Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев“ и приятели канят пловдивчани на предколедно благотворително матине, което ще се състои в неделя, 10-ти декември, в Дом на културата "Борис Христов“ от 11.00 часа.

Събитието е с кауза за набиране на средства за реставрация и реконструкция на близо 100-годишната сграда на Пловдивско певческо дружество, която се намира в центъра на Пловдив.

Илиян Тиганев, диригент на хора и Таня Константинова, хорист, в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус".




Днес в студиото ни е един симпатичен млад човек - Илиян Тиганев е той, това е диригентът на Пловдивското певческо дружество “Ангел Букорещлиев" , новият диригент. Един млад човек, но достатъчно амбициозен и доколкото разбирам, достатъчно талантлив.


Благодаря за поканата, благодаря за хубавите думи.

Искам да попитам, вие, когато се захванахте с тази работа, познавахте ли историята на това дружество, което буди респект?

С две думи ще кажа, бегло познавах историята на това дружество. Знаех, че е първият светски хор и че има собствена сграда.

Само това? Добре, и все пак откъде идвате, откъде се появихте вие?

Съвсем случайно получих обаждане от предишния диригент, който каза: “Заповядай, да дирижираш хора за едно турне в Италия, международен фестивал". И аз приех на драго сърце, защото имах опит с дирижирането, по принцип съм и пианист. И така, много ми хареса и се съгласих веднага. Имах препятствия, но аз гледам да ги минавам с лекота.

Добре, и какво означава сега за вас да сте диригент на най-старото певческо дружество у нас?

Какво да кажа, просто само годината да вземем - 1895 г., когато млади ентусиасти 18 на брой се захващат, поканили тогава учителя по музика в Мъжката гимназия Ангел Букорещлиев. Събират се, пеят за удоволствие. Следващата година 1896 г. се преименуват на Пловдивско певческо дружество “Ангел Букорещлиев". Година след това събират от пловдивчани тогава средства за ушиване на знаме, 50 златни български лева тогава. В Бон се е шило знамето. И от тогава започва историята -  сграда, много изяви, много награди, ордени “Кирил и Методий", световно признати награди...

И още много имена на диригенти, които са минали.

И много-много именити великолепни диригенти като Крикор Четинян, Никола Липов, пианисти също да не изреждам - Месру Мехмедов и т.н. Това са имена, които са оставили следа какво в певческо дружество, така и за Пловдив. Защото Пловдивско певческо дружество е било на много-много на високо ниво. Там се е влизало с протекции, само от Академията, от Опера и т.н., да не изброявам.

Днес какво е това за вас? Ангажимент обикновен, или по-скоро нещо друго?

Напротив, това е нещо, което даже не го чувствам като ангажимент, не го чувствам като работа, именно за това нямам един работен ден, когато работя с хористите. Сега, точно с това сме се заели, да възстановяваме и да достигнем това ниво, което е имало едно време певческото дружество, това е моя лична кауза.

Как успявате да привличате още млади хора?

Младите хора идват, когато виждат, че се случва нещо. Когато кипи творческа работа, когато кипи любов в екипа, когато виждат, че има колектив, защото ние сме едно малко общество, обединено заедно, вървим към така да кажа хубави инициативи, начинания.

Точно така. И сега, след този концерт какво още ви предстои? Имате ли някакви покани за участия?

Нашият концерт, който ще бъде на 10 декември от 11 часа, и лично аз каня абсолютно всички пловдивчани да дойдат в “Борис Христов" в Дома на културата. Едно хубаво събитие, което вярвам, че в тези студени дни ще стопли и душите, защото и музикантите са много добри, и ще се включат и “Детска китка" към ОДК (Общински детски комплекс) Пловдив с диригент Яна Делирадева и концерт майстор дългогодишен на Пловдив, Мичо Димитров, и много, много други изпълнители, и ще стане един мини спектакъл. А след това ни предстоят много-много други изяви. И на 24 декември ще радваме пловдивчани.

Коледен концерт, може би?

Коледен концерт. Април месец ни предстои много хубава изява, поканиха ни в Арена ди Верона да пеем на международен фестивал и много други изяви предстоят.

О, страхотно! Това да се чува, да има изяви, да има и желание да посещават самите хористи. Вашата работа там е безвъзмездна, доколкото знам.

Ами и така може да се каже, да.

Но срещате подкрепа, надявам се от институциите в Пловдив, да, или..?

Искам да кажа, че много сме благодарни на Община Пловдив и специално на отдел “Култура" с г-н Пламен Панов, на който сме изключително признати, и който доказа с работата си, че наистина много подкрепя и Пловдивско певческо дружество и дейността на културата. Да не говорим за г-жа Катрин Гутман и главните експерти, които работят също в тази институция, сме им страшно благодарни.

Чудесно е, че наистина проявяват отношение към този вид изкуство, защото много общини не могат да се похвалят с такова нещо. Добре, трудности някакви срещате ли в момента и къде са те основно? Обикновено си правим и такава равносметка.

Има винаги трудности, но когато започнеш да задълбаваш и да си късаш косите от мъка, или от нещо, няма как да стане. Трябва да продължаваш, да се бориш смело, да мислиш начини за преодоляване на трудностите, защото в крайна сметка, когато сме всички заедно се минават по-бързо тези неща. Както е в живота, така и навсякъде.

Няма да сочим конкретно някакви проблеми.

Ние правим това благотворително матине за нашата сграда, защото трудността е тази, че през зимния период не можем да репетираме, защото вчера видях термометъра 4 градуса. Кой пее на 4 градуса. Ние съкращаваме нашите репетиции, не са в тази продължителност, която е.

За здравето е, но като сме заедно, като се подкрепяме, като си говорим, като го правим това с любов, защото ние сме едни аматьори в хубавия смисъл на думата от думата амато - любов към това, което правиш. Така че смело мога да твърдя, че всички заедно като сме, тези трудности се преодоляват, ето този пример бих дал. И събираме пари да направим реновация, реконструкция на нашата сграда, за да може да имаме един дом, който нашите прадеди са оставили.

Да си запазите този дом, всъщност, и то в хубав вид, защото не е приятно да се пее при такива условия. Добре, да повторим пак и отново да поканим.

Каним всички пловдивчани на 10 декември, от 11 часа в Дом на културата “Борис Христов"! Очаквайте, входът е с покани, минималната сума за поканите е 10 лв., които може да намерите при нас в певческо дружество или на мястото на самото събитие.

При нас сега е и Таня Константинова, която от години работи за успехите на това дружество. Всъщност, тя е 15 години хорист в “Ангел Букорещлиев" и 7 години е председател на дружеството. Знаем, че направи не малко, Таня, за този хор. Аз поне познавам отблизо работата ти. И все пак, кажи каква е каузата на този концерт благотворителен, който ще правите. И най-вече, иска ми се много да разкажем на нашите зрители и слушатели каква е историята на къщата, която ще бъде ремонтирана.

Аз първо, искам да благодаря за поканата, в това чудесно студио да ти гостувам. Историята на тази сграда е, че тя е построена от нашите хористи два пъти. През 1926 г. е започнало строителството на сградата. Тухла по тухла са събирали нашите хористи и са градили тази къща, този дом на музиката. Но през 1928 г. става Чирпанското земетресение и сградата рухва. Налага се втори път да се строи. И всъщност тя е почти вече на 100 години. Но сградата е в този автентичен вид, в който тя е строена от нашите предци. Тоест, тя вече е много компрометирана и за нас става много трудно да развиваме нашата дейност, особено през зимните месеци, както е в момента. И търсим начин, за да спасим нашата сграда. А начинът, за да спасим нашата сграда, като начало, това е един благотворителен концерт, с който ние да заявим на нашата общественост културна и не само, на всички пловдивчани, че това е 127-годишна кауза, за която ние се борим ежедневно, бих казала. Бори се и нашият председател за това. И сега, като начало този концерт би ни помогнал евентуално да си платим проучване на сградата, проучване на терена, някои други дейности, съвсем на кота нула, както се казва. Но за един голям проект, за едно обновяване на нашата сграда, естествено ще трябват много средства. И ние много се надяваме на пловдивската бизнес общност, защото те даряват на кауза, която е певческо дружество, най-старият светски хор в България. Първият, най-стар светски хор!

Да, аз знам, че вие сте полагали много грижи през годините за тази сграда. Сами сте си боядисвали вътре, правили сте си освежителни ремонти?

Всичко. Всичко, което е правено в годините, е правено единствено и само с помощта, финансовата помощ на самите хористи. Кой с каквото може да помогне. Имали сме дърводелци в миналото, железари, които са правили нещата.

Много ми се иска да кажеш две-три по-значими случки с вас, с хора. Нещо по-любопитно ми се иска да разкажеш. Знам, че имахте турнета и в чужбина.

Това, което за мен е любопитно, в по-близката история, даже  съвсем близката история, е начинът по който нашият диригент дойде в певческото дружество. Беше свързано с тази Ковид истерия, нямаше кой да ни изведе в предстоящия международен хоров фестивал в Италия. Буквално за 1 месец, който 1 месец представлява за нас 8 репетиции, това момче дойде и направи чудеса. За мен това ми даде много ясен сигнал, че си имаме работа с един много амбициозен, много трудолюбив и много вярващ в собствените си способности млад човек, говорещ езици, което е много важно. И в последствие се оказа, че той много добре се справя с писане на европейски проекти, без които ние не можем да работим.

Което е много важно, наистина.

Да, тоест, път на младите. Бих казала път на младите. Иначе имаме много интересни случки, но те са дълги за разказване.

Да, да, а как всъщност го намерихте този човек, това е по-любопитно?

Искам тук да благодаря на един наш приятел - Георги Гаджев, за който скоро имаше благотворителен концерт, който в един много сюблимен момент ни подаде ръка, запознавайки ни с това момче. Каза “той ще ви помогне да отидете до Италия." И така и стана и всъщност, той остана след това турне.

Чудесно, наистина. В момента хорът ви от колко човека се състои?

В момента хорът ни се състои от 43-ма души, като 37 от тях дойдоха в рамките на година и половина, благодарение отново на Илиян Тиганев. Значи от старите хористи от преди 2 години сме само 6 човека.

Значи, има млади хора, така ли?

Изключително подмладен състав, колегите са преподаватели в пловдивски училища, медицински кадри, поети имаме при нас и други професии. Но като цяло - подмладен състав. Ти знаеш, всъщност, че ние бяхме леко застаряващи, като малка общност група, и си стояхме на едно ниво 15-16 човека. Това е бум. За мен да, това е бум, който аз не мога да си обясня по какъв начин стана това нещо, след като толкова години...

Благодарение на вашия нов диригент.



Да, именно, явно има харизма.

Пожелавам ви успех на каузата, да дойдат много хора, да видят много бизнесмени това интервю и наистина да се постигне ефектът, който очакваме! Покрай Коледа стават чудеса, така че е възможно.

Много се надяваме. Благодаря много!