За коментар на ситуацията след изборите и шансовете за нов кабинет сме поканили социологът от "Галъп Интернешънъл“ Кънчо Стойчев. Добър вечер.

Добър вечер.  Внимателният анализ на разположенията на силите и на декларациите, които вече бяха направени, сочат много трудни преговори и много малък шанс за съставяне на правителство. от друга страна, страната повече от всякога има нужда от правителство поради простия факт, че само като имаме редовно правителство, ще имаме и парламент, а парламент ни е нужен и за бюджет, който не сме приели за следващата година, и за прословутите 20 закона, които са свързани с ангажименти към финансирането по План за възстановяване, развитие и растеж. Във всички случаи ни трябва парламент. Най-глупавото, което можем да направим, е да отидем на избори януари отново, тъй като известно е старата максима, че да се прави едно и също и да се очаква, че ще се получи нещо друго, е признак на глупост. Нищо няма да се получи кой знае колко различно през януари, освен че най-вероятно 100-200 хиляди души още по-малко ще гласуват, с което бариерата още ще падне надолу и най-вероятно ще имаме още по-сложен парламент, твърде приличащ на настоящия. Няма в тази ситуация, в която се намираме, стандартни подходи за формиране на правителство няма. Тоест, т.нар. "линейният подход“, да действаш 1, 2, 3, както е по правилата, няма да стане, коалиция е невъзможно да се формулира, защото такива са даденостите и взаимоотношенията между партиите, и не само партиите, но и до голяма степен и електоратите на тези партии. Така че трябва да се търси нестандартен вариант за обединяване около дадена програма за даден период. Очевидно той няма да бъде дълъг, но така да може поне да се мине прословутата зима, да се стигне до избори юни, юли или по-добър вариант даже заедно с местните избори, които не са чак толкова далеч, те са просто идната есен, наближават. Но за целта се изисква много тънък политически танц, много внимателно действие. В този смисъл мълчанието на ГЕРБ е свързано с това, че най-вероятно и те търсят някакъв вариант, тъй като знаем много добре, че казаните думи, излезли от устата, вече трудно човек ги връща назад, точно както като си разсипеш кафето, много трудно го събираш обратно в чашата. Така че нека се надяваме, че това мълчание е свързано с търсене на работещ вариант.

Някои от партиите обявиха официално, че няма да участват в такова правителство с мандат на ГЕРБ. Това са "Демократична България“, на които ние снощи между другото възлагахме надежди, имам предвид журналисти и анализатори, че биха евентуално могли да се включат в едно такова управление. "Продължаваме промяната“ са категорични – те ще играят като опозиция. БСП няма да  участват. Стефан Янев обаче обяви, че трябва да се води диалог, че "Български възход“ е отворен за диалог. При това положение как виждате вие една такава коалиция или програмен кабинет дори, експертен?

Пак ще повторя, трябва да забравим в настоящия момент думата "коалиция“ – такава не е възможна да се случи. Коалиция означава съюзяване на две, на три, на повече партии въз основа на създаване на обща програма и съвместимост на тези задачи, и най-важното – една психологическа поносимост между ръководствата на техните партньори, които ще станат. Това е невъзможно в България. Единственото, което е възможно, е краткосрочно обединяване около програма. Сега, могат да се определят различни неща, етикети да се слагат – експертно правителство, програмно, зависи на предпочитания кой каква дума иска да употреби, но във всички случаи става дума за нетривиален, неоригинален подход. Нормалният, ординарният подход е да се търси възможност за коалиция. Такава няма, това стана ясно, няма такава възможност. А дай Боже, политическите сили да намерят възможност и разум да направят нещо в полза на страната. Страната в момента няма нужда от бързи избори. Трябва глътка въздух да си поеме. И в този смисъл единствената възможност е обединение около дадена програма за сравнително къс отрязък 6, 8, 9 месеца. Това е възможното. И пак казвам, трудно е, едва ли ще стане, но все пак такава възможност съществува и трябва да се върви по този път да се направи опит да се реализира тази възможност. Пак казвам, най-вероятно ГЕРБ затова и мълчат – търсят такава възможност.

Може би търсят и подходящата фигура за министър-председател, защото и това е от значение.

Да, разбира се, че трябва да се търси не само министър-председател. Да не забравяме процедурата по Конституция – още другата седмица тема № 1 за всички нас ще бъде избор на председател на парламента. И ако не може да се избере председател на парламента, отиваме на избори. Знаем, че не може да функционира парламента. Ако не се избере председател на парламента, просто до новите избори парламентът бива председателстван от най-възрастния член на парламента. Така че това не са откъснати въпроси. Ако този парламент съумее да се договори за приемлива фигура за председател на парламента, това ще увеличи рязко шансовете да се намери и компромис за управление за известно време, тези няколко месеца до една година. Трудно е, трудно. Това изисква много широко скроен поглед, много висока отговорност към страната и загърбване на частните интереси. Ако всички партии започнат да мислят кое ще е най-добре за тях за следващите избори, да, може би ще е най-добре дадено поведение, но във всички случаи това ще е лошо за страната.

Аз ви слушам много внимателно и доколкото разбирам, вие дори имате опасения, че може да се стигне до там да не се избере и председател на Народното събрание, което пък би било прецедент в най-новата ни история.

Ами председател на Народното събрание се избира с гласуване и мнозинство. Т.е. за да се стигне до такова мнозинство, кажете ми го кое е това мнозинство. Аз не го виждам, тъй като за разлика от изпълнителна власт, за премиер може да бъде излъчена неутрална фигура, но за председател на Народното събрание той по определение трябва да е човек, който вече е депутат, значи някой от тези седем партии. Е как става това? Значи това изисква изключително висш политически пилотаж, за да се намери компромисния вариант. И във всички случаи не е просто и само избор на председател на парламента, трябва да се намери и път напред за този парламент, а този път напред трябва да минава и през формиране на правителство, за да има жив парламент. Без сформиране на правителство парламент няма.

Разбирам, че по това дали ще има фигура, която да обедини няколко партии, които да изглеждат като мнозинство, по това ще си проличи ще имаме ли един бъдещ кабинет, пък бил той програмен, експертен?

Точно така. И тази проблематика ще ни занимава следващата седмица, защото да речем президентът има възможности да прецени сам кога да свика парламента, но то не е до безкрай да отлага. Няма да се случи свикване на парламент тази седмица, тъй като още има резултати да се обявяват, но някъде другата седмица, към края на другата седмица процедурата по свикване на парламент трябва да започне. Веднъж свикан парламентът, първата точка №1 на парламента е да си избере свой председател, след това да сформира комисии.

Една конспирация се върти в публичното пространство от часове, дори бих казала и от дни, и от години, отново – ще има правителство, защото ни натискат. Или от Американското посолство, или от Брюксел ни натискат. Това просто една конспирация ли е, която ние сами си създаваме във време, в което може би на много българи им се иска да има стабилен кабинет, за да преживеят зимата.

Аз не знам защо това само се описва с термините на "натискане“. Ние сме пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО и на нашите партньори от тези две структури, решаващо важни за България, не е безразлично дали България ще се развива що-годе стабилно и нормално, или ще стане проблемна страна, особено в тази международна обстановка. Така че диалог в това отношение задължително трябва да има. Някои искат да го представят като натискане. Не ми се вярва чак за натискане да става дума, но няма никакво съмнение, че нашите партньори от двете структури имат интерес България да излъчи редовно правителство и да има работещ парламент. Това е напълно нормално. Така, както ние също имаме интерес като българи примерно в Германия да има редовно и нормално правителство, във Франция и т.н., във всички наши партньорски страни.

И нещо, което от последните часове, тъй като отново заговорихме за международната обстановка – президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев не подкрепя Украйна за членство в НАТО, защото както самият той казва, трябва да има мирно споразумение с Русия и едва тогава би могло да се говори за такова членство. Доколко тази ситуация с войната в Украйна ще продължи да влияе на политическата обстановка у нас? 

Разбира се, че тази обстановка ще продължи, докато я има тази война, ще е много трудно за всички ни. Президентът Радев постъпи изключително отговорно и това е единствената нормална позиция. В хода на една война да приемеш една от страните за член на военен блок означава този блок моментално да встъпи във война. Това изобщо не е антинатовска позиция, това е отговорна позиция на българския президент. И мога да ви уверя, че независимо какво се говори, независимо че има доста войнствени страни в източната част на Европа, в състояние на война няма как Украйна да стане член на НАТО. Това е невъзможно, защото това означава Трета световна война.

Т.е. това автоматично би въвлякло Алианса във война с Русия, тъй като има такава клауза.

Автоматично, да, точно автоматично. И за това не се изисква много мозък, за да се стигне до този извод.



Евелина БРАНИМИРОВА