се, България“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". 

Въвеждането на машинното гласува в българския избирателен процес стана с изричното настояване на двете партии "Има такъв народ“ и "Изправи се! Мутри вън!“ през 2021 година. Тогава ги подкрепиха от БСП, а ДПС се въздържаха. Лидерът на гражданската платформа "Изправи се, България“ Мая Манолова организира по-рано днес протест пред Народното събрание. Преди седмица, когато промените в Изборния кодекс, гарантиращи връщането на смесеното гласуване, минаха на първо четене, тя пак организира протест. Мая Манолова е наш гост. Г-жо Манолова, вие сте непримирима против машините. Защо смятате, че хартиената бюлетина убива изборния процес?

Защото хартиените бюлетини водят със себе си контролиран вот, купуването на гласове, манипулации на вота на българските граждани. Бях кандидат за кмет за София, и всъщност Фандъкова и ГЕРБ откраднаха изборите от столичани именно с връщането на хартията, изцяло на хартията точно преди тогавашните местни избори. От 1 600 секционни протокола, които има в София, 900 бяха манипулирани и фалшифицирани. Така че съм го видяла с очите си в София, но и всички български граждани, особено тези, които са се ангажирали в различни периоди с изборите, знаят, че от 12 години ГЕРБ печели изборите именно през хартиените бюлетини.

Преди дни предизвикахте народните представители, вместо да връщат хартията и с нея манипулациите на изборите, да направят две важни стъпки: активна регистрация и забрана за социологични проучвания в предизборната кампания. Какви са аргументите ви за двата хода и защо те са важни за вас?

Всъщност, моят призив към депутатите беше да не пипат Изборния кодекс, да не го отварят, защото пораженията, както виждаме, са изключително тежки. Тогава даже не очаквах, че освен връщането на хартията, те ще предложат и отмяна реално на машинното гласуване. Машинните протоколи вече няма да се вземат предвид за крайните резултати, а разписките, които дават машината, които нямат абсолютно никаква защита и са едни обикновени бележки, билетчета за кино, за баня, за каквото щете, за градски транспорт, ще се броят със същата стойност като бюлетини. Ясно е, че те могат да бъдат фалшифицирани, допечатани, могат да бъдат откраднати, прибрани. И изобщо, поле за фалшификации и кражба на гласовете на българските граждани се отваря огромно. Освен това, статуквото, "хартиената коалиция“ с участието на БСП, ГЕРБ и ДПС, извърши и други поражения, с които буквално взриви изборния процес. Например, беше отменен общественият съвет, беше зачеркнато електронното гласуване. Всъщност, знаете, че от години са инвестирани средства за изграждането на система, която да даде възможност българите да гласуват от домовете си, включително и тези 2 милиона, които са зад граница, с електронното гласуване. Беше зачеркнат избирателният район в чужбина. И видеонаблюдението ще бъде осъществявано в секциите, но от него няма да има запис, тоест, следи от кражбите, манипулациите и фалшификациите в изборните секции няма да остават, никой няма да може да докаже как точно се е развило многочасовото броене на хартиени бюлетини и разписки от машините в секционните комисии. Наистина има проблеми в Изборния кодекс, той не е съвършен, и това, което винаги съм се опитвала още от 2014 година, когато трябва само да отбележа, че по мое предложение в Изборния кодекс през 2014 година бяха въведени машините, първо, експериментално, след това в 3 000, в 6 000 секции, така докато стигнем изцяло с машинно гласуване. Но още тогава предложих да бъдат изчистени избирателните списъци от мъртви души чрез активна регистрация. Така че призовах депутатите сега вместо да взривяват изборния процес и да извършват това покушение, да направят две други важни промени: изчистване на избирателните списъци от мъртвите души, което може да стане с активна регистрация, даже и разписахме от "Изправи се, България“ конкретните текстове, и да се забрани на социологическите агенции да манипулират общественото мнение преди избори, да осъществяват търговия с влияние, като нямат право в месеца преди изборите по време на предизборната кампания да огласяват данни от социологически проучвания.

Вие смятате ли, че социолозите манипулират изборите месеца преди кампания? И в каква степен?

Убедена съм и то се вижда и от разминаванията между техните прогнози и действителния вот. Отново ще дам за пример изборите в София – там Фандъкова спечели благодарение на хартията и на ъндърграунда, който се включи в изборите, но и на социолозите, които в седмицата между първия и втория тур обясняваха, че тя води с 16%, а в самия изборен ден се разпространяваха незаконни екзитполове на водещи социологически агенции, които обясняваха, че разликата между нас е 16%, и хората просто не отидоха да гласуват. И сега заради твърденията на социолозите, че не минаваме чертата от "Изправи се, България“, ние останаха с над 1%. Всичко това е много добре организирана манипулация в полза на тези, които плащат на социолозите не само преди избори, но през цялото останало време. Не ви ли прави впечатление, колко удобно излязоха проучвания, как хората искат да се върне хартията – нещо, което Бога ми, не е вярно, колко много искат да се прави правителство, независимо какво е то, дали няма да е правителство на статуквото в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП. Изобщо, социологията, както и много други занаяти в България е в услуга на властимащите, за съжаление. Но това, което е най-тревожно в момента, е, че с връщането на хартията се връща възможността на олигархията и на мафията да си върнат контрола върху държавата – нещо, с което се бяхме преборили, отстранявайки Борисов от власт. Реално мафията ще вземе реванш, и го прави с действията, с услугите на Нинова и на нейната партия. Всъщност, видя се истинското лице на партията на Нинова и нейното, които довчера се правиха, че са хора, които искат промяна. Всъщност, те се върнаха там, откъдето твърдяха, че не са, а именно от статуквото, извършвайки едно брутално предателство и към собствените си избиратели, които не искат ГЕРБ и ДПС, но реално с хартиената бюлетина Нинова ексхумира статуквото и мафията се връща на бял кон.

Г-жо Манолова, вие направихте голям жест за нашите слушатели. Знаем, че сте на протеста на "Демократична България“…

Да, ние сме на протеста, организиран от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Има много хора, все още имат възможност столичани да се включат в този протест. И през следващата седмица трябва да има сериозен граждански натиск. Видяхте, че днес Борисов се уплаши и новата "хартиена коалиция“ ГЕРБ, ДПС и БСП не внесоха на второ гласуване Изборния кодекс. Те бяха решили да го прокарат днес и през тази нощ. Успяхме да ги спрем. Така че призовавам всички български граждани през следващата седмица в момента, в който се чуе, че ще се вкара за  второ четене Изборният кодекс, нека всички да излезем пред парламента, да не им позволим да ни върнат 12 години назад в Борисовата диктатура.

А дали предвиждате бъдещи съвместни действия с "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“?

Предвиждаме действия с всички честни български граждани, които искат демокрация, които искат честни избори. Ние сме готови заедно с майките от "Системата ни убива“ да изградим и град от палатки на честните избори, на демокрацията. И всячески, с всички сили – политически, партийни и граждански, които не искат връщане на фалшификациите на изборите и на статуквото, да правим общи граждански протести, действия, акции, флашмоби и всичко, с което можем да спрем мафията да си върне България.

Цоня Събчева