Костадин Костадинов, лидер на ПП "Възраждане“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".  

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане“, започва от сряда подписка за национален референдум за запазване на българския лев и против влизането на България в еврозоната. Въпросът, който ще поставят, е: "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 г.?“. В поредни интервюта за "Това е България“ лидерът на "Възраждане“ Костадин Костадинов обаче съобщи, че въпросът, който партията иска да постави, е "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от средноевропейските доходи?“. Междувременно друг инициативен комитет днес също обяви, че организира подписка с искане на национален референдум за еврото, за съдбата на българската енергетика и за забраната на джендър пропагандата у нас. От този комитет предлагат за референдум за еврото въпроса "Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България“ да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз?“. Как от "Възраждане“ ще съвместят усилията си с другия инициативен комитет, който ни информира, че и той организира подписка за еврото, за да не била приватизирана идеята от една партия. Питаме лидера й Костадин Костадинов. Как си обяснявате, че в един и същи ден се появиха два инициативни комитета, които обявяват една и съща цел, като на втория въпросът е почти като вашия, който първоначално обявихте?

Да, много точно казахте, обаче който първоначално обявихме. Вижте, ние имахме информация, че определени среди в нашата страна, които искат да се провали инициативата за запазване на българския лев, ще се опитат да саботират референдума и ще се опитат да го саботират по следния много  простичък начин – просто ден или два по-рано преди нас ще регистрират техен инициативен комитет, който ще внесе въпроса, който ние искаме да задаваме на българските граждани, и когато ние отидем да регистрираме нашия инициативен комитет, всъщност ще се окаже безпредметно, защото няма как да има два референдума с един и същи въпрос. Точно поради тази причина, знаейки с кого си имаме работа, предварително, както и вие много коректно казахте, ние обявихме един въпрос и съответно този въпрос беше откраднат. Но истината е, че ние никога не сме имали намерение да задаваме този въпрос, защото този въпрос всъщност нарушава критериите на Договора от Маастрихт, който казва ясно и категорично, какви са условията България да влезе в еврозоната, а това, което в момента другият т.нар. инициативен комитет предлага и което всъщност ние в самото начало нарочно започнахме да обявяваме, е допълнителен критерии, а ние нямаме право да налагаме допълнителни критерии. Единственото право, което в момента за съжаление имаме – казвам за съжаление, защото това е договорът, който сме подписали с Европейския съюз, – е да изберем датата. Нищо друго не можем да коментираме в момента. Можем само и единствено да коментираме датата. И затова ние предлагаме кратко и ясно: след 20 години, датата 2043 г. А това, което предлагат от т.нар. друг инициативен комитет, всъщност то е абсолютно противоречащо на закона и следователно и на Конституцията. Но вижте, аз не искам да обръщаме внимание повече на този доста нелеп и нескопосан опит за саботаж. Ние знаем, с какво си имаме работа, още веднъж ще повторя, и съответно, бидейки на разкаляния терен на българската политика вече от доста години, знаехме, че ще има такъв опит за кражба и за саботиране. Само че както се вижда, този опит пропадна още в самото начало. Инициативният комитет на "Възраждане“ регистриран във вторник, в сряда започва събирането на подписите и смятам, че в рамките на следващите 12 седмици, колкото имаме по закон, ще успеем да съберем изискуемия минимум не от 200, не от 400 хиляди, а поне от 500 хиляди подписа.

Може би целта е двата комитета взаимно да се неутрализират, за да не съберете тези 400 хиляди валидирани подписа. На терена как ще се получи?

Не. За да стане това нещо, някой трябва да тръгне да събира същите подписи от другата страна, а там начинанието, нали ви казах – то е замислено просто с идеята да се открадне инициативата и нищо повече от там да не се прави. Само че инициативата не можа да бъде открадната, защото нашият въпрос е друг. Инициативният комитет, който ние регистрирахме, започва работа вече, на практика започна работа. Докато от другата страна просто няма да излезе един човек да събира подписи. Така че аз затова не искам повече да коментираме този въпрос. Пак казвам, това е нескопосан опит на хората, които искат да нямаме ние, българите, право на избор, хората, които искат България да продължи да бъде зависима държава, хората, които искат България да унищожи финансовата си независимост и да ликвидира последния останал елемент от своя суверенитет – българския лев. Не им се получиха нещата. Няма и да им се получат занапред. И повярвайте ми, след не повече от ден-два никой няма да си спомня даже за този доста нелеп саботаж, макар че се опитаха действително и тук-там някъде са отразени по медиите, но нито ще ги видим, нито ще ги чуем повече.

Как ще стартира в сряда вашата кампания?

С изкарването на стотици пунктове в цялата страна, разбира се, където времето позволява сега, в момента. Но пък за сметка на това, където не позволява – в наши офиси, в търговски обекти, в магазини, в читалища, в спортни клубове. Навсякъде, където хората биха искали да се подпишат, ние ще разположим такива масички, където ще сложим съответно и нашите разяснителни материали, защото всеки човек, който се подпише, трябва да получи разяснителен материал от нас под формата на брошура, в която накратко и нагледно обясняваме,  защо приемането на еврото е вредно за България и защо е изключително полезно да запазим българския лев. От тази гледна точка в сряда започваме доста ударно, като смятам да постигнем резултатите, които сме си поставили като цел.

А срокът за постигането им?

Имаме тримесечен срок по закон, което означава, че най-късно на 11 април цялата подписка трябва да е внесена в деловодството на Народното събрание.

Кога предвиждате датата на референдума?

Това вече зависи от българския президент. Според закона, когато ние внесем документите, т.е. събраната подписка в деловодството на Народното събрание, има известен технологичен срок, в който се проверяват подписите от ЕСГРАО, за да се види дали са актуални и легитимни, след което оттам насетне вече минава през гласуване в Народното събрание. Към този момент вече ще има Народно събрание, защото изборите вероятно ще бъдат в края на март или началото на април. Народното събрание ще се събере за първи път може би някъде към средата на април. А предполагаме, че горе-долу до края на месец април ще бъде извършена проверката на подписите, а оттам насетне вече зависи от самото Народно събрание, кога ще влезе в дневния му ред да ги гласува. Но имаше срок от три месеца, в който трябва да се направи проверка, да мине гласуването в Народното събрание и след това вече президентът да насрочи с указ дата за провеждането на референдума.

Притеснявате ли се, че на някакъв етап ще се опитат да ви спрат?

Е, те вече се опитват.

Те вече се опитват?

Те вече се опитват, те още от  първия ден буквално. Всъщност знаете ли какво се получи? Само да обясня за нашите слушатели, за да стане ясно колко е наистина съшита с бели конци цялата история. Прост опит за елементарен политически грабеж. Миналата седмица в четвъртък запазихме зала за пресконференция в БТА за вторник. Съответно в понеделник се оказа, че инициативният комитет вече е подал документи за регистрация – другият т.нар. инициативен комитет, е подал документи за регистрация и е насрочил пресконференция във вторник, два часа преди нашата. Както виждате, те вече се опитват да ни спрат. Но освен да ни разсмиват, общо взето друго не могат да постигнат. Да, ще има опити, но те ще ви кажа, какви ще бъдат. Има, както знаете, план, който е за пропагандиране на еврото – т.нар. Комуникационна стратегия на българското финансово министерство, според която са отделени 10 милиона лева за пропаганда за въвеждане на еврото в България. Тези 10 милиона лева са предвидени 95% от тях за медиите. Т.е. от тези 10 милиона лева, грубо казано 9,5 милиона трябва да отидат в българските медии под формата на рекламни договори. Това ще бъде всъщност нещо, с което ние ще трябва да се борим, защото в следващите три месеца огромната част от т.нар. медии в страната ще се опитват всячески да ни убедят колко е хубаво да ликвидираме финансовата си независимост и да приключим веднъж завинаги с лева, за да влезем в еврозоната, където ще станем всички много богати и т.н. Т.е. това, което от години насам ни обясняваха – за НАТО първо ни обясняваха, как ще влезем и ще станем много богати, после за Европейски съюз как ще влезем и ще станем много богати, а България все повече и повече обеднява и пропада надолу в класациите за развити държави. Трайно сме на последно място в Европейския съюз. Даже има европейски държави, които не са в Европейския съюз, и ни изпреварват по развитие. Така че мисля, че достатъчно вече са ни лъгали и българският народ няма да се върже за пореден път на тези елементарни опити за подмамване. Но като казвате, ще се опитат и да ни спрат – ето по този начин ще е опитат да ни спрат.

10 милиона стоят срещу вас, д-р Костадинов.

Да.

Това не са малко пари.

Ами те не са само 10, те са и много повече, които са инвестирани през годините от Фондация "Америка за България“ в американските медии в България, която е отгледала доста, така да се каже отхранила и откърмила цяла плеяда от анализатори, социолози, маркетолози, икономисти, финансисти, каквото се сетите още, които сега буквално ще препускат от медия на медия, за да обясняват колко е хубаво да се влезе в еврозоната, така че парите, с които ние ще се  сблъскаме като много мощна стена, са много повече. Но както се казва в една древна самурайска мъдрост – колкото са повече враговете, толкова е по-голяма славата. Знаем, че няма да ни е лесно, знаем, че отиваме на поредната битка Давид срещу Голиат, но нас не ни е страх. Пък и в крайна сметка ние няма какво повече да загубим, защото така или иначе желанието на реалните управляващи на България от Американското посолство е България да бъде ликвидирана като държава на 1 януари 2024 г. с унищожаването на българския лев. А ако ние така или иначе не успеем да се преборим, то решението вече е взето. Ние няма какво повече да загубим. Можем само и единствено да спечелим и ще спечелим тази борба.

Добре, да ви попитам, г-н Костадинов: а другите държави, които приеха еврото, загубиха ли се като държави?

Да. Категорично. В интерес на истината, еврото има интерес, има полза и някакъв смисъл от него само и единствено в най-големите държави в Европа. Даже не мога да кажа дали във всички големи държави, по-скоро като че ли само и единствено в Германия, макар че доколкото сме разговаряли с представители на различни германски и политически, и обществени организации, дори самите германци се оплакват от това. Истината е, че целият финансов суверенитет, монетарният суверенитет, най-важното нещо в една държава – парите, излизат от компетенцията на местната национална държава и утре Европейската централна банка във Франкфурт, която никой не избира, която сама се назначава себе си, тя не е демократичен инструмент – тя коя банка е, разбира се, камо ли Европейската централна банка – тази Европейска централна банка утре ще реши примерно да кажем да спре достъпа на някоя от европейските държави до еврото, в смисъл чисто физически няма да имат пари. Защо се прави сега в момента цялото това нещо? Защо се натиска толкова много България да бъде ликвидирана като държава от 1 януари 2024 г.?

Какво е вашето обяснение?

"Възраждане“ расте, и то расте изключително силно и мащабно през последните месеци и години и точно поради тази причина те знаят и усещат, че един ден ние ще управляваме държавата и знаят и усещат, че това ще бъде пагубно за тях, защото ние ще покажем, че дори и най-бедната държава в Европейския съюз може да извоюва своята независимост и може сама да определя своите съдбини. Те се страхуват от това, защото далеч не сме единствената държава в Европейския съюз, която негодува срещу начина, по който функционира тази антидемократична организация. И точно поради тази причина те правят всичко необходимо, за да може образно казано да наследим изгорена земя. Знаете, че това е тактиката на по-слабия към по-силния, когато отстъпва: за да не остави нищо на този, който ще завземе територията, той я унищожава, той я изгаря, той буквално я лишава от всякакви цивилизационни преимущества. Това се опитват да направят и хората, които в момента ръководят и управляват държавата задкулисно. Те искат, когато ние почнем да управляваме, да няма какво да управляваме, разбирате ли? За да може, ако ние решим примерно да предприемем независими действия, веднага Европейската централна банка, буквално с няколко решения на своя управителен съвет, да ликвидира България и съответно управлението на България. И тогава ще излезем ние виновни, защото те ще кажат "Ето, вашите управляващи не могат да се справят със ситуацията“. Така ще се случи поредната "Цветна революция“, поредният "Майдан“. Всъщност по този начин те окончателно ще унищожат България. Разбирате ли, защо е толкова важно България да запази своята собствена финансова независимост? Защото когато парите са наши, когато ние ги печатаме, когато ние разполагаме с тях, тогава никой по никакъв начин нищо не може да ни направи. Разбира се, биха могли по някакъв начин да ни ударят отвън, обаче и това не могат да направят, защото ние сме в момента във Валутен борд, левът е вързан за еврото и следователно удряйки нас, удрят себе си. А не смеят да говорят против Валутния борд, защото в момента България е давана като пример за успешна фискална политика в това отношение. Така че единственото нещо, което им остава, е да ликвидират лева. И затова натискът е толкова силен, и затова нашите национални предатели, които са в парламента, всички партии – аз ще ги кажа в момента без въобще да се притеснявам, всяка една от тях, защото ние разговаряхме и искахме от тези партии да получим подкрепа, за да не се налага да ходим да обикаляме улиците на България. Трябваха ни още 21 подписа. Ние сме 21, трябват ни минимум 48, за да свикаме референдум през парламента. ГЕРБ отказаха, "Продължаваме промяната“ отказаха, ДПС отказаха, БСП отказаха, "Демократична България“ отказаха, "Български възход“ отказаха – всички отказаха. Е, какво има повече да говорим? Това беше тест за това дали България, в нейното Народно събрание има български партии или няма. Оказа се, че има само една – "Възраждане“. Всички останали обслужват чужди национални интереси – американските най-вече.

Смятате ли, че ще успее вашият валутен протекционизъм?

Да, определено смятам, че това е бъдещето. Защото държавите, които в момента успешно се справят с проблемите в световен мащаб, свързан с икономиката и публичните финанси, са точно такива държави.

Вие сте разчели вашите действия, д-р Костадинов, въз основа на това, че ще има предсрочни избори през март. Обаче ако сега с третия мандат се избере правителство, какво правите?

Нищо. Пак ще събираме подписи. Но правителство няма да има. Освен ако разбира се не се случи поредното политическо кръвосмешение в България. Лично аз обаче смятам, че този път, поне този път това ще ни бъде спестено, така че единственото неизвестно тук в цялото уравнение не е дали, а кога ще бъде разпуснат парламента. Доколкото виждам тук от някои от народните представители, които леко нервничат, желанието им е, ако може да е началото на февруари, за да може поне да изкарат един пълен януари, за да могат да си вземат заплатите. Това ги интересува повечето от дребните душици тук, не си мислете, че има някакви други желания, или примерно да кажем огромно желание за приемане на закони. Нищо, нищо друго не ги интересува. Между другото законите, които приема българският парламент, не са добри. Приемат само и единствено закони под чужд натиск, които обслужват чужди национални интереси, най-вече американските. Като решението, с което се одобри даването на още 3 милиарда български лева почти за закупуването на осем американски чертежа, решението, с което се даде възможност за зареждане на АЕЦ "Козлодуй“ с опасно американско ядрено гориво, което поставя под заплаха бъдещето не само на България, а на Европейския континент; решението за предоставянето на оръжие за Украйна; разбира се решението за унищожаването на българския лев. Така че както се казва, по-добре това "анти“ Народно събрание да приключва живота си възможно най-скоро, за да може ние, българите, за пореден път да се явим на поправителен изпит за собствените си съдба и бъдеще.

Когато говорите за "кръвосмешение“, къде го виждате, дори да е хипотетично?

Няма как да стане правителство без "Продължаваме промяната“ или ГЕРБ. Т.е. едната от двете политически сили трябва да участва вътре в това правителство. Те в момента отказват категорично да работят една с друга, т.е. правителството няма как да стане. Просто не е възможно без участието на една от тези политически сили да има правителство. А те отказват да работят една с друга. Математиката подсказва… Разбира се, тук има и трети елемент. Третият елемент е "Възраждане“. Ако ние примерно да кажем бяхме решили "в името на националния интерес, в името на стабилността, в името на евроатлантическото бъдеще, в името на българския народ“ да участваме в правителство, можеше да бъдат заобиколени ГЕРБ и "Продължаваме промяната“. Едната от тези партии със сигурност можеше да бъде заобиколена, но в момента няма как. И съответно – ето, днес имаше изказване, че от ГЕРБ са заявили, че ще подкрепят мандат на "Демократична България“. "Продължаваме промяната“ също го бяха казали това нещо, обаче пък дадоха уточнение, че няма да подкрепят в никакъв случай кабинет с участието на ГЕРБ и въобще няма да подкрепят кабинет, който е подкрепен от ГЕРБ. Следователно автоматично това изключва тяхното участие и няма как да се получи съответното мнозинство. Затова казвам: политическата логика в момента диктува, че няма да има кабинет, но не е като да не се е случвало да има такива политически срамни кръвосмешения, които са довеждали единствено и само до създаването на неустойчив кабинет с кратък хоризонт на действие, който още повече влошава ситуацията в страната – нещо, от което ние, българите, нямаме нужда. Най-доброто решение и най-добрият изход от сегашната политическа криза са новите избори и всяко едно протакане на новите избори само и единствено влошава ситуацията в България. 

Вие сте вътре в парламента, имате наблюдения всекидневни – каква е оценката ви за политическата класа, за политическата система у нас? 

България няма политическа класа. Има много случайно попаднали хора и системно култивиран антиелит. Т.е. от една страна има случайно попаднали хора, от друга страна имаме системно култивиран антиелит, т.е. най-лошото от българския народ се взима, от утайката, слага се на върха на социалната пирамида, отглежда се в изкуствени лабораторни, оранжерийни условия и след това се поставя начело на държавата като управление. Така попадаме на все ситуации, в които ни управляват или закоравели престъпници, или случайни полуграмотни хора, които трудно могат да говорят български. От тази гледна точка няма как въобще да говорим за политическа класа в България, такава няма. Тя се изгражда не с десетилетия, а с поколения. Уменията там се наследяват. В България това нещо го няма. И точно поради тази причина няма как да има оценка за нещо, което не съществува. Що се отнася до политическата система, тя е изключително прогнила и съответно всеки един момент буквално заплашва да се срути под собствената си тежест. Точно затова е желанието в момента на "Възраждане“ да започне този референдум и да събере необходимото мнозинство, за да можем да го проведем и да се допитаме до хората, ще бъде може би както се казва последният пирон в ковчега на сегашната политическа система, защото тя се отличава с едно много, много отчетливо презрение към българския народ и към обикновените избиратели. Даже съвсем наскоро имахме такива… и аз не знам, бивши или настоящи банкери, които обясняваха как не може да питаме обикновените… аз всъщност забравих как точно звучеше, но нещо от сорта на "Не можем да питаме неграмотните пролетарии как да гласуват“. Разбирате ли, как да решават подобни съдбини. Т.е. те в скоро време ще ни кажат, че нямаме и право да гласуваме. То това ще бъде може би завършекът на целия деградивен процес през последните 33 години, като ни кажат "Ами вие сте прекалено прости, българите, да се управлявате сами, затова ние ще ви управляваме“. Така стоят нещата.

А вие на какво разчитате? Този референдум, събирането на подписите тест ли ще бъде за вас, за вашата подкрепа и за това, че можете да събудите съмишленици?

Всеки ден е тест, всеки ден е тест за нас, всеки ден ние се борим за това да събудим българския народ, да го накараме отново да повярва в себе си. Разчитаме преди всичко на себе си, разчитаме на близките си, разчитаме на нашите симпатизанти, последователи, разчитаме и на Господ дори ако щете, защото истината е, че се намираме в такава ситуация, в която като че ли само Господ може да ни помогне. Но пък има една друга много хубава мъдра българска поговорка – че първо трябва да си помогнеш сам, за да ти помогне и Господ. Така че ние това правим – помагаме си сами, пък да се надяваме и на Божията помощ. Макар че тук в случая ми се иска да припомня едни стихове на незабравимия, легендарен български поет и революционер Христо Ботев, който е казал "О, мой Боже, правий Боже!/ Но не ти, Боже, що си в небесата,/ а ти на мене, боже, що си ми в душата“.

"Ти, що си в мене, боже —/ мен в сърцето и в душата…“

Точно така. На този Бог най-вече трябва да се молим, на този.

Като си тръгне този 48-и парламент, какво съжалявате, че не сте успели да свършете в него?

Нищо не успяхме да свършим тук. Ние всичко, което сме предложили, беше отхвърлено или въобще не влиза даже за обсъждане в комисиите. Ето, сега ще ви дам един простичък пример, най-елементарен при това: предложението за разкриване на Български културен център в Тараклия мина с гласуване в Комисията за българите в чужбина преди Нова година. На първото заседание на Комисията по култура след Нова година миналата седмица мина и там. И сега очаквах, даже говорихме с председателя на Народното събрание тази седмица точката за откриване на Български културен център в Тараклия в Република Молдова – неофициалната столица на българите в Молдова, да бъде включена и да бъде гласувана. Ами няма я. Има 19 точки, но тя не е сред тях.

И какво ви казват?

Какво има да говорим? Дори за нещо подобно, което е вече намерило подкрепата не на една, а на две комисии, и то както се сещате, подкрепа, която далеч не включва само и единствено "Възраждане“ – всички останали политически сили абсолютно без различие гласувахме "за“. Дори и това нещо в момента не влиза, което е абсолютно консенсусно. Какво да говорим за другите неща? Затова колкото по-бързо това Народно събрание отиде в историята при другите преди него, толкова по-добре. Пак повтарям – на тези избори ние отиваме за пореден път на поправителен изпит, ние, българите, за това дали България може да бъде свободна и независима държава. Най-важното нещо, което ние оттук насетне ще правим – ще защитаваме правото на личната си свобода, на свободата на нашия народ и на свободата на нашата държава. И затова в момента желанието ни да се допитаме до българския народ е всъщност желание, с което ние ще декларираме своята решимост за това да защитаваме своята свобода и независимост на всяка цена, тъй като основната свобода, основното право, което ние имаме, защото свободата не е това да решаваш какво да правиш и да правиш каквото си искаш, свободата е да не правиш това, което не искаш, т.е. никой да не те задължава. А нас непрекъснато ни задължават и ни казват: това трябва да направим, онова трябва да направим и т.н., и т.н. Това трябва да се промени и ние от "Възраждане“ ще го променим. 

Подготовката за референдума ви, събирането на подписи ще прераснат ли във вашата предизборна кампания?

Те, нещата, ще се засекат в последния месец, искаме или не искаме, защото ако приемем, че изборите са в края на март или началото на април, това означава, че кампанията за изборите ще започне в края на февруари и началото на март, а пък ние ще събираме подписи до 11 април. Така че реално третият месец на събирането на подписите ще съвпадне с месеца на кампанията.

Как ще отговорите на тези, които ще ви заподозрат със събирането на подписите в PR ефект за кампанията?

Вижте, каквото и да направим ние, винаги ще бъдем обвинявани в PR ефекти и каквото още се сетите. Ние нямаме намерение да се харесаме на хората, които уплътняват, както се казва, едни 10 милиона от Министерството на финансите. Естествено, че ще има такива нападки, нямаме абсолютно никакво намерение да им отговаряме. Какво трябваше да направим? Да направим подписката след изборите ли? Ами то в крайна сметка имаме срок – на 1 януари 2024 г., засега поне такива са заявките от Министерството на финансите, България трябва да ликвидира своята финансова независимост. Ние имаме три месеца, в които трябва да съберем подписите, един месец, в който трябва да се проверят и съответно да мине през Народното събрание, още до три месеца, в които трябва да се свика, т.е. президентът трябва да определи дата за провеждане на референдума и след това ще останат месец и половина – два за провеждане на самия референдум, а то трябва да има един месец кампания за самия референдум. Така че това е моментът, в който можем да го направим, сега, в началото на годината, за да може целият този срок от порядъка на около шест-седем месеца, технологичен, да изтече най-късно до средата на годината и след това или наесен с местните избори, или около местните избори да има и референдум. Така стоят нещата.

Ако референдумът ви успее, за което вие със сигурност ще положите максимални усилия, какво следва?

Ами следва това, че сме нанесли много сериозен удар срещу статуквото и най-вероятно много скоро след това "Възраждане“ ще започне да управлява държавата. Ще предизвикаме нови избори, ако не сме спечелили следващите, и ще ги спечелим. Пак казвам, ние сме управлявани от един несвободен политически елит, от хора, които не вземат сами решенията си, хора, които подписват предварително написани от друг решения. Те дори не са чели договорите, които подписват. Днес председателят на Инициативния комитет за запазване на българския лев Виктор Папазов каза нещо, което мен ме потресе, и той го каза официално пред всички българки медии, които бяха на пресконференцията, но доколкото виждам, май никой не го е отразил, затова аз сега ще го кажа на живо в ефира на "Фокус“. Той каза, че след като е казал, че не може да се излезе от еврозоната и това е капан, от който няма излизане, защото наистина е така – може да влезеш в еврозоната, но няма как да излезеш, от Европейския съюз има как да излезеш, но от еврозоната няма как – и му се е обадил Соломон Паси. И той му казал: "Как може да говориш така, бе Викторе?“ – те се познават очевидно. "Как може да говориш така? Няма такова нещо. Аз съм подписвал договора за членството на България в Европейския съюз“. И той му казал: "Ами като си го подписвал, прочети тогава да видиш къде точно е това, което казваш, че си подписал“. И повече не са се чули, защото няма такова нещо. Аз също съм чел договора. Ето ви пример за това как нашите управляващи подписват нещо, което дори не са чели. Тези хора не са свободни, те са зависими. Ние обаче сме свободни. И затова сега ще призовем всеки един български гражданин да избере свободата, да избере независимостта на България, да избере възраждането на България, защото всичко останало го виждаме. И за съжаление, колкото и да не ми е приятно, това, което ние предупреждавахме, че ще се случи, се случва. Всички неприятни последици от факта, че "Възраждане“ не управлява държавата ни, в момента са факт. Затова ще положим наистина неимоверния усилия, за да убедим максимално голяма част от българските граждани да гласуват за "Възраждане“, за да можем да управляваме държавата си и да възстановим свободата на България.

Цоня Събчева