Костадин Костадинов, водач на листите за 3-ти МИР Варна и за 25-и МИР София на политическа партия "Възраждане“, която е под номер 14 в интегралната бюлетина, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

Държавата взима нов пореден дълг от 150 милиона лева при много висока лихва – от 4,13%. На 19 септември държавата взе нов заем от 200 милиона лева, отново на неизгодна цена. Дни по-рано, на 16 септември правителството изтегли два заема на обща стойност 4 млрд. 400 млн. лева. Според актуализацията на държавния бюджет за тази година, страната ни може да достигне до дълг от 10,3 милиарда лева. Как във времето ще се върнат тези пари и въпросът е: нагазва ли държавата ни в икономическо тресавище? Наш гост е Костадин Костадинов – водач на листите за 3-ти МИР-Варна и за 25-и МИР-София на политическа партия "Възраждане“, която е под №14 в интегралната бюлетина. Темата на деня е за трупания външен дълг, но странно е, че тя не присъства в кампанията, д-р Костадинов. Защо? Никой не се страхува или не се притеснява, че тези пари трябва да бъдат връщани?

Напротив, по темата се говори. Даже аз самият имах възможност преди няколко дни, в петък, миналия петък всъщност, преди пет дни, да задам този същия въпрос на бившия финансов министър и на бившия заместник-министър председател на републиката Асен Василев. Имахме нещо като дебат с него. Казвам "нещо като“, защото за съжаление не се получи, тъй като за да има дебати, трябва да има освен въпроси, и отговори, а на моите въпроси отговори не получих. Нещо повече, когато казах това, което вие казвате в момента, бях наречен "лъжец“, защото ми беше казано, че всъщност не е така – държавният дълг, който е определен и фиксиран в Закона за държавния бюджет, приет тази година и актуализиран през юни, е от порядъка на 5 милиарда. А вие току-що казахте 10.

10, да.

Ами значи и аз, и вие лъжем в този случай, според Асен Василев. Истината е, че по тази тема не са говори поради една много проста причина – държавата ни е изправена – не искам да използвам много тежки думи, не искам да използвам определения, които да създават паника в хората, но истината е, че финансовата ни система е пред пълен колапс заради действията на предишните управляващи. Сегашното служебно правителство в случая аз не мога да го виня, защото то на практика се опитва да гаси пожари, избухнали навсякъде в къщата, образно казано, само че тези пожари се гасят с бензин, тъй като когато вземаш заеми в такава ситуация на разрастваща се световна икономическа и финансова криза – вие сама го отбелязахте – лихвата е висока. И тя ще става все по-висока. От тази гледна точка нямаме кой знае колко много полезни ходове и буквално трябва да се молим финансовата ни система да издържи и да не се сгромоляса в следващите няколко месеца, поне да изкараме зимата. Истината е, че всичко това обаче се случва не заради някакви кой знае какви големи натиски отвън, а заради неадекватните и престъпни съзнателни действия и бездействия на българските управляващи доскоро, защото при нас инфлацията е двойно по-висока от еврозоната, двойно по-висока.

Преди дни разкрихте документи от тайна Комуникационна стратегия на правителството за въвеждане на еврото. Според вас Комуникационната стратегия е направена преди да бъде изготвен анализ на ползите и рисковете и в нея се говори само за ползи, но не и за рискове. Защо я наричате "тайна“ и смятате ли, че с огласяването й ще можете да я спрете?

Защото е тайна, затова я наричаме тайна. Защото в крайна сметка ние я оповестихме на българските граждани. В интерес на истината, когато пуснахме този документ по медиите, още същия ден от Министерство на финансите панически пуснаха негова съкратена версия от три страници, което веднага доведе до въпроса от страна на услужливи ваши колеги, които когато отидохме и им казахме това нещо, казаха "Не, не, не сте прави. Тази стратегия не е тайна“. Първо, това е пусната стратегия, която всъщност е от три страници, докато оригиналният вариант, който ние пуснахме в нашите информационни канали и включително разпространихме по медиите, е от 14 страници. Второ, те я пуснаха в деня, в който ние направихме пресконференцията, а не когато е била приета – на 13 май тази година. Трето, тази стратегия е действително зловеща, защото тя наистина е направена без анализ за ползите и щетите, а се говори само и единствено за ползите от въвеждането на еврото, които са минимални. Щетите са десетки пъти по-големи.

Какви?

На първо място това означава ликвидиране на българската финансова независимост. Ние, българите, повече никога няма как да излезем от еврозоната, защото няма механизъм. И да искаме да си възстановим лева, не можем, което означава, че не можем да си печатаме парите. Парите ни ще се печатат в чужбина, вероятно в Германия или във Франция. На следващо място – лихвите ни ще се определят също в чужбина, в Европейската централна банка, защото ставаме част от еврозоната и ще има един лихвен процент. Разбира се, казват: ние ще имаме право на глас за управлението на еврозоната. Как точно ще имаме право на глас с един човек в борда на директорите, ми е много неясно. Все едно някой сега да ми каже, че България управлява Европейския съюз. Има ли някой от вас, който да вярва, че България управлява Европейския съюз?

Не, не.

Защото казват същото нещо и за Европейски съюз – ние имаме право на глас. Само че това въобще не е така. И на следващо място, не трябва да забравяме и простичкия факт, че влизането на България – не дай си Боже, в еврозоната веднага стимулира инфлацията минимум с 30%, обезценява доходите и спестяванията и вдига цените на стоките и услугите. И понякога стига до почти двоен ръст, почти. Примерът в Литва, Латвия и Естония, както и в съседна Гърция е нарицателен в това отношение, даже няма смисъл да го обяснявам, защото едва ли има човек, който да не знае, какво се случи, когато еврото беше въведено в съседна Гърция. Всъщност това беше ключът, който отключи началото на голямата икономическа и финансова криза в Гърция през 2008 г., в резултат на която и до ден днешен Гърция все още не е успяла да се възстанови напълно, вече повече от 14 години от началото на кризата.

В документа се говори за Координационен съвет на еврото. Какво ще противопоставите?

Това, което ние ще направим, е да обясняваме на българските граждани какви са щетите от въвеждането на еврото. И вече го правим, в интерес на истината. Но най-важното нещо, което ще направим, е, че ние ще искаме референдум, за да не се допусне въвеждането на еврото. Сега, разбира се, има и много по-кратък вариант и този вариант е свързан с управление на "Възраждане“. Ако "Възраждане“ управлява и получи доверието на българските граждани, това, което мога да кажа, е, че първото нещо, което ще направи правителството на "Възраждане“, е да изхвърли този План за въвеждане на еврото в коша за боклук, защото той е приет едва с два гласа мнозинство. 10 на 7 са гласувалите министри на заседанието на Министерския съвет тази година, когато се взе решение да се убие българския лев, тъй като българското правителство на Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Слави Трифонов взе решение да убие българския лев, но с едва 10 на 7 гласа. От тази гледна точка, това е най-лесното решение. Ако ние не управляваме държавата, има друго, което е доста по-продължително във времето, така да се каже, но също толкова безотказно – референдум за това дали България да запази своята валута. Тъй като Законът за референдумите в момента забранява цялата тази активност, защото неслучайно – искам да отбележа нещо, което не знам дали знаят нашите слушатели, но когато се прие Законът за референдумите, в него се записа изрично, че България не може да свиква референдуми по влезли в сила, ратифицирани от Народното събрание международни договори. Иначе казано, те се застраховаха специално за Европейския съюз и за НАТО. Само че този закон може да бъде променен. Иначе казано, ще работим за промяната на закона, след това ще работим за това да се свика референдум и повярвайте ми, без съмнение ще спечелим референдума, защото в момента България е може би най-евроскептичната държава в Европа и съответно населението е изключително негативно настроено към идеята за въвеждането на чужда валута и унищожението на нашата собствена валута. Ще организираме протести, ще отидем и до Франкфурт – централата на Европейската централна банка, ще отидем и до Брюксел, и до Страсбург. Нека да не си мислят хората, които са там, че ще имат възможността така безконфликтно и много леко и лежерно някак си да унищожат българската финансова независимост, която е последното нещо, останало ни от държавната независимост на републиката.

Защо наричате отказа от еврото "финансов пир“? За кого е този пир?

За хората, които ще ограбят българския държавен резерв на практика. Всъщност резервът, който в момента имаме натрупан в БНБ и който гарантира стабилността на българската финансова система, това е резервът на Валутния борд. Това са, грубо казано, 50 милиарда лева. В момента, в който влезем в еврозоната, тези 50 милиарда лева стават вече безпотребни за резерва, защото няма какво да гарантират. В този случай обаче има нещо друго. Първо, ние ще гарантираме сигурността на еврозоната. Една голяма част от тези 50 милиарда лева отиват в Европейската централна банка, т.е. иначе казано, Франкфурт ще ни открадне между 30 и 40 милиарда. Другите, които ще останат, веднага влизат в държавния бюджет, където ще бъдат откраднати пък от българските слуги на брюкселските господари, което ще доведе до ситуация, в която това, което всички ние сме кътали и спестявали, както се казва, буквално левче по левче в последните 25 години, защото бордът беше въведен 1997 г., всичко това ще бъде разграбено буквално за няколко седмици – 50 милиарда лева. Това ще е най-крупният финансов…

Грабеж?

… грабеж в историята на Третата българска държава и може би въобще в историята на 14-вековна България, вече почти 14-вековна.

Ще продължите ли темата и на следващи пресконференции?

Нямаме никакво намерение да спираме. Това е първостепенна битка. Загубим ли българския лев и приемем ли еврото, унищожаваме окончателно българската държава, просто я приключваме. Разбирате ли? Те искат да погребат държавата. Хайде да им кажа имената: ГЕРБ, "Продължаваме промяната“, БСП, "Демократична България“, "Има такъв народ“, ДПС, разбира се, не на последно място – те искат да погребат България. За това работят, за това всъщност им се дават и съответните нареждания. Големият въпрос обаче е следният и тук трябва да се обърнем към нас самите – че тези слуги и национални предатели го правят, то е ясно. Те са платени, те получават своите 30 сребърника за продажбата на българската държава. А хората, които гласуват за тях обаче, що за хора са?! Ето това не мога да разбера аз. Хората, които гласуват за тези, които искат да ги ликвидират, хората, които гласуват за тези, които искат да унищожат българската държава и българския народ, наистина не мога да разбера, какви са тези хора.

А казахте, че ще продължите и няма да спирате. Имате ли други документи, г-н Костадинов, в тази посока?

Имаме и други документи, които предстои да извадим на пресконференция в четвъртък. Имаме и аргументи, освен документите.

Какви? Бихте ли казали някои от тях?

Е, като дойдете на пресконференцията, ще ви кажа. Иначе обезсмислям събитието.

Постоянно казвате, че на 2 октомври България отива на избори като на референдум. Как звучи вашият въпрос на този референдум?

Искате ли България да бъде независима държава или искате да продължава да бъде американска колония? Простичък въпрос.

"Да“ и "Не“. "Да“ – "Възраждане“, "Не“ – другите?

"Да“ – България, не "Възраждане“. А всички останали са в графата национални… аз дори не мога да ги нарека и "предатели“. Знаете ли защо?

Защо?

Защото все пак предателят има някаква кауза, нещо, примерно да кажем той е сърдит, има някакъв емоционален момент в него. Големите предателства в българската история, по-голямата част от тях не са извършени заради пари. Даже най-големите не са извършени заради пари. Най-голямата част от тях са извършени заради наранено честолюбие, заради егоизъм, заради лични причини, обиди и т.н.

Е, какво наранено честолюбие виждате с приемането на еврото?

В този, нашия случай, знаете ли, говорим за нещо съвсем различно. Говорим за елементарни неща – говорим за пари. Тези хора са… дори не мога да ги нарека и "предатели“ – това са продажници, хора, които продават държавата си, честта си, името си, морала си, семействата си, народа си всеки божи ден, непрекъснато.

Д-р Костадинов, изпратихте от "Възраждане“ сигнал до прокуратурата, ДАНС и ЦИК за секциите в чужбина. Настоявате да бъдат проверени ІР адресите, от които са изпратени заявления за разкриването на секциите в Турция. Имате ли отговор?

Е, как да имаме, като внесохме документите вчера? Надяваме се да действат бързо, между другото, защото смятаме, че в този случай се подготвя една може би най-мащабната изборна измама за последните 33 години, безспорно, тъй като нашата информация е, че първо тези 26 000 заявления, които са подадени за гласуване в Турция, знаете ли, че нито едно от тях не е писано на хартия? Ето дори и сега, в момента, като водим разговор с вас, нашите слушатели няма как да го видят, но вие в момента си записвате. Нито един от хората, които са подали тези 26 000 заявления, не го е написал, а е пуснато по електронен път. Иначе казано, ние не сме сигурни,  дали тези хора са грамотни. Второто нещо, което е – има още 4000 заявления, които са невалидни, защото там са подадени имена, обаче не съответстват на ЕГН-тата. А някои от тези заявления са подавани по повече от два пъти. Т.е. някой се е опитвал да налучка ЕГН-тата. Иначе казано, говорим за кражба на лични данни. На следващо място, информацията, с която ние разполагаме и която се надяваме, че ще бъде потвърдена от ДАНС, от прокуратурата и от ЦИК, е, че – хайде да не казвам всичките, но 95% от тези заявления са подадени в България, тук, в София.

95%? В София?

Така предполагаме. Нека да видим какво ще каже проверката на ДАНС, на ЦИК и на прокуратурата, защото ако това нещо, което казваме ние, е вярно – ние не можем да знаем дали е вярно, затова питаме и затова сигнализираме тези институции, които са в правото си и са оторизирани да вършат такива проверки – ако това нещо е вярно, това означава, че някой подготвя следната схема. В Турция на последните избори имаше гласували 90 000 души, от които 87 000 гласуваха за незаконната турска етническа партия ДПС. На тези избори изборните секции са с 30% повече, което може да предполага, че и съответно броят на гласувалите ще е 30% повече, което означава от 90 000 – 120 000. Което означава, че ако спазим същата пропорция гласували за ДПС, от тези 120 000 – 115 000 могат да са гласове за ДПС, което означава, че само от там незаконната турска етническа партия ще добави между 11 и 12 мандата, по-скоро 12 мандата. Това е една цяла, защото един депутат, образно казано, "струва“ 10 000 гласа, толкова тежи, което означава, че това е една цяла парламентарна група, която ще бъде изпратена от съседната Република Турция. Имайки предвид, че бройката на българските граждани, която е в Турция, е неустановена, но постоянно расте и по наши сведения се колебае между 350-450 хиляди души, представете си, имайки предвид, че от тях по-голямата част, да кажем 80% са с изборни права, представете си, че гласуват, защото Турция е диктаторска държава, и Ердоган реши, че на него му трябва влияние в България, много по-голямо от това, което има в момента, защото той и в момента има чрез ДПС, представете си, че отидат да гласуват 400 000 души в Турция, плюс тези 200-250 хиляди, които ДПС така или иначе си вади тук, в България, редовно – правят между 600 и 650 хиляди гласа. Помните ли колко гласа имаше победителят на предишните парламентарни избори миналата година?

Приблизително толкова.

Точно така, малко над 600 000. Иначе казано, ДПС може да стане първа политическа сила и да управлява България. Ако това не е достатъчен стимул за българските граждани да излязат и да гласуват в неделя, Бог да пази България в този случай! Никой няма да ни е виновен, ако един ден се събудим в държава, която просто няма вече да е българска. Тя и без това формално е българска, ама поне все още имаме някакви външни символи – имаме си българско знаме, химн, герб, български институции. Никой няма да ни е виновен, ако един ден се събудим в чужда държава.

Д-р Костадинов, според вас защо това не е приложено по-рано и ДПС да бъде все водеща политическа сила?

Ами, поради една много проста причина. Първо, този демографски потенциал в Турция постепенно се увеличава. Т.е. той не се е появил от нищото, той все повече нараства в последните 30 години. Второто нещо, което е – до изборите миналата година юли имаше забрана за разкриване на повече от 35 секции в държави извън Европейския съюз. Това ограничаваше бройките на гласувалите в Турция – около 20-30 хиляди души се колебаеше. Тази забрана беше премахната и Ердоган веднага се възползва, след което стигнахме до 90 000 гласували в Турция. Сега най-вероятно ще бъдат 120 000. Искам само да ви кажа следното нещо: тенденцията, ако се спазва, на следващи избори и ако са с 30% повече, това означава, че на следващи парламентарни избори, които е възможно да бъдат още напролет или даже дори през зимата, е твърде вероятно в Турция да има – с 1/3 повече, това ще рече някъде около 220 секции, което означава, че средно по 700 гласували, може би някъде от порядъка на около 180-190 хиляди гласували. Разбирате ли за какво става въпрос? Как ви звучи това?

И смятате, че всичките ще отидат към ДПС?

Ами, такава е практиката досега, за съжаление. Вижте, тези хора, които отиват да гласуват там, те нямат никаква връзка с България, освен личната карта и червения паспорт – тях това ги интересува само. Ако България не беше в Европейския съюз, отдавна да са се отказали от гражданството си. По-възрастните от тях все още пазят тези документи, защото получават чрез тях пенсии. Ние всяка година изплащаме огромни суми на турския бюджет, за да може от своя страна там да се плащат пенсии на пенсионерите, българските граждани, които са имали някакъв трудов стаж тук. И така. От тази гледна точка, да кажем за възрастните хора това има някакъв смисъл. За техните синове и дъщери обаче смисълът е един единствен – Турция има визи за Европейския съюз, българското гражданство им гарантира безвизово пътуване. Това е единственото. Тези хора не знаят български език, не могат да четат и да пишат на български език. Нещо повече, аз съм разговарял с такива от тях, които дори не знаят от кой град вече са дошли или от кое село са дошли техните баби и дядовци. Тук не говорим за родители, говорим за трето-четвърто поколение хора, които, ако се наложи, трудно намират България на картата, но когато дойде моментът за гласуване, на тях им се казва и те отиват да гласуват, защото Турция не е демократична държава. Там ги организират буквално под строй. Дори доколкото знам, ги заплашват. Нали разбирате, буквално ги заплашват. И тези хора като роби отиват и гласуват. Аз затова на тях не им се сърдя и няма как да им се сърдя. Тези хора нямат свободна воля. За съжаление обаче, българските политици са тези, които позволиха това нещо. И това трябва да се промени. Ние, в интерес на истината, искахме да го направим в това Народно събрание, но нямаше воля за това, просто нямаше да има мнозинство в никакъв случай.

Като казахте, че по този ваш сигнал прокуратурата все още не е реагирала, защото е отскоро…

От вчера, да.

От вчера, добре. Обаче вие имате и други сигнали, които сте внесли до прокуратурата. По тях имате ли отговор?

Не.

Единият бе, че "Америка за България“ плаща на политици и журналисти.

Не, не.

И няма развитие?

Нямаме никакъв отговор, никакъв, ни вопъл, ни стон.

А другият – за разследване на премиера Кирил Петков заради скандала със 70-те руски дипломати и служители?

Не, и там нямаме никакъв отговор.

На какво разчитате сега, след като сте подали този пореден сигнал?

Разчитам на българските граждани, госпожо, разбирате ли? Разчитам на българските граждани. Аз не вярвам на прокуратурата, не вярвам на ДАНС. Знам, че тези институции работят в чужд интерес. Прокуратурата е организирана престъпна група, ДАНС е пробита институция, в която американските и турските шпиони са 10 пъти повече от тези, които работят за България все още. Дори не знам дали има и такива останали. Разчитам на българските граждани да си отворят очите и да прогледнат простичкия факт, че България умира в ръцете ни и пред очите ни. И всеки един от нас ще носи вината за това, ако го допуснем. Разчитам на това, че на 2 октомври ще излезем и ще ги пометем, разчитам, че ще направим революция, разчитам, че България ще бъде водеща държава в Европа и в света дори ако щете в това отношение, за което говорим с вас – разрушаването на този античовешки ред, в който вече за съжаление нашата държава е включена повече от 33 години. На това разчитам. Разчитам на себе си, разчитам на моите съмишленици, разчитам на българския дух, който се стараем да пробудим всеки божи ден, обикаляйки държавата и говорейки с вас, през вас, защото слава богу, има и медии като вашата, в която вие се стараете да давате всички гледни точки, а не само едностранчиво, едната или другата. На това разчитам. Не разчитам на ДАНС и на прокуратурата, аз не им вярвам.

Как ви възприемат хората?

Ха, как ни възприемат ли? Не искам да казвам неща, които смятам, че биха звучали като самохвалство, просто мога да кажа едно – огромната част от хората, които гласуват за "Възраждане“, казват следното нещо: "Отдавна чакахме да се появи организация като вашата, но имайте късмет да ни излъжете“, което е съвсем нормално, разбира се, защото…

Както се казва, жална ви майка!

Точно така, да. И аз съм съгласен с това предупреждение, защото няма човек, който да не е бил лъган. И аз съм бил лъган. Всеки един от нас, който е имал някаква активна, нормална обществена, политическа дейност, все е имал период, в който се е сблъсквал с някакви разочарования. Само че това е нещо, което в никакъв случай не може да бъде основание да се откажеш като цяло. Имало е моменти, в които ни е било трудно и на мен ми е било трудно, и аз съм губил надежда – и аз не съм робот в крайна сметка, но винаги съм успявал да намеря път напред. Знаете ли защо? Защото имам деца зад себе си, защото ако аз се огъна и се пречупя, на кого ги оставям тях? По същия начин смятам, че хората, които лека-полека започват да вярват в себе си, да вярват в това, че България има бъдеще, виждат "Възраждане“ наистина като единствената алтернатива за това България да бъде свободна и нормална държава, независимо от всички и зависима единствено и само от собствените си граждани и от собствените си интереси.

Категоричността на вашата позиция буквално обезсмисля въпроса за участието…

В коалиция?

… ви в следващото правителство – досещате се.

Точно така.

Така. Понеже говорим, гледаме на нещата, че вие може да спечелите. Но има и друг вариант. Означава ли, че в 48-я парламент ще бъдете отново в опозиция?

Това ще реши единствено и само Негово величество Българският избирател. Всичко зависи от неделя.

Вие не разчитате този вариант?

Не, вижте, аз работя за това да спечелим изборите и всеки един от нас, съвременните възрожденци, работят точно в тази посока. ние не отиваме да се борим за място в парламента, ние се борим да управляваме държавата. Защото ако "Възраждане“ не управлява България, България е осъдена на разруха и деградация. От тази гледна точка, не отиваме там, за да намерим примерно да кажем 20 или 30 удобни кресла, не отиваме там, за да бъдем в опозиция и да говорим, както се казва, от удобната поза на човек, който не носи отговорност за управлението и може да критикува, но без да има ангажимент към управлението на държавата. Не, в никакъв случай. За нас управлението дори не е и цел. За нас управлението е средство за постигане на крайната цел. И аз много пъти я казах, пак ще я кажа: България да е свободна, независима, обединена и благоденстваща държава, управлявана от български политически елит, а не от поставеници на Американското или Турското посолство.

Не мога да не ви попитам и за пак прясна новина. В скандален, груб и лишен от каквито и да е спортни достойнства, изключително емоционален мач, България победи Северна Македония с 1:0 на футбол. Обаче българската държава, българските футболисти, българския химн, България беше през цялото време унизена по най-груб и циничен начин.

От кого? От 10 000 футболни хулигани.

Това за вас нищо ли не означава?

Не, напротив – това означава, че в Скопие има 10 000 футболни хулигани, най-вероятно сърбомани, които нямат проблем да освиркват българския химн и да размахват средни пръсти срещу българските журналисти, защото и това видяхме, и да предизвикват вълна от истерия и омраза срещу България на терена. Обаче няма как 10 000 лумпена да представляват 2 милиона души население на Македония. Големият проблем тук е, защо България допусна вече 33 години в Македония да се шири антибългарска пропаганда. Големият проблем е, защо България вдигна ветото срещу Македония, знаейки и виждайки, че там има дивашка, истерична антибългарска пропаганда. Ние бяхме против това, само че въпреки всичко, то стана с гласовете на "Продължаваме промяната“, "Демократична България“, БСП, ДПС и ГЕРБ. Всички те гласуваха. Единствените, които бяхме против, бяхме "Възраждане“, цялата парламентарна група, и една част от "Има такъв народ“ – за да бъдем коректни, все пак трябва да го кажа. От тази гледна точка, при условие че беше извършено такова предателство, сега да ги говорят всичките тези неща… Днес гледам, че Бойко Борисов много лицемерно се бил възмутил как, видите ли, в Македония не били… как го каза този човечец – "не били на европейско ниво“. Ама кой вдигна ветото – извинявайте? Същият този Бойко Борисов. Е, какво означава това? Не е ли лицемерие? Брутално лицемерие е това нещо. Така че хайде тези хора, които в момента решават да осъждат действията на футболните хулигани в Македония, да си понесат отговорността за действията и бездействията за последните няколко – да не казвам десетилетия, ама за последните 10 години хайде, защото специално ГЕРБ управлява от 2009 г., без последните осем месеца и с едно кратко междуметие – управлението на Орешарски, на БСП и ДПС.

Изкушавам се да ви попитам – ако спечелите изборите, ще ревизирате ли тоя меморандум с Македония?

Разбира се. Разбира се, категорично.

Какви са очакванията ви за неделя?

Аз имам едно очакване от нашия народ – да се събуди и да разбере, че от него зависи всичко. Властта е в ръцете на хората. Знаете ли, преди два дена имах разговор с една ваша колежка, която докато си говорихме – обсъждахме същите тези неща, между другото, като с вас, те няма как да са различни, защото такава е реалността, за добро или за лошо, тя ми каза, гледайки, виждайки, четейки всичко това, което с вас коментираме, че буквално нейните думи бяха: "Ако така продължават нещата, след няколко седмици пак трябва да излизаме на улицата да протестираме“. И аз казах: защо да протестираме след няколко седмици? На 2 октомври е най-големият протест. Властта е в нашите ръце – защо трябва да протестираме?! Да изхвърлим властта на улицата и след това да ходим да се мъчим да я търсим, за да я намерим, да я вдигаме отново, да я използваме. Това е абсурдно. Властта е в нашите ръце. На 2 октомври всеки един от нас управлява държавата. За един ден всеки един от нас управлява държавата. Това е денят, в който… Римската империя е имала един такъв ден, в който включително и робите са можели да бъдат свободни и е можело да кажат всичко, което искат, на своите господари, да се държат с тях като равен с равен и т.н. Разбира се, това е бил само един ден обаче – да не го забравяме това нещо, и на следващия ден отново стават роби. Поради тази причина те са си правели много добре сметката, как и по какъв начин се държат. Ние в момента имаме нещо подобно, но не съвсем, защото за разлика от робите в Римската империя, които на следващия ден са се връщали – щат, не щат, в робското си положение, ние можем да извоюваме свободата си на 2 октомври. Единствено и само от нас зависи. Няма друг, който да ни бъде виновен, ако не отидем да гласуваме или гласуваме за същите тези, които ни поробват и унищожават, унижават, грабят и измъчват, и тероризират вече десетилетия наред. Няма да имаме оправдание. Историята ще ни осъди и ще ни погребе като народ. Затова на 2 октомври алтернативата е една единствена – "Възраждане“ за България с №14.

Цоня Събчева