Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

Депутатите удължиха бюджета за догодина на първо четене. Много се изговори за рисковете пред доходите на хората, за огромната несигурност на бизнес средата, но почти никой не споменава, какво ще се случи на 265 общини в България. Как те ще се справят с новите цени на енергоносителите? Питаме Йордан Йорданов – кмет на Добрич. Г-н кмете, как с бюджет от 2021 година ще плащате цени на горива от 2023 година?

Аз успях да чуя вашия анонс, и провокиран може би от него ще кажа, че ние общините сме най-близо до хората. И затова може би е редно да се каже, че не само българските граждани, които не са ангажирани по един или друг начин в администрациите, но и общините, чакаме по един и същи начин развитието на това, дали и как ще има бюджет. Ето, в случая вече разбираме, че на първо четене бюджетът е приет, тоест, удължаването на тазгодишния бюджет е прието, и моите очаквания са, че на второ четене също ще бъде прието в този му вид, което автоматично означава, че всички общини в България няма да внасят в Общинските съвети бюджет за гласуване. Това изправя пред много сложна и различна ситуация не само общините, разбира се, но поне знаем за момента, че ще разполагаме с това, което е било в началото 2022 година. За община Добрич винаги съм заявявал, че ние няма да влизаме в режим на тока, получаваме и в началото на годината получихме субсидии от държавата за увеличенията, за различните цени на тока. Така че към този момент сме стабилни и можем да посрещнем тези разходи. Но не е такъв сюжетът в другите общини. В някои общини се налага спирането на цялото улично осветление. Така че ситуацията е много различна и динамична. Лисата на бюджет не ни плаши в конкретика Община Добрич, тя ни дава точна и ясна посока как да се продължи. А именно продължаваме 2022 година, с 12 месеца просто ще бъде по-дълга 2022 година, ще бъде 24 месеца, примерно.

Г-н Йорданов, какво означава за вашата всекидневна работа в общината да нямате бюджет за догодина?

Нека първо да подчертаем, че това не е точно липсата на бюджет, а по-скоро ясни правила, че се удължава настоящият. А тук има една особеност, дали е липса или нека да го кажем в хипотезата когато бюджетът на една община не е приет от Общинския съвет, или както е случаят за тази година, той да бъде удължен за следващата, това автоматично означава, че всяка една от общините в България може да разполага с до 1/12 от досегашния си бюджет. Тоест, в януари 2023 година ние ще имаме право да разходваме средства в размер на точно толкова, колкото сме разходвали в януари 2022 година, а именно 1/12. Така ще върви в цялата година всъщност. Това е единствената разлика.

Да, но цените от януари 2023 година не са цените от януари 2022 година, нали?

Така е, цените са динамични. Аз затова споменах помощта в един период от време на държавата, когато тя дотираше високите цени на еленергията, не знам дали така ще продължи. Но моите надежди са да продължи в тази посока самата помощ на държавата към общините, докато не се реши политическата криза. Защото истината е, че ако политическата криза, липсата на редовно сформирано правителство не се реши, няма и как съответно проблемите на нас, гражданите и общините, да се решат.

А вие имате ли проблеми заради голямата производствена инфлация, заради която не може да изпълните поетите ангажименти по най-различните проекти на територията на общината? Тъй като цената им сега се променя динамично и какви са реакциите на изпълнителите им при вас?

Няма семейство в България, бизнес в България, общини и други по пътя институции, които да не усещат галопиращата инфлация. Пак нека ясно да заявим, че това е повсеместна инфлация в цяла Европа, разбира се процентите са различни. Но все пак, връщайки се в нашата реалност, тази инфлация разбира се, че докосна и нас, но пък затова законът е уредил точно и ясно форсмажор и съответно договорите, които допускат изменение или анексиране към тях, с индексите на инфлация, те се правят. Но тук идва и другият проблем, че общините, които са си заделили "х“ на брой лева, средства, с които да извършват капиталови разходи в началото на 2022 година, ние бяхме всъщност принудени да актуализираме бюджети и да променим очакванията. Очакванията бяха свързани най-вече с това, ако сме планирали да реализираме 10 обекта, 10 улици примерно в началото на 2022 година, то в един момент в края на август вече бяхме реалисти и някои от нещата, някои от улиците примерно отпаднаха, от 10 станаха на 7 или 8. Така че няма как тази инфлация  да не се усети във всички сектори. Но такава е динамична ситуацията в цяла Европа, ние се съобразяваме с нея и действаме според реалността. Много ни се иска да направим всички улици и всички капиталови наложени проекти и програми, но за съжаление, няма как да успеем.

Тоест, капиталовите разходи паднаха в жертва на инфлацията. Това не ви ли притеснява, тъй като догодина е и изборна в местната власт?

Мисля, че няма кмет, който да не си дава сметка, всъщност, няма гражданин в България, който да не си дава сметка каква е реалната ситуация. Ако трябва да разделяме в мандати събитията, искам да ви кажа, че този мандат 2019-2023 година, е мандат, който никой кмет в България след промените не е  виждал, според мен, макар че съм на 35 години и доста съм чел историята, такива кризи много и рядко, бих казал изключително рядко да се случат в един мандат. Това са КОВИД кризата, която засяга  здравето на всички нас, впоследствие инфлационните и икономическите процеси, но те са съпътствани от войната в Украйна. Толкова голяма съвкупност от кризи в един мандат е невиждана. И това ще е много интересен атестат за работата на всички нас като кметове, защото в края на мандата ние трябва да покажем, какво сме успели да свършим въпреки всички тези кризи. Така че предстои следващата година, да, тя е изборна, но аз никога не съм се водил от това, че общините трябва да работят от избори до избори, тоест, за едни избори до следващите избори, и тогава да започне да се работи. Напротив, ние като екип, кметски екип, и аз като човек полагаме всекидневни усилия независимо дали са 100 дни преди изборите или е  ден преди изборите, работим по един и същи начин. Така че мен лично, в лично качество казвам, без да ангажирам колегите от другите общини, за нас това е ситуация, в която ние трябва да се справим с кризите по възможно най-добрия начин, най-важното е да излезем по-силни от тези кризи, по-стабилни финансово и икономически като община. Оттам нататък, че има избори, за това се вълнуват май повече политическите партии.

Вдъхновяващ е вашият оптимизъм и може би той трябва да проникне и във всеки гражданин без да е политик или кмет: важното е в такава тежка  ситуация човек да се справи и да извлече най-доброто от нея. Какво най-добро ще извлече от ситуацията кметът на Община Добрич?

Търпение, разум и хладнокръвие, с което да се решават наболелите проблеми и кризи. И като допълнение искам да ви кажа, че кметовете сме най-близко до хората и е важно да се каже, че ние сме поставени в такава ситуация, в която трябва да избираме по-малкото лошо от двете злини, ако мога така да ги нарека. Тук в този тип ситуация, в която се намираме, няма разум, няма избор между добро и лошо, тук има между лошо и по-малко лошо. Така че на нас се падна трудната задача, и вярвам, че с общи усилия ще успеем. Пак казвам, търпение, хладнокръвие и много, много хладен разум.

Кои са, г-н Йорданов, проблемите пред вас в тази ситуация, с които ви предстои да се справите, и които трябва и да ги преодолеете?

Пред нас освен всички тези кризи, разбира се, инфраструктурно за нашия град предстои огромен проект и в сряда, на 30 ноември, изтича срокът на  международния конкурс, който започнахме преди 4 месеца заедно с Агенция "Оптимистас“, и този конкурс е за проектиране и изграждане на цялата централна градска част, разбирайте центъра на нашия град, защото той е в окаяно състояние, преди десетина година му беше правен ремонт. Но малко повече вашите слушатели и вие можете да се запознаете – на страницата на Община Град Добрич също има много информация. Накратко, бяха положени плочки от порядъка на 1.5 до 2 см дебелина, които буквално след основния ремонт на центъра започнаха да се чупят, и така 10 години се правеше ремонт на ремонта, и се чупеха и плочките, докато не дойде моментът вече на изтичане на гаранцията, след който повече от година разработихме конкурса и през последните 4 месеца този конкурс беше обявен, благодарение на Общински съвет, на съветниците, които са гласували за отпускане на кредитната линия до 12 милиона лева. Догодина ни очаква тежко ремонтна година на централната градска част. Като казвам ремонтна, искам да акцентирам повече върху това, че ще има изцяло нова визия централната градска част, а не само ремонт на настилката. Така че в следващите 6 месеца ще работим върху изключително динамичен проект и с него мисля, че ще дадем нов облик на нашия градски център, който заслужават всички добричлии.

Как ще изглежда новият център на Добрич след ремонта? Бихте ли ни го нарисували в ефира?

Не мога да ви го нарисувам и с думи, защото сряда е последният ден, в който конкурсът позволява да се подават проектни предложения. Даже ще ви поканя, дори и по радиото да ви нарисувам с думи какъв би изглеждал центърът на Добрич, след като комисията от 9 международни архитекта и инженери, журито всъщност, ще избере 3 от всички подадени проекти на 19 декември тази година, и ги обявим публично. След обявяването публично на трите избрани проекти с международното жури, ще имаме възможност като граждани на Добрич да гласуваме кой от трите проекта ни допада повече и смятаме, че е по-хубав. И през месец януари предстои договаряне с финално избрания проект, с респективното студиото, което е спечелило, ни предстои договаряне и сключване на договор за техническо проектиране. И след това в рамките на 3 месеца след това се надявам да започнем и същинската работа по проекта. Така че много бих искал да ви нарисувам нещо, но трябва да изчакаме и журито реално да избере 3 от всички подадени проекти. В сряда, между другото, точно в 12.00 часа изтича срокът за подаването на тези проекти.

Ако не можете да ни нарисувате заради регламента на конкурса, то поне можете да ни разкажете мечтата си, в какъв Добрич искате да живеете?

Колкото и клиширано да звучи – западноевропейски Добрич, защото го заслужаваме. Ние сме входът на България откъм Румъния и мисля, че добричлии са изстрадали много, за да отвоюват своята свобода. Това е заслужено, и да не прозвучи като прекалено самочувствие на добруджанец, но смятам, че добричлии и Добруджа заслужават спокоен, нормален, европейски подреден град. И така, всички гости, чужденци, всеки, който би искал да посети нашия град, да се запознае малко повече с нашата история, е добре дошъл. И разбира се, не на последно място, защото ни е болна темата към днешна дата, но да посети и да не ни е срам от новия център. От този в момента определено ни е срам, от това, което получихме като завещание. Но работим то да се промени и тази идея както нас добричлии, така и чужденците да не ние срам от центъра от центъра на Добрич.

Цоня Събчева