Интервю за Plovdiv24.bg c д-р Мирослава Тодорова, специалист-пулмолог от Пловдив, относно тютюнопушенето. То е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.Д-р Тодорова, през м. май проведохте кампания с безплатни изследвания на пушачи. Какви заболявания установихте и какво посъветвахте пациентите?


За двата дни, в които се проведе, бяха изследвани 37 пушачи и експушачи, които имаха поне един от симптомите - кашлица, задух, умора, свирене в гърдите и често боледуване от инфекции на дихателната система. За радост малка част от изследваните бяха диагностицирани с нарушения - двама с начален ХОББ, двама с вероятна астма, на които назначих допълнителни изследвания и трима със съмнение за обструктивна сънна апнея. Всички дошли да се изследват споделиха, че подкрепят такива инициативи, насочени към пушачите с цел профилактика и ранна диагностика.

Кой трябва да си прави това изследване – спирометрия и колко често? Какви други изследвания е добре да си правят пушачите?

Спирометрията е лесен, безвреден и неинвазивен метод за оценка на белодробната функция. В същото време тя е изключително информативна за наличието или отсъствието на обструктивно заболяване на белите дробове, каквито са ХОББ и бронхиалната астма. Препоръчително е на всеки пушач над 40-годишна възраст, с над 10 пакетогодини тютюнопушене – т.е. пуши по един пакет цигари на ден в продължение на над 10 години, и оплаквания от страна на дихателната система, да прави веднъж годишно спирометрия. Не трябва да се пропускат и образните изследвания на белите дробове – рентгенография или КТ.

Много се говори за вредата от цигарите. Според вашите наблюдения – хората днес пушат повече, или по-малко, отколкото да кажем преди 20 години?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Като процент пушачите едва ли са намалели, но положителното е, че все по-голяма популярност придобиват бездимните алтернативи на цигарите, а именно системите за нагряване на тютюн. При тях никотиновата зависимост продължава да я има, но поне хората не са експонирани към вредните вещества, съдържащи се в пушека.

Продължава ли пушенето да бъде "модерно“ сред децата и подрастващите? Младите момчета или младите момичета пушат повече?За съжаление доста голям процент от учениците пушат, както конвенционални цигари, така и такива с нагряване. Това ги кара да се чувстват значими и "равни“ с възрастните. Жалкото е, че при това те увреждат все още незавършилата своето развитие дихателна система. По този начин те са предразположени към респираторни заболявания в по-късна възраст.

Как мотивирате хората да откажат цигарите? Кои съвети "действат“ най-силно? И кои действия са най-ефикасни?

Най-голямата мотивация за отказване от цигарите си остават сериозните заплахи за здравето, обикновено свързани с критично влошаване на състоянието на пациентите. Ако един човек попадне в спешното отделение вследствие на промени, предизвикани от тютюнопушенето, няма нужда да бъде убеждаван, но защо трябва да се стига до там ?

Кои са най-странните оправдания от пушачи, които сте чували?

Най-странно ми е като чуя думите: "Не мога да ги откажа точно сега...“ Вземе ли се решение за отказване на цигарите, трябва да се случи веднага, не от следващия понеделник, месец или от новата година.

Пациенти, които се успокояват, че са преминали на "по-безвредни“ устройства от типа на вейпове, системи за нагряване на тютюн, трябва ли да бъдат спокойни? Безвредни ли са те наистина?

Така зададен въпросът може да бъде подвеждащ. Вейповете и системите за нагряване на тютюна са две съвсем различни алтернативи на пушенето. Докато при системите за нагряване има стандартизация и научно доказан ефект, при вейповете това не е така. Освен това ERS – Европейската респираторна асоциация излезе с недвусмислена позиция, че използването им е свързано със сериозни рискове за здравето.

Имате ли бивши пушачи за пример, хора, които могат да мотивират останалите?

За съжаление нямам такива примери. Често се случва след време екс пушач да пропуши отново.