Мая Манолова, лидер на "Изправи се България“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

Очаква се цената на водата да поскъпне драстично догодина, като на места увеличението е с 45%. От 13-те области, в които това може да стане, най-висока цена на водата у нас ще плащат жителите на Силистра – 5.28 лева за кубик от 1 януари, ако тя бъде одобрена от КЕВР. За по-малко от година Комисията за енергийно и водно регулиране повиши цената на водата два пъти в 16 ВиК дружества в цялата страна, бият тревога от "Изправи се България“. Според изчисленията на техните експерти повишението на цената стига до 80% в някои ВиК-та: в Смолян – 78%, 65% е в Ямбол, 55% е във Велико Търново, във Варна – 53%, Силистра – 52%, Стара Загора – 52%. Защо водата ни излиза "златна“? Наш гост е Мая Манолова – председател на гражданската платформа на "Изправи се България“. Г-жо Манолова, защо поскъпва водата, докато качеството на услугата по предоставянето й се влошава?

Защото до повишаване на цената на водата без да бъдат намалени загубите и да бъде подобрено качеството води водната реформа, която беше започната през 2015 година. Всъщност, целените показатели, например течовете да бъдат намалени от 61 на 49% така и не се случиха, нито пък проблемите с безводието и негодната за пиене вода в редица населени места да бъдат решени не се случиха. Всъщност, повишението за целия период на т.нар. "водна реформа“ е за населените места с помпено водоподаване – над 200%, а тези, които са на гравитачност, т.е. няма никакви разходи, включително и за ток за снабдяване на вода, сметките скочиха с над 300%. В същото време, тъй като "Изправи се БГ“ не пропускаме заседанията на КЕВР, за да защитаваме потребителите от различни области, за първи път бяхме свидетели на такава драма от страна на ВиК дружествата, които  твърдят, че ако не са помощите от държавата, които те регулярно получават за разлика от домакинствата, които не получават нищо, ще фалират. Т.е. вече е дошло време за анализ и преосмисляне на тази водна реформа, която не донесе нищо добро на българските граждани. Всъщност, появи се една нова армия от водно бедни хора, които вече не могат да си плащат сметката за вода, защото във въпросната Силистра, която ще има най-скъпата вода, една 4-членно семейство ще плаща месечни сметки по 120 лева, което при изтънелия джоб на българина се оказва непосилно и невъзможно.

Изпратихте становище до министъра на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков по повод публикувания за обществени консултации проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, в което аргументирате вашите резерви и несъгласие към текстовете в проекта. Защо смятате, че предложеният нов закон за ВиК е дори по-лош от действащия?

Защото той не решава нито един от съществуващите проблеми. Например, единната цена на водата на територията на една област и в момента не е нормално и хората протестират, ако в едно населено място имат гравитачно водоподаване, т.е. нямат никакви разходи за снабдяването с вода, да плащат колкото в областния център, където помпите работят непрекъснато и при скъпия ток естествено, че услугата е по-скъпа. Защото най-големият бич за хората, които живеят в сгради етажна собственост, а именно разпределението на общото потребление, не се решава в този закон. Т.е. добросъвестните платци ще продължат да плащат и за своите недобросъвестни съседи, за тези, които се укриват, и за тези, които крадат вода, защото на ВиК-ата им е по-изгодно първо да събират парите от добросъвестните, като разпределят неплатените сметки, след това ако ги намерят, да съберат за втори път тези суми. Сега обаче за да бъдат напълнени касичките на ВиК дружествата се появява една нова компонента в цената на водата, която е наречена Такса "Достъп“, т.е. всеки български дом, всеки имот в България от колибата до палатите ще имат Такса "Достъп“, и независимо от това дали ползват вода, защото безводието е голям проблем в редица населени места, те ще плащат за вода. Това е една такса, която абсолютно прилича на Такса "Сградна инсталация“, при която хората, които са се отказали от парно, въпреки това плащат непосилни сметки, защото живеят в сгради етажна собственост. Освен това, този закон предвижда смяна на всички водомери в 2-годишен период с дистанционни такива. Т.е. едни фирми ще станат много богати със сериозни обороти, докато домакинствата ще имат нови непредвидени разходи. Може би, едно от най-скандалните предложения е, че малкото останали общински ВиК дружества, които поддържат ниска цена на водата, ще бъдат одържавени с този закон.

А какво ще следва, ако те бъдат одържавени?

Ами ще следва жалба в Конституционния съд и целият закон ще падне, защото да одържавиш насилствено общински активи е нарушение на Българската конституция. Но тези, които се подадоха на натиск – Общински съвети, кметове и общински ВиК, имам предвид например в Димитровград, Свищов, тези, които напоследък се присъединиха към ВиК асоциациите, сега плащат 3 пъти по-скъпа вода и качеството на услугата с нищо не се е подобрило. Това чака всички. Примерно в Сандански, където цената на водата е под 1 лев, в момента, в който бъде одържавено ВиК-то и присъединено към ВиК Благоевград, ще плащат 4 лева.

А вие какво предлагате? Аз зная, че водите постоянно дела с ВиК-ата. Последното, за което четох, беше в Бургас. Какво се случва?

Ние сезирахме прокуратурата, която е единственият надлежен орган, който може да атакува тези решения. Всъщност, това е друг проблем, който не се решава от новия закон, а именно потребителите да не могат да атакуват цената на водата, решенията на КЕВР, това може да го направи само прокуратурата. И гледаме как местните власти, включително кметът на Бургас, Общинския съвет имитират дейност пред гражданите, след като предварително са се съгласили, са гласували повишаването на цената на водата на заседание на Общинския съвет, сега уж са завели дела, за които всички знаем, че ще бъдат прекратени. Това, което трябва да се направи, е да се даде възможност на всички, които потребяват вода, да могат да атакуват тези решения, или на по-големите потребителски организации, хората да имат някаква защита. Т.е. необходим е нов закон, но този закон трябва да реши всички тези проблеми, които в момента съществуват, а не да раздуват нова администрация, тъй като ще се прави нова КЕВР, която ще определя цени, но без въобще да държи сметка за качеството. И всички други проблеми, които съществуват с ВиК подаването, просто да намерят своето решение, включително и необходимостта от финансиране, което да не бъде за сметка на плащането на водата от хората, защото те вече няма накъде и не могат да ги плащат тези пари. Това, което не тревожи обаче нито министъра, нито КЕВР е фактът, че събираемостта на ВиК-ата падат. Т.е. хората не си плащат сметките, защото не издържат, не могат да плащат толкова скъпа вода. И нещо особено скандално, което се случи през последните седмици – тихомълком, зад гърба на столичани Столичният общински съвет удължи концесията на "Софийска вода“ с нови 8 години и 4 месеца без да проведе обществено обсъждане и без да се съобрази със съмненията на столичани, с абсурдни аргументи. Всъщност, едно незаконосъобразно решение, незаконно решение на Столичния общински съвет, защото бил нарушен икономическият баланс, т.е. не са се напечелили достатъчно от "Софийска вода“ и ще трябва още 8 години и половина да трупат печалби, които да заминават за Франция вместо да се решават проблемите на ВиК сектора в София.

Вие призовахте КЕВР да защити столичани  заради това решение на общинските съветници за удължаване на концесията. Защо го наричате незаконно?

Защото основанието, а именно нарушен икономически баланс изобщо не е съществувало като такава възможност в тогава действащия Закон за концесиите. Тази концесия е сключена през далечната 1999 година. Освен това, не можем да говорим за нарушен икономически баланс, защото само за миналата година "Софийска вода“ е разпределила 39 млн. лева дивидент, за 2020 година – 34 млн. лева, в момента неразпределената печалба е над 350 млн. лева. Т.е. дружеството добре печели, така че и тези всичките суми като дивидент заминават за Франция вместо да решават проблемите на столичани. Представете си, колко неща могат да се направят с тези пари. Нашето мнение е, че общинските услуги трябва да се предоставят от общински дружества, за да се пази публичния интерес – нещо, което нито Фандъкова, която обеща още през 2019 година, че няма да удължава концесията на "Софийска вода“, нито общинските съветници в този състав на Общинския съвет са направили. Те просто продадоха интересите на своите избиратели и коленичиха пред един концесионер и пред неговата икономическа сила, което може би за някой от тях не е съвсем безвъзмездно.

Не е ли поискан от въпросния многомилионен дивидент на Софийска вода да бъдат отделени средства за инвестиции във ВиК мрежата на столицата?

Факт е, че рехабилитацията на водопреносната мрежа се извършва с много минимални проценти от общото количество ВиК мрежа. Тепърва концесионерът обещава, че ще изгражда канализация в някои от крайните квартали. Но всъщност тук трябва да се зададе въпросът и на Фандъкова: защо с европейско финансиране не бяха решени тези проблеми? Не е нормално столичани в сметките си за вода да плащат изграждането на канализации на квартали в столицата. Би следвало да се търси друго финансиране. И столичани, след като си платят безумно високото парно, сметките за ток, ако и сметките за вода вървят нагоре, наистина хората ще бъдат в невъзможност да си покриват разходите. Но най-сериозният аргумент, че всичките тези печалби, които, както се вижда, са достатъчно големи, а не с нарушен икономически интерес, би следвало да се оползотворяват от общинско дружество в интерес на гражданите на столицата.

Ще ви обърна внимание към публикувано днес изследване на "Алфа Рисърч“, осъществено през ноември сред 1000 столични жители на възраст 18-60 години, които лично отговарят за плащането за сметките си за вода в домакинството си, та, според въпросното изследване на агенцията 92% от потребителите са доволни от ВиК услугите в София – 92% са доволни. Вие вероятно в останалите 8%?

Не, коректният въпрос към столичани би следвало да бъде: съгласни ли сте концесията на столичното ВиК да бъде продължена с 8 години и 4 месеца? Това е коректният въпрос. И аз мисля, че почтеното поведение на столичните общински съветници, които имат още няколко месеца до края на своя мандат, не е да вземат решения, с които да вържат ръцете и на следващия кмет и на следващия Общински съвет, тъй като концесията изтича през 2025 година. Така че нормално би било, на референдум гражданите на София да кажат искат ли да дадат на концесия водата на София. Защото извинявайте, но концесионерът действа абсолютно наготово. Столицата ни е благословена с прекрасна рилска вода, която е гравитачна, с изградена водопреносна мрежа. Те просто са дошли и оперират една услуга, за която има най-прекрасните възможни природни дадености. Да, и аз харесвам рилската вода, която се пие в София, но каква е заслугата на "Софийска вода“ за това? Така че хората трябва да бъдат питани: искат ли още "Софийска вода“ да им управлява ВиК дружеството или искат общинско дружество в публичен интерес?

И сега като погледнем освен енергийно и водно бедни, задават се, може би, и газово бедни, защото "Булгаргаз“ предлага 40% увеличение на цената на природния газ през януари – изобщо как ще продължим? А всички цени ще скочат заради това поскъпване на природния газ?

Така е. И е жалко, че правителството не предприема никакви действия, за да защити енергийно бедните. Всъщност, в сила от 1 декември влезе един европейски регламент, който задължава всички държави-членки да отделят достатъчно средства от свръхпечалбите на енергийните дружества, за да подкрепят домакинствата, всички домакинства. България е единствената държава, която не е дала и стотинка на българските семейства. А пък енергийно бедните, те са оставени просто да се оправят сами и през зимния сезон, защото още представете си дефиницията за енергийна бедност не е  изготвена нито от служебното правителство, нито от депутатите, които 2 месеца и половина прахосват безценно време в несъществени теми или такива, които засягат техните партии, като например хартиената бюлетина, Украйна, още пари за оръжие и така.

Е, колко години ще се правят, че пишат в парламента тази дефиниция на енергийно бедните?

Още през 2016 година в качеството си на омбудсман поставих публично проблема. На голям форум беше приет меморандум, в който участваха всички институции. Още тогава дадохме варианти на тази дефиниция. Тя не е толкова сложна, тя се прилага във всички европейски държави. Просто прилагането на тази дефиниция ще означава, че на 2.8 милиона българи ще трябва да бъдат подкрепени при плащането на сметките. А сега такава подкрепа получават само 350 000. Представите си колко спестява държавата, за да може да раздава на приближени фирми в нагласени обществени поръчки.

2 милиона на месец?

Не, не, става дума за много повече пари. 2.8 милиона са енергийно бедните по официални данни. А представете си на 2.8 милиона месечно по примерно 50 лева за какви пари става дума - 2 милиона по 50 лева са 100 милиона.

Ползвам възможността, че сте наш гост да ви попитам, г-жо Манолова, в сряда предстои гласуването в парламента на предложения от проф. Николай Габровски кабинет. Според вас какви ще бъдат крайните резултати?

Със сигурност в сряда няма да има избран кабинет, видно от изявлението на политическите сили, но и не би следвало да има, тъй като зад него би застанала хартиената коалиция, което означава корупционното статукво да се върне обратно на власт – нещо, срещу което хората протестираха стотици дни по площадите на България. Хартиената коалиция и нейно правителство би било най-лошото за България в този момент.

Казвате най-лошото, а ще бъде ли избрано или няма да бъде избрано?

Предстои да видим. Но това е възможната опция: едната е хартиената коалиция и статуквото, другата е коалицията на войната, така че може би това, което видяхме през тези 2 месеца и половина – пълно загърбване на интересите на хората и работа за партийните централи, е по-добре да бъде прекратено, този парламент да се разпусне и така или иначе да се отиде на избори, в които хората да избират тези, които почтено ще решават техните проблеми, а няма да си решават тясно партийните сметки. Извинявайте, но хартиената бюлетина е решение, което обслужва брокерите от партиите от хартиената коалиция ГЕРБ, ДПС и присъединилата се БСП, и по никакъв начин не решава проблемите на хората, напротив, поставя под въпрос демократичния процес и честните избори в България. А нищо друго до момента от този парламент така или иначе в интерес на хората не е свършено.

Защо според вас партиите на промяната: "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ не можаха да се справят с управлението през 8-те месеца, които имаха?

Защото те не направиха най-важното, което хората чакаха от тях – да разградят корупционния модел на ГЕРБ, едноличния модел с държавните дружества-касички, с нагласените обществени поръчки, напротив, усвоиха в собствена полза тези схеми, надградиха ги, и сега резултатът е налице: корупционното статукво – Борисов, ДПС, в добавка Янев и Нинова – се връща на хоризонта. Всичко това, за което младите хора скандираха и бяха по площадите  беше пропиляно. Ние се връщаме назад и тръгваме назад.

И какво се получи: корупционното статукво бе надградено с корупционната промяна?

Ами не разградиха модела, може би имаха добри намерения, но така или иначе за 8 месеца не видяхме те да бъдат реализирани. Всъщност, този грях, че Борисов и ДПС се връщат, и че Нинова им помага за това, е на четворната коалиция, тази възможност изобщо да се случи в България.

Цоня Събчева