"Всеки избор е едно ново начало. За нас е важно да се защитават националните интереси. Ако дадена политическа сила го защитава и той съвпада с нашите възгледи, то тогава се намира и правилното решение. Избирателите показаха новата формула, по която ще се взимат бъдещите решения. Това няма да е еднолично и няма да има конкретна политическа сила, която да налага своята воля, както досега. Ще трябва всички партии независимо дали са в управление или в опозиция – да бъдат съпричастни и да носят отговорност.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ Драгомир Стойнев в "Панорама“ по БНТ.

По думите му БСП чрез гласуването си за председател на Народното събрание е спасила парламентаризма в България и социалистите са показали, че знаят как трябва да се действа в такава кризисна ситуация. “Всеки говори за това, но никой не предприема действия. Нашият лидер направи тази първа крачка и очакванията са другите политически сили да направят поне някакво минимално усилие, а не само на думи, за да можем да сформираме правителство в този парламент и отговорим на обществото. То очаква социална, икономическа и финансова стабилност", добави Стойнев.

Той коментира и въпросите свързани с хартиената бюлетина и бе категоричен, че БСП не иска премахване на машинното гласуване. "То остава. БСП винаги е била за правото на българските граждани. Нека да имат право на избор този, който се притеснява от машината, защото има такива хора“, обобщи социалистът.

"Относно приемането на еврото не сме променяли своята позиция. Ние сме единствената политическа сила, която на свой партиен орган има официално решение относно неговото приемане. БСП винаги е взимала информирано своите решения. Искахме да знаем какъв е плана на правителството и дали наистина 2024-та е удачната година. Управителният съвет на БНБ, а може би и съвместно с правителството трябваше да кажат: "Да, 2024-та година е добра, защото по време на криза и по този начин ще се освободи ликвидност, по време на криза държавата ще има достъп до ниска ликвидност и ще падне рисковата премия. Да виждаме какво се случва в Унгария, където валутата им се обезцени. А лихвените проценти и в Чехия, и в Унгария са двуцифрени. Искаме ли, това ли е момента?“ Ние от БСП това искахме – да видим сценария. Това са държави, които са потенциални кандидати и ние като такива – трябваше да има такъв икономически анализ, който 2016-та и 2017-та год. е бил скрит. Но в крайна сметка да видим новите реалности.

Трябва да бъдем добре информирани, когато взимаме такова ключово решение“, коментира Драгомир Стойнев за мнението на левицата относно Еврозоната и причините, които са накарали социалистите да поискат изслушване на управата на БНБ.

Народният представител от БСП заяви, че партията винаги е била за това да се харчи разумно. "И неслучайно, когато БСП е управлявала – ние сме имали едни от най-добрите правителства, с едни от най-големите политически резултати“, каза още социалистът.

"В този момент е необходимо да има стабилен бюджет. Повече от всякога страната ни се нуждае от успокояване и политическата класа е тази, която трябва да го даде. Когато има разумни, опитни лидери и системни партии – те трябва да дадат своите примери. Ние го показахме и оттук нататък са нашите колеги. Трябва да сме изключително внимателни, защото някои хора много лесно се превръщат в ястреби, когато става война. Не трябва да говорим проевропейски правителства или евроатлантически ценности – трябва просто да говорим за пробългарско правителство, което наистина да изведе държавата от кризата, така че българските граждани да бъдат спокойни. Сега е момента, в който трябва да се направи необходимата крачка, за да се обединим в името на държавния интерес“, каза в заключение Драгомир Стойнев.