Кольо Парамов, финансов експерт и бивш главен ревизор на БНБ, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Лицензът на Корпоративна търговска банка, известна повече разговорно като КТБ, е отнет незаконосъобразно, реши Европейският съд по правата на човека по делото на КТБ срещу България. Наш гост е финансовият експерт и бивш главен ревизор на Централната банка Кольо Парамов. И започвам разговора с него с въпроса: какво произлиза от това решение, какво означава то?

Това решение означава твърде много за българската действителност, тъй като отнемането на лиценза като незаконно обявено от Европейския съд за правата на човека е първото сериозно решение на юрисдикцията на Европейския съюз от целия Преход насам. Досега ние не сме претърпявали такава оценка по отношение на работата на българските национални органи като отрицание на варианта за модел на изкуствения фалит на КТБ и за целия провал, който привнесе България в това направление. БНБ, съдии, прокурори приеха и умишлено реализира програма КТБ да бъде фалиране изрично и задължително, така че да приемат варианта за това жалко отрицание, което води след себе си твърде много недостатъчно добри условия и интереси от гледна точка на пари, възстановяване и компенсации на всички, които участват в тази голяма загуба чрез този голям погром.

Г-н Парамов, обаче от това решение на Европейския съд на правата на човека какво ще произлезе? Или то е само морална оценка?

Няма да бъде само морална оценка. Нещата са от ясни по ясни. Ние трябва да приемем условието, че това решение по принцип трябва да сигнализира българската днешна държава, че нарушението е твърде голямо, и тази българска днешна държава трябва със своите органи и система да реагира много остро, ясно и точно по отношение на това, как ще консултира стартирането на цялата процедура, кои длъжностни лица по отношение правните, юридически органи ще бъдат отстранени, кои са гледали съответните дела и са допуснали съответните груби грешки, къде има умисъл и кой носи отговорност за тази умисъл, какво струва всичко това по отношение на разликите. И тъй като парите са твърде много за умишления фалит, за пропуснати ползи, за пропуснати умишлени загуби, за провалени работни места около 20 000 – всичко това на брой означава някъде около 10 милиарди лева според мои скромни изчисления. Защо ви казвам според мои скромни изчисления? От 26 февруари 2014 година, когато бе направена първата схема за натиск върху управителя, собственика на банката Цветан Василев, от 26 февруари 2014 година до вчера, когато излиза решението от 30 август 2022 година са 102 месеца и 2 дни. Моя милост през това време е публикувал 89 базови материала, отпечатани в 2 книги, като аз лично не познавам Цветан Василев до 2018 година. Значи, всички изследвания, изчисления, ползване на документация в публичен, в детайлен план, сравнявания, уточняване – всичко това, тези 89 материала като анализ, като всичко доказвам връзката между днешния свинопродавец примерно Иван Искров като управител на БНБ, между тримата подуправители, които носят пълната отговорност и между Управителния съвет на БНБ, които са се увлекли и са взели съответните решения, за да фалират изкуствено банката и за да докарат ситуацията до тази тягостна, тежка сила с много тежка отговорност. И тук идваме до момента държавата по какъв начин днес ще експлоатира този вариант, ще се съобрази ли навреме с тази съдебна инстанция и решението й – Европейският съд по правата на човека, ще може ли да предотврати някаква странична намеса, ще си позволи ли да избяга от отговорността или ще направи всичко възможно по държавнически план да моделира поведение, което да донесе приоритет, принцип, спазване на закон и спазване на общоевропейски правила, за което ние се кълняхме 1991 година, когато решихме да изпробваме, да приложим и да спазваме новата Конституция на Република България.

Г-н Парамов, вие говорите за 10 милиарда загуби въз основа на този фалит, вече определен от Европейския съд по правата на човека като незаконосъобразен, но те ще бъдат ли по някакъв начин възмездени на хората, които са засегнати? Ето, вие казахте, че 20 000 човека са загубили работата си. Собственикът на тази банка е смятан за беглец в Белград. Какво се случва с тях?

Така. По всичко личи, че това решение на съда е безпрекословно. То е взето на база на много анализи и на много прецизни изчисления, точни материали. Всичко е уточнено и се знаят имената на всички участници, свидетели и тем подобни забогатели от цялата тази афера. Аз смятам, че при всички положения българският съд ще бъде принуден. С много сериозна и голяма надежда очаквам новия американски посланик, не заради друго, а заради факта, че той като бивш посланик в Хърватска успя да докаже виновността на бившия министър-председател на Хърватия за 2 милиона евро злоупотреба и го вкараха с 10-годишна присъда в затвора. Цялата имуществена, теоретична, практична и всякаква друга информация, база данни и всичко, което ще бъде ползвано в България, по всяка вероятност е синхронизирано във времето, и негово идване и неговото решение и решението на съда като дни, като последователност, според мен, са неслучайно свързани. Не заради друго, а защото е крайно време у нас да не се увличаме само в пропагандата схема на предизборни и следизборни условия, да утвърждаваме някакви младоци да управляват страната, а те леко да ни послъгват, и изведнъж да дойдем до момента, когато истината трябва да блесне в очите на всеки българин, и всеки българин от нас да разбере кой по какъв начин във времената е злоупотребил, кой по какъв начин във времето чрез КТБ е присвоил имущество и пари и кой по какъв начин е злоупотребил умишлено КТБ да фалира с цел да се загроби цялата схема, която коства 10 милиарда. Защото тази тягостна сила в момента е много тежка, защото отговорността по тази тема тепърва ще прерасне в замяна на досегашната голяма истина за политиката. Защото при всички положения ще започнат тези виновници да се клеветят един друг. И след като започнат да се клеветят един друг, ще разберем голямата истина кой какви пари е получил, кой как е злоупотребил с тях и как държавата е станала регистратор на събития, които не говорят изобщо добре за 1300-та й годишна история.

Г-н Парамов, известно е, че собственикът на КТБ Цветан Василев е в Белград, че се укрива там, той все пак живее там сравнително нормално, но все едно за българските власти той се укрива, той не е дошъл, не се е изправил пред българското правосъдие. Въпросът е, след решението на Европейския съд по правата на човека Цветан Василев ще се съгласи ли да свидетелства пред български съд и да бъде разпитан?

Съвсем нормално очаквам да излязат и някои допълнителни уточнения, за да може г-н Василев да отрази неговото историческо преживяно условие като схема и като възможност, и да съобщи твърде важни и твърде ценни факти от гледна точка на подготовката и на реализацията на самия фалит. Защото българското общество се интересува, ние искаме да знаем всичко в детайл. Защото като представители примерно на определени политически формации, които утре ще се явяваме на избори, примерно аз се явявам на избори като представител на коалиция "Справедлива България“, при всички положения ще настояваме в детайл да моделираме поведение, в което да знаем по какъв начин управителят на Централната банка си е позволил лукса да предложи примерно фалита на банката, как е подготвен той, кой му е въздействал, по какъв начин е приел обяснението да фалшифицира схемата, че липсват от банката 4 милиарда лева, че 84% от парите ги няма, как е приел условието без одитен доклад, без подписан законен одитен доклад да приеме това положение и да подведе Висшия административен съд, Висшия касационен съд, и те на своя глава по най-елементарния начин без съответната подготовка да приемат решението за фалита на банката. Това е уникална пародия. Цялата тази история, която включва най-важното: първо, запазването на живота на Цветан Василев, защото ако той беше в България, той днес нямаше да бъде жив. Да е жив и здрав г-н Василев, да бъде точен и ясен по цялата схема от начало до край. Защото пак казвам, ако беше в България заради тази ликвидация и заради това обогатяване на шепа хора, той днес нямаше да е сред нас и нямаше да знаем абсолютно нищо. А този вариант, който беше отразен преди 2-3 години, че на КТБ ще бъде редакцията, резолюцията ще бъде края на Прехода от гледна точка на истината за развитието на българските финанси, означава, че Европейският съд по правата на човека е проумял, че тук ситуацията по отношение на личностния морал, на модела на поведение на държавника, на българския политик трябва да бъде вкарана в рамките на прецизността, на точността и най-вече на отговорността. Ако това не се направи, ние не можем да мръднем един метър напред повече.

За вас изясни ли се схемата за фалита на КТБ?

За мен схемата честно да ви призная е ясна още от 2018 година. И ако приемем варианта, че от 2018 до 2022 година имаме близо 48-50 месеца, значи за тези 1 500 дни аз съм си дал сметка, по какъв начин са видели, но не са оценили остроумието на Цветан Василев, и неслучайно в последната си книга "Въпроси за парите“ изрично подчертах, че ако бяха разучили в психологически, в детайлен, икономически и във финансов план примера му, модела на поведението му, стила на работата му, днес нямаше да бъде фалирана КТБ, днес България щеше да бъде в Еврозоната, днес щяхме да имаме коренно различен вътрешен и единен финансов план, и България щеше да бъде на километри напред от гледна точка на общото си финансово стабилизиране. А не днес да спорим, както се получава: работи един министър на финансите, работи и един зам.-министър – докато работи министър Василев и казва: "Ние имаме огромен излишък и се чудим какво да ги правим тези пари“, идва технократът зам.-министърката, която става министър, и казва: "Дайте да седнем на масата и да говорим искрено, точно и последователно - приходната част е нарушена, в рамките на тази година на октомври, ноември, декември заради липса на средства и заради липса на баланс на приходите ние ще се принудим да вземем нови 5,5-6 милиарда дълг, за да се разплатим за 2022 година“. И всички утопии, които министърът до онзи ден Василев предопределя и ни заблуждава, един път излизат на белия хоризонт и стават една яснота, една прецизност и една точност. Ако бяха успели да развият системата и да видят истинността, прецизността, точността и всички обвързани елементи на цялата схема на КТБ, щяха да разберат къде какви пари са инвестирани, колко е нормата на печалба, как са възстановени последните инвестиции, какви пари са родени от тях, каква норма обратна се възстановява към банката, по какъв начин банката е положена в цялата финансова система на България, до каква степен тя ще издържи и по какъв начин поведе България напред. Те нямаха нужното нито образование, нито култура, нито възпитание, нито финансова грамотност, за да оценят предимствата на човека Цветан Василев. И понеже тук не става въпрос за хвалба, тук става въпрос за нещо друго – те не оцениха това, защото не разбират, а за да го оценят в обратен план им трябваха много знания. И затова най-лесно беше да фалират банката, да я разграбят и да вкарат България в голяма тежка финансова криза, като пример за подлост и за перфектна кражба. Това е цялата последователност.

Не мога да не ви попитам на финала: рухва ли мита за източените от Цветан Василев от КТБ милиони и милиарди?

Вижте, говори се, че Цветан Василев е източил милиони и милиарди. Значи, когато който и да е, когато говори някой за някакви източени пари, задължително трябва да говори с цифри и числа, които са обвързани. С голямо уважение се отнасям към вас, и бих ви казал следното: преди 50 години завърших Търговската гимназия в Стара Загора. Аз проверих в абсолютен детайл по какъв начин парите, които е получил Цветан Василев за 6 години, и на които е платил данък, личния данък, годишния данък, които са 202 милиона и малко повече, едни добавки там има, тези пари всичките до един са останали в банката. Значи, ако аз бях на негово място и съм си задавал този въпрос, ако аз бях на негово място, щях да инвестирам тези пари някъде другаде, но той ги е оставил в банката, неговите лични пари. И сега тук говорим в обратен план: БНБ измисли лъжата с извадените чували от подземието на банката и написа един фалшив документ, с който вкараха илюзията и възобновиха цялата схема по лъжата, за да фалират успоредно банката. Значи, не трябва да се подценява условието, когато един човек управлява 5 милиарда, 6 милиарда, 7 милиарда, че той ще отиде с някаква торба, ще ги открадне и ще ги занесе от мястото "Х“ на мястото "Y“, или ще злоупотреби по такъв начин, че парите, които са изтеглени от банката, той ще ги открадне. Това е абсурдно. Това е неточно и неясно. Това е доказуемо. Защото ако не бяха измислили тази лъжа в БНБ и не бяха представили този фалшив основен, базов, уж одитен доклад, който не е подписан до ден-днешен и няма такъв одитен доклад, щеше да се разбере, колко пари Цветан Василев е взел и колко не е взел, и нямаше да се говорят глупости, че е взел 4 милиарда, че ги е занесъл някъде и т.н. Всичко е работата на счетоводството с точни и ясни примери. Така че нещата са от ясни по-ясни.

Цоня Събчева