Мартин Колев – дипломатически служител III степен, председател на Професионалното обединение на държавните служители от Дипломатическата служба за Агенция "Фокус"

Здравейт
е

Здравейте.  

Вече няколко дни служителите на Външно министерство активно стачкувате. Бихте ли ни казал кой стачкува и дотук има ли резултат от стачните ви действия?  

Да, точно така е. Информацията, която имате, е вярна. Ние от петък миналата седмица, от 2 декември, влязохме в ефективна стачка. По наша информация това е първата такава стачка изобщо в някое министерство в България, когато служителите на министерство излизат в ефективни стачни действия. В нашата близо 144-годишна история на Дипломатическата служба това със сигурност е първият път. Нашите действия започнаха много отдавна. Всъщност, нашето професионално обединение поставя въпросите, които вълнуват служителите от 2019 година насам, след като възобнови дейността си. Имало е синдикална секция и преди това в министерството, но нейната дейност дълги години е била тиха и незначима.

През 2019 година ние възобновихме тази дейност с едно основно искане, а именно повишаване на заплатите в системата на Министерство на външните работи, тъй като те са изключително ниски. И всъщност, ние последователно и изключително внимателно сме поставяли този въпрос на вниманието на общо четирима министри, също така сме разговаряли с много лица и представители на нашите ръководства през годините, имаме тяхното принципно разбиране за този проблем, тъй като това не е тайна – това е заявявано многократно, че всъщност, заплатите са прекалено ниски в нашата система.

И през тази година имахме няколко знакови събития. На нашия професионален празник, на Деня на Дипломатическата служба през месец юли ние отидохме съответно преоблечени в черно на нашия празник, с което изразихме също нашата позиция. След което проведохме редица разговори, предупреждавахме, че ако не се вземат мерки, ще стигнем дотук, докъдето сме. И самият факт, че сме стигнали дотук, означава, че най-вероятно не е намерен необходимия начин, по който да ни бъдат увеличени на нас заплатите.

Любопитно е също да се отбележи, че тази година нашите заплати не бяха индексирани, както и миналата година, т.е. на нас от 2 години не ни са индексирани заплатите, а в редица министерства се увеличиха именно парите за заплати и различни наши структури и агенции. Така че ние считаме, че нашето време също е дошло, и то не е дошло, а всъщност е много закъсняло, тъй като проблемът при нас със заплащането е много сериозен – ние сме на последно място от всички български министерства по заплащане. А всъщност сме първи по изисквания за вход в системата.  

Колко би трябвало да стане заплатата в Министерство на външните работи, за да е адекватна на вашата квалификация и на вашите отговорности?  

Всъщност, не мога да дам точен отговор на този въпрос. Проблемът, който ние имаме в момента, че процентите, които се предлагат или се обсъждат за увеличение, са да кажем от порядъка на 30%, което нас не ни устройва, и това не ни устройва именно поради факта, че нашите заплати са толкова ниски, че базата, от която тръгваме, е прекалено ниско. Т.е. 30% на 800 лева заплата сами разбирате, че е нищо в днешно време. Така че не може да ви кажа точно в момента колко би трябвало да бъде, но мога да ви кажа точно този пример: колеги, които са с 30-годишен стаж при нас, има такива, които взимат по-малко от 900 лева. При нас не всички колеги са с дипломатически ранг, също така имаме и специалисти, и експерти, и дипломати, но нашата стачка включва всички, защото и за дипломатите, и за останалите служители, за всички заплатите са прекалено ниски. Мога да ви дам пример с моята заплата, аз владея три езика, единият от  които е рядък език, и за него дори ми се полагат 120 лева допълнително, моята заплата е малко под 1 500 лева.  

Вие сте китаист, говорите китайски?  

Аз съм китаист, точно така, и съм в министерството вече 5 години. Т.е. аз за 5 години до момента това, което съм получил, е малко под 1 500 лева, което в днешно време знаете, че никак не е много. Това е под средната заплата за града.  

Така е. А коя институция трябва да отговори на вашите искания?  

Много пъти сме коментирали този въпрос с нашето ръководство. Очакваме от Министерство на финансите да прояви разбиране, но също така изобщо от ръководството на държавата. А всъщност те са тези, които би следвало да обърнат внимание на този сериозен проблем на Дипломатическата служба, и действително да се намерят много скоро начини за разрешаването на тези проблеми. Тъй като на този етап, вие ме питахте също дали сме имали разговори – разбира се, ние сме водили разговори с нашето ръководство, но пак казвам, то не разполага нито с тези суми, нито с кой знае какви възможности в рамките на нашия бюджет, който между другото е много нисък, да ни увеличи заплатите.  

Имахте изслушвания в Комисията по външна политика в Народното събрание. Чуха ли вашите проблеми?  

Там представихме нашите проблеми, с които ние се сблъскваме действително. Получихме много сериозна подкрепа от абсолютно всички, присъствали по време на заседанието, освен народните представители от различните политически партии. Беше наистина заявена такава подкрепа. И ние много силно се надяваме на помощта на абсолютно всички. Нашата стачка всъщност е деполитизирана, и това е нещо, което много силно искам да подчертая, и периодът, в който тя се случва – на служебно правителство, цели именно да покаже това, че ние тук имаме проблеми, и те са на дневен ред сега, и наистина очакваме подкрепа от абсолютно всички от страна на ръководството на държавата, Министерството на финансите, всички ресорни звена да ни окажат тази подкрепа, така че ние да можем да продължим нашата работа нормално.  

А поради стачните действия консулските служби не работят. Всички ли български консулства в момента са затворени?  

Всъщност те са все още отворени. На този етап стачката включва само централно управление на Министерство на външните работи. И на следващ етап ще бъдат включени и задграничните представителства на Република България, като този следващ етап ще се случи съвсем скоро. Т.е. ние ако в рамките на тази седмица, да кажем до утрешния ден, нямаме никаква информация за нашите стачни искания, ние от четвъртък започваме вече организация на процеса по включване на нашите колеги зад граница в ефективните стачни действия. Даже вече имаме заявена подкрепа от някои от тях именно по тази линия. Така че може би ще започнем и този процес. Но пак казвам, силно се надяваме на по-бързо решение и за намиране на начини за удовлетворяване на нашите искания.  

И докога ще продължат стачните ви действия?  

Именно докато не бъдат удовлетворени нашите искания.  

А ако това се проточи във времето?  

Ако това се проточи във времето, можем да мислим различни варианти, като на нас целта ни е да получим някакви уверения, че това ще се случи в обозримо бъдеще, за да можем да продължим, пак казвам, с нашата работа нормално.  

Благодаря ви.  

Росица ЛАХАНОВА