Еньо Савов, член на НС на БСП и заместник-председател на Младежката организация на БСП-София, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Наблюдаваме феномен, който само незапознатите с кухнята могат да приемат за парадокс. През последните дни се усилиха децибелите в иронията между президента и лидери на "Продължаваме промяната“, а от БСП наливат масло в огъня, което изговорено от лидера Корнелия Нинова звучи така: "Политическият проект Петков и Василев не са плод на доверие, а внимателно премислен план, който обаче се е провалил, и сега президентът Румен Радев бърза да се спаси от последиците“. По темите обаче в страни от президента социалистите не изглеждат толкова готови с формулировките. Чухме, че те няма да подкрепят правителство с проучвателен мандат на ГЕРБ, но не разбрахме защо са склонни да подкрепят мандат на "Български възход“ с участието на същия ГЕРБ. Отказът за "Шенген“ бе заслужил само един статус на лидера на БСП в социалните мрежи. Защо на фона на турбулентните събития у нас не се чува гласът на социалистите? Въпросът е към Еньо Савов – член на Националния съвет на БСП и заместник-председател на Младежката организация на БСП-София. Той е и най-младият председател на район в партията, Район "Панчарево“. Еньо Савов е и преподавател по международни отношение в Югозападния университет. Сега е наш гост. Добър вечер.

Добър вечер. Много ми е приятно да бъда днес с вас.

На нас също. Г-н Савов, защо се позагуби БСП през последните дни, хайде да не кажем и седмица, като че ли май само съдбата на президента я вълнува?

Не бих казал, че само съдбата на президента. Определено цялостните отношение с президентската институция от доста време са във фокуса на БСП, но не само. Вижте, ситуацията е такава в момента, че всичките партии са заели по-пасивна позиция, и то е нормално, защото има доста неясноти. Това е уравнение без ясен резултат. А конкретно позицията на БСП беше в самото начало, а и не само в конкретната ситуация, а от години насам, че ГЕРБ не е приемлив сътрудник, и мандатът на ГЕРБ не би бил обсъждан като възможност, която да бъде подкрепена. Вече при рулетката, така бих я нарекъл, защото дали ще е "Български възход“, дали ще е друга партия, само президентът може би може да каже, все пак БСП иска да има стабилност. И знаете, че БСП говореше и за формулиране на бюджета и за необходимостта му в зимните месеци, и за яснота в енергийните доставки какво ще се случва. БСП като социална партия залагаше основно на позицията, че трябва да подсигурим гражданите, хората какви нужди имат за зимата. Така че може би от тази гледна точка се получава по-пасивна позиция, изглеждаща отстрани, и ситуацията наистина е деликатна, така че трябва внимателно да се разглежда. И смятам, че партията е взела, като най-опитна бих казал напълно спокойно в политическия живот, една изчаквателна позиция, но това не означава, че процесите не текат, и съответно не са в преговори. Само последно нещо в тази връзка бих искал да кажа по отношение на темата, че БСП заяви, че е готова да седне на масата на преговорите, дори и с ГЕРБ, независимо, че ние имаме твърда позиция. Защото все пак ние не се крием от дебата. Ние не искаме да остават нашите позиции неразбрани, неразкрити. Ние имаме решение на Национален съвет, имаме обсъждания – знаете колективните органи, няма нужда, достатъчно се говори за тях, но че ние сме готови да седнем, да кажем ние за какво ще се борим и какви ще са нашите позиции, и ако има препокриване, и другите партии са готови да заложат на тази социална политика, тогава може да се говори за подкрепа на някакъв формат на правителство.

Г-н Савов, обаче, ако се тръгне по линията на социалната загриженост на БСП за гражданите, не е ли по-разумно да се формира кабинет и БСП, разбира се, със своя опит, със своята дългогодишна мъдрост да съдейства за това?

Точно така. Въпросът е, какъв формат ще има този кабинет. Виждате, че политическа партия ГЕРБ  залага на един малко по отстрани от политическите лидери експертен кабинет, но там според мен си е вълк в овча кожа, така че трудно биха могли да излязат от тези 12 години на управление и грешките, които те допуснаха. "Продължаваме промяната“ са все пак познат пъзел, който гледаше на БСП като на по-голям брат, като на свой учител, като пример, и до голяма степен продължават да го правят по доста канали, не са скъсани връзките по никакъв начин, БСП е достатъчно диалогична. А вече казах, в третия мандат е много важно, какъв формат ще се предложи. Така че формирането на правителство и участието на БСП ще станат посредством прозрачния модел, който беше преди това, най-вероятно ще се настоява за публични преговори по конкретни политики с експертите, които БСП безспорно притежава, така че да е ясно и всичко това да залегне в едно коалиционно споразумение, защото няма какво да се лъжем, няма как без някаква форма на коалиция да се получи правителство. И чак тогава вече да се види какво ще се иска от БСП – дали експертен състав, дали програмен състав, дали политически състав. И на всичкото това ще се отговори, когато има ясна форма, по която ще се постави правителство и най-важното с кого, разбира се.

От "Продължаваме промяната“ в началото на годината ви дадоха на политическите партии много хубава формула за коалиционно споразумение – то не се сключва между всички, а всяка партия поотделно го сключва с мандатоносителя. Дали това няма да се случи и сега, дали това не е по-добрият вариант за БСП?

Ами тук не бих могъл да ви отговоря в цялост, защото не става ясно как, ако кажем точка "А“ мандатоносител, с точка "Б“, "С“, "Д“ и т.н. някоя от партиите, дали по едната ос ще бъдат ясно записани определени параметри, да кажем за някои от случаите, в които определено БСП се противопостави на тях, като например изпращането на оръжия, но те са заложени в основни политики на други партии, които биха били поканени в същите тези преговори. Така че според мен, трябва да се седне по-скоро във формата на кръгла маса с ясни политики пред хората. Защото разберете и нещо друго – ясно е, че може да има нови избори, ясно е, че се очаква да има такива, ясно е, че някои от  партиите се готвят за това, но на хората им омръзна. С какво вече ще излязат същите тези политици отново да търсят подкрепата със силните обещания, със заложените програми и т.н.? Хората искат да видят ясен резултат. И тук това е едно от основните неща, за които ние се борим и като Младежка организация, и като партия в голяма степен – какво ние предлагаме. Така че за нас формулата е по-скоро обща кръгла маса, с обсъждане, с ясни послания, с политики, които да бъдат намерени. Тогава вече да се ходи към това коалиционно споразумение, тъй  като знаете, че отделните договорки понякога крият рискове от проблемите, които развалиха и миналото правителство: в разговори с едни хора казваме едно, с други, друго, и накрая се получава развален телефон.

Г-н Савов, аз съм чела програмните документи на вашата партия, но защо в представите на хората БСП се свързва изцяло със социални инициативи, от една страна, а от друга страна, видяхме, че при предишния формат на правителството тези инициативи дори ви бяха приватизирани от "Продължаваме промяната“?

Много добре ви разбирам, така е. Наистина те си приписаха голяма част от политиките, които твърдо заявявам, че БСП наложи. На първо място започвам с това, че от една страна министър в миналото правителство на социалната политика беше от квотата на БСП, заедно със своя политически кабинет. И те наистина направиха повече от фантастична работа. Заложиха всичките тези в момента, които бяха наистина в основата на платформата на "Продължаваме промяната“, но и на БСП. И все пак трябва да си спомним, коя е социалистическата партия, която винаги е говорила за равенството на хората, за малцинствените групи, които са низвергнати от някои бюджетни решения и т.н. Така че наистина използва се. Тук по-скоро мисля, че проблемът е комуникационен, и това нееднократно съм го споменавал и на вътрешните форуми, че трябва да се засили позицията и да е ясно, какво БСП предлага в тази сфера, защото окичването само със: да, ние сме социалистическа партия, имаме го в името си, не е достатъчно. Това не само в момента е проблем, било е и в минали управления – какво реално е направило БСП, а вие знаете, че винаги се стига до удари не по политики, които са е направила БСП, а по-скоро в миналото много по-назад, когато се вадят едни кирливи ризи, което е до болка втръснало на хората.

А на какво се дължи деликатното отношение, иначе преведено на обикновен език – неприязън между БСП и президента?

Надявам се, не бих го нарекъл да бъде неприязън, по-скоро пак липса и грешка в комуникацията, защото все пак президентът беше издигнат, беше представен на политическата, на обществената сцена от БСП. И БСП твърдо заяви на президентските избори позицията си, че отново го подкрепя за това. Знаете, че президентът от друга страна на няколко пъти връчи третия мандат на БСП, познавайки и опита й. БСП в момента е в деликатна ситуация, може би и това има своя фактор, че тя се трансформира в известна степен, показва доста по-широката си скамейка от това, което сме гледали. Знаете, че почна разговор за устава и платформата. Така че може би сме в някакъв преходен период, който не успява да намери посока. Но знаете, че ние имаме и вицепрезидент, който е партийна фигура, който стои също много добре. Така че неприязън не мисля, че е. Може би отделни хора, отделни проблеми, които те имат неизказани, неясни за широката общественост, на моменти дори и за вътрешната публика на БСП. Но не и цялостно. Наистина аз общувам, казахте, че съм и районен председател, ами районът твърдо застана зад президента Радев, и продължава да го припознава, знаете, че той е избран с доста голям процент, включително на БСП симпатизантите. Така че тук говорим за единични случаи в конкретни ситуации.

Знаете ли, г-н Славов, проблемът е, че в тези единични случаи е вашият лидер. И тогава отвън погледната картината не изглежда толкова дипломатична, колкото я представяте.

Разбирам. Разбирам, че го има този въпрос. Но все пак ние не разглеждаме партията като лидерска. Не смятам, че сме станали още такава. Има някои послания по този начин, има наистина заявки в тази насока – нещо, което настина колективните органи, голямата маса от БСП е срещу тази позиция. Настина партията не е лидерска, и никога не е била. И преди сме имали силни фигури, силни характери като лидери, това е нормално, защото все пак такава партия налага една по-силна ръка, по-твърда позиция. Но наистина изгубихме фигурата, позицията си, че ние сме колективна партия. Може би малко заради битките ни с ГЕРБ, която е точно такава лидерска партия, ние изгубихме лицето си. Но се надявам, че този транзитен период, който в момента се случва, ще върне тази колективност, този начин на взимане на решение, за който включително и ние, младежите, се борим активно за него. Надявам се, че някой ден ще разберем, какъв е проблемът между ръководството и президента, може би има неща, които не са ясни за широката публика, може би някакви усещания, нямам представа. Но пак казвам, колективното отношение е все още запазено в БСП, и ние го браним много сериозно.

А как отекна във вашите редици срещата за формиране на левия блок в НДК? Новата левица?

Новата левица, новият ляв проект, доста имена се използват. Ще видим как те ще бъдат позиционирани, как ще бъдат легитимирани. Виждате първо от кои хора е съставен този проект, така бих го нарекъл, ще видим как ще прерасне, това са хората, които са минали през БСП на първо място, както и в голяма част от политическия ни живот извън БСП също са минали под една или друга форма. За ляво обединение сме говорили много пъти.

Преди всеки избор БСП говори за ляво обединение.

Така е.

И не го постига.

И не го постига, и ние се явихме на миналогодишните избори също с някои от големите леви партии. Тук пак стигаме до формулирането на политиките и начина, по който това ще се случи. Проблемът, който аз наблюдавам в тази среща за новото ляво, беше, че той наистина се ограничаваше до разбира се немаловажния въпрос, но смяната на лидера. Аз не смятам, че само смяната на лидера само по себе си би била достатъчна. Може би ще бъде част от решението на проблема, трябва да мисли в тази насока. Знаете, че доста се натрупа и негативизъм по тази линия. Но не се седна, поне аз не чух, какво ляво предлага тази група хора, какво обединение и под каква форма – те ще бъдат крило вътре към БСП, както бяха поканени, те ще бъдат отделна структура, знаете историята на доста отделни структури, отделили се от БСП, че невинаги е успешна, даже в повечето случаи си е направо печална. Така че е доста интересно, как ще се заявят. Но на мен лично ми липсваха политиките, зад които заставаха тези хора. Това са безспорни авторитети, безспорни капацитети, безспорни мислители на лявото, и знам, че те ще могат да измислят нещо такова. Не малка част от тях е вътре в БСП, и те имат своите движения, понеже партията ни го позволяват това, те имат своите позиции, които изразяват, и те са формулирани блестящо. Въпросът е, какво искаме след тази смяна на лидера и какво те предлагат, че ще се случи след това, какво очакваме да стане, каква политика ще се заеме, и каква посока на БСП те предлагат и съответно на този ляв проект – дали ще е социалдемокрация, дали ще е социалконсерватизъм, дали ще е модерна левица по западен модел и т.н. Но това е нещо, което определено е положително. Смятам, че действа катализиращо и вътре в БСП, защото се вдигна шум и е нормално. По никакъв начин не е застрашаващо, но трябва да се мисли за обединяване в лявото, което в момента определено предизвиква вакуум, във връзка и с въпроса ви по-рано за "Продължаваме промяната“, които също се опитват да играят на лявото поле и да взимат леви политики, и те самите се позиционират в момента. Така че този вакуум, за да бъде здрава БСП и като цяло да има смисъл нов ляв проект, той трябва да бъде ясно дефиниран: какво ще предлага и каква лява партия и политика ще прави.

Не чухме ясно позицията на БСП и за отказа на Нидерландия/Австрия за "Шенген“. Разбира се, ситуацията е унизителна и т.н. – прочетохме поста във "Фейсбук“ на лидера Корнелия Нинова, но достатъчно ли е за една партия, която претендира да заеме своето централно място в управлението на страната?

Позицията е повече от ясна, тя е повече от ясна, тя е записана и в предизборните програми, и това, което говорят и всички международници на БСП, че влизането трябва да е безусловно. Ние от много години отговаряме на изискванията. И наистина е недоумение, какво налага този отказ, какво спира. Тук проблемът е и малко по-глобален, дори на държавно ниво, защото да, разбирам въпроса ви, че искате по-ясна, по-гласна позиция, но тук пак стигаме до проблема с комуникацията. Има на моменти размиване на позициите на БСП, които са заявени, ама между нас, ама защо не излизат и т.н. Това е бележка, която трябва да се вземе от хората, които позиционират може би в публичните среди БСП. Но позицията е една: "Шенген“ трябва да се случи час по-скоро. Това е и европейска политика, това е  и българска политика, това е политика на БСП. Ние отговаряме на условията, имахме подкрепата на канцлера на Германия преди няколко месеца, имаме и друга подкрепа, сега и Унгария се изказа, че това е дискриминационен модел. Въпросът е да се постави и да се търси повече външна подкрепа, повече международни съюзници. И това вече и като член на НС, и като преподавател по международни отношения искам да го заявя, че много липсва напоследък. Ние не успяхме да изградим нашето място от една страна като лидер на Балканите, каквото ни се полага и трябва да се борим в тази посока, и второ, на европейско ниво с нашите партньори. А вече оттам нататък да говорим и в Източния свят, където безспорно трябва се налага, знаете там какви големи сили се зараждат и трябва да се погледне и натам, а също така и на Запад какво ще случи, как ние бихме се борили. Но ние трябва да имаме лоби така да се каже по-жаргонно, в Европа, за да се случи този въпрос. Защото за мен въпросът е политически, проблемът е политически. Не може когато български полицаи загиват, да ни се казва, че имаме проблеми с границите си. Ние сме много важна външна граница и това час по-скоро ще улесни работата ни.

Цоня Събчева