Националният отбор по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова, които спечелиха историческа първа европейска титла за страната ни в тази възрастова група, на церемония "Спортни икари" пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Момичета, постигнахте впечатляващ резултат през настоящата година – нещо, което никога в България не е постигано, да спечелите Европейската отборна титла в тениса до 18 години. 

Много сме горди от постигнатото. Положихме много големи усилия и ето, че трудът се възнагради.  

Очаквахте ли да стигнете до финалите на Европейското отборно във Франция?  

Очаквания имаше. Просто бяхме много добре подготвени и мотивацията беше много голяма и това доведе до златния медал.  

Кои бяха най-трудните ви противнички в турнира?  

Аз не мисля, че имахме нетруден мач. Всички мачове бяха доста трудни. Но взаимно се мотивирахме и мисля, че се представихме много добре. Всички отбори бяха много добре подготвени.  

Победихте една от световните сили във вашия спорт – Чехия. Как го постигнахте и това ли беше най-трудният противник?  

Не мога да кажа, че беше най-трудният, всички мачове, както и Мишето (Михаела Цонева) каза, бяха трудни. Просто с труда, който сме полагали толкова години, ето че успяхме.  

Титлата ви е историческа. Как ще коментирате това ваше постижение?  

Бяхме много целеустремени. Подготовката просто беше много важна, мотивацията, отборния дух и подкрепата.  

Знаем, че преходът от юноши и девойки към мъже и жени е много труден във вашия спорт. Смятате ли, че тази титла и опит ще ви помогнат в това да качите висините и в женския тенис?  

Мисля, че доста ще ни помогне. Имаме много повече увереност вече. И като излизаме срещу по-големите, ще излизаме по-уверени, ще знаем, че ще можем да ги победим, и че не са толкова по-добри от нас.  

Денислава, ти влезе с "гръм и трясък" и в световната ранглиста при жените, печелейки силен турнир в Созопол, като вече си 531-ва в света. Помогна ли ти успеха от Европейското за по-голяма увереност на турнирите при жените?

Да, разбира се, че ми помогна. Имам самочувствие и смятам, че със сигурност европейската титла ми помогна.  

Сега спечелихте и още една награда на Фондация "Български спорт“, специалната награда. Да ми кажете очаквахте ли го и как се чувствахте?  

Много сме благодарни от поканата, не сме очаквали и сме много щастливи, че сме тук днес (вчера).  

И за финал да кажете какво очаквате за следващата година да ви се случи и на трите, всяка една поотделно?  

На първо място пожелавам на всички да сме здрави, да нямаме контузии, и с много труд мисля, че ще постигнем още по-големи резултати, на първо място да няма никакви контузии.  

Денислава, ти?  

На първо място да сме здрави, защото здравето е най-важно, и на всички пожелавам много успехи, и вярвам, че ще се получи. 

А ти, Дария Великова?

Да сме здрави, мотивирани, целеустремени и желанието е най-важното.  

Благодаря ви.  

Георги КУСИТАСЕВ