Кирил Милов, лидер в световната ранглиста, европейски шампион по борба в категория до 97 кг в класическия стил за 2022-а година и световен вицешампион от миналия сезон, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Здрасти, Кико! Новата година започна за теб с две титли. Първо стана шампион на България, а сега спечели и титлата на рейтинговия турнир Zagreb Open. Разкажи за състезанието в Хърватия.

Състезанието беше доста силно. Имаше едни от най-силните държави, даже бяха по 3-4 на категория от държава. И състезанието беше доста хубаво. Представихме се добре. Радвам се, че няма контузии, всичко е наред. Видяхме какво е нивото в момента и ще гледаме да чистим каквото можем като грешки за предстоящото Европейско първенство, защото то е доста по-важно от турнира.

Ти какви грешки намери в твоето представяне? 

Мисля, че 1-2 от ситуациите подцених самата ситуация и противникът имаше възможност да ми вземе точки, въпреки че не дадоха точки, защото ме е спънал, това не трябва да го допускам, затова мисля да тренирам повече над такива леки грешки, които може да ми попречат на голямото първенство.

Победи 5-ма борци в Загреб, сред които и двама финалисти от световни първенства, като Ариф Нифтулаев от Азербайджан и Тамаш Левай от Унгария. Левай е и световен № 1 до 23 години. Как видя конкуренцията в турнира?

Конкуренцията е голяма, не само в моята категория, във всички категории. Държавите доста се развиват, всички тренират. Ние в момента също сме на лагер тук, в Хърватия. Има 250 състезатели и тренираме на три групи, защото не можем да се съберем в залата. И така виждаме конкуренцията. Добра е конкуренция, но гледаме и ние да сме доста по-добре.

След успеха отново оглави световната ранглиста. Цел ли ти беше да си на върха и в тази класация?

Целта не ми е да съм първи в ранглистата. Целта ми е първо да взема квалификация за Олимпиадата, да стана световен шампион, и дай Боже, вече медал от олимпиада. Това е най-желаното от мен нещо.

Преди дни един от най-големите ти конкуренти Муса Евлоев обяви пред руските медии, че си взима почивка от спорта. Ще бъде ли загуба за борбата, ако не го видим отново на тепиха? Все пак той е само на 29 години.

Не знам, аз даже за първи път чувам тази информация. Нито следя какво прави той, нито нищо. Така че нямам представа.

А би ли искал реванш срещу него? Не те ли блазни евентуален реванш срещу него, ако той се завърне отново в борбата? Защото именно от него загуби на финалите на Световното през 2018 година и Европейското през 2019 година.

Разбира се, че ще е много по-сладко, ако победя и взема реванш, и стана световен шампион примерно, много по-сладка ще е победата. Но също има много добри борци. Има в моята категория още няколко, от които съм губил, така че сега се концентрирам да изчистя всички грешки, за да може аз да съм на върха.

Да те върна пак към състезанието в Загреб. Коя среща ти се видя или кой противник най-труден от всички?

Мисля, че азерът, който е Нифтулаев, защото с него на полуфинала на Световното първенство също се борихме. Знаеш, че той е доста по-подготвен и технически, и функционално, и с него бях доста по-предпазлив, а с другите гледах да правя колкото може повече неща, за да не могат да очакват от мен само едно нещо, а да знаят, че мога да правя много неща и да не могат да ме проучват толкова лесно, както по принцип се случва.

Интересното е, че Нифтулаев, с него се срещнахте и на полуфинала на Световното (2022-а година), и на този турнир, и на двата Нифтулаев поведе в резултата, само че ти го обърна единият път с туш, сега по точки. Той ли се очертава да е най-големият ти конкурент тази година заедно предполагам и с Алексанян, който не участва сега?

Да, мисля, че той, иранецът (Мохамедмади Сарави), който също е много добър борец, и арменецът (Артур Алексанян). Мисля, че това са едни от най-силните ми конкуренти. Но не трябва никога да подценяваме и другите, защото ето, виждаме едно момче, което е до 23 години се бореше, и направи фурор, който се бори с мен, унгарецът. Той е малко по-малък. Качи 10 кг за няколко месеца и това му е първото състезание в тази категория, и надви всички с туш до финала. Така че никога не трябва да подценяваш противника, винаги трябва да си 100% и да си мобилизиран, защото всичко може да се случи.

Кое е следващото състезание за теб?

Сега ни предстои лагерът тук, след това имам още един лагер в Унгария и има турнира "Никола Петров“. След него вече, живи и здрави да сме, Европейското първенство.

Георги КУСИТАСЕВ