Инж.Павлин Костов, изпълнителен директор на Топлофикация Сливен – инж.А.Ангелов“ , прогнозира много по – тежка криза, ако закрием половината българска енергетика, каквито са намеренията, заложени в Плана за възстановяване за закриване на по – голямата част от въглищните централи.

Какво мислите относно намеренията, заложени в Плана за възстановяване за закриване на по – голямата част от въглищните централи?

Не искам да повярвам, че цял сектор може да се закрие от днес за утре без обсъждане, без планове с какво и как ще бъде заменен. При това толкова важен за битието ни. Нашата професионална асоциация се обърна към Президента на Република България г-н Радев, защото не става дума за 1 централа, а за повече от половината сектор и така се застрашава енергийната и национална сигурност.

Преведете това на езика на хората. Какво би означавало за тях?

Това означава, че от производител и износител на електроенергия ще се превърнем във вносител. Означава също няколко милиарда 3-4 може би по-малко приход в икономиката на страната ни. Огромен удар е от производители да се превърнем в потребители. От друга страна безработните, които ще изкараме на борсата, ще са повече от 100 000 българи. Даже не знам дали някой е правил тази сметка точно колко са хората, защото с централите си отиват десетки спомагателни компании- ремонтни, транспортни и други.  На езика на ЕС винаги, когато става дума за намаляване на въглеродните емисии се говори за справедлив и плавен преход, който да доведе до устойчиво развитие. При нас и дума не може да става за преход, справедливост и развитие.

Какво ще предприеме Топлофикация Сливен?

От една страна ние започнахме своята трансформация. Първите газови когенерации вече са на площадката ни, но ни предстои монтаж, който ще отнеме около 2 години. Това е само първата стъпка и с подобни ангажименти за затваряне на централи сме обезпокоени как ще продължим да реализираме програмата си за трансформиране. Надяваме се, че този разговор за бъдещето на българската енергетика ще се води на високо експертно ниво. Разчитаме, че 2 необмислени изречения, макар написани в толкова сериозен документ като Плана за възстановяване и устойчивост, няма да сложат края на националната ни енергетика. Особено в толкова тежка криза като днешната, на която края не се вижда, да поемаме такива категорични ангажименти е равносилно на национално предателство. Мога само да кажа, че няма да стоим безучастно и ще се борим с всички сили за правото на българските граждани да ползват енергия, произведена в България, която носи може би най – високата добавена стойност на икономиката ни.

Без да произвеждаме енергия сигурно ще почувстваме увеличение на всички потребителски стоки? Това ли имате предвид като говорите за висока добавена стойност?

Точно така – енергията участва в себестойността на всеки произведен продукт. Ако нямаме този приход от сектора, от къде ще дойдат помощите и за бизнеса, и за домакинствата? С какво отопление ще заменим топлофикационната услуга в Сливен? Как хората ще плащат сметките си, когато излязат на свободния пазар? Много въпроси търсят отговор. Точно този разговор трябва да проведем преди толкова пагубно решение за закриване на повече от половината българска енергетика.  При това трябва да говорят експертите, а политическите фигури да вникнат задълбочено в ситуацията, за да преодолеем заедно тази ситуация. Чака ни криза много по – тежка от тази в момента, ако това се случи без осигурена алтернатива.