Евгени Филипов, председател на младежката организация в БСП-София, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Как предпочитат да гласуват младите в партийните структури?  Продължаваме разговора с Евгени Филипов, председател на младежката организация в БСП-София. Г-н Филипов, защо младежката структура в БСП-София се обяви срещу хартиената бюлетина? В една от социалните мрежи публикувахте позиция - Вашата гледна точка, която е против. Защо? Какви са аргументите Ви?

Точно така. След заседание на Градския съвет на БСП – София на младежката организация, което се проведе на 24 ноември, приехме позиция, която както и Вие казахте, публикувахме в една от социалните мрежи. Как да Ви кажа. Безспорно това се превърна в една от позициите на младежкото обединение с най-голям обществен отзвук. Мисля, че това е показателно, че това е тема от голямо, даже бих казал национално значение не само за младите хора, ами за цялото общество. Като хора, които се занимават с политика, трябва да сме изключително внимателни, когато защитаваме интересите на хората и правим политики за тях. Съответно тези политики трябва да бъдат устойчиви, за да се харесат на хората. Относно това, което ни подтикна да приемем тази позиция, ако трябва да обобщя, може би ще бъде липсата на диалог в партията, за съжаление. Защото ние търсихме диалог по този въпрос, за съжаление наистина такъв нямаше. Колективните органи на партията бяха пренебрегнати, няма решение на конгрес, няма решение на Национален съвет на партията, което да казва, че БСП ще внесе такъв законопроект и такива промени в Изборния кодекс, каквито виждаме всъщност, че са внесени. Съответно това не е дискутирано с широкия кръг на членове и симпатизанти на БСП и именно затова младежите се обявихме срещу това решение. Не смятаме, че това е правилният начин по който трябва да бъдат взимани такива решения от такова естество, най-малкото предвид, че след изборите сегашното ръководство заяви идея за нов старт в партията. Започна инициативата за вътрешният диалог, който както вече споменах, за съжаление, наистина не се случи.

Всъщност, вие младите от БСП как гласувате с машина или с бюлетина?  Как предпочитате?  

Ако трябва да бъдем честни, на последните няколко избора, нямаме избор как да гласуваме от гледна точка на това, че изключително се гласува само с машина. С хартиена бюлетина се гласува само в малките населени места. Дори и да има избор, младите още на изборите през месец април  гласувахме с машина. Тогава БСП правеше изключително голяма кампания и в която насърчаваше своите избиратели да гласуват с машина тъй като това гарантира честността на вота. Имаше призиви, които бяха дори от екологична гледна точка, че гласуването с машина спомага за опазване на природата. Съответно младежкото обединение в БСП не само в София, тогава в национален мащаб по време на кампанията ние бяхме на терен. Обучавахме хората как се гласува с машина и не смятам, че възрастните хора срещат затруднения за гласуването с машина. Най-малкото, аз също имам баби и дядовци, които нямат никакъв проблем да гласуват с машина. Има още нещо, което е важно, нека не забравяме, че по едни или други причини, по-голямата част от българите в младото поколение работи или учи в чужбина, техните възрастни роднини боравят със смартфони, таблети, компютри, за да могат да се чуват ежедневно с тях, да поддържат контакт. Т. е. тези хора са цифрово грамотни. Не бива да обиждаме нашите гласоподаватели като казваме, че с машината те не могат да се справят и затова трябва да върнем хартията. Според мен това е обидно за нашите гласоподаватели.

Направи ми впечатление от вашата позиция, нейния финал: "Ние младежите от БСП – София сме против нашата енергияа да бъде използвана единствено по време на предизборни кампании, а нашите знания и идеи рядко използвани или пренебрегвани след това“, край на цитата.

Точно така. Факт е, че младежкото обединение на БСП е един от двигателите, да не кажа най-големият двигател в Българската социалистическа партия и ние сме тези, които обезпечаваме кампанията, ние сме на терен, ние агитираме, ние се срещаме с хората, както вече споменах, ние обучаваме с машините. Когато стане време за кампания ние сме желани и сме търсени. Но извън това, както вече и споменах нашето мнение по този законопроект за промените в Изборния кодекс, те са само доказателство за моите думи, нашето мнение не е важно. Т. е. ние не бяхме попитани какво мислим. Не беше обсъдено. Нямаше го този вътрешен диалог, който ни беше обещан. Смятам, че това не е прозрачният начин за правене на политика и нещата наистина не бива да се случват по този начин.

Господин Филипов за съжаление поради технически причини започнахме по-късно разговора с Вас, но сме Ви длъжници и ще го продължим, защото ми се иска да поговорим за вашата кампания "София - презареждане“ , фокусирана върху местните инициативи в 24 района на София и освен това тази вечер Вие сте на протест срещу насилието над жените: "Нито една повече“. Само няколко думи да кажете, защото отиваме към новините, но ще продължим този разговор.

Точно така. Ще бъда бърз. Започвам от протеста – изключително важна тема – насилието над жените, не се говори достатъчно за съжаление. В България все още нямаме адекватен закон за защита на жените, нуждаем се от спешни мерки, надявам се скоро да бъдат взети.  Ние активно участваме тази вечер в София в защита на жените, подложени на домашно насилие. Другата инициатива,която споменахте е мащабна кампания, която ще бъде през следващите две години, която се казва #ПрезарежданеСофия или #ReloadSofia, в която се фокусираме в местни тематики. Очаквайте ни скоро и във вашият район!

Цоня Събчева