Георги Гьоков, председател на Комисията по труда и социалната политика, социален министър в правителството на Кирил Петков, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".  

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постига съгласие по предложенията за законови промени при обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите, предложени от БСП, но в Народното събрание пък приеха предложението на левицата за обезщетението за отглеждането на дете от 1 до 2 години. Въпросът е, ще успее ли БСП да прокара, дори да наложи своите идеи за социални мерки? Питаме Георги Гьоков – председател на Комисията по труда и социалната политика, социален министър в правителството на Кирил Петков. Г-н Гьоков, настоявате за по-висока минимална работна заплата от догодина, по-високи пенсии, помощи за бизнеса и потребителите заради високите цени, за младите семейства и за децата. Популизъм ли е борбата на БСП за социална политика, в какъвто ви обвиняват?

Абсолютен приоритет за БСП и за парламентарната група "БСП за България“ да гарантираме финансова стабилност на страната и да работим за повишаване на доходите на българите. Затова представихме нашите предложения за параметри за бюджета за 2023 година, тоест за социалните мерки, които трябва да бъдат предвидени в него. Макрорамката на нашите виждания за бюджета е съобразена с европейските практики и не се отличава от това, което правят останалите европейски държави. Съобразяваме се и с икономическото и финансово състояние на държавата, и разбира се, предлагаме един стабилен социален пакет, който сме предвидили, че ще се вмести в рамките на 3 млрд. лева разходи, които безспорно, ама абсолютно безспорно можем да си позволим. И когато с отговорност към хората внесохме в Народното събрание нашите предложения, вие споменахте част от тях, те са оформени като законодателни инициативи, с които даваме нашето виждане за решаване на проблемите, породени от кризата, и са насочени към три групи хора: младите хора в лицето на тези млади хора, започващи трудовия си път, на семействата, на майките с деца, на второ място към хората с наемния труд: работници и служителите, особено тези, които спадат към групата на работещи бедни, на минимална работна заплата, и третата група са пенсионерите. Аз заради ограниченото време няма да споменавам за всички наши инициативи в социалната сфера, но това, което ме питате, дали е популизъм, бих казал: категорично не, защото това са политики, които се следват от БСП от дълги години, и когато сме били в управлението на държавата, и при Тройната коалиция, и при управлението на Орешарски, макар и кратко, и сега много краткото участие в това правителство реализирахме голяма част от тези политики. Ето, например, направихме майчинството през втората година равно на минималната работна заплата без да успеем законово да я обвържем с нея, но го направихме. Сега, това са предложения, които са реализируеми, аз ви казах, че те са в рамките на 3 млрд. лева, но тези пари ги има и те се събират в държавата. Въпросът е, как ще се разпределят. И аз не приемам никакви обвинения в популизъм, защото това са мерки, които да подкрепят българите в този тежък и кризисен момент. Нека да си говорят всички противници на нашето предложение, че едва ли не ще задлъжнее държавата, че едва ли не ще изпаднем в някаква финансова несъстоятелност. Няма как да се случи това – България в момента е със стабилни финанси. Дори от служебното правителство признават, че има увеличение на приходите в бюджета и преизпълнение на бюджета. И странни са всички тези твърдения за популизъм, за задлъжнялост и за не знам си какво. Несъстоятелни са и няма как да се съгласим. Да направим само едно уточнение: казахте, че е прието нашето предложение за обвързване с минималната работна заплата на майчинството през втората година – това е така, но само в Комисията по труда и социалната политика.

Да, само там е прието на първо четене, но предстои гласуването му в пленарна зала.

Да, на първо гласуване, предстои в пленарна зала. Знаете, че преди да бъде прието нещо в пленарна зала от цялото Народно събрание, няма как да бъде факт.

Само да ви помоля  за уточнение, г-н Гьоков. Казахте, че са необходими 3 млрд. лева за вашия социален пакет. В бюджета от къде ще ги вземете?

Вижте, в бюджета са от повишени приходи. Когато се повишава минималната работна заплата, когато се увеличава средната работна заплата в осигурителните фондове, влизат повече пари, събират се пари, има излишък в бюджета заради повишената събираемост. Една държава, като България, член на Европейския съюз, ако не може да отдели във време на инфлация и във време на проблеми за хората 3 млрд. лева, за да ги подкрепи, то ще е смешно да се говори. Сега ние, неслучайно ви казвам, че искаме да приемем бюджет, да внесе правителство бюджет за 2023 година, и на този бюджет, на техните разчети ние да кажем къде могат да се намалят разходите, къде могат да се увеличат приходите, и да докажем, че 3 млрд. лева, а 2 пъти по 3 млрд. лева можем да отделим за социална политика и за подкрепа на българите. Така че пари в бюджета при добро желание на Народното събрание, при добро желание от служебния кабинет могат да се намерят. Нека да не се залъгват българите и хората, че нямаме 3 млрд. лева, едва ли не 3 млрд. лева ще провалят България, финансово ще я провалят. Няма такъв момент.

Да ви попитам за Тристранната комисия – защо не се прие предложението на "БСП за България“ за двете преизчисления на пенсиите от 1 януари догодина и от 1 юли догодина?

То в интерес на истината новините след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество са, че нито едно предложение на БСП…

Нищо не е прието, да.

И за минималната работна заплата, и за обезщетението за майчинство, за подкрепата за първокласници, второкласници до 4-ти клас, и за семейните помощи за деца, подкрепата за младите хора, и разбира се, пенсиите – нашите предложния не се приеха. Аз мисля, че Националния съвет за тристранно сътрудничество отново не отговори на обществените очаквания за подкрепа по време на криза, инфлация и нарастващи цени. За мое съжаление също не беше, служебното правителство в лицето на представителите си в Националния съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи тия наши законопроекти, които да помогнат на българите да им се увеличат доходите, особено на тия, които не могат да се справят сами с живота, което за мен е странно. Ами в Националния съвет за тристранно сътрудничество никой не можа да надскочи частните си интереси. Работодателите имат интерес да не се вдига минималната работна заплата, защото трябва да плащат по-големи заплати, по-големи средства и по-големи средства за заплата, за осигуровка, за всичко. Не искат преизчисляване на пенсиите, защото това по някакъв начин влиза в разходи държавата за тези хора. Но на всички трябва да е ясно, че пенсиите са неадекватно ниски в България и трябва да се придвижат нагоре. Аз не казвам, че БСП е предложила най-добрите начини за повишаване на пенсиите, в случая преизчисляване, уеднаквяване на коефициента на тежест на всички пенсионери, коефициента на тежест за една осигурителна година и преизчисляване със средноосигурителния доход за 2021 година, но освен нашето предложение имаше още едно на "Продължаваме промяната“, което също се различава от нашето, но също е в посока на повишаване на доходите на пенсионерите. Но за моя изненада и то не беше прието от Националния съвет за тристранно сътрудничество и не се приема и от служебното правителство, което предлага съвсем друго нещо. И това, че никой не иска нашите предложения, но не предлага никаква алтернатива, това ни говори, че няма заинтересованост от никой в този Националния съвет за тристранно сътрудничество затова, че хората трябва да усещат подкрепа от държавата във време на криза. А пък за пенсионерите да не говорим. Едва ли ще кажа новина, че в България пенсиите са неадекватни. Заместващият доход, който получават пенсионерите след като напуснат работните си места поради придобиване право на пенсия, е ужасяващо нисък, най-нисък в целия Европейски съюз. Така че ние предлагаме този, който отхвърля нашите предложения и не предлага по-добри решения по тези въпроси, да си носи отговорността.

Г-н Гьоков, вие социалистите призовавате служебното правителство да внесе своя план-сметка, свой бюджет, казахте го и в началото на нашия разговор. Но ако не стане, предлагате с промени между първо и второ четене народните представители да намерят тези 3 млрд. лева за социални мерки, за които говорихме. Въпросът е: реалистично ли е да се осъществи? Ще го направят ли вашите колеги в парламента и от служебния кабинет?

Аз твърдя и БСП твърдим, че най-добре е в изпълнение на българското законодателство чрез Закона за публичните финанси от служебното правителство да бъде внесен проект за бюджет. Аз разбирам логиката им, че за дългосрочни политики, които се формират чрез бюджета, е добре това да го направи редовно правителство. Но в Закона за публични финанси си има срокове за внасяне на бюджета, които не правят разлика, дали служебно правителство ще го внася или редовно. Така че те са в нарушение на Закона за публичните финанси. И трябва да внесат такъв бюджет. Но ако това не го направят, защото Народното събрание няма право да внася бюджет, виждате, че например днешната новина, че "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ също искат да се внесе бюджет за 2023 година, и тогава всеки в това Народно събрание, всички народни представители да си кажат мнението по параметрите на този бюджет. Иначе, права сте, че заявихме, че ще направим корекции за продължаването на бюджета, защото те ще бъдат, както се казва, на ръба на закона тези промени, но самото служебно правителство в продължаването на действието на бюджета за 2022 година също е направило съществени корекции. Там има едни пари за плащане на самолети, има други пари за инвестиционни разходи. Така че щом служебното правителство може да внася удължаване на бюджета с корекции, мисля че и народното представителство може да се произнесе по бюджета като направим корекции. Дали ще намерим съмишленици, аз мисля, че ние направихме инициатива да поканим всички парламентарни групи, за да говорим за тези корекции, включително в социалната сфера, да видим кои са удачни, кои са приемливи за всички парламентарни групи, и които не граничат с някакво публично наддаване за доброто на българина, и без популизъм да решим кое прилагаме и кого трябва да подкрепяме, и да вървим напред. Защото ние можем да си играем на политика, да не съставяме правителство, да не може парламентът да излъчи правителство, но хората не могат да чакат. Защото доброто, което направи предното правителство, в което участвахме, редовното правителство, беше добро в социалната сфера, но тя инфлацията го изяжда, и иска нови решения, нови адекватни действия. Така че аз силно се надявам след нашите разговори, където направихме с всички парламентарни групи, мисля, че с изключение на "Демократична България“, получихме за голяма част от нашите предложения подкрепа и мисля, че можем да се обединим около разумни решения.

Имахте заседание на комисията, която председателствате – по труда и социалната политика. Как премина то?

Премина дълго, защото е натоварено. В Народното събрание са внесени доста законопроекти, които касаят социалната сфера. И аз не говоря само за предложенията на БСП, а говоря за такива законопроекти, които касаят Националния план за възстановяване и устойчивост, без които не може да се финализира харченето на парите, ще го кажа съвсем условно, по този план. Та, всички тези законопроекти трябва да се разгледат в комисията, да си кажат всички, защото истинската работа и дебати са в комисията, за да излезем с решение, което да предложим на Народното събрание. Какво ще реши Народното събрание е съвсем друг въпрос. Затова комисиите продължават доста, преди малко свърши комисията. Между другото, тя е публична, има видеоизлъчване в реално време от заседание в сайта на Народното събрание, и всеки българин, който иска да се информира за това, как протичат дебатите, може да го направи. Но в комисията като че ли отново пак се защитават партийните виждания, партийните интереси, и някак си не постигаме консенсус. Тоест, не се гласува консенсусно и това, което може да стане, а всеки държи на своето. Аз не знам, ще можем ли да преодолеем този начин на гласуване, няма да кажа начин на работа, а начин на гласуване, но той не е добър за резултатите от него. Ето, видяхте, че днес на комисия мина обвързването на майчинството с минималната работна заплата, но за сметка на това не минаха семейните помощи за деца. Предният път не минаха преизчисляването на пенсиите, както го предлага БСП, не мина предложението на "Продължаваме промяната“. Така че в комисията, тя е съвсем в началото на работата си, може би в едно такова близко бъдеще ще успеем да стиковаме нещата и да постигаме по-голямо съгласие, не с компромиси на всяка цена от партиите, но с разумни компромиси да. Иначе другото е обречено на противопоставяне и на невъзможност за решаване на проблемите.

Цоня Събчева