В "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" разговаряме с Христина Спасова, директор на фестивала “Франкофоли". 

В студиото съм вече с Христина Спасова, която е директор на фестивала “Франкофоли", който предстои на 16 и 17 юни 2023 г. на Гребната база в Пловдив. Здравейте, г-жо Спасова!

Здравейте.

Много хора сега казват “не помним кога беше този фестивал, къде беше". И аз им отговарям, че за първи път ще бъде в Пловдив. Защо точно в Пловдив, а не да кажем в Благоевград отново?

Ще започна малко по-отпреди. Нормално е хората да си задават този въпрос, защото 2019 г. за последно беше в Благоевград, след това поради смяна на кметската власт, която не припозна фестивала, Ковид криза и т.н. ние потърсихме нова дестинация заедно с френския екип, аз съм техен представител. И много логично се спряхме на Пловдив, все пак Пловдив е Европейска столица на културата, тук е града в който се случват страшно много събития и ние решихме, че трябва да бъдем в центъра на България, където всеки ще може да има достъп до култура и да бъдем тук. Благодаря на Община Пловдив разбира се, че припозна фестивала. Ние участвахме на конкурентен принцип с много проекти и много се радвам, че ще бъдем в Пловдив. Усещаме любовта на хората, усещаме, че този фестивал го искат, така че се надявам, че това е само началото за много издания напред.

Дано да остане наистина тук. И сега, понеже не разполагаме с много време в едно радиопредаване. Да започнем направо с въпроса кои изпълнители ще бъдат тук?

Разбира се, това ни вълнува всички. На 16 юни започваме с група “Молец" нашето българско участие, за да преминем към магнетичната Имани (Imany) и след това е Ел Пи (Лаура Перголизи), Елена Папаризу не случайно гостува в Пловдив. Всяка година винаги на фестивала каним по една балканска звезда и тази година тя да е от съседна Гърция, за да завършим с френското дуо DJ Bon Entendeur (Ди Джей Бон Етандур), които са доста нашумели във Франция и правят сериозни сетове във Франция. Много се надявам българската публика да им се наслади изцяло. За да преминем към следващата фестивална вечер 17 юни започвавме с етногрупата La Caravane Passe, след това е пак българско участие Миро, Mattre Gims настъпва след Миро, La Gente de Zona, много важно е да кажа, че тази група за първи път идва в България и това е реге тон групата, която е спечелила шест латино грами награди и имат парчета с Джей Ло, с Марк Антъни, “Байландо" с Енрике Иглесиас е тяхна и обещават едно незабравимо шоу ,много танци и много забавления, за да завършим с небезизвестните DJ Shous.

Виждам, че има нови изпълнители, т.е. като че ли искате да грабнете младата аудитория, така ли е наистина?

Точно така, нашият фестивал е насочен към хора на възраст от 14 до 97 години. Казваме, че това е фестивал, който наистина преплита и показва най-доброто от световната сцена и българската. Наистина е един културен диалог между двете култури. Преди 3 години успяхме да договорим и българско участие във френския фестивал “Ла Рошел", защо да не бъде и тази година. Идеята е наистина всички, които имат отношение към музиката, към фестивалната култура, към насладата от това да си на няколко изпълнителя в една вечер, наистина да поднесем на публиката, която ни е много вярна в годините и се надявам и тази година да бъде така, да се наслади изцяло и да започне от Пловдив своето фестивално лято.

Знаем, че е много богата и съпътстващата програма. Какво включва тя?

Точно така. От понеделник започваме - 12 юни, с изложба на Държавния културен институт към Външно министерство и тя е по повод, случайно или не, тази година се чества голяма годишнина, 30 години откакто въобще България е пълноправен член на Франкофонската общност. И ще има представяне на всички афиши на “Молиер", които са доста интересни. В 18,30 ч. ще бъде откриването в театъра в Пловдив, така че който има интерес, нека да заповяда. Изложбата ще бъде до септември месец в Пловдив, така че всеки се надявам да може да я види. Цялата в кино “Лъки" ще има френски филми. Доста интересни заглавия сме подготвили, така че хората да достигнат и до киното. Още една изложба се открива на 14 юни., след това е много важният ни модул, който в годините се разрасна и ние много държим този модул да се провежда в рамките на “Франкофоли", а именно на образователния ни модул. От всички френски гимназии в цяла България пристигат екипи деца, които дебатират изцяло на френски език 2 дни. Наградата за тези деца е да присъстват на концертите. Не се отказваме от този модул, защото вярваме, че младото поколение трябва да се поддържа. Не можете да си представите колко интелигентни млади хора идват и в тях ни е надеждата.

Вие ще ги ползвате като гидове, може би?

Ами след това да. Имаме много доброволци, които се заявиха за фестивала,. Те разбира се, ще работят и на терен в самия град. Улицата на занаятите ще бъде отворена за всички посетители, така, че доста богата съпътстваща програма. В Цар-Симеоновата градина пък ще има ателиета за деца, в които ще се произвежда Айфеловата кула, ще се снимат с акордеони, с багети, така че ще бъде доста интересно и ще има за всекиго по нещо.

Френска кухня ще има ли, или може би не френска?

Ще има и френска кухня, ще има и интернационална кухня, френски винари, разбира се, без тях няма как да премине един фестивал. Доста интересни неща, така че съм сигурна, че идеята е целият град да стане фестивал и хората наистина да усетят фестивалният дух.

А защо Гребната база избрахте за място на фестивала?

Защото е най-голямото място и събира толкова публика. В последното издание в Благоевград  над 45 000 човека посетиха “Франкофоли".

Сега очаквате много повече може би?

Ами, сега очакваме, предвид смяната на локацията, може би около тази бройка или малко по-малко, но се надявам вярната публика на “Франкофоли", която е доста специална, отново да ни подкрепи и да бъде тук с нас.

А на самата Гребна база какво предвиждате да има?

Самата Гребна база ще бъде много интересно подредена с много барове, с много кътове за храна, със зони за отдих. Тъй като концертите започват в 20 часа, ние отваряме вратите в 18 часа и до 3 часа през нощта ще има концерти, така че хората да имат възможност за и питиета, и храна, и да се насладят, разбира се, на всички концерти.

Чудесно. За входа не сме казали. Как ще бъде, с билет или свободен?

Входът е с билет. Билетите се продават в касите и в мрежата на “Ивентим", също касите “Изи пей" , бензиностанции ОМВ и Ипей Го (Еpay Go). За двете фестивални вечери участват 10 артиста общо, билетът мисля, че е доста поносим и е 140 лева.

Добре, ако трябва да привлечете публика между 50-те и 60-те години, какво предлагате за тях? Как ще ги привлечете?

Предлагаме незабравимо преживяване. Надявам се, това е много стойностна музика и точно тези хора са доста изискващи и имат изисквания към професионален продукт. Това с което ще ги привлечем е наистина едно качествено, професионално изпълнено събитие с много качествени звезди, световни. Така че се надявам да ни подкрепят и те.

Добре. Благодаря ви много!