Интервю за "Фокус" с директора на летище Пловдив Дойчин Ангелов за новите линии, за бъдещите планове и за оптимизма на ръководството, ако няма ново "нелогично прекъсване".

Кажете, какви са предложенията за нови линии с Испания, какви разговори водихте, на какъв етап са те? Вие ходихте на място, нали така?

Точно така, да. Това е във връзка с един отдавнашен проект, по който преди повече от 10 години се работеше, но сега вече практически почна да се осъществява. Значи, срещи с българските общности в определени държави, в случая говорим за Испания, Андалусия, Южна Испания, като основни градове, в които направихме срещите, бяха Малага и Марбея. Така че срещите са с 4 български асоциации на българи, живеещи в района, което доведе до иницииране на петиция. Българите, живеещи в тоя район, които по статистика са много, със сигурност над 100 000 живеещи и работещи там, подкрепиха модела, по който работим с Фонда за развитие на Летище Пловдив. Тази петиция е насочена и към морална подкрепа, и към финансова участие на физически лица, не като асоциации, като идеята на петицията е да започнат изпращане на средства във фонда, за да може да се подпомогне откриването на такава линия, конкретно в случая до Малага.

Вероятно по-късно това ще се случи и с още няколко дестинации в Южна Испания, в Андалусия. Това е част от срещите с нашите сънародници там, като успоредно с това направихме среща с директорката на туризма в Марбея, към Община Марбея, и със зам.-кмета по туризъм на Община Малага, с идея да започнем сътрудничество. Защото, освен етническия трафик на нашата сънародници, всъщност последните години това, което излиза като информация е, че испанци все повече проявяват интерес за посещения на България и специално на нашия район, Пловдив и Южен Централен район, Южна България. Както за зимата – за ски, така и целогодишно за културно-исторически обекти, събития, както и за спа туризъм. Всичко това е в интереса на испанците да посещават България. И практически, и от двете страни сме поели ангажимент да се промотираме взаимно -  както възможности за туризъм от България за Испания, така и обратно от Испания за България.

Вие имате и такива подобни проучвания и за други дестинации в Испания, както и за други държави?

За Испания – да. За Испания други дестинации, които са в полезрението ни и ще говорим за тях, както ви казах, взаимно да се опитваме да ги разработваме с колегите от Испания, това са Барселона, също така Валенсия, Аликанте. Това са възможни дестинации в Испания. За други държави, да. Във връзка с петицията, която започнаха нашите сънародните в Испания, в Италия също започна такава от района на Милано, по-скоро Бергамо, където имаше успешен полет преди време дотам. Ние се опитваме да го възстановим, а нашите сънародници там също са започнали да правят петиция. Успоредно с това започна комуникация и същото се случва практически и в Австрия, във Виена.

Това са нещата за момента за други държави. Разбира се работим по възстановяване на полетите, които бяха до Германия, до Дортмунд и Меминген. За Франция също се очертава да се случи нещо подобно, като засега две дестинации са в полезрението ни. Едната е в Марсилия, където има голяма българска общност в района, както и Париж, като голяма туристическа дестинация.

А за Норвегия как стоят нещата? Доколкото знам за Бургас и Варна, отдавна тяхната национална авиокомпания Norwegian airlines лети до там, а вече и до София, като полетите са директни. Има ли шанс да се случи това и с Пловдив?

Да. Предстои да проведем разговори с норвежката компания Norwegian airlines. Не сме разговаряли още, но имаме така разменени имейли, за да се опитаме да разговаряме с тях. Най-вероятно най-рано това ще се случи към 20 април, към края на април, където участваме в поредния форум, европейски формат, където сме заявили желание за среща с тях, потвърдено е. Там ще разговаряме за възможността, освен да летят сезонно лятото до морето, да им предложим и да обсъдим каква възможност има да летят до Пловдив, като отново работим не за чартъри, а за целогодишни редовни линии. Това ще бъде темата за работа с тях.

Да, ясно. Добре, какво му пречи на нашето летище все още да може да издърпва още и още линии до Пловдив?

Като казвате пречи, аз не бих употребил точно тази дума.

Да, не е точната дума, може би, но защо досега не се случват нещата?

Да, те стават, те се случват. Предполагам, че виждате, че последната година и половина-две нещата станаха доста по-интензивни, появиха се нови дестинации: Манчестър, скоро обявихме и линията, която ще тръгне и до Бирмингам, линията до Истанбул. Това са няколко нови линии, които се появиха. Така че нещата се развиват, но не с темпото, което би могло да се развиват имайки предвид потенциала на региона.

А защо, все пак?

Ами една от основните причини е сравнително по-бавното, по-мудно присъединяване на общини към Фонда за развитие на Летище Пловдив, тъй като това е основният инструмент, с който се преговаря, за да стартират новите дестинации. Това бавно присъединяване естествено рефлектира върху по-малък финансов ресурс във Фонда и това е една от причините, поради която се насочихме да търсим помощ и от българските общности на определени места, където ги интересува да има дестинации, за да могат да пътуват удобно, както и туризъм да има. Това е една от основните причини.

Другата е, че хората най-вероятно си представят, че като се проведе разговор с определена авиокомпания и линията тръгва едва ли не на другия ден, или след един месец. Авиокомпаниите планират – това е системата, по която те работят, планират от лятото за следващото лято, от зимата за следващата зима. Така че технологичният период за случване на една нова авиолиния е сравнително една година, след като сме стигнали до споразумение и съгласие с авиокомпанията, че дадена дестинация е изгодна за тях и за нас и т.н. Практически това е обективно и не може да се очаква, че линиите ей така се появяват веднага.

Но имаше и линии, които пропаднаха. Това означава ли, че туристопотокът не е достатъчен, а съответно и рекламата на Пловдив и региона?

Линии, които ги е имало и са спирали, на 100% са бяха успешни линии, и те не са спрели заради липса на пътници, а това са решения на авиокомпаниите. Не ги спираме ние, нито сме в състояние да ги започнем, ако авиокомпанията не прецени, че дадена линия е изгодна за тях. Всичките тези линии, изброявам във времето, както имаше до Франкфурт-Хан, двете дестинации, които доскоро ги имаше до Дортмунд и Меминген, както тази преди време до Брюксел, както до Дъблин, това са решения на авиокомпаниите и гарантирам, че не са спрени заради слабо натоварване на самолетите и липса на пътници. А по техни виждания, тъй като авиокомпаниите си правят мрежа, в която насочват, спират, започват на други места, това са изцяло техни решения.

Да, но това все пак е свързано може би с пътникопотока. Добре, пак за рекламата да попитам: достатъчна ли е тя?

Не, искам да ви коригирам – не е свързано, това се опитах да кажа. Тези линии, които съществуваха и са спрели, решенията са на авиокомпаниите по други техни причини, дори по някой път и технически причини, но не е заради липса на пътникопоток. Но да, рекламата не е достатъчна. Това е предмет на доста колективно усилие и в никой случай не е по силите на едно летище да осъществява рекламата за даден град или за даден район.

Разбира се, да, аз питам изобщо.

Да, бих казал, че както в национален план отдавна се отчита, че в сравнение с другите държави около нас - Турция, Гърция и т.н., рекламата на българския туризъм не е достатъчна, респективно и за нашия регион като част от този български туризъм, рекламата категорично не е достатъчна.

Иначе похвално, наистина се вижда, че се увеличават полетите и изобщо започваме да вървим по-добре. Дано да продължим така и дано да има наистина ефект сега от тези петиции и срещи, които сте правили в Испания.

Засега, ако няма някакво нелогично прекъсване на това, което се случва, нещата са много динамични и аз съм оптимист, че много скоро дестинациите ще станат доста повече до Пловдив и региона.

Само, за да свършим с рекламата, ще ви кажа, че примерно в Малага това нещо се осъществява от един борд, в който влиза летището, общината, хотелиерски асоциации и ресторантьорски асоциации, асоциации на таксиметров транспорт и още Фонда за развитие на туризма в Андалусия. Всичко това действа като едно тяло, в което освен акумулиране на финансови средства се планира и какви да се мащабите на рекламата, къде да е насочена, какви са им целите. И така са постигнали на Летище Малага в момента са оперират над 160 дестинации, в следствие на работата на този борд, на това тяло, което ви казах, което обединява всички заинтересовани страни. Това лека-полека започва да се случва и у нас, но много по-слабо, много по-колебливо. Просто, трябва да се поучим от това, което хората на места правят и така постигат резултати.

Да, обаче нещо загатнахте и за "нелогично прекъсване". Какво би могло да бъде то? Прекъсване от политически сорт ли, промени в ръководство и т.н. – това ли имахте предвид?

Ами да, винаги е възможно, както се е случвало и преди. Летището е държавно, така че промените по-нагоре доста често рефлектират и в промените надолу. И понякога, като се сменят ръководствата, е необходимо доста дълго време на хора, които не са запознати и не владеят механизмите за случване на всичко това, което коментирахме. Отнема много време, за да навлязат в нещата, и това предизвика забавяне.