Футурoлогът доц. д-р Мариана Тодорова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Революцията ChatGPT се задава. Възходът на чат бота се явява едно от най-големите предизвикателства пред Google. Какви са способностите му, до какво ниво достигна изкуственият интелект? В същото време Microsoft планира да внедри изкуствен интелект във всичките си продукти и съобщи, че ще запознае медиите с развитието на този процес. Темата ще коментираме в следващите минути с футуролога доц. д-р Мариана Тодорова. Д-р Тодорова, надпреварата за изкуствен интелект е огромна. ChatGPT е доказателство за това. Как се премоделира социалното настояще с напредването на изкуствения интелект? 


Наистина премоделира е точната дума и аз ви поздравявам, че я използвате. Надпреварата не е отсега. Всички тези технологични компании, които вие споменахте, от дълги години разработват подобни продукти, не само OpenAI, Google. Google дори през лятото демонстрира един техен, доста подобен вариант на ChatGPT – LaMDA, който беше много подобен на това, което OpenAI направиха. Дори един от служителите мислеше, че той е претърпял голяма трансформация и е преминал теста на Тюринг, т.е. че има съзнание. Това не е така.

Но всъщност какво можем да кажем за този чат бот и кои сфери наистина ще трансформира. Променя тотално начина, по който ние събираме информация и я търсим, защото досега винаги сме го правили в няколко стъпки, ползвайки Google, "Уикипедия“ или традиционните източници, които са на хартия. Това, което ChatGPT прави, е да ни предоставя комплексна информация, като тази комплексна информация съдържа и доста аргументи. Съответно всички, които пишат съдържание, като журналисти, като хора, които правят редакция на текстове, блогове, по-скоро младшите експерти в тези области могат да бъдат заменени. Всички, които правят някакъв тип анализи – финансови, статистически, счетоводни, също до голяма степен биха могли да бъдат редуцирани.

Правните анализи, подготвяне на различен тип дела, обсъждания, дю дилиджънс на компании също вече се прави и това, което е изненадващо за доста експерти, е, че ChatGPT може да прави по-опростени, елементарни кодове, т.е. софтуерни инженери, програмисти също могат да бъдат заменени. Всъщност тук е важно да отбележим, че тези професии няма да изчезнат, но ще се окаже натиск върху хората, които се учат, върху младшите експерти, тъй като те имат конкуренция в тази технология. Много бързо ще трябва да придобият във времето тези умения, за да бъдат конкурентни и да бъдат т.нар. главни, синиър експерти.

И разбира се, в много други среди ще наблюдаваме процеси на дехуманизация, т.е. много услуги и продукти, които са ни били предоставяни или продавани чрез хора, вече няма да бъдат продавани. Така всякакъв тип финансови, застрахователни продукти, в кол центровете също ще общуваме с този чат бот или нещо, което е някакъв негов конкурентен продукт. И тази нова реалност, в която човешката комуникация е опосредена или изместена, и всъщност на много традиционни места ние срещаме това, а не хора отсреща, ще повлияе психологически, социално и ще има редица измерения, които ние досега не сме изпитвали.  

А как стои въпросът със събирането на самата информация от чат бота? Тук четох доста по темата и всъщност хората са притеснени от неприкосновеността на личния им живот, т.е. набирането на лични данни. 

Всеки изкуствен интелект, или поне архитектурата, която за момента се ползва, за да се обучи, е на принципа на машинното, дълбокото обучение. Т.е. за да има добър изкуствен интелект в една област, в която оперира, трябва да има много данни. Слава богу, ние в Европа подлежим на GDPR регулациите и тук правилата са изключително строги. Но в останалия свят събирането на информация е доста тежък морален въпрос. Знаете, в Китай функционира система за социален кредит. Тя има за цел да наблюдава отделните хора, личности или компании и според тяхното поведение да ги възнаграждава или да им отнема кредити. Всъщност това е начин да се събира информация, на която да бъде обучаван изкуственият интелект, и да се прави опит да се прогнозират някакви социални и икономически модели. Да речем, преди няколко години беше известно, че секретните служби в Америка са свързали един такъв изкуствен интелект с медиите в Среден изток и по определени ключови думи този изкуствен интелект се беше научил да прогнозира, че в рамките на една седмица може да има гражданско неподчинение, бунтове. Също така един много интересен казус, който не се дискутира много, но той е доста важен, е, че в момента е възможно да се направи проследяване на генома на човек срещу доста позволима сума, около 600 долара.  

Да. Между другото, споменахте Китай – китайският гигант Alibaba всъщност работи върху съперник на ChatGPT, така че всички са се заели с това.  

Да, Baidu, Alibaba също го правят. Те преди две години съобщиха, че са разработили мултимодален изкуствен интелект, т.е. такъв, който може едновременно на английски и на китайски да работи, да превключва и да обработва не само езиково съдържание, но и визуално, което е напредък от гледна точка на това, че всъщност колкото по-бързо ние научим един изкуствен интелект да превключва в такива сфери, толкова по-голяма мащабируемост на обхвата и съответно търсене на това, към което се стремят разработчиците – изграждане на подобно на човека поведение, съзнание или т.нар. генерален изкуствен интелект. Но моите научни занимания и изследвания показват, че все още сме далече от този момент.  

В рамките на два месеца след пускането си ChatGPT достигна 100 милиона активни потребители, което го прави най-бързоразвиващото се потребителско приложение, пускано някога. Д-р Тодорова, на какво смятате се дължи този успех на ChatGPT? 



Всъщност самият изпълнителен директор на компанията Сам Алтман съобщи, че доста са се колебали преди да използват и да решат да пуснат приложението за масова употреба, тъй като все още не е ясен бизнес моделът, а на това, че хората получават отговори в комплексност и в дълбочина, и наистина се различава от Google търсачката. Има аргументация, има обобщение на информацията. Изобщо, всичко, което е налично като информация до 2021 г., може да бъде описано и да бъдат дадени примери с различни казуси.  

Вие лично ползвали ли сте ChatGPT? 

Да, още в средата на декември, когато разбрах, регистрирах своя акаунт. Аз работя в Българска академия на науките, в Института по философия и социология и освен футуролог, съм и философ. И разбира се, това, което беше най-любопитно за мен и направих запитване, беше дали наистина този изкуствен интелект може да разпознае много сложен въпрос. И питах дали всъщност знае и дали той като изкуствен интелект преживява Dasein – това е един философски термин, свързан с немския философ Хайдегер, и всъщност значи начина, по който ние живеем, преживяваме света и битието.  

Да, интересен въпрос. 

И всъщност това, което ме изуми, беше, че отговорът, който получих, е, че аз съм изкуствен интелект, аз съм машина, аз не бих могъл да се ориентирам във времето и пространството и да изпитвам феномените, както вие, хората. Но всъщност темата е разработена за пръв път от Мартин Хайдегер и неговите последователи са – изреди другите философи, които по-късно са писали за феноменологията, т.е. 

Сега например готвя едно представяне пред Европейската мрежа за съдиите и прокурорите в Брюксел и там ще покажа как този ChatGPT ще трансформира юридическата дейност, работата на съдилищата, и ползвах отново приложението, за да видя всъщност дали може да генерира правен договор, дали би могъл да направи правен анализ на някаква компания, дали смята, че един съдебен казус може да бъде разрешен. Това, което трябва да отбележим, е, че този изкуствен интелект е програмиран на т.нар. политическа коректност, т.е. създателите умишлено са поставили филтри на входа и на изхода, да има обективност, гаранция срещу това, че не се генерира реч на омразата, защото много други компании преди това имаха злощастен опит, свързвайки своите чат ботове и Facebook и робота София. И разбира се, има ограничения.

Аз бих казала на всички, че този чат бот може да се ползва за насоки, за подпомагане на генериране на съдържание и информация, за медиен синтез. Наблюдаваме доста аргументи, но това все още не би могло изцяло да замени дадена дейност. Може да правите елементарен пост, да програмирате нещо, може да решава математически задачи. Затова в началото училищата в Америка, още януари обсъждаха въпроса дали не трябва да забранят употребата в училище, но след това стигнаха до извода, че това може да стане и вкъщи, и се появи темата за плагиатството. 

Да. 

Защото ако от Google и от интернет ние можем да проследим източника на информация, то за тук не бихме могли. И вече се обмислят приложения, които да кажат, че всъщност се използва ChatGPT и че това не е собствено автентична информация на човека. Но пък наистина трябва, работейки с младите хора, ученици и студенти, да се обяснява, че това е помощно средство, но не може да е заместител на техните знания и умения.  

И може би с вас е хубаво да кажем как става самата регистрация, тя платена ли е или безплатна, за да знаят хората.  

Да, просто пишете в Google "ChatGPT OpenAI“. Там ще излязат доста акаунти, вие трябва да следите за това, което е на OpenAI, и да направите регистрация, която е само с имейл и парола, която вие създавате, и може да го ползвате. Най-добри резултати се получават на английски език, но има вече доста добра ефективност и на български, и на всички други езици. Той все още е отворен, защото целта е максимално хора да го ползват и питайки и комуникирайки с него, да го обучат още повече, т.е. да направят фината настройка. И очаквам съвсем скоро да се въведе пакет за абонамент, който няма да е скъп, но продуктът ще се комерсиализира. Неслучайно и Microsoft вчера заяви, че си сътрудничат.

Да, точно това щях да ви кажа, да. Смятате ли, че може да се конкурират наистина и Microsoft също да постигне един голям успех и да внедри изкуствен интелект във всичките си продукти, както беше съобщено? 

Доколкото разбирам, Microsoft ще има сътрудничество точно с OpenAI и ще направят нова архитектура и нова философия на търсачката. Те ще бъдат конкурентни на Google с Bing търсачка и OpenAI, докато Google и други компании, Facebook, китайските, които вече споменахме, ще търсят свое решение, за да останат конкурентоспособни.