Георги Цеков, синоптик от НИМХ в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Силна буря удари Бургас и Поморие преди дни. Изкоренени бяха стотици дървета, отнесени бяха лодки и яхти в морето, както и покриви на сгради, рекламни съоръжения и малки павилиони. В Поморие пък имаше затворени пътища и нямаше ток. Бурята е връхлетяла внезапно област Бургас и е преминала за десетина минути. Скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна. На фона на тази обстановка, на пряката ни телефонна линия вече е първият ни събеседник – синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Георги Цеков, който ще ни каже дали да очакваме още такива явления през следващите седмици. Г-н Цеков, на първо място искам да ви попитам как се образуват такъв тип ураганни ветрове. Хората от засегнатите места споделят, че изведнъж е станало всичко, както е греело слънце.

Да, действително такъв тип атмосферни явления се формират сравнително бързо, за час до два, и се дължат на силна атмосферна неустойчивост, съчетана с приближаването на студен атмосферен фронт. Могат да се прогнозират такива явления за период не по-голям от един-два часа.

Да очакваме ли още такива явления през следващите седмици? И всъщност какво ще бъде времето до края на месеца, ако можете да ни кажете?

Вероятността за такива явления до края на месеца е много малка. Започналата седмица ще бъде с температури, доста по-ниски от климатичната норма, особено сутрешните температури, както например тази сутрин сутрешните температури на места достигнаха малко над 0 градуса. Например в София минималната отчетена е около 1 градус, което рекорд за днешния ден, за 19 септември. Последна такава ниска температура е измерена едва през далечната 1916 г.

Да, със сигурност тази сутрин е много студено.

Да. И така до петък, когато всъщност е началото на астрономическата есен – на 23 септември. Дотогава ни очакват едни по-хладни дни с променлива облачност, слаби превалявания на места, предимно умерен северозападен вятър, с който ще прониква сравнително студен въздух. Но такива изключителни, екстремни явления, каквито наблюдавахме в събота в Бургаско, или такива, каквито бяха в Карловско, не се очакват. След петък започва едно постепенно затопляне. През уикенда ще е предимно слънчево, с температури вече близки до климатичната норма за периода. В оставащите дни до края на месеца температурите ще продължат да се повишават и ще са около и дори малко над климатичната норма. В последната седмица на месеца ще има и превалявания, но пак повтарям, такива екстремни явления с големи количества и усилвания на вятъра не се очакваха.

Г-н Цеков, простихме ли се официално с лятото? Защото някои хора обичат да ходят на море през септември. Те ще успеят ли да отидат или вече приключи топлото време официално?

Тъй като свойството на водата е да акумулира топлина и да изстива бавно, през последната седмица на месеца, когато и температурата на въздуха се повиши, ще има и подходящи условия за плажуване на Българското Черноморие.

Във връзка с темата за морето – кадри в социалните мрежи показват как то вчера на плаж у нас се е отдръпнало с близо 5 метра от обичайното си място. Това по принцип нормално ли е след тези бури по Черноморието, на които бяхме свидетели през уикенда?

Нормално е, доколкото това е много рядко наблюдавано явление. Подобно такова е наблюдавано през 2007 г. Това се случва, разбира се, когато имаме много силен вятър с определена посока и ориентацията на самия бряг е такава, че предразполага водата временно да се отдръпне малко от сушата. Такива явления се наблюдават не само по нашето Черноморие, и на други места из планетата и по-малките морета.

Да. И като за финал да ви попитам, преди да се разделим – първи сняг падна на Боровец, хижа "Ястребец“ побеля. Очакват ли се в следващите дни да кажем подобни явления по високите части на планините?

Да, в средата на започналата седмица ще има превалявания от сняг и по планините, да.