Кольо Колев, собственик и директор на социологическа агенция "Медиана", в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Шест политически формации влизат в 49-то Народно събрание според проведеното със собствени средства социологическо проучване на Агенция "Медиана“ в периода 19-24 февруари с 973 човека чрез пряко стандартизирано интервю. То е представително за пълнолетното население на страната. Междувременно бяха регистрирани листите на участниците в изборите, основно с водачите в централните райони, защото има места в страната, където все още драмите по регистрацията продължават. Ще окажат ли влияние върху резултатите листите, та покрай подредбата им се хабят толкова емоции и енергия? И ако не са те, какво би могло да промени резултатите? Наш гост е Кольо Колев – собственик и директор на социологическата агенция "Медиана“. Г-н Колев, известна стана битката за първото място след деня на вота. Вашето изследване го дава на ГЕРБ-СДС, но разликата с "Демократична България“-"Продължаваме промяната“ е 2%. Кое определя предпочитанията на избирателите?

Идеята, че листите оказват някакво особено влияние, според мен е несъстоятелна. Да, има, разбира се, фигури, знакови лица от отделните партии, чието поведение се следи, които дават облика в крайна сметка на партията, но това далеч не са листите. Това са основните говорители, така да го кажем, на партиите. Така че баталиите около листите, подрежданията обикновено са за вътрешнопартийна консумация. И разбира се, помагат на опонентите на отделните партии да кажат "Еее, гледайте ги, гледайте ги, гледайте ги – тия се изпокараха“. И както казах, малко отражение дават върху самите избиратели, върху резултатите след това за партиите. Що се отнася до разликата в момента между двете водещи политически сили – да, тя е 2% и разбира се, всичко това може да бъде променено, пък и не само при първите две политически партии, тъй като има, данните показват, че има близо 700 000 човека, които по принцип са избиратели, които обаче все още не са решили твърдо дали да гласуват, за кой да гласуват. И ако тези избиратели се люшнат в една или друга посока, те могат драстично да обърнат картината. Така че още е рано да се правят прогнози. Вие казахте шест партии влизат – да, има шест партии, които са над 4-те процента, но има и също още две партии, които имат реални шансове да влязат. Това е новата формация "Левицата“, която има 3,5% към момента, както и партията на Слави Трифонов, която също се намира близо до 4-те процента. Така че има още много въпросителни, това е една моментна картина към 25 февруари, която дава тези резултати. Но както казах, напълно е възможно те да бъдат и драстично променени в зависимост от различни и вътрешни, и външнополитически събития.

Какво би променило подредбата за следващия парламент, тази подредба, каквато вашето изследване за момента установява, а именно – ГЕРБ-СДС, "Демократична България“-Продължаваме промяната“, "Възраждане“, ДПС, БСП, "Български възход“, "Левицата“ и "Има такъв народ“?

Аз обикновено, когато ме питат за тези неща, давам един пример. Преди 18 години в Испания Сапатеро беше далече, далече назад, а пък гръмна метрото и просто след две седмици той беше начело на страната. Така че както виждате, дори такива неща могат да окажат огромно въздействие. Особено в тези турбулентни времена, в които се намира светът. Съвсем различно са било обществено-политическите нагласи примерно и в Европа преди битката при Ел Аламейн, Сталинград и съвсем друго след това. Нещата коренно са се обърнали, в това число и в мисленето и обществените нагласи на хората. Така че какво може да промени – много неща. Виждате света, в който живеем – на 250-300 км от България се води война. Виждате различните части, геополитически и политически конфронтации, в това число и икономически. Ако щете Европа срещу САЩ, ако щете Турция срещу САЩ или срещу Европа, ако щете донякъде – всичките тези неща биха могли да дадат сериозно изражение при някакво обостряне на един или друг конфликт.

За какво ще се говори през тази кампания, г-н Колев, и какво ще се избягва? Винаги една кампания има две страни – видима и скрита.

В крайна сметка аз очаквам доста скучна кампания, защото това, за което се говори, като че ли е доста далече от това, което хората ги вълнува, слушат и искат да чуят. Вижте двете основни политически формации – едва ли не се надпреварват, коя е по-евроатлантическа, кой е по-правоверен евроатлантик, докато тези неща слабо вълнуват хората като цяло. И двете партии казват: еврозоната, давайте напред. Докато 60%, повече от 60% от хората казват: чакайте, не искаме в еврозоната, но и двете казват: не, не, не, такава еврозона ще ви забъркаме, че просто пръстите ще си оближете. Същото е и по въпроса да кажем с мястото на България по отношение на конфликта в Украйна. Какво правим, дали не се ангажираме прекалено много, казват хората, дали трябва да даваме оръжие, дали не трябва да бъдем по-дистанцирани и по-обрани. Така че… Вие казвате за какво ще се говори – основно двете основни политически формации ще говорят за това, че ние трябва да застанем от правилната страна на историята. Но ние сме от още по-правилната, казват едните, а другите казват: не, не, не, онези лъжат, ние сме от още по-правилната. Едва ли това ще им донесе някакъв бонус, както казах, но това са избрали да правят. Разбира се, "Продължаваме промяната“ ще продължи да акцентира върху корупцията и съдебната система, това е традиционният техен наратив, докато ГЕРБ и СДС пък ще се опитват да ги вкарат в обяснителен режим на тема "Вижте колко сте некадърни и колко глупости направихте досега“ – нещо, което между другото, видяхме и досега. Така че това ще бъде основното за тези първи политически формации. Разбира се, "Възраждане“ – те имат специфика. Докато останалите по-малки формации, както ДПС, така и БСП, така и "Български възход“, говорят "А бе, дайте да има разум, дайте да видим какво да направим, в тоя смисъл и ние да участваме в направянето, в тоя смисъл във властта“.

Г-н Колев, дали списъкът "Магнитски“ 2 изигра ролята за катализатор на скуката между първите две големи формации на ГЕРБ-СДС и  "Продължаваме промяната“-"Демократична България“?

Несъмнено списъкът "Магнитски“ се появява неслучайно в този момент, в смисъл в предизборния период. Между другото, и първият списък "Магнитски“ се появи пак в предизборната обстановка. Това е според мен, то и самият закон "Магнитски“ е такъв – предполага форма на политически натиск, политически натиск от страна на САЩ и американската администрация. В каква посока е този натиск – според мен това е натиск по отношение на ГЕРБ по един или друг начин да склонят да правят коалиция с "Продължаваме промяната“ -"Демократична България“, като според мен скритата идея тук е "Ами жертвайте Гешев, направете съдебна реформа“. Неслучайно такива бяха заявките и на представителя на американската администрация О’Брайън, който беше в България. Така че дали това ще даде отражение – предстои да видим. За мен е без съмнение натиск върху ГЕРБ в посока да правят коалиция с "Демократична България“, жертвайки по един или друг начин Гешев.

А той ще бъде ли пожертван в крайна сметка? Защото има коментатори, които казват, че той ще преживее и 49-тия парламент.

Да, това казва г-н Георги Марков и има сериозни основания в това отношение, поради простата причина, че българското законодателство не предполага леснота в смяната на главния прокурор. Много трудно би могло да се намери процедура, по която той да бъде сменен. Така че напълно е възможно и той да успее да преживее и това Народно събрание, независимо от външнополитическия натиск. България е малко по-различна страна от Украйна, в това число в чисто правово отношение, където на г-н Байдън му беше относително лесно да смени главния прокурор Шокин само с едно обаждане и малко натиск в това отношение. Тук нещата не изглеждат толкова прости. 

Каква битка на интерпретации ще наблюдаваме по ключови въпроси? Изобщо ще има ли такива и ще има ли и битка?

При двете основни партии – по-скоро не. Казах, битката при тях ще бъде, кой е по-правоверен евроатлантик и кой всъщност е от най-правилната страна на историята – една тема, която трудно ще въодушеви много избиратели. По-интересно е в долната част на подреждането, първо доколко ДПС ще се еманципират. Вече от доста време те изглеждат като пришити към ГЕРБ. Но все пак не трябва да забравяме, че ДПС могат съвсем спокойно и да се отшият, могат да почнат да водят самостоятелна игра, в тоя смисъл да подават ръце и нишани към останалите политически формации. Също така големият въпрос е: какво ще се случи с БСП и с "Левицата“. Както казах, "Левицата“ в момента, макар и една партия на две седмици, успява да стигне до 3,5%. Напълно е възможно те да засилят своето влияние и в тоя смисъл дори да изместят БСП от петото място. Така че тук са по-интересните работи. Дали също г-н Стефан Янев ще утвърди своето положение като възможен балансьор, тъй като до голяма степен от него ще зависи дали следващото правителство ще бъде гербоцентристко или по-близо до "Продължаваме промяната“-"Демократична България“, ако те решат да играят поотделно. Така че тук са по-големите въпросителни.

Г-н Колев, изненада ни ВМРО с това, че няма да участва в изборите, от една страна, но ще прави кампания "Не участвам в тези избори“, т.е. в посока "Не гласувам, не подкрепям никого“. В крайна сметка може ли ВМРО да се окаже печеливш играч, макар и вън от парламента?

Повече от възможно е. Към момента, преди още ВМРО да обяви това свое намерение, партията на "Не подкрепям никого“ вече минава 4-процентната бариера в нашето изследване – над 6% от хората казват: ако изборите са днес, ей така ще гласувам. Така че напълно е възможно партията "Не подкрепям никого“ да получи изключително много гласове. Друг е въпросът, че съгласно закона това ще има малко отражение върху подреждането при останалите политически партии. Това просто до голяма степен ще снижи изборната активност и съответно ще се отрази като повече мандати за основните политически формации.

Вие очаквате ли изненади след края на вота?

След края на вота?

Да.

Да, до голяма степен. За мен примерно да кажем би било изненада, ако ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ успеят да намерят формула, по която да съставят коалиционно мнозинство, въпреки че, разбира се, не го изключвам. Така че да, напълно са възможни изненади. Както казах, все още говорим за данни, които са един месец преди изборите и които могат да се променят. Но да, напълно е възможно след изборите да има изненади, в това число да кажем и коалиция ГЕРБ-СДС с "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Напълно е възможно ДПС по един или друг начин да се еманципира и да покаже, че не иска примерно да играе с ГЕРБ, напълно е възможно. Напълно е възможно, както казах, и в лявото политическо пространство да има сериозни изненади.

Каква изборна активност се очертава?

Към момента декларираната изборна активност, хората, които казват, че ще отидат да гласуват, е някъде от порядъка на 50%. Едновременно с това, аз дълбоко се съмнявам, че толкова хора ще отидат пред урните. Очаквам малко по-ниска изборна активност от предишните избори – нещо от порядъка на 2,4-2,5 милиона, независимо от прогнозите на моя приятел Мишо Константинов, който каза, че с връщането на хартиената бюлетина едва ли не още 300 000 човека ще отидат пред изборните урни. Ако има този ефект, той ще бъде единствено благодарение на връщането на старите практики за покупко-продажба на гласове.

Цоня Събчева