Ивайло Мирчев, водач на листите за 2-ри МИР Бургас и за 18-и МИР Разград на коалиция "Демократична България“, която е под №25 в интегралната бюлетина, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

По средата сме на официалната предизборна кампания. 18 дни остават до 2 октомври когато българите ще определят новия състав на Народното събрание. Коалицията "Демократична България“ е от малкото участници, която застава пред избирателите със своя програма, включваща 26 сектора, като всеки от тях има своите приоритети. Какви цели се поставя "Демократична България“ за тези избори? Наш гост е Ивайло Мирчев – водач на листите за 2-ри МИР Бургас и за 18-и МИР Разград на коалицията "Демократична България“, а тя е под № 25 в интегралната бюлетина. Върху какви теми се съсредоточавате през тази кампания от "Демократична България“ г-н Мирчев?

В общи линии поомръзна на хората да гледат политици и кампании, за съжаление, и за съжаление сме изправени пред поредни избори. Но вместо да се съсредоточаваме по конкретни теми в кампанията, по-скоро мислим от сега по какви теми можем да работим след кампанията. И безспорно най-важната е свързана с инфлацията, с борбата с високите цени, с намирането на начин да бъдат компенсирани потребителите. Това е наш приоритет. Започнахме работа по това още в предното Народно събрание. На второ място е влизането на България в "Шенген“ до края на годината и в Еврозоната. Това са само част от основните приоритети на "Демократична България“. Знаете, в управляващата коалиция ние бяхме разумният партньор, политическата сила, която се опитваше да бъде по-национално отговорна в действията, в предложенията, в решенията, които се взимаха. Надявам се да сме се справили в някаква степен и хората да са забелязали това.

Г-н Мирчев, вие какви цели си поставяте, взимайки изброените от вас основни теми в кампанията?

Така или иначе моят профил следва и политическата сила, от която съм част, и по никакъв начин не мога да си поставя различни цели. Но особено в областта на енергетиката един от много важните приоритети лично за мен, а и това, което ние сме си поставили като цел с една наша декларация от 13 май за депутинизацията на страната, а именно енергийна независима България, което е част от геополитическата независимост на страната. Малко по-просто казано в областта на енергетиката с колегите и в "Демократична България“, и в останалите политически сили да направим така, че никога повече България да не зависи единствено и само от един доставчик на енергия без значение кой е той. В случая и в коалицията взехме доста мерки в тази посока. Например стартира диверсификация на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй“, тоест, да не зависим само от Русия по  отношение на доставките. "Демократична България“ беше доста остра, когато става дума за "Лукойл“ и за според нас неплатените сериозни данъци, и за това, че рафинерията всъщност бива източвана от фирма "Литаско“, която също е собственост на "Лукойл“, и вместо тези пари да влизат при българските потребители на бензиноколонките, всъщност те остават в регистрираната в Швейцария фирма "Литаско“. Това са части и от моите приоритети - изключително трудно задача, нерешима практическа без съдействието, без помощта на разумните политически сили в Народното събрание, но "Демократична България“ е готова да лидира този процес.

Вие поставихте в 47-ия парламент такова питане – държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията. Сам съзнавате, че това е много трудна мисия. И на какви етапи смятате, че може да се осъществи при положение, че става дума за много пари. "Лукойл Нефтохим Бургас“ ощетява с по 200 милиона лева страната на месец. Как ще се справите?

Аз съм съгласен, че мисията е трудна. Съгласен съм и, че става дума за много пари, но трябва да ви кажа, че в Германия това нещо вече беше постигнато. В Германия тогава, когато Русия започна да си играе с количествата газ в газохранилищата, германската страна пое контрола точно по този начин върху газохранилищата, и всъщност реши проблема с недостига на газ. Тук става дума не за някакъв тип национализация или нещо подобно, нашата единствена цел е да гарантираме интереса на всички българи без да позволяваме на който и да е да ни рекетира, да ни извива ръцете и да си мисли, че подобни номера в България могат да минат. От тази гледна точка поемането на оперативен контрол върху "Лукойл“ е най-логичното нещо, което ние можем да направим.

А защо беше допуснат в 47-ия парламент и правителството най-вече на четворната коалиция да се издейства от Европейската комисия 2-годишна дерогация за "Лукойл Нефтохим България“?

По отношение на дерогацията ние не подкрепихме подобно решение и не разбирахме, каква може да бъде причината да се иска, тъй като "Лукойл Нефтохим“ може да работи и с нефт, различен от руски, и в момента работи, и това не е било в никакъв случай особен проблем за самата рафинерия. Но така или иначе дерогацията вече е факт и се съобразяваме с правилата, които са посочени.

Г-н Мирчев, както разбирам вашата, ако мога да я нарека така, червена линия за тези избори са отношенията с Русия. Но те слабо се обсъждат в кампанията. Сякаш не предизвикват особен интерес.

Ще бъдат съвсем честен с вас – нашата червена линия е бъдещето на България.  И това не е политическо говорене и не е популизъм. Отношенията с Русия не са толкова интересни на фона на това, какво ще се случва в България през  следващите месеци и седмици, защото трябва да бъдем откровени, намираме се в перфектна буря. Ако си представите, че сте в един кораб в открито море, ако се обърнете на дясно, ще видите енергийната криза, ако се обърнете на ляво, ще видите икономическата криза, зад вас е здравната криза, за която ние не знаем, кога ще пламне отново и пред нас е войната, което е четвъртата криза, пред която е изправена страната. Трябва да се справим с всички тези предизвикателства, единствено това има значение. Ако за някой това изглежда маловажно или просто политическа дъвка, искам да му кажа, че греши, и следващите месеци това ще го покажат. Има много сериозна опасност от тежка рецесия в Европа без по никакъв начин да преувеличаваме този сценарий.

Икономистите вече предупреждават за него – Европа я чака тежка зима с тежка рецесия.

Точно така. И точно затова България трябва да бъде добре подготвена да се справим. В тази връзка действията на енергийния министър в служебното правителство не бяха от най-адекватните и в някаква степен са разочароващи от гледна точка точно на защита на националния интерес.

А вие какво предлагате? Тези действия така или иначе ще бъдат факт до 48-ия парламент, когато ново правителство ще поеме кормилото на страната.

Ние многократно сме давали конкретни предложения, особено по отношение на прословутите 7 танкера с природен газ. Няколкократно умолявахме служебното правителство да ги вземе, за да не се окажем без природен газ през зимата. За съжаление, бяха отказани 6 от тях, след което се оказа, че "Газпром“ всъщност не иска да разговаря с нас, въпреки че ние му се молим перманентно. Но нашето предложение беше съвсем ясно, да го кажа пак: в Ревитуса, в Гърция има терминал за втечнен газ, който е с удвоен капацитет буквално до 2-3 седмици. Този терминал трябва да бъде използван в максимална степен и България да резервира слотове, за да можем да получаваме газ. Българското потребление на газ не е сериозно, то е малко, могат да бъдат компенсираните потребителите без това да бъде шок, както би бил шок в Германия или в Унгария например, които са доста газифицирани страни за разлика от нас. Можем да минем през зимата без никакъв проблем. Единственото, което се иска, е адекватна реакция на министрите. На този етап от енергийния министър не виждам подобна адекватна реакция.

А при това положение, г-н Мирчев, хем потребяваме малко газ, хем ни връхлетя газова криза, хем изведнъж се оказаха високи цени на енергоносителите, които повлякоха високите цени на стоки и улуги, завъртя се колелото на инфлацията. Как да се ориентират хората? Къде е истината?

Това се случи не само в България. Ако това се беше случило само в България, можехме да търсим причините тук вътре, при нас, наши грешки. Същият сценарий се разигра практически в цяла Европа и в една немалка част от останалия свят, защото поскъпнаха всички енергоносители. Това, което ние свършихме като управление – максимален компенсаторен механизъм. Давам веднага пример: за бизнеса токът е на доста ниска цена, тоест, компенсира се на 100% над 250 лева за мегаватчас, а практически токът за потребителите, за домашните потребители не е поскъпвал сериозно, тоест, имаше корекция само от около 3%. Това не е достатъчно, разбира се, трябват и още мерки. Точно затова искаме да въведем критерий за енергийна бедност, за да може по най-бързия възможен начин да получават не просто помощи на калпак, както се случва в момента, а да бъдат подпомогнати хората, които истински имат нужда от това.

Какво е вашето обяснение, защо България толкова време не може да намери, да улучи формата за разговор, за разумен диалог с Русия?

Това е тема, която не съм убеден дали в предизборната кампания е най-важна. Но трябва да ви кажа, че през последните години влиянието, което опитва Русия да окаже в България чрез фалшиви новини, чрез пропаганда с това, което виждаме по руските телевизии, очевидно казвани неистини, не работи за по-добри отношения между двете страни по никакъв начин. Надявам се това някога да се промени. Но първото, което трябва да стане, и това има връзка и с предния ви въпрос защо цените нараснаха – ами цените нараснаха, защото има война. Когато има война е така. Затова Путин трябва бързо да се изтегли от Украйна, да спре войната, да могат да се успокоят цените, животът да се върне в нормалните си рамки. И тук аз се надявам много на здрав разум от страна на президента на Руската федерация.

Говорите за депутинизация на България. Какво трябва да включва тя, като изключим газовите доставки?

Това е много дълга тема. Комплекс от мерки. Не само газовите доставки, България не трябва да бъде зависима от Русия или от друга страна по отношение на който и да е компонент от енергийните доставки. Същото се отнася и за ядреното гориво, това се отнася и за петрола. Част от депутинизацията е и реформа в службите – нещо, което е подценявано във времето, но с просто око се вижда, че българските служби за сигурност, не всички, част от тях, не работят изцяло в интерес на страната. Има достатъчно свидетелства, че има пробиви в тяхната работа. Те, разбира се, са основно от Русия заради силният интерес на Русия към случващото се в България. И това са само част от мерките по депутинизация на страната. Радвам се и виждам, че все повече хора осъзнават, какво означава това, осъзнават, какви са предимства България да се освободи от това силно пропутинско влияние, което намира изражение в някои дори парламентарно представени политически сили. Това не е полезно за нас, не е полезно за обществото, не е полезно за България. Може да върши работа някой някъде да бъде финансиран по някакъв начин. Точно това е причината ние да настояваме за тези мерки. Те ще бъдат крайъгълен камък за сформирането на следващото правителство. "Демократична България“ традиционно ще отстоява много силно тези приоритети.

Вие ще продължите ли вашата лична борба срещу руското влияние в българските служби? Спомням си, че имахте разговор в ГДБОП за това, представихте им доклад, антимафиотски доклад на Центъра за стратегически изследвания за руското влияние в Източна Европа и България. Явно в тази област има доста да се работи. Вие ще продължите ли?

Това за мен е приоритет и в следващия парламент ще бъде изключително важен приоритет точно реформата на българските служби. Надявам се да получа подкрепа в Народното събрание не от "Демократична България“, защото с колегите от "Демократична България“ всички сме на едно и също мнение, но от останалите политически сили, част от които се притесняват да вземат по-ясна позиция неясно по какви причини. Но трябва да си кажем честно, и аз това го видях отвътре в Народното събрание, четейки докладите на службите в Секретно деловодство, България има проблем със специалните служби и трябва да бъде решен този проблем.

А вашите идеи, вашата рецепта за решаване на проблема?

Предпочитам през конкретни законопроекти, които ще предложим след като влезем в Народното събрание, така, мисля, че и обществото ще остане доволно с един комплекс от мерки, които ние ще предложим. Но на този етап искам първо да ги обсъдим вътре в евентуалната бъдеща коалиция, и след това да преминем към тяхното гласуване.

Вие водите две листи, г-н Мирчев, в Бургас и в Разград. Това са два съвършено различни региона. Какви са впечатленията ви от срещите с избирателите?

Те наистина са доста различни, но и по много неща си приличат. Първият въпрос на хората почти винаги е: "Какво ще направите за българите, как ще се справите с кризата?“ Виждаме много активност и много желание в хората нещо да се промени. Всички казват: "Надяваме се това да са последните избори, оттук нататък да има стабилно управление“. И в Бургас, и в Разград "Демократична България“ е демонстрирала винаги много стабилни позиции и се надявам да направим успешна кампания, и най-важното – да убедим хората там да ни подкрепят.

Кои са вашите приоритети за Бургас, и кои за Разград?

В Бургас по отношение на местните приоритети имаме планове и по отношение на пътната мрежа, особено свързана с връзката между отделните курорти. Но това така или иначе са национални избори, и в тази връзка е много по-важно какви са националните приоритети.

Забелязала съм, г-н Мирчев, че независимо, че изборите са национални, хората питат за това, което ги вълнува. Вярно е, че всички ги вълнуват кризите, вярно е, че всички ги вълнуват цените. Това може би е тема № 1. Но по места хората се вълнуват и какво става около тях.

Абсолютно съм съгласен с вас, хората винаги се вълнуват и от решаването на конкретни въпроси. Ще ви дам и един пример: имах една много дълга среща в Несебър. Там има огромен проблем с пътния трафик. Обещах да се ангажирам с разговор и на ниво Министерски съвет. Обаче трябва да съм откровен – има проблеми, които са част от компетенциите на съответните кметства. Кметствата обаче поради една или друга причина не взимат отношение или не поставят конкретен проблем с висок приоритет, там е ролята на народните представители да направят тази връзка или да намерят начин определен проект, по определена програма, където може да се кандидатства, това нещо да се случи, защото в противен случай за хората така или иначе разлика между кмет, областен управител и депутат особено няма, и едните, и другите от тяхна гледна точка трябва да им решават проблемите, и всъщност е точно така. А това, че са национални избори си го разбираме основно ние, тези, които сме в кампанията.

И тези, които се занимаваме с тях и които сме изкушени и следим политиката.

Да.

Казахте, че е много важна ситуацията след изборите в този парламент. Вие оптимист ли сте, че ще може да се състави правителство?

Много е хазартно в момента да се дават каквито и да било прогнози. Причината е много проста: според едните социолози ще влязат 5 партии в Народното събрание, според други 6, а има и такива, които считат, че ще влязат 9 партии. От тази гледна точка всякакви подобни прогнози намирам за абсолютно излишни и спекулативни. Единственото, което тук мога да кажа обаче, е, че вместо да броим дали ще са 5, 6, 7, 8, 9 в Народното събрание, хората могат да подкрепят една политическа сила, която наистина прояви разум, и наистина е стълб в българската политика, и това е "Демократична България“ с № 25 в бюлетината.

А, г-н Мирчев, огорчи ли ви фактът, че "Продължаваме промяната“ отказа коалиция с вас?

Не може да ни огорчи, защото влизайки в ролята на политици, ние се занимаваме с политика. Политиката е това. Това, което обаче ме огорчи или по-скоро натъжи, е това, че не можахме да предложим на хората голяма антикорупционна коалиция – нещо, което щеше да обедини много повече хора и щеше да бъде сигурният победител на тези избори. От тази гледна точка в някаква степен съм разочарован от това, че "Продължаваме промяната“ не приеха протегнатата ръка. Надявам се това да не се отрази сериозно на изборния резултат, защото от "Демократична България“ винаги сме се старали и ще продължаваме да го правим да бъдем разумните на политическия терен. Искрено стискам палци в следващия парламент да можем да направим подобна антикорупционна коалиция.

Стискаме ви палци и ние, но прави впечатление, г-н Мирчев, че тази мечта за голяма антикорупционна коалиция започна от големите протести от 2020 година. Една голяма мечта, която и до днес не се случва. Защо? Какво е вашето обяснение?

Трудно ми е аз да давам обяснение, след като винаги "Демократична България“ се е опитвала да бъде конструктивна в този процес. Винаги сме подавали ръка. На "Продължаваме промяната“ им предложихме коалиция на предните парламентарни избори, за да може наистина да формираме най-голямата политическа сила, която да е с ясна антикорупционна програма и насоченост. Първият път когато отказаха коалиция, беше разбираемо, това им беше първо явяване. Сега ми е много трудно да разбера аргументите им. Но от гледна точка на "Демократична България“ ние сме направили всичко необходимо, не просто протегнахме ръка, нямахме никакви претенции по отношение на детайлите в самата коалиция. Нямам конкретно обяснение. Може би въпросът е по-скоро към останалите. Вижте, просто трябва да гледаме напред. Случилото се се е случило, оттук нататък трябва да се стремим да свършим максимално много полезна работа в Народното събрание, защото в противния случай, ако не се състави стабилно мнозинство, рискът в следващото Народно събрание да не може дори бюджетът на държавата да се приеме и да отидем към нови предсрочни избори е огромен.

Как си представяте, че ще бъде съставено това убедително мнозинство в 48-ото Народно събрание? Кои партии ще включва то?

На този въпрос ще мога да отговоря, когато разберем, колко партии ще бъдат в Народното събрание. Защото пак ви казвам, наистина е спекулативно, когато не знам те дали ще са 5, 6, 7, 8 или 9 да коментираме всъщност, каква ще бъде ситуацията в Народното събрание.

Нека да ви попитам в същата насока, обаче по друг начин: кои от вашите приоритети от вашите 26 сектора от вашата програма смятате, че трябва да бъдат приложени в управлението на страната в следващия парламент, при съставяне на правителство? На кое най-много ще държите?

Борбата с инфлацията, влизането в "Шенген“, влизането в Еврозоната, геополитическата независимост на страната, в тази връзка част от нея е енергийната независимост на страната, реформата в службите, превъоръжаването на Българската армия, съдебната реформа, разбира се, и електронното управление. Това са ни приоритетите, от които ние няма как да отстъпим и вярваме, че с реализацията на тези приоритети ще имаме една доста, доста различна България. Вярвам, че е възможно около това да бъде съставена стабилна коалиция в следващото Народно събрание.

Това са вашите карти, вашите козове, които вие слагате на масата. Това са силните теми за бъдещето на България.

Точно така.

Цоня Събчева