Ивайло Ябълкаров – психолог и активист от Фондация "Мисия криле", в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с протестите за подкрепа на човешките права в Иран

Десетки граждани се събраха на мирен протест пред НДК в подкрепа на жените в Иран, човешките права, справедливостта и социалното равенство. Това се случи в събота. Протестът бе под надслов "България е с теб, Иран. Жена. Живот. Свобода“ и е организиран от български неправителствени организации, обединени в Сдружение "Равни.бг“ съвместно с иранската общност в страната. По темата на пряката ни телефонна линия е Ивайло Ябълкаров – психолог и активист от Фондация "Мисия криле“. Г-н Ябълкаров, какво провокира провеждането на протеста? Знаем за случая, който шокира света, с починалата 22-годишна жена в ареста, но това ли ви накара да излезете на протест или има и други събития, които го провокираха? 

Това, което предизвика нашата реакция – всъщност ние като организации открай време следим защитата на правата на жените и правата на хората във всяка една ситуация. Ние от години работим с бежанци, подкрепяме иранската общност в България. И когато това се случи с Махса Амини, ние видяхме как те се мобилизираха и започнаха всяка събота да изразяват своето мнение и своя протест заедно със стотици хиляди хора по целия свят. Така че ние сме съпричастни към всичко, което се случва, и не можехме да стоим отстрани. И благодаря на всички организации и на всички хора, които се включиха, защото убийството на млада жена заради това, че не е носила по правилен начин своя хиджаб, не е нещо, което може да те остави безучастен. Всъщност фондация "Мисия криле“ се опитва да бъде активна, защитавайки правата на уязвимите хора, независимо дали това са иранци, българи, афганистанци или някакви други.  

Вие казахте, че иранската общност се е мобилизирала и знаем, че протестите не са само у нас. Обаче само преди часове стана ясно, че Иран издаде първата смъртна присъда на участник в протестите.  

Да. Аз чух – може би имате предвид случая с Али Даеи – това е известен футболист, човек, който е звезда в своята страна, човек, който е много уважаван и сега е издадена смъртна присъда заради това, че е участвал в протест и заради това, че е изразил гласно своето мнение в защита на жените, които протестират, на хората, които протестират. Аз съм сигурен, че това няма да е първата смъртна присъда. Ако няма официален натиск върху тази страна от различни места, те ще продължават да безчинстват спрямо своите граждани. И това нас ни кара да стоим на тръни и да искаме да направим всичко, което ни е по силите, за да бъдем в подкрепа на протеста.  

Да, точно това щях да кажа – че всъщност ако не чрез протест, по какъв начин може да се обърне внимание на иранската държава, тъй като виждаме, че чрез протест се издават смъртни присъди? Всъщност те няма как да изразят своето мнение.  

Ние знаехме, че само протест без някакви официални искания към държавните институции в България и към организациите, които имат възможността да въздействат, няма да е достатъчно. Затова и в нашите искания, в писмото, което изпратихме, освен до журналистите, до различните институции, ние настояваме Народното събрание да излезе с официална декларация. Г-жа Елисавета Белобрадова прочете такава декларация от групата на "Демократична България“. Ние настояваме това да бъде официална позиция на цялото Народно събрание. Настояваме Държавната агенция за бежанците също така да преразгледа своята политика и да подкрепи бежанците, които идват от Иран, защото това, което се случва там, са граждански действия, които водят до смърт. Тези хора, които идват в България, много от тях имат смъртни присъди и трябва да бъдат подкрепени. Също така настояваме Върховният комисариат по бежанците на ООН и УНИЦЕФ-България, като две организации, които не са само тук, в България, но те имат влияние по целия свят, също така да окажат въздействие върху Иран, върху събитията. Така че вярваме, че има организации, че има държави, има възможност да се окаже въздействие и не трябва да стоим просто и да гледаме отстрани. 

Вие казахте, че е редно България да изрази позиция. А какво друго трябва да направи нашата страна по въпроса с погазването на човешките права в Иран? Какво очаквате да направят управляващите? 

Ние смятаме, че държавата ни, освен своята позиция, която е като външна политика, трябва да се погрижи за хората, които са тук, иранци, които са дошли в България. По наши данни има около 1000 души. Много от тях години наред нямат окончателно решение за техния статут, а някои от тях са със смъртни присъди в Иран и тяхното връщане означава, че те ще загубят живота си или ще лежат в затвора. Така че според нас държавата в лицето на Държавната агенция за бежанците трябва да преразгледа своето становище относно бежанците от Иран и да им дадем сигурност. Много от тези хора са образовани хора, които могат да бъдат полезни в нашата страна, и са избрали да живеят в нашата страна.  

Това наистина звучи много стряскащо – че ХХІ век всъщност говорим за смъртни присъди, когато изразиш мнение.  

Да, да, така е. Представете си – в събота може би около 250 души, които казваха различните лозунги – "България е с теб, Иран“, лозунга за "Жена. Живот. Свобода“. Ако заради това полицията, вместо да ни пази, беше ни нападнала и сега сме в ареста и очакваме своите присъди… Така че може би за много българи това е толкова далечно, толкова не са заинтересовани от това, но трябва да си дадем сметка, че само преди може би 30 и няколко години в България е имало подобно отношение към изразяването на мнение, на свободното мнение.  

Как трябва да постъпи Агенцията за бежанците? Какъв е редът, по който тя трябва да действа в тази ситуация конкретно?  

Когато дойде бежанец, независимо дали от Иран или от друго място, той отива или бива хванат от полицията, докато се придвижва из България, той бива настанен в някой от центровете на Държавната агенция за бежанците, където започва процес по неговия статут, изясняване на неговата история, вземане на информация за причините, поради които той е дошъл в България, и неговите планове за бъдещето. Това е мястото, където хората от Държавната агенция за бежанците трябва да си свършат работата и съответно да излязат със становище за всеки конкретен случай. Това, което ние забелязваме, е, че в повечето случаи, такива, които са от Иран, това не са икономически мигранти, а това са бежанци, които бягат заради живота си, съответно на тях трябва да им бъде даден статут на бежанци. 

Говорихме за това какво трябва да направи парламентът, да направят управляващите, какво трябва да направи Агенцията за бежанците. Очаквате ли действия от страна на институциите и резултати? 

Ние сме наясно, че един такъв протест, по-голям, какъвто се случи тази събота, няма да е достатъчен. Всъщност ние имаме планове за последващи действия, може би и за следващи протести, които да бъдат по-масови, да продължим този натиск, който е започнат. Както казах, и иранската общност се събира всяка събота и доста българи също ходят и подкрепят иранската общност в техния протест. Така че не очаквам веднага нашите институции да започнат някакви действия, но ние ще продължим натиска спрямо тях.  

Последващите действия само протести ли ще бъдат или сте подготвили и друг начин, по който да изкажете несъгласие? 

Искрено се надяваме, че Народното събрание ще излезе с такава декларация. Във връзка сме с различни хора от парламента, така че може би ще продължим натиска си и настояването си това да се случи. Също така сме предвидили да продължим със срещите си спрямо тези организации, които са включени в нашите искания, като УНИЦЕФ, като Върховния комисариат, и заедно в разговори да се опитаме да повлияем на техните действия. Разбира се, Държавната агенция за бежанците. Така че натискът ни ще бъде по различен начин, ще има протести, ще има петиции, кампании за това, но ще има и разговори, в които ще се опитваме да покажем защо стоим на страната на иранците, защо ги подкрепяме и защо смятаме, че трябва да има някакво действие и от страна на институциите.  

Дано да видим резултат и най-вече такъв, който да бъде усетен от иранската общност, тъй като виждаме какво се случва. И смъртната присъда със сигурност не е решение в такива случаи като техните.  

Ами това е смисълът. И както казах, организациите, които стоят зад този протест и зад действията, всъщност са организации, които от много години се опитват да подкрепят хората, които са в уязвимост. Понякога ни обвиняват, че го правим това за иранците, но забравяме българите. Но всъщност всяка една от тези организации работи и за българите в България, които поради една или друга причина са изоставени от институциите или неподкрепени. Така че това е смисълът на нашата работа. Дали днеска са иранци, вчера са афганистанци или украинци, ние ще продължим да правим това, което можем, за да има резултат и въздействие в обществото. 

И за да завършим този разговор, аз ще спомена нещо, което определено стана популярно в социалните мрежи от може би около седмица – видяхме много популярни личности, а и не само, които отрязаха кичури от косите си в знак на протест. Очаквахте ли толкова хора да се присъединят към каузата? Всъщност говорим за едно и също нещо, за това, за което беше и протестът – за човешките права в Иран. 

Когато видяхме самия клип, бяхме много заредени емоционално, защото ние знаехме, че се готви нещо подобно, организациите, с които работим, знаехме, че се върши някаква подобна дейност, но не очаквахме първо толкова много хора да се включат, не очаквахме да има този ефект, защото веднага след това започнаха и други хора да ни изпращат свои клипове, някои от тях – известни, други – не толкова известни. Един от евродепутатите ни – Ева Майдел, се включи също с такъв клип. Знаем какво се случи и по време на предаването "На кафе“ с Гала, това, което тя направи. Така че от една страна се надявахме да има този ефект, от друга страна, като че ли очакванията ни бяха по-малки от това, което се случи.  

Силно се надявам това наистина да има отзвук и това, че толкова хора и популярни личности се включиха, да даде резултат и повече хора да се замислят за случващото се. 

Да, това е и нашата надежда, това е една от причините да направим този протест. Искаме българите да не стоят безучастни, а да се замислят за това, което се случва, защото светът, колкото и да ни се струва голям, всяко нещо, което се случва по света, повлиява на всички хора по света, независимо дали е в Иран, в Украйна, в Русия. 

Разбира се.  

Така че едно от прекрасните неща на този протест беше, че на него се събраха хора от различни националности – имаше украинци, имаше руснаци, имаше афганистанци, българи, иранци, които всички застанаха под една кауза. И това е уникално.  

Разбира се. Винаги когато има нещо, което да обедини толкова много хора, определено си струва, и когато е за добра кауза 

Да, точно така. И както казах, вярваме, че ще има ефект, макар и нещата да се случват не толкова бързо, колкото ни се иска, но вярваме, че няма да е било напразно. 

Надяваме се и се надяваме също така да видим и резултати. Много ви благодаря за отделеното време.  

И аз ви благодаря. 

Габриела ГАНЕВА