Костадин Костадинов, лидер на партия  "Възраждане“,  в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.      

Консултациите на президента Румен Радев с ръководството на политическа партия "Възраждане“ преминаха във вече установения за жанра през последните седмици тон – всяка от страните сподели гледните си точки, които не се оказаха пресечни нито за едната, нито за другата. Президентът отхвърлил предложенията на Костадинов за референдум за еврото и за сезиране на Конституционния съд за военната помощ и F-16. С обявената готовност за проект на кабинет "Възраждане“ направи заявка към президента за третия мандат, ако се стигне до такъв. Обаче и тази готовност остана без отговор. Какво още от "Възраждане“ си казаха с президента Румен Радев на консултациите при него и какво премълчаха? Гост на "Това е България“ е лидерът на партията Костадин Костадинов.

Нищо не сме премълчали, казахме му абсолютно всичко. Между другото, това, което ние му казахме, бяхме достатъчно коректни да го обявим още преди това, за да може той да бъде подготвен. Първото нещо, което казахме, беше, че искаме да свика референдум за членство на България в еврозоната и съответно за приемането или не на друга валута на мястото на българския лев. Президентът отказа. След това поискахме от него да сезира Конституционния съд за взетото незаконно решение за предоставяне на българско оръжие за Украйна като помощ и подкрепа, безвъзмездна, безплатна. Президентът също отказа. Третото решение, което ние искахме от него да вземем, беше да се сезира отново Конституционния съд заради решението на парламента отново този път за закупуването на още осем хартиени американски самолета. Имайки предвид, че президентът все пак беше през 2019 г. наложил вето върху Закона за тогавашното решение за закупуване на първите осем хартиени американски самолета, очаквахме поне тук да намерим подкрепа, но и тук ударихме на камък. Президентът каза, че не подкрепя едно такова възможно решение от наша страна. И на финала това, което му казахме – че ако първият и вторият мандат за съставяне на кабинет се провалят, ние сме готови да вземем третия мандат и да излъчим правителство за одобрение в Народното събрание. Това беше разговорът, който продължи 1 час и 15 минути.

Д-р Костадинов, виждате ли смисъл от консултациите при държавния глава, след като позицията на всяка партия предварително може да се вземе от обобщен прочит на медиите? А резултат от разговора няма.

Винаги има смисъл, защото това са разговори, които всъщност представляват възможно най-открития диалог между институциите. От една страна – президентството и държавният глава, от друга страна – политическите партии, защото всяка една от тях представлявайки частица от парламентарно представените партии от парламентарно представения вот в Народното събрание сама по себе си също е институция или част от голямата институция Народно събрание. Освен това нека да не забравяме, че в консултациите има официална и неофициална част. В неофициалната част понякога се коментират и въпроси, които не излизат пред медиите, и това е част от нормалния политически разговор. Друг е въпросът обаче, дали действително има някаква реална последица от тези разговори. Аз днес го казах същото и на президента. Той ме пита "Имате ли диалог с другите политически сили?“. Имаме диалог, разбира се, ние си говорим с всички. Друг е въпросът, дали има ефект и резултат от този диалог, защото той до голяма степен прилича на диалог между глухи, а и още повече, когато видиш хора, които на практика вече изпълняват взети решения от други, извън компетенцията на Българското Народно събрание, външни, чужди фактори, става още по-безсмислено, защото ако аз примерно искам да си говоря с американците и с тяхното посолство в България, няма да използвам посредници от типа на ГЕРБ, БСП, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“, "Български възход“ или ДПС – просто директно ще отида да си говоря с тях. А всъщност много пъти се случва и продължава да се случва, за съжаление, точно това – ние виждаме как тези партии прокарват чужди национални интереси в нашата държава и унижават и непрекъснато работят срещу интереса на българския народ.

Нали разбирате, че и на този разговор при президента сценарият е бил диалог между глухи?

Не.

Т.е. вие сте говорели, но дали държавният глава се е вслушал в това, което вие сте му казали? Имаше ли такъв вид?

Напротив, не мога да се съглася. Вижте, ние с Радев може да сме на различни мнения, но той поне има доблестта да каже "Не“, защото "Не“ също е отговор. Освен това той по този начин премахва някои съмнения за това, дали мисли като нас, защото много пъти се е случвало да разговаряме с българските граждани, които казват: "Защо не питате президента за подкрепа? Помолете го, обърнете се към него“. Ние винаги сме казвали, че във всеки момент, в който решим, ще го направим и ще питаме, за да видим дали действително той ще подкрепи нашето виждане и мнението, което ние представляваме в българския парламент, мнението на 1/4 милион български граждани, защото за "Възраждане“ на последните избори гласуваха 255 000 души. Питахме го три конкретни неща и на трите конкретни наши въпроса отговорът беше "Не“. Искахме от него да свика референдум за запазване на българския лев, той отказа. Искахме да сезира Конституционния съд срещу незаконното решение за предоставяне на оръжие за Украйна – той отказа. И искахме от него да направи същото и с решението за закупуването на още осем американски хартиени самолета – и това отказа. Поне изчерпахме тази възможност. И сега ще ви кажа най-важното нещо, което оттук насетне вече ни остава. Ние и по време на самата предизборна кампания многократно говорехме за това, че България има нужда от преосноваване. Когато видим как институциите предават българския народ, когато видим как държавният глава не застава зад интереса на българския народ, когато видим как партиите представляват чужди посолства, защото в момента имаме пет американски, една турска и една единствена българска партия в парламента – това е "Възраждане“, когато видим как на практика цялата ни държава е окупирана от чужди марионетки, единственото нещо, което ни остава, е да се опрем на българския народ, на тази част на българския народ, която иска да води борба и която иска да се съпротивлява на пълзящата окупация и деградация на българската държавност. Поради тази причина това, което ни остава оттук насетне, е да направим инициативен комитет и да започнем да събираме подписи за запазване на българския лев, защото в противен случай това ще унищожи българската държава окончателно. Така че на практика започваме преосноваването на държавата от утре, в момента, в който направим инициативния комитет, в момента, в който започнем да ходим по улиците на България, да събираме подписи, за да събудим спящия български народ и да му обясним, че спасението е единствено и само в негови ръце. От тази гледна точка, аз съм доволен от днешните разговори. Те демаскираха позицията на държавния глава, показаха неговата гледна точка. Знаем, че не можем да се надяваме на помощ и подкрепа от там, нямаме илюзии. Така че разговорът беше полезен, не беше диалог между глухи.

Въпросът, който обаче предлагате за референдум и който върви в публичното пространство, гласи: "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигането на 90% от средноевропейските доходи?“. Надявам се, че е точен цитатът.

Това е въпросът.

И сега – 90% от средноевропейските доходи на този етап, д-р Костадинов, са изключително трудно постижима за нас летва.

Точно така.

Как си го представяте във времето, че ще се случи?

Президентът ни зададе същия въпрос и ни пита кога ще стане това. И аз му казах, че според оценки приблизителни на статистиците, това е задача за някъде към средата на 40-те години на нашия век, т.е. след около четвърт век, някъде към 2043-2044 г. Но истината е по-друга. Ние заради ограниченията, които на нас ни налага Законът за референдумите, не можем да направим директен референдум по темата за запазване на българския лев по принцип и заради това сме принудени да заобиколим закона, защото хората, които са приемали Закона за референдумите, са си направили много добре сметката, че не бива да дават прекалено много власт в ръцете на българските граждани, и заради това те са забранили да се свикват референдуми по въпроси, които са уредени вече с влязъл в сила международен договор. Т.е. иначе казано, да не стане така, че българският народ да пожелае да свика референдум за членството си в Европейския съюз или в НАТО. Българският народ не трябва в никакъв случай да бъде събуждан от мъртвешкия сън, в който е вкарана една голяма част от него, и заради това той трябва да продължи да спи в робската си люлка, както казва великият български поет Христо Ботев. Ние от тази гледна точка можем да свикаме обаче такъв референдум, който да отложи членството на България в еврозоната, защото съгласно договора, който сме подписали през 2007 г. и който ни препраща към договора от Маастрихт, ние трябва да влезем в еврозоната, но нямаме указана дата. Т.е. датата може да бъде след 100 години, разбирате ли? Така че този критерий, който ние сме вложили във въпроса, е възможно най-защитният за българския интерес. Защото еврото може да донесе някакви икономически изгоди само на силни икономики. За слабите икономики то е буквално като отрова, смърт. Нали знаете, разликата между лекарството и отровата е понякога единствено и само в дозата. Еврото е полезно за силните икономики и е като лекарство за тях, но е отрова за слабите икономики. И това, което ние се притесняваме, е, че то на практика ще унищожи спестяванията и доходите на хората, ще вдигне цените страшно много в България, ще обезцени спестяванията на българските граждани – дебело искам да го подчертая, и на практика ще доведе до повторение на една ситуация, която имахме преди четвърт век, когато по времето след кризата на управлението на Жан Виденов спестяванията на българите и доходите им бяха буквално унищожени. Това ще бъде втора поредна такава история, ако я допуснем. Ето защо ще ангажираме максимално голям брой хора, за да не го направим, за да съберем необходимия брой подписи – между 200 и 400 хиляди, желателно е да са поне половин милион, и да настояваме за свикване на референдум тогава вече. За този въпрос единствено и само българският народ трябва да се произнесе, а не някакви самозвани български политици, които са на отчет в Американското посолство.

Т.е. от четвъртък "Възраждане“ започва своята възрожденска мисия на ново ниво, на нов етап – така ли?

Точно така. Трябва, разбира се, само да определим състава на инициативния комитет, защото той все още не е готов, и след това вече – регистрация в Народното събрание, както е според закона. Имаме три месеца, за да съберем подписите.

Междувременно обаче в тези три месеца ще върви парламент или няма да върви, ще дойде предизборна кампания или не, ще има правителство или не. Как ще съвместите работата си по тези събития с тази по референдума?

Ами вижте, ще трябва да тъчем на няколко стана едновременно, то се вижда, но ситуацията е такава, че изисква от нас максимално напрежение. България иска жертви. Не иска пъчене по телевизионните студия. От тази гледна точка, ако трябва, в следващите три месеца няма да спим, няма да почиваме, но ще работим, за да можем да успеем в крайна сметка да постигнем такъв резултат, какъвто очаква от нас мнозинството от българските граждани, които никой никога за нищо не е питал.

Д-р Костадинов, много важен въпрос: смятате ли, че този състав на Народното събрание върши някаква ползотворна работа, изпълнява мисията си, която по учебник трябва да изпълнява всеки народен представител, бидейки той избран за такъв?

Това не е Българско Народно събрание, само ще ви поправя, г-жо Събчева, защото това по-скоро е някакъв придатък на американското посолство. Вижте само за 2 седмици, какво направи този т.нар. "български парламент“. Казвам така наречен, защото е български само на думи. Първото нещо, още преди да се свика, реши да изгони руската посланичка от официалното си заседание за откриването на работата си. На следващо място, взе решение за унищожаване на българския лев. След това взе решение за предоставяне на малкото останало българско оръжие на Украйна, като подарък при това, тоест, на практика взе решение да разоръжи и остатъчната Българска армия. И накрая заби финалния пирон в ковчега, като взе решение да подари нови 3 милиарда лева на САЩ за още 8 хартиени самолета. Кажете ми, има ли смисъл още от работата на този състав на Народното събрание? Аз определено не виждам смисъл в него. Колкото по-скоро, колкото по-рано отидем на нов кабинет, извинете на нови избори, толкова по-добре за България.

Лапсусът ви се оказва май верен – има ли смисъл от работа на този предстоящ кабинет? Дали това събрание ще изпълни най-важната си задача, както я определяте често – да състави правителство? И най-важно дали ще има смисъл от неговата работа?

Правителство може да състави. Смисълът от неговата работа ще бъде само един-единствен – да ни вкара във война с Русия. Това е целта, която се преследва. Така че от тази гледна точка трябва да направим всичко възможно да отидем по-скоро на нови избори, макар че ние сме готови със състав на кабинета. Аз го казах днес на президента, когато разговарях с него. Казах му, че сме готови да вземем третия мандат в случай, че той реши да го даде на нас. И ще представим кабинет на българските граждани с програма за управление и политики. Защото истината е, че на нас ни внушават и ни втълпяват вече десетилетия наред, че България няма алтернатива, че ние не можем да се развиваме самостоятелно, че общо взето решенията за бъдещето на нашата страна, за нашия народ вече са взети, и ние просто трябва да ги изпълняваме. "Възраждане“ е тук и работи, за да докаже на българските граждани, че това не е вярно, че "нас ни люлеят в една мъртвешка люлка, в която спим робски сън“, отново да цитирам един от най-големите класици в българската литература Ботев. И сме тук, за да отворим очите на спящите, да ги събудим и да им кажем, че в крайна сметка, че ако ние не се погрижим за нас, никой друг няма да го направи, и че ако ние не се загрижим за собственото си бъдеще, просто няма да имаме такова.

Имате готов кабинет, но няма да ви даде президентът мандата. Не съм негов говорител…

А, не е сигурно. Нека да видим.

Не съм негов говорител, но съдейки по реакциите, не ми изглеждаше много ентусиазиран, когато му говорихте за кабинет.

Е, в крайна сметка нека да видим какво ще стане.

Вие казвате, че сте готов да говорите с която да е партия за съставяне на редовно правителство, но при условия, че приемат вашите позиции. Познавате вече политическите партии – с коя от тях смятате, че ще намерите общ език? Има ли такава?

Ние вече пробвахме един такъв кръг от преговори,  когато нашата контактна група за свикване на референдум за опазване на българския лев отправи покана към всички други 6 партии в парламента. И резултатът е следният: две партии откликнаха на нашата покана, ГЕРБ и "Български възход“ дойдоха, и казаха, че няма да подкрепят "Възраждане“ за референдум, защото искат България да унищожи своята валута и да мине към чуждата валута евро. Другите 4 партии: "Продължаваме промяната“, ДПС, "Демократична България“, БСП категорично отказаха да дойдат на разговорите. Така че по-скоро ние знаем,  какво ще се случи. Но вижте, много е важно това, което ние с вас в момента си говорим като някакви предвиждания или прогнози за онова, което ще се случи, в крайна сметка да се покаже действително, че е така. Защото в българското общество битуват страшно много заблуди и страшно много фалшиви новини, легенди и неистини, които трябва да бъдат всекидневно преборвани и демаскирани. Така че в хода на тези разговори, които ние ще имаме, ние вкараме нашите политики, от своя страна другите партии, с които ние ще разговаряме, пък отричайки или приемайки пък, защо не, нашите виждания, ще дадат ясен знак за това, какви точно политики смятат те да следват. Не че тези знаци не са дадени досега многократно. Виждаме, как гласуваха за предоставяне на оръжия за Украйна, за унищожаването на българския лев, за закупуването на нови 8 американски хартиени самолета, но все пак нещата трябва да се казват всеки ден още и още. Защото знаете ли, какво се получава накрая – когато дойдат изборите, всички тези хора, които сега в момента взимат решения срещу българския национален интерес, изсипват едни огромни пари, милиони в предизборни кампании, в които започват да залъгват хората и да им обещават съвсем различни неща, внушавайки им, че всъщност всичко, което са правили, е в полза на България. И успяват, за съжаление, да заблудят много хора. Не може да се сърдим на хората, които те заблуждават, трябва да се сърдим на нас, ако не успеем да им отворим очите достатъчно на голям брой от тях, и то навреме, за да не стане така, че когато минат изборите отново ние, българите, да сме малцинство в собствения си парламент. Така че от тази гледна точка колкото повече разговори водим, колкото повече демаскираме продажния и марионетен български елит, толкова по-добре и толкова по-големи са шансовете ни за победа.

На принципа на китайската капка: вие ще повтаряте, повтаряте, повтаряте вашите тези дотогава, докогато те достигнат до максимален брой българи? Изпреварихте въпроса ми, аз щях точно за това да ви питам. Наскоро имахте предизборна кампания, толкова ли не можахте да пробудите българите в степен, за да може в момента да водим друг разговор?

Вижте, нека да не забравяме, че България вече 32 години е окупирана държава от един чужд агресивен режим, който промива мозъците на хората и който ни унищожава с темпове от по 100 000 души на година. Ние намаляваме с по 100 000 души всяка година. Нека да не мислим, че освобождението ще стане от днес за утре. Ние бяхме 5 века под турско робство все пак, да не го забравяме това нещо. Въпреки огромното желание на българските възрожденци освобождението да стане сега и веднага, коствало ни е десетилетия, да не кажа столетия, и най-важното нещо – коствало е страшно много жертви. Защото България е построена на костите и върху кръвта на стотици хиляди български мъченици. От тази гледна точка на нас ни е къде, къде по-лесно, защото все още от нас не се иска да умираме за България. Изисква се да отдаваме свободното си време. Затова и когато говорихме преди малко за референдума и дали той ще влезе като график в хода на предизборната кампания, да, това ще бъде наистина тежко и трудно за нас, но имайки предвид какво са изживявали нашите предци, мисля, че нямаме право да се оплакваме ни най-малко. От тази гледна точка ще свършим това, което трябва, а пък да става каквото ще.

От друга страна обаче, той ще подсили вашата бъдеща предизборна кампания, ще бъде като елемент от нея. Това е добрата страна.

Честно казано, не мисля за това. Знаете ли защо? Защото ние в хода на вече 8-годишното съществуване на "Възраждане“ сме водили страшно много битки. Никога не сме си мисли в тези битки: сега какво ще спечелим и какво ще загубим. Винаги знаете ли, какъв е бил основният ни мотив? Да правим така, че да се гордеем с делата си, един ден децата ни да се гордеят с нас. Това е простичкият ориентир, който ние следваме в българската политика. И въпреки че наистина не успяваме с тези темпове, с които на нас ни се иска, в крайна сметка вървим напред, и то успешно, успяваме все повече и повече хора да приобщаваме към каузата за възраждане на българската държава и за преосноваването на българската държава. На последните избори "Възраждане“ увеличи 2 пъти своя вот. Надявам се на следващите избори да го направим отново. И така до момента, когато станем първа политическа сила и започнем да управляваме България самостоятелно.

Тоест, на вас политическото счетоводство ви е чуждо?

Ами да не кажа счетоводство, политическите сметки са ми чужди, защото единственото нещо, което ме интересува, е да имам чиста съвест пред избирателите на "Възраждане“, да знам, че можем да растем трудно, но за сметка на това необратимо. Защото вижте, много е  по-трудно в политиката, особено в българската политика, да запазиш избиратели отколкото да ги спечелиш. Защото хората, за съжаление, една част от тях се лъжат лесно. Особено ако се инвестира повече пари в кампания, ако направят някакъв агресивен политически проект, финансиран от американското посолство, последният такъв случай го видяхме с "Продължаваме промяната“ – появи се от нищото и спечели 600 000 гласа. Лъжат се лесно хората. Обаче пък за сметка на това в момента, в който започва да се вижда истинската същност на съответния политически фойерверк, той започва бързо да гасне, и виждаме какво се случи. И то "Продължаваме промяната“ далеч не единственият подобен пример, имали сме страшно много такива, които отдавна вече са политически трупове и дори техните членове отдавна са забравили, че съществуват. Така че много по-трудно е, още веднъж повтарям, да запазиш своите избиратели отколкото просто да спечелиш нови. И това за мен е най-голямото постижение, което "Възраждане“ има, ние не губим избиратели, а непрекъснато увеличаваме броя на доверилите ни се хора.

Цоня Събчева