Костадин Паскалев, член на НС на БСП, бивш министър на Регионалното развитие и кмет на Благоевград, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

На 29 ноември миналата година в Националния дворец на културата се състоя кръгла маса под надслов "Лява България – идеи, политики, единение“, участниците в която обсъдиха първите стъпки към новото голямо ляво обединение, което да работи за следващите парламентарни и местни избори през тази година. Докъде стигна работата по набелязаните тогава идеи – питаме инициатора на инициативата Костадин Паскалев, който е член на Националния съвет на БСП, бивш министър на регионалното развитие и кмет на Благоевград. Какво се случва с лявото обединение, г-н Паскалев?

Както знаете, на 29 ноември беше проведена първата среща на политическите партии от лявото пространство, разбира се не на всички, на една част от тях, които бяха дали предварително съгласие да се водят подобни разговори. На срещата на 29 ноември беше изразена ясната воля, че е необходимо да се коментират идеите и принципите на лявото, които могат да станат база за обединение на лявото политическо пространство и отделно от това да се започне разговор по секторните политики и левия прочит на решенията, на проблемите, които съществуват пред държавата ни. Така че на 19 януари ще се проведе втората среща в Пловдив, в Гранд Хотел "Пловдив“. Срещата ще бъде на два основни панела: първи – "Идеи и принципи за постигане на ляво обединение“, и вторият панел са секторни политики – "Левият прочит за преодоляване на неравенствата и гарантиране на справедливост“. Т.е. процесът продължава така и както сме очаквали, той ще продължи известен период от време, надявам се,  докато се стигне до адекватни, нормални решения. Искам само да кажа, че след провеждането на първата среща, съвсем коректно, националното ръководство на БСП беше информирано в писмена форма за проведените разговори и постигнатите резултати от първата среща.

А как си обяснявате факта, че седмица по-късно ръководството на БСП направи аналогичен форум, само че в Народното събрание, за перспективите пред лявото?

Ами вижте, първо провеждането на такъв форум в Народното събрание не е лоша идея, няма нищо лошо да се коментират подобни проблеми, които стоят пред лявото политическо пространство. За мен проблем беше единствено фактът, че се провежда в среда, която ограничава достъпа на хората до съответната среща, т.е. там има контролиран достъп. Ние и на двете срещи гарантираме абсолютно свободния достъп на всички желаещи да участват в дискусията или да бъдат слушатели, както преценят – така.

Вие на тази среща на 19 януари в Пловдив ще обсъждате ли и актуалната политическа ситуация, не само политиките, а левия прочит на актуалната ситуация? Ако обсъждате, как би звучал той?

Реално погледнато, искам да кажа, че ние говорим все още за основните идеи и принципи, които ни обединяват, и реално погледнато актуалната политическа ситуация неизменно ще бъде част от този диалог, но практически ние няма да взимаме решения, които са свързани с нея. От тази гледна точка ситуацията за нас е пределно ясна. Практически при изключително слабото ляво политическо представителство в парламента трудно може това пространство да бъде фактор при намиране на решение на настоящата политическа ситуация. Както добре знаем, основните политически сили в момента, ако говорим за три основни политически сили – това естествено са ГЕРБ, "Продължаваме промяната“ и ДПС, като че ли не могат да стигнат до никакво съгласие за съставянето на кабинет и реално погледнато ще се върви в някаква диалогична форма евентуално от третия мандат да се направи опит за съставяне на такова правителство. Както казахме още в началото на този процес, за да се стигне до такова правителство, би трябвало да се нарушат основните политически принципи на отделните политически субекти, които водят диалога. В този смисъл искам да кажа само следното: ние ставаме свидетели в последните няколко месеца на хлъзгане по повърхността, а не влизане в дълбочина на проблемите, които стоят пред държавата ни. Предполагам, че на всички е ясно вече, че като че ли този парламент не иска да се заеме с реалните спешни проблеми, които стоят пред държавата.

А вие как гледате на идеята да участва БСП в едно бъдещо правителство, все едно под каква форма, с третия мандат?

Ами аз току-що казах, че това ще бъде абсолютно безпринципно. От една страна всички станахме свидетели на напрежението, което възникна между "Продължаваме промяната“ и БСП, от една страна. От друга страна – пределно наясно сме, че БСП има своите политически решения да не участва в правителство под каквато и да било форма с участието, с подкрепата на ГЕРБ или ДПС. В този смисъл няма как, ненарушавйки принципите, БСП да участва в такова правителство. Смятам, че след като има изразена принципна позиция, тя трябва да се отстоява.

Г-н Паскалев, няма да ви питам дали левите идеи имат почва у нас, въпросът е реторичен. Въпросът ми е друг: могат ли те да бъдат реализирани?

На този етап е ясно, че те не могат да бъдат реализирани. Фактически нашата цел е реално погледнато да се постигне ляво обединение, което да гарантира по-широко ляво представителство в следващите парламенти или местна власт. В този смисъл тези идеи, които ние ще коментираме в Пловдив, включително и по отношение на секторните политики, могат да бъдат реализирани само при едно много по-значимо политическо представителство. И целта фактически е реално да се стигне до ляво политическо обединение, разбира се с участието и на БСП, което да завоюва много по-сериозно политическо пространство.

Бихте ли казали някои от акцентите за вашия форум на 19 януари? От секторните политики, които ще обсъдите, по какви въпроси ще говорите?

Категорично ще се говори по темата "Финанси“, темата "Икономика“, категорично ще се говори за енергетика, ще се говори за земеделска политика, ще се говори за социална политика, ще се говори за антимонополна политика и практически ще се говори за образование и здравеопазване. Фактически основните, най-важните, съществени сектори, в които има изключително сериозни и съществени проблеми към настоящия момент.

А в тези сектори вие имате ли различие с концепцията на БСП?

Изявена концепция на БСП по част от тези проблеми няма, в следния смисъл: реално погледнато, не само БСП, а и основните политически партии в България в момента твърдят, че всеки български гражданин примерно би следвало да получи здравна помощ, след като е здравно осигурен. Само че никой не казва, как ще се променят нещата така, че това да се гарантира на българските граждани. Второ, примерно всеки говори, че в България регионалните диспропорции се задълбочават, но никой не казва, как те ще бъдат решени. Т.е. онова, което ние ще се опитваме да правим, е да говорим по същество, а не да се хлъзгаме по повърхността.

Т.е. да търсите решенията?

Точно така.

Да ги предлагате и да ги търсите?

Точно така. Аз смятам, че е крайно време в българското общество да се говори по същество. В противен случай отвращението на българските граждани от политиката като процес ще се задълбочава и активността на гражданите на съответните избори ще намалява, което означава, че политическото представителство ще става все по-ограничено и все по-непредставително.

А вие ще разполагате ли с достатъчно време до  следващите предсрочни парламентарни избори? Защото като гледаме, третият мандат ще се изтърколи бързо-бързо, няма да се изпълни може би и на вратата чукат предсрочните избори. Говорят за март-април – това ще ви бъде ли достатъчно вие да може да организирате усилията си?

Мисля, че проблемът е друг – доколко адекватно ще подходи ръководството на БСП в настоящата ситуация. При правилен подход, при интензивни разговори всичко може да бъде постигнато.

Т.е. да разбирам ли, че вие очаквате интензивни разговори от вашето обединение с ръководството на БСП, за да може да се явите в една коалиция?

Естествено, това е целта на всичко онова, което се опитваме да направим.

А смятате ли, че тази цел е реалистично постижима, г-н Паскалев, съдейки по поведението на ръководството на БСП и на последните няколко избора? Водеха се много разговори за коалиция и до тях не се стигна.

Изключително трудно постижима е тази цел, но нищо не ни пречи да опитаме и да положим усилия.

А за местните избори как ще се явите? Пак с БСП?

Аз смятам, че реално, когато говорим за лявото политическо пространство, никой няма право да изключва БСП, от една страна. От друга страна смятам, че смисълът на постигане на ляво обединение е, когато основните политически леви сили се явяват съвместно на избори. Това е световната практика, това показва и политиката на Балканите, която се реализира през последните години. Ако искаме да имаме силно ляво представителство, трябва да сме обединени.

А какво ще бъде вашето отношение, вашето място, вашата роля и на предстоящия Конгрес на БСП през февруари?

Аз смятам, че категорично, за да получи нова енергия БСП, трябва да има ново ръководство.

След форума на 29 ноември друг член на Националния съвет на лявата партия, на БСП – Светлана Шаренкова, каза в интервю за "Това е България“, че от бъдещото ляво обединение искат вас, Костадин Паскалев, да станете лидер на обединената левица, а защо не и на БСП. Как гледате на перспективите за такова лидерство? Вие сте достатъчно подготвен политик.

Лявото обединение не може да формулира претенциите си към ръководството на БСП, но Конгресът на БСП е в състояние да вземе решения, каквито намери за добре.

А вие бихте ли приели, ако ви предложат?

Няма ситуация, която да предпостави избирането на председател в партията към настоящия момент. Нека да започне Конгресът, ще видим.

Г-н Паскалев, в сегашната политическа ситуация кое най-много ви плаши, кое най-много ви стряска, кое предизвика най-силната тревога у вас?

Най-силната тревога е загубата на надежда от българските граждани. Политическата ситуация и поведението на политиците в България в последните две години – не коментирам 12-те години управление на ГЕРБ или почти 12 години – доведоха до унищожаване на надеждите на българските граждани за по-добър живот и перспектива пред България и естествено пред всеки български гражданин. Това е най-страшното към настоящия момент. Необходими са политически субекти, които да работят градивно и да направят предложение за онова, в което трябва да се превърне България и животът на всеки български гражданин.

Като бивш регионален министър, как оценявате изявленията тези дни на вашия колега, служебния министър арх. Иван Шишков, че 1 милиард лева се губят в изграждането на транспортните артерии?

Смятам, че твърде скромна е оценката му. Мисля, че онова, което се случи през последните години, особено през последния мандат на ГЕРБ като управление, беше безумно от гледна точка на промените на подзаконовите нормативни документи, касаещи Закона за устройство на територията в частта съдържание на съответните проекти – това е т.нар. Наредба 3, която реално погледнато замени основните ремонти с текущи ремонти и даде възможност да се осъществяват ремонти без фактически спазването на Закона за обществените поръчки, като се заобикалят принципите на този закон и се стига до тежки съмнения за огромна корупция. Аз смятам, че тя е факт в България, мисля, че и почти всички български граждани мислят, че е така. И фактически се стигна до ситуация, в която от една страна има разпилян огромен финансов ресурс, от друга страна няма постигнати цели. От тази гледна точка огромен е грехът на управлението на ГЕРБ и смятам, че тази отговорност трябва да се носи. На този етап тя не е поета като отговорност и смятам, че институциите не са си свършили работата в лицето на правоохранителните органи в държавата. Така че министърът на регионалното развитие е абсолютно прав в своите оценки.

Вие кога за последен път ходихте в Благоевград?

Миналата седмица.

Как ви изглежда вашият град сега?

Захабен, изостава.

Защото и аз минавах наскоро от там, точно по същото време, и ми изглеждаше ужасно захабен, сив и захабен.

Захабен. Ще ви дам един пример. Във времето, докато бях кмет на Благоевград, той изглеждаше зелен и благоустроен и сравнително свеж, при условие че харчехме от общинския бюджет 2,5 милиона лева за чистота и зелена система. Сега в Благоевград харчат за чистота и зелена система 14,5 милиона лева и той изглежда в това състояние. Казвам го не заради нещо друго, а защото липсата на целенасочена политика и липсата на адекватна политика в ръководството на държавата ни в един дълъг период от време, в който включително бяха унищожени всички основни икономически субекти в Благоевград, последният от които беше "Булгартабак – Благоевград“, е престъпно към гражданите на Благоевград поведение на съответните политически субекти.

Какви ще бъдат посланията на лявото обединение сега, на 19 януари?

Ние ще се опитаме да кажем, че е възможно да се води политика, която преодолява неравенствата и гарантира справедливост на българските граждани. Това е основната ни цел и респективно да покажем и младите лица на лявото политическо пространство, които са в състояние да реализират такава политика.

Казвате, че ще водите политика – как ще я водите?

Първоначално политиката се води с предложения към избирателите и след това трябва да се носи отговорност за реализацията на тази политика, която се предлага на гражданите. Няма друг вариант за провеждане на политика.

Вие получихте ли обратна връзка след 29 ноември от съмишленици, симпатизанти на лявото, социалисти?

Разбира се.

Какво ви казват, какво ви препоръчват?

Няколко неща, които са противоречиви по принцип. От една страна, онова, което голяма част от медиите успяха да промотират след провеждането на срещата бе, че със стари лица не може да се очаква нова политика. Това е едното послание, което излезе от тази среща, разбира се формулирано от медии, които не се интересуваха даже от основната част на разговора. Второто, което в хора от лявото политическо пространство се видя: надежда, че нещо може да се промени. Това са двете основни, включително противоречиви послания.

А вие как реагирате на тях, на първото и на второто?

Гледам със спокойствие на това. Нормално е да има и едното, и другото. Фактически в политиката идеите и личностите се доказват.

Успех, успех на срещата на 19 януари в Пловдив и ще направим разговор и след нея, за да ни разкажете какви мисли сте обменили и докъде сте стигнали.

Разбира се. Благодаря ви.

Цоня Събчева