Ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Руското министерство на отбраната публикува изявления на официалната си интернет страница, с което потвърждава, че руските войски се изтеглят от Балаклея и Изюм. Според неговия говорител ген. Игор Конашенков прегрупирането се прави с цел да се постигнат заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас и за да се увеличат усилията в посока Донецк. Не такава е трактовката на украинската страна. Загубата на Руската армия на градовете Изюм, Купянск и Балаклея са като Сталинград за Путин, т.е. точка, след която войната тръгва в друга посока. Това коментира в интервю украинският журналист Игор Федик. Видимо е, че има война на терен в Украйна, но има и информационна война от взаимноизключващи се военни новини. Какво показват последните събития по фронтовете там? Наш гост е ген. Съби Събев – първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в Алианса. Има ли обрат във войната в Украйна, осъществява ли се прогнозата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че тя навлиза в критична фаза, благодарение на украинската контраофанзива, ген. Събев?

Определено може да се каже, че сме в началото на поврата на тази агресивна война на Русия срещу Украйна, обрат, който е определен от това, че украинската армия иззе стратегическата инициатива от руските войски във войната, премина в контранастъпление и на Южния, и на Източния фронт, при което на Източния фронт с Харковска област постигна действително голям успех, който се признава от всички военни анализатори, успех, който е резултат от една по военната теория прецизна, перфектна контранастъпателна операция, която се разви във формата на тактически блицкриг, тъй като украинските войски се вклиниха на около 80 км в окупираната от Русия територия, при това разгромявайки една близо 20-хилядна руска групировка, която беше именно в триъгълник, за който вие споменахте, и превземането и на Купянск, и на Изюм, тъй като Купянск е много важен железопътен и логистичен хъб на Руската армия, а в Изюм се намираше командването на тази западна група войски, а има и информация, че е пленен и командващият на тая група войски – един руски генерал лейтенант. Дали това ще се потвърди, ще разберем в следващите дни и седмици. Така че това реално е погром. Няма никакво организирано оттегляне, както го представя руската страна, защото при организирано оттегляне войските не изоставят нито въоръжение, нито бойна техника, нито цели арсенали от боеприпаси. Да не говорим за броя на убитите и взетите в плен. Така че да, това е началото на обрата във войната, прелома, който най-вероятно ще бъде затвърден и с ускоряване на офанзивата на войските, които са на десния бряг на река Днепър.

Г-н генерал, как ще продължи войната? От украинска страна излизат информации, че украинците са готови за продължителна война, вие говорите за светкавична операция, за успешен блицкриг, който прогонва руските войски от триъгълника Изюм, Купянск и Балаклея.

Балаклея, да. Ами, с тази блестяща операция, която беше проведена, войната няма да свърши очевидно. Има доста окупирани украински територии, така че тя ще продължи с нови офанзиви, на които надявам се да станем свидетели в следващите седмици и може би и месеци. Но реално Харковска област почти е изчистена от окупационните руски войски. Украинските войски достигнаха държавната граница и даже вече навлязоха и в северната част на Донецка област. Възможно е да влязат и в Луганска област. Сега да видим дали ще продължат по-нататък в зависимост от това, с какви резерви разполагат на украинските войски. Но очевидно е, че руските войски са в паника. Т.е. тази оперативна внезапност, която беше постигната в Харковското направление, именно доведе и до тоя резултат, защото преди това украинската страна проведе една, ще я квалифицирам като блестяща дезинформационна операция, ако искате и кампания, тъй като тя продължи близо два месеца, преди да започнат по-активните й действия на западния бряг на река Днепър в Херсонска област. Тази операция очевидно имаше две цели – да отнеме войски от източния регион, т.е. от източния фронт, и поради това, че те непрекъснато уведомяваха общественото мнение и световното включително, че предстои операция за възвръщане на Херсонска област по десния бряг на река Днепър, тъй като там има много голям оперативен руски плацдарм, който беше завоюван още през месец март тази година, и руските войски и командването отначало като че ли не повярваха, но в последствие, в резултат на тия повтаряния, че предстои такава офанзива, започнаха да прехвърлят войски. И докато преди началото на прехвърлянето на тези войски от Източния фронт бяха около 10 000 – говоря на западния бряг на река Днепър, те вече днес са около 25 000, а по някои изчисления на други анализатори са до 30 000. Т.е. постигна се двойния ефект – да се отслаби натиска на Източния фронт, да се отнемат войски, същевременно да се прехвърлят на десния бряг на река Днепър, където украинската армия им устрои капан като разруши всички логистични линии и мостове за преминаване през река Днепър и по тоя начин тези войски се оказаха в капан, в невъзможност да се осигуряват всички необходими средства, боеприпаси, храни, подкрепления и отслабването на този Източен фронт, където беше нанесен основният удар на тази украинска контраофанзива, на която резултатите вече са известни.

По думи на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, украинските войски са осъществили блицкриг, т.нар. от него "снежна топка, търкаляща се надолу по склона“. И всъщност това е най-голямото поражение според украинския военен министър на Русия от момента на пълномащабното й нахлуване в страната. Въпросът е, само в Донбас ли ще се концентрират бойните действия – сиреч в Донецк и Луганск?

Няма да бъде само там. Аз считам, че Русия ще вземе мерки да укрепи отбраната си в Запорожка област, тъй като за тях е много важно да държат включително и тая част от Херсонска област, където преминава река Днепър, тъй като тя от там има канали и черпят вода фактически за Херсон, защото без тези водни запаси, които се осигуряват от Херсонска и Запорожка област, които отиват в Крим, реално Крим изпада в същото положение, каквото беше до 2014 г. Така че във всички случаи ще има активни действия на южния фронт, може би след като се укрепят достигнатите позиции на украинските войски в Харковска и в Донецка област. Между другото, руското командване трябва да забрави, че ще успее да окупира цялата Донецка област в административните й граници, както беше призната от Русия. Това няма да стане. Най-вероятно, доколкото вече се разбра, падна тоя град, който наскоро – някъде в началото на юли, беше завзет от руските войски. Така че предстои напредване и в Донецка област, може би в част от Луганска, но предстои според мен и втората фаза на тази украинска офанзива, която ще се разрази в Херсонска област.

А, г-н генерал, що се отнася до Крим, той е поставен като условие за евентуални преговори с Русия –  за пълна деокупация на Донбас и Крим  настоява украинската страна. Доколко това е възможно?

Очевидно е, че украинската страна няма да седне на преговори преди да бъдат изпълнени тия условия. Тя няма как да си позволи да отстъпи територии на Руската федерация след такава кървава война, в която и украинската страна даде множество жертви, много лишения на украинското население, разселени хора, много хора емигрирали и т.н. Т.е. тежката цена, която Украйна е платила и плаща все още в тази война, няма как да бъде игнорирана и Украйна да се съгласи с такива преговори. Между другото, падането на Херсон и между другото, ако украинската страна успее да разруши този мост, Кримския мост, може би това са двете условия, които ще решат и съдбата на Путин като президент на Русия. Така че Украйна ще продължи, между другото. Аз очаквам при тази втора фаза на тази контраофанзива в южната част на Украйна да се засилят и ударите по Крим.

Страх ли се долавя вече в Кремъл, след като Лавров заговори за възможност за преговори?

Има лидери в Европа, които настояват за преговори, но аз пак казвам, Украйна няма да се съгласи на преговорите – много ясно го изразиха, преди да бъдат изтеглени руските войски от всички окупирани украински територии. Между другото, преговорите могат да започнат много бързо, ако Русия вземе това политическо решение - да изтегли всички свои войски от окупираните територии, включително Донецка и Луганска област, а и Крим. Може би за Крим ще има специално споразумение за неговия статут, ако започнат някакви преговори. Но аз не виждам, докато не бъдат изпълнени тези условия, преговори да започнат, макар че руската страна вече дава индикации, че желае преговори.

Има ли вероятност макар и все още плахото обществено мнение в Русия да започне да оказва влияние върху спирането на войната? Засега се долавят отделни реакции. Стана ясно дори, че политици от Санкт Петербург са поискали оставката на Путин.

Да, това са индикации, че вътрешната опозиция срещу президента Путин нараства, още повече неуспехите на фронта в Украйна поставят все повече въпросителни, т.е. избуяват критиките срещу него и искания той фактически да си подаде оставката, защото се вижда, че Русия започва сериозно да губи след този погром в Харковска област и между другото, вече и напредъка в Херсонска област – някъде 500 кв. км територия е върната към Украйна в резултат на военните действия. А и сред войските на десния бряг на река Днепър, бойният дух на които е паднал твърде ниско, вече има индикации, че някои части желаят и търсят контакти за предаване. Т.е. много е вероятно тази групировка там също така да рухне по подобие на тази, която беше в този триъгълник, за който говорихме.

И на финала да ви попитам – какво влияние оказва върху България обратът във войната в Украйна?

За съжаление, аз лично като гражданин на нашата страна съм много разочарован от това, че българските политици и управници не поздравиха Украйна с постигнатия успех и да им вдъхнат увереност, че трябва да продължи по същия начин да отвоюва своята независимост. Виждаме мълчание. Разбира се, тези, които поддържаха руската страна, също така се умълчаха, но демократичната общност на България мисля, че приветства постигнатите успехи от украинската страна и очаква тя да доведе докрай своята кампания за освобождаването на своята страна. Да не говорим за прословутата българска помощ. Наскоро в Рамщайн имаше съвещание, където аз не знам, дали нашите представители и министърът на отбраната не са чувствали някакъв срам да заявят примерно, че помощта на България ще се изрази в медицински пакети или обучение на украински военнослужещи в наши висши военни учебни заведения. Не искам да го класифицирам, за да не кажа силна дума.

Цоня Събчева