Наш гост е Кристиана Кръстева – създател на прекрасния органайзер RICH GIRL и жена, вдъхновила много жени в България да сложат в ред дните си, за да станат успешни и проспериращи дами. Радвам сте, че сте в нашия ефир, за да споделите тайната на успешната жена с нас.   

Аз също.  

И какво по-хубаво от това да разговаряме точно в понеделник за новото начало.  

Абсолютно, понеделник е чудесен момент да се започне да се планира и да се нарежда цялата седмица.  

Първо искам да ви попитам защо е важно да планираме дните си или цялата си година?   

За мен е абсолютно важно всеки ден да бъде планиран. Естествено, винаги трябва да се оставя място за неща, които могат да изникнат в последния момент, и за непредвидени събития, тъй като животът, както знаем, е много цветен и интересен и винаги има с какво да ни изненада. Но когато знаем какво сме планирали и имаме идея в главата си кое след кое следва, какво ни очаква, как ще изглежда денят ни, имаме много по-голяма възможност самите ние да бъдем концентрирани върху нещата, които са важни за нас, и да не пилеем времето си с по-маловажни неща, от които реално не печелим нищо, свързано с постигане на целите ни.  

Точно така. Искам само да ви попитам колко е важно да структурираме по важност задачите ни през деня? Дайте ни съвет – откъде да започнем и кое да сложим най-накрая?  

Абсолютно съм съгласна, че това е важно. Според мен действащият начин е да се започне от най-най-трудната задача, която би ни отнела най-много време, защото повечето хора са по-енергични и работят продуктивно в началото на деня си, когато са изпили първото си кафе, още не са претоварени от информация, която отвсякъде ни залива – имейли, лаптопи, телевизор. Абсолютно отвсякъде ни залива всякакъв вид информация от дигиталните устройства и е трудно човек да остане концентриран само върху една задача. Освен това е доказано, че човек е продуктивен най-много два часа в деня си. Може да работи 8 часа, може да работи 10 часа или 12, но реално той е във върховата си форма продуктивност два часа от този ден. И затова според мен е хубаво винаги да…  

И точно в този диапазон трябва да сложим най-важната си задача от деня.  

Да, най-важната, тази, която смятаме, че е основният ни приоритет, защото след като приключим с тази най-важна и примерно най-трудна задача, след това всички останали по-маловажни неща ни се виждат вече лесни, те реално се случват от само себе си, след като знаем, че сме приключили с това, което ни е било най-сложно и най-трудно.  

Добре, сега говорим за целите, които си поставяме за седмицата или за месеца. Всички ние правим една голяма картина, виждаме какво трябва да се случи. Дайте съвет как по-лесно да постигнем целите си. Трябва ли да ги раздробим стъпка по стъпка, за да си опишем действията, и по този начин да стигнем по-бързо и по запазващия психиката ни начин?  

Да, абсолютно. За мен разбиването на целите на отделни задачи и стъпки е абсолютно наложително, ако искаме да постигнем това, за което си мечтаем, защото реално всеки има различни цели. Когато си поставяме самата цел, трябва да сме наясно дали можем да я изпълним или не, защото дори да е нещо, което ни се струва доста сложно за изпълнение, всъщност разбивайки го на малки стъпки и задачи, се оказва, че не е толкова сложно, когато правим по едно нещо на ден поне, което да ни води към изпълнението на тази цел. Да речем, ако някоя дама си поставя цел за началото на годината, че иска да отслабне с 10 кг, то няма как да стане веднага като го напише и на следващия ден вече да е изгубила тези килограми, но ако всеки ден тя промени нещо в навиците си, в ежедневието си, което води към тази цел, например да започне да ходи пеша, да започне да яде по-малко въглехидрати и т.н., да живее по-здравословно, след един, два или три месеца смятам, че е съвсем реалистично, че тя би могла да постигне тази цел. Като естествено тук давам просто пример. Иначе може да се говори за цели във всяка сфера на живота – за кариерата, за личностно развитие, за здравето ни, за външния ни вид, за самочувствието ни въобще във всяка житейска сфера, в която желаем да се развиваме по-различно.   

Г-жо Кръстева, нужно ли е първо да направим разбор на постигнатото от миналата година, за да направим една по-добра версия на себе си в тази година?  

Да, абсолютно наложително е. Дори смятам, че това е основната стъпка преди да започнем да планираме новата година – да си направим една кратка равносметка на изминалата година, какво сме постигнали, какво не сме успели, какво желаем да пренесем от миналата година в тази, за да имаме яснота какви са нашите очаквания за следващите 12 месеца и какво желаем да постигнем. В планерите ние сме разработили една система за постигане на цели, която включва седем основни стъпки. Първата стъпка е равносметката, а втората стъпка е работата с един много интересен инструмент, който се казва "Колелото на живота“ и помага да се определят целите, в които трябва да се работи приоритетно, и там, където има най-належаща нужда от нашето внимание. Съответно това могат да бъдат кариера, личен живот, приятели, семейство, личностно развитие и т.н., според това всеки какво го вълнува. И попълвайки това "Колело на живота“, което оказва степента ни на удовлетвореност във всяка сфера, можем да продължим нататък и да дефинираме основните си цели за годината.  

А важно ли е да имаме и един Vision Board, или т.нар. "Дъска на желанията“, за да можем и да визуализираме това, което искам да постигна?  

Визуализирането на желанията ни е един също така много мощен инструмент за това самите ние вече да се пренесем в реалността на случването им и да започнем да мислим в посока осъществяване на своите цели, така че Vision Board също е един от задължителните елементи при доброто планиране. В планерите Vision Board имаме в началото на всеки месец, за да можем всеки месец да си поставим различни цели и да работим върху различни сфери от нашия живот и да се чувстваме удовлетворени в края на месеца, когато видим какво сме свършили.  

Искам да ви попитам: вашият планер – досега говорихме за жените, които правят планове за годината – подходящ ли е за мъже?  

Да, абсолютно, нашият планер е подходящ и за мъже. Имаме и много клиенти мъже, тъй като те също обичат да планират, макар че има един стереотип, че мъжете не обичат да пишат на ръка, те предпочитат дигиталните устройства. Според мен не е така и нашите клиенти го потвърждават, тъй като има много хора, които си предпочитат да пишат на ръка, да си виждат плановете, разписани на белия лист. 

Да, точно това исках да ви попитам. Живеем в дигитален свят – защо е важно да пишем на хартия целите си, а не в телефона си?  

Изключително важно е да пишем на хартия по много причини. Първо, контактът със самия планер и с хартията, това да вземеш химикала, да си излееш мислите на белия лист е нещо, което ти дава абсолютна яснота. Когато напишеш всичко, което мислиш, всичките си задачи ги погледнеш, имаш абсолютна яснота за себе си какво трябва да направиш и какво имаш да свършиш. Освен това самите ние, както казах и в началото на разговора, ние сме прекалено облъчени от многото дигитални устройства, с които работим ежедневно, и аз лично смятам, че работата с планер ни помага да се откъснем от тази среда и да се върнем към себе си, за да разберем това, което е важно за самите нас. И не на последно място е особено важна самата визуализация на целите и желаният ни. Когато ги напишем в планера и ги видим на белия лист, е много по-лесно да си представим нещата, които следват, съответно с планера можем да използваме цветен код, за да дефинираме основните стъпки, да ги виждаме по-ясно. И е доказано, че когато се пише, самите мисли и това, което написваме, достига много по-лесно до мозъка ни и го запаметяваме, и то влиза реално в нашата система по някакъв начин като нещо, което вече е заложено, тъй като това е една от техниките за запаметяване – предполагам и вие я знаете…  

Да.  

Когато човек се опитва да научи нещо, да го напише и пишейки го и виждайки го, го запаметява по-лесно.  

Много благодаря за нашия разговор и благодаря, че издадохте вашите тайни за успешна и просперираща жена.  

Благодаря. Пожелавам на вашите слушатели и на вас, разбира се, една много успешна нова година и много осъществени планове.   

Благодаря много.