Габриела Руменова от платформата "Ние потребителите" в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

На фокус сега ще е тема, която засяга всички ни, а именно новата индексация на мобилните оператори. Сега в студиото при мен е Габриела Руменова. Познавате я много добре – дългогодишен пиар на Комисията за защита на потребителите (КЗП), а сега експерт и основател на платформата "Ние потребителите“, която работи за хората и в тяхна полза. Какво трябва да знае всеки от нас по темата? 

Разкажете ни какво се случи, защото случаят нашумя доста, изговори се доста – предстои индексирането на мобилните оператори, новото индексиране? Разкажете ни какво се случи по този казус.  

Малко след началото на тази година един от мобилните оператори обяви, че ще индексира цените на абонаментните си планове с до 2 лева. Десетина дни по-късно.

Направо да си го кажем – ще се увеличи цената.  

Ще се увеличи цената. Някои от потребителите попитаха на всеки един от договорите или пък на сметката, която плащаме – ами то е едно и също. Дали ще сложим процентите, особено когато говорим, защото вторият мобилен оператор каза, че с 15.3% ще увеличи цените на услугите си. Това е възможно към момента.  

Те имат право всъщност, нали така?  

Имат право от гледна точка на общите условия, които са изготвили и които потребителите са подписали заедно с договорите, които са сключили с тях. проблемът обаче е, че тези уговорки в общите условия според нас представляват неравноправна клауза, тъй като дават възможност на мобилния оператор да променя едно от най-важните условия по действащи договори, срочни договори, а именно цената, без да предвиждат възможност потребителите да се откажат от тези договори без обаче да дължат неустойки.  

И това как го установявате вие?  

Това е разписано в общите условия. Включително и аз си направих труда като гражданин да вляза в офисите на тези два мобилни оператора и да попитам консултантите: Ако ваш абонат прекрати срочен договор или по-скоро се прехвърли при друг оператор заради индексацията, която обявихте, ще дължи ли неустойки? Те потвърдиха: да, и аз попитах в какъв размер ще бъдат тези неустойки. И отговорът беше: до три стандарти месечни такси. Това всъщност гласи споразумение, което е подписано назад във времето между КЗП и трите телекома, защото тогава казусът беше такъв, че при прекратяване на срочни договори потребителите трябваше да дължат всички месечни такси до края на срока на договора. И комисията се произнесе, че това е прекалено висока неустойка и бяха заведени дори и колективни искове, защото не се постигнаха резултати и успех в преговорите, които бяха водени. И в резултат вече на допълнителни разговори колективните искове бяха спрени и беше постигната извънсъдебна спогодба да се дължат именно до 3 стандартни месечни такси като неустойки. Но ако се върнем на днешния казус, освен тези до 3 стандартни месечни такси при прехвърляне на друг оператор, ако в момента намерим по-изгодни условия при него, ние ще дължим и разликата между пазарната цена и тази, която сме заплатили, ако сме си купили крайно устройство при сключването на договора и то е било с отстъпка.  

Да. И когато вие научавате всичко това, какво се заемате да направите? Изготвяте едни образци, нали така?  

Да, всъщност, ако трябва да бъдем съвсем честни, в края на миналата година една неправителствена потребителска организация предупреди, че такова събитие най-вероятно ще се случи, стъпвайки на опита от предходния период, когато всички знаем какво стана. Тогава просто мина масово действително в медийното пространство, но може би темата заглъхна, защото предстояха празници. И когато вече това стана факт колега от медия ме потърси за коментар. Тогава ние споделихме нашето мнение, че това е неравноправна клауза. След това вече може би в продължение на около 2 седмици имаше интензивна комуникация по тази тема, тъй като и други колеги от медиите проявиха интерес, особено социалните мрежи в групите, действително темата стана много гореща. И започнаха да се обръщат към нас последователи на платформата "Ние потребителите“ с запитване можем ли да помогнем с образец на жалба до отговорните институции.  

Защото хората не знаят какво да направят. До този момент няма такива образци.  

Не знаят каква информация да съдържа, как да я структурират, как може би дори да се аргументират, защото те вътрешно в себе си са убедени, че този подход е несправедлив, че ги ощетява, че нарушава потребителските им права, но не могат да го облекат може би в точните думи, за да изготвят и своята жалба. Но аз тук искам да кажа, че потребителите не трябва да се притесняват от това, че не могат да посочат точната клауза и точния закон… 

В образеца.  

Да, в образеца на жалбата или пък да речем члена на този закон, който е нарушен. Те просто трябва да кажат какво според тях е нарушение на правата им, какво ги кара да се чувстват уязвени като потребители. И работа на контролните органи вече е да изследват ситуацията, да набавят необходимите документи в хода на една проверка и да излязат със своето експертно заключение. Затова и ние решихме, че е най-добре проблемът да бъде адресиран към компетентните институции и с копие до омбудсмана, защото ние знаем, че тя е много ангажирана с такива теми. Тук има и един социален момент извън класическото нарушение  на правата на потребителите.  

Така е. И вие постигате успех – омбудсманът ви чу всъщност какво казвате, тя се зае с казуса. Какво се случва до този момент, имате ли обратна връзка от нея?  

Това, което знаем, отново през медиите, е, че е изпратила писмо до КЗП с искане да се произнесе по казуса. Също така и с тезата, че е недопустимо в ситуацията, в която се намираме, а именно, че гражданите са изключително притеснени финансово, неясната въобще като цяло обстановка в страната, да се случва тази индексация. Тя също така се е обърнала към управителите на двете дружества с искане да не прилагат индексацията. Много се надяваме темата да не е "всяко чудо за 3 дни“, да остане така гореща за институциите, както със сигурност ще остане за потребителите не само през идната седмица или месец, а като цяло, защото виждаме в онлайн медиите как хората започват вече да обмислят варианти изобщо да се откажат, макар вероятно вероятно и на шега, да ползват услугите на телекомуникационните оператори, че за тях подобно повишение е непосилно. Така че представете си ако едно семейство плаща 100 лева за една сметка и сега трябва да плати още 15 лева отгоре, наистина това е много, защото не са единствените услуги, които плащаме.  

Представяш ли си наистина хората да се откажат от тези неща?  

Ами някои хора, според мен, се шегуват, но други не дотам, защото казват: "Както сме живели преди без мобилни услуги, аз ще си взема една предплатена карта“… 

Ваучерите едно време както бяха – зареждаме си ваучер, говорим докато го изхарчим и зареждаме следващия.  

Което означава, че те наистина обмислят алтернативни варианти.  

А омбудсманът сезира КЗП, какво може да направи тя обаче?  

Тя може да разгледа тези клаузи и да се произнесе. Очакваме да се произнесе, че те са неравноправни, защото за нас наистина са такива. И по закон има 14-дневен срок след като изпрати писмо до дружествата с искане да ги коригира, те да реагират и да кажат дали ще го направят, и съответно ако решат да го направят все пак да го сторят. Но ако тази комуникация не доведе до нищо положително, комисията може да заведе колективен иск, така, както по другия казус преди години беше направено, с искане компетентният съд да прогласи тези клаузи за нищожни и съответно те да не пораждат никакви задължение за потребителите. Но тук е много добре да вметнем и следното нещо, че по закон КЗП е единственият компетентен орган, който има тази специфична функция да се произнася относно неравноправност в уговорките в общите условия и договорите с потребителите. Съответно за да може да влязат в сила едни общи условия, преди това комисията трябва да даде своята санкция и да се произнесе има или не неравноправни клаузи. И ако има такива, да извърви необходимата процедура те да бъдат отстранени, и едва тогава общите условия да влязат в сила. Това по някаква причина в някакъв момент не е направено, но това не означава, че и в момента комисията може да се сезира от тези свои функции, защото чухме и подобно становище и на представители на контролния орган, че всъщност КРС е регулаторът, те са ги одобрили – толкова.  

И толкова по въпроса. Ами дано не е "и толкова“, а да има развитие, и наистина компетентните органи да се заемат, за да облекчат обществото, защото има нужда в днешно време.  

А и полезно би било за потребителите да има информация на сайта на КЗП относно открити неравноправни клаузи, за да могат да се ориентират какво гласят тези текстове, и съответно когато подписват договори да са много по-подготвени, а ако се водят колективни искове, да се присъединят към тях и да защитят правата си. Но за съжаление това, което откриваме, че всички тези регистри на сайта на КЗП са празни.  

Празни?  

Празни и хората не могат да разберат какъв е резултатът от дейността на този контролен орган, какви актове е издал, с какви мотиви. Нищо не се знае.  

А къде могат хората да изтеглят и да видят тези образци, за които с теб говорихме? За тези, които не знаят, нека да кажем.  

Да, образецът на жалбата може да бъде открит в едни от най-новите постове на страницата "Ние потребителите“ в социалната мрежа, и хората могат да ги ползват напълно свободно, като разбира се те са изготвени в събота, което означава, че може малко във времето като цитирани дати да се наложи да редактират, могат да добавят свои обстоятелства по случая – това е просто един образец, което просто да послужи като скеле на тяхната жалба.  

И тук за финал на нашия разговор искам да те попитам още с какви потребителски казуси се занимавате в момента, накратко да ни кажеш?  

Нека да се спрем тогава на един по-любопитен, който според мен също ще бъде тема в следващите дни. Един потребител ни писа във връзка с въвеждането на такси за опаковките във веригите за хранителни стоки. Знаете, че от Нова година някои от веригите направиха това. Казусът беше, че той си е купил маслини, поискал е да ги сложат в пликче, за да не ползва тази опаковка, защото не е екологично, защото е нещо, което веднага изхвърля, и не иска да плаща например 20 стотинки за нея. Направили са това, но въпреки всичко са му таксували опаковката. Той просто ни попита…  

Пликчето.  

Не, кутийката, която реално не са му и дали. И да, той искаше да разбере как да постъпи.  

Да, ще си поговорим и за това, но може би следващия път по-подробно. Благодаря.