Иво Инджев  - български журналист, блогър, публицист, член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз в коментар за Агенция "Фокус" относно ветото за България за влизането в "Шенген".

"
Гласовете срещу България в Шенген не са изненада, трябва да си отговорим защо ги има. Ние трябва да си зададем въпроса защо в Европейския съюз има гласове, които не са на някакви неосведомени маргинали. Те си имат свои източници и свои позиции, гласове срещу приемането на България в Шенген. И тези гласове не са никаква изненада. Същите те звучаха години наред. Позицията на Нидерландия и Австрия може да бъде изненада само на желаещите да се изненадат или пък да заблудят някого. Нищо ново няма в нея“, това става ясно от думите на Иво Инджев.

"Аз, при цялата си опозиционност вярвам, че българските власти са положили необходимите усилия да разговорят с когото трябва, с лидерите на Европейския съюз по темата и да ги уговарят България да бъде приета в Шенген, в това не се съмнявам. Само че проблемът не е личното очароване на един или друг европейски лидер, а тяхното разочарование принципно от България, поне на някои от тях“, допълни той.

Според публициста позицията на Нидерландия и Австрия изобщо не е единствена и то не заради това, че подобни настроения могат да бъдат доловени в скандинавските страни, като изключим Финландия. Едва ли първо Нидерландия, а след това и Австрия са се нагърбили с тази роля, без да са се консултирали с останалите държави-членки или поне с някои ключови държави в Европейския съюз. С други думи те са  се наели с играта на "лошото ченге“. А иначе, Европейският съюз по принцип играе "доброто ченге“.

Инджев допълни: "Политиката на Европейския съюз спрямо България и спрямо изоставащите по принцип е по-скоро да ги поощрява. Виждате, че Орбан в Унгария прави чудеса, за да ядоса Европейския съюз, и все още всичките закани спрямо него не са влезли в ход. Защото в противен случай означава страната ни да бъде бутана още повече под крилото на Кремъл, да налива вода в мелницата на кремълската пета колона в България, която и без това си работи достатъчно добре, въпреки руската агресия в Украйна и всички онези мерзости, които причинява Русия на украинския народ. Така че за мен въпросът е принципен. Не става дума за някакво изхвърляне на отделен глас в Европейския съюз, по-скоро това е позиция, която иска да изпрати сигнал до България, че тук трябва да бъдат извършени реформи, а те не са извършени“.

Една от причините, поради която гледат на България като несигурна държава, това е мигрантският поток. Само че се чуха гласове, че Европа има двоен аршин за този поток. От една страна Западна Европа отвори широко обятия за мигрантите, които буквално нахлуваха през Гърция и Италия, а сега в края на краищата за броени мигранти, които успяват да минат нашата граница, и за което български полицаи заплатиха с живота си, ни хулят, че не опазваме добре европейската граница. Това двоен аршин ли е?    

По темата за мигрантите, които станаха част от мотивите относно  ветото за влизането на България в Шенген Инджев каза:

"Действително се видя, че има проблеми с преминаването на границите от мигранти. Всички тези гонки с полицията, те да не са скочили с парашут случайно? Те са преминали през границата тези мигранти. Значи, проблем действително има. Това е едно. Второ, също така бих репликирал, че в Европейския съюз няма чак толкова единна позиция по въпроса за мигрантите. Различни държави през годините са имали различни позиции по въпроса, да не говоря за една Унгария, която пък просто твърдо винаги е била против, Полша също. Германия на Меркел беше тази, която отвори вратата, и това е факт. И затова в днешно време даже съм леко учуден, че относително висок процент в германци в социологическите проучвания казват, че нямат нищо против Меркел да се върне отново на власт при положение, че видя, че меката й политика спрямо Русия да речем, която остро се осъжда в германското общество, по някакъв начин поощри руската агресия. Така че настроенията в Европа са различни. Европа продължава да бъде един субект, в който има мнения от най-различен характер и се обединява само пред лицето на общите опасности, каквито са примерно ядрените заплахи на Путин, и въобще заплахата от война в Европа. И в този смисъл, ако мога така да иронизирам, Кремъл спомогна за консолидиране на Европейския съюз повече от всеки и от всичко друго през последните години, да не кажа десетилетия“.

Инджев коментира и темата дали ветото не е резултат от опит за решаване на някакви вътрешнополитически проблеми на Нидерландия и Австрия, във връзка с десните националистически движения в там.

"
Да, десни дойдоха на власт и в Швеция. По принцип може, но аз не смятам, че това е определящо. Разбира се, че можем да заподозрем такъв нюанс, никой няма да си го признае от местните лидери на страните, които споменахте. Но водещото за мен е, че Нидерландия в това отношение имат последователна позиция. Не забавяйте, че Рюте е на власт от незапомнени времена. Той е един от най-дълго управлявалите политици в Западна Европа, изключително опитен е, познава нещата в дълбочина, и ги познава през годините. Пак казвам, ние помним, че и Борисов като премиер се опитваше да го омае, 2018 година го води в Пловдив, там на кукерско шоу, виждаме и снимки, и то съвсем пресни от съвсем скорошни как президентът Радев очевидно разказва нещо толкова смешно, че Рюте се смее до захлас. Но това не е персонален въпрос, не е хрумване на Нидерландия, тя има трайна позиция по въпроса – настоява за реформи и го казва ясно, и то иска точно такива реформи, каквито в момента пледират партии в Народното събрание, и които няма изгледи да управляват. И за това си дават сметка в европейските столици. Именно говорим за съдебната реформа и за борбата с корупцията. А това, което днес чувам от трибуната  да говори председателят на Народното събрание Рашидов, че ние сами сме се били охулвали, и затова така се е получило. Това въобще е публицистика, и то не много добра – да вярва някой, че мнението на западните столици се формира в резултат на това кой къде какво казал в България е крайно несериозно. Те си имат достатъчно инструменти, през които могат да обработват информацията и да стигнат до съответните изводи“.

На въпроса дали след ветото ще се засили евроскептицизмът и ще се засилят центробежните сили, които да ни изтласкат извън европейската орбита в посока Азия, Инджев  каза:



"
По принцип има такава опасност и това е причината, поради която Европейският съюз не излиза с обща позиция срещу България, за да не прегъне прекалено много пръчката, че тя да се счупи. Аз затова ви казвам, убеден съм, че становището на Нидерландия и Австрия, това излизане пред скоби на тяхното становище е вероятно съгласувано, именно за да не се излиза с обща позиция, която да е критична спрямо липсата на реформи в България, за да не притиска България прекалено много и да се подсилва евроскептицизмът в България. То и без това тук има кой да го подклажда това руско гърне на бавен огън, а по някой път и на не много бавен“.  

Инджев коментира и тезата, че ако сега политиците не успеят да съставят правителство, ще загубим и последния си шанс за "Шенген" и за еврозоната на 1 януари 2024 година.

"Не мисля, че има такава пряка връзка. Преди всичко трябва да има правителство, което трябва да покаже заедно с ответното парламентарно мнозинство воля за такива промени в България, каквито изискват от нас нашите съюзници. Защото ние за голямо съжаление, както сами знаем, и това не е никакво самоохулване, а фактология, че сме на опашката на Европейския съюз по какви ли не показатели. И онези, които пледират, че това нещо се било случило през последните 1-2 години, са крайно несериозни в своите твърдения, защото това е процес. Има причинно-следствени връзки. България е в това нерадостно състояние да бъде шампион на дъното в европейските класации по много показатели в резултат на дългогодишните "усилия“ на управляващите в България, а може би и на това, че не е имало достатъчно ярка опозиция, която да ги притиска. Да си спомним историята с интерконектора колко бяха горди, че даже и яростни от ГЕРБ, че как така си приписват заслугите последните управляващи, когато те всъщност го били направили. Да, ама не го пуснаха. А сега пък чуваме, че едва ли не те нямат никакво отношение към това, което се е случило, ама те управляваха 12 години. Защо не се случи този разговор например конкретно с Нидерландия? Или с Австрия? Ако се върнете назад, в днешно време това никак не е трудно - влизаш в интернет, изписваш ключовите думи и виждаш откога Нидерландия на пример  възразява срещу приемането на България в "Шенген". Защо не се придвижи този процес напред? Затова и протестираха хората по площадите и критиките се чуваха от хиляди български гърла.



Росица ЛАХАНОВА