Доц. Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". 

Ескалира грандиозният скандал с отправената оферта от Кирил Петков към БСП да оттеглят законопроекта за промяна в Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина, а в замяна да получат от него кодовете от машините. След като прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот, ще доведе ли по-сериозни сътресения признанието на БСП за оферираната сделка от бившия министър-председател? Въпросът е към доц. Борислав Цеков – основател на Института за модерна политика. Все сме чували за неприлични предложения между политици, доц. Цеков, но до такъв пазарлък с предлагане на кодове за гласуване не се е стигало. Как се докарахме до там?

Това е резултат от самото въвеждане на задължителното гласуване с машини в секциите с над 300 избиратели, което се случи, въпреки ясните предупреждения на една немалка част и от експертната общност, и от гражданското общество, че този метод на гласуване е отречен тъкмо по такива причини – несигурност, възможности за злоупотреби и манипулации. Тогава, за съжаление, на едни дълги среднощни заседания на комисията, ръководена от Ива Митева и "Има такъв народ“, това машинно гласуване беше възприето и сега ние трябва отново като общество, като държава да откриваме топлата вода. Онова, което извървяха други държави като Германия, като Холандия, като Ирландия в Европа, не се поучихме от него и ще вървим по същия път – отмяна на машинното гласуване. Сега най-вероятно ще бъде оставена само възможността да се гласува с машини по избор, но пък това няма вече да се нарича машинно гласуване, не за друго, а защото така, както поне се предлага, резултатът от изборите ще се определя с броене ръчно на контролните разписки, а не от самата машина, не от машинно генерирания протокол. Така че случва се това, което аз още миналата година казах: че само след известно време ще направим това, което направиха в другите държави в Европа, които го бяха въвели – ще го отменим. Но както се казва, когато инженер Бай Ганьо реши, че знае повече от най-могъщите държави в областта на компютрите, на технологиите, на софтуера, се случва това – обществото плаща скъпо и прескъпо, защото тези машини всички знаем, че струваха десетки милиони левове и продължават да струват, и ще струват с всеки избор така.

Те, освен всичко друго, се оказва, че имат и срок на годност, който вече изтича.

О, да, разбира се. Давам ви, между другото, пример веднага, тъй като много спекулации, включително от членове на Обществения съвет на ЦИК се чуха, едни некомпетентни приказки от хора, които се изживяват като експерти там, че в Америка, видите ли, навсякъде се гласувало с такива машини като нашите. Това е една лъжа, която много лесно всеки добросъвестен – не е нужно и да е експерт дори, може да провери как се гласува в отделните щати. Та, като казахте срок на годност – единственият щат, в който 100% от секциите гласуваха с машини, подобни на нашите, беше досега щатът Луизиана. Но тъй като машините имаха срок на годност там 10 години, те изчакаха да наближи този срок – той изтича догодина, и след като анализираха всички възможни пролуки, така да се каже, в сигурността на тези машини, взеха решение сега след междинните избори, които бяха в САЩ през ноември, в началото на ноември, да премахнат тези машини и да въведат гласуване с хартиени бюлетини, отпечатвани от устройства с тъчскрийнове в самата секция, т.е. нищо общо с машинното гласуване – отново броене на хартия и хартиени бюлетини. Така че това, че тук има хора, които истерично се съпротивляват на това да гласуваме като в Европа и като в Америка, и ни карат да гласуваме като в Бутан, Бангладеш и Венецуела, създава много подозрения. И истерията, това, че едва ли не няма друг важен въпрос за определени партии, конкретно за "Продължаваме промяната“, а това е въпросът на въпросите – машинното гласуване, всъщност хвърля още по-големи подозрения върху тях. И самопризнанията, които се направиха от страна на БСП, че им били предлагани кодовете, каквото и да означава това – прокуратурата и ДАНС тепърва ще установяват, всъщност срина окончателно доверието, което можем да имаме като общество, макар че аз никога не съм имал такова доверие в машините, но има хора, които вярват в машинното гласуване, и сега всеки разумен човек би трябвало вече да разбере, че това е възможност огромна за манипулация от недобросъвестни хора. А какво по-недобросъвестно от хора, които са рецидивисти в нарушаването на Конституцията, каквито са част от лидерите на тази формация "Продължаваме промяната“.

В желанието си да замаже ситуацията, бившият министър-председател Кирил Петков каза нещо много любопитно: "Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“. Ами ако благодарение на кодовете са отрязали от г-н Борисов известни проценти? Изобщо кои са те, че да дават, да взимат? Някак си това свойско отношение към държавата в стил "Държавата – това съм аз“, не е ли прекалено?

Не просто е прекалено – това е дъното на безобразието. Това са хора, които очевидно нямат никакво уважение нито към закона, нито към Конституцията, нито към демократичния правов ред, защото порокът на това гласуване, което се въведе у нас, е в две посоки. От една страна, целият процес е електронизиран, т.е. изваден от възможността да има реален граждански контрол от наблюдатели, от партии върху него при броенето – нещо, което Конституционният съд на Германия изведе като стандарт, че не може да се генерират машинно протоколи и това да се смятат за честни и прозрачни избори, трябва винаги да има ръчно броене на бюлетини пред очите на наблюдателите и на партиите. Но освен това, че беше въведено това машинно гласуване, то беше аутсорснато, приватизирано в ръцете на частна фирма и ангажирани от нея няколкостотин частни лица, които поддържат, управляват така да се каже машините и софтуера, без държавата в лицето на Централната избирателна комисия да има каквито и да е реални механизми, юридически, организационни, технически, за контрол върху тази частна фирма и лица. Ние сме държава с приватизирани избори, което вече ни сродява наистина с Третия свят.

Депутати от БСП разказаха, че освен публично от трибуната на Народното събрание и през медиите, всеки от парламентарната им група е бил причакван по ъглите и коридорите в парламента, за да му се обяснява как трябва да гласува надпартийно по отношение на промените в Изборния кодекс, иначе инициирани от самата им партия. С какво си обяснявате такава самозабравила се, поставила се над всичко истерия? Какъв е залогът, който се крие зад нея?

Очевидно има нещо гнило, след като такава истерия предизвиква у "Продължаваме промяната“ възвръщането на правото ни като граждани да гласуваме на хартия, за да има честни избори, да сме сигурни, да имаме доверие, че изборите са честни, защото се броят от хора и под контрола на хора, а не от машини, управлявани от частни фирми и лица, безконтролни. Тази истерия е просто саморазобличение, защото тези хора очевидно правят нещо с машините. И вие одеве споменахте тази реплика на Кирил Петков – че ако били разполагали, какво щели били да направят с кодовете. Те очевидно нещо са правили, защото от парламентарната трибуна бяха извадени улики. Те, между другото, висят на сайта на ЦИК – протоколи, в които има разминавания, и то винаги с един конкретен модел на разминаването: по няколко гласа в повече за "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“, по няколко гласа по-малко за ГЕРБ. И така, като го умножим по 12 000 секции – хипотетично, това прави около 60 000 гласа. Т.е. допускаме хипотезата – тя трябва да се докаже и тук ЦИК е длъжник и нарушава закона, след като продължава да не представя доклад за съответствието на контролните разписки с машинно генерираните протоколи, но хипотезата, която според мен има много основание да се разследва, е, че чрез манипулация на машините едни партии са спрели своя електорален срив и са намалили щетите, които иначе биха имали, като подменят вота. Определени партии в лицето на "Продължаваме промяната“ вероятно са щели да имат далеч по-лош резултат и по-малка парламентарна група от сега, съответно ако съдим по тези протоколи, които бяха извадени на парламентарната трибуна, очевидно ГЕРБ хипотетично би имал по-високи резултати. Така че тази манипулация, ако тя се докаже, но дори и да не се докаже, в смисъл, да не се стигне до край в тази тема, това вече окончателно срина доверието в машинното гласуване. Това, че е имало такъв тип разговори, че е имало такъв тип срамна търговия в кулоарите на парламента от страна на "Продължаваме промяната“, срина окончателно доверието в машинното гласуване. Целият ми въпрос към БСП, които иначе ги поздравявам, че изваждат това безобразие на преден план, е: защо мълчаха преди и чак сега го изваждат. Но като говорим за фалшификация, потенциална, на изборите, трябва да сме много наясно, че няма по-висша форма на политическа корупция и злоупотреба с власт от подмяната и фалшификацията на вота.

При това положение, доц. Цеков, ще се стигне ли до разместване на пластове? Това ще доведе ли до по-сериозни сътресения? Ето, прокуратурата се самосезира.

Абсолютно. Вече се разместиха в парламента от гледище на това, че включително и с тези разкрития, които направи БСП, те изкопаха сериозен разлом с бившите си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната“, до известна степен и "Демократична България“, макар че те някак си се опитват да минат между капките в момента и са се снишили. Но категорично между БСП и "Продължаваме промяната“ има разлом. Т.е. вече може да се каже, че рухна тази фалшива конструкция, която пропагандно беше наслагвана тук в последната година и половина, че имало едно деление в политическия ни живот, някакви партии на промяната и някакви партии на статуквото. Е, рухна тази фалшива конструкция и сега имаме нова парламентарна конфигурация, в която аз поне се надявам, че системните партии ще вземат връх, ще поемат своята отговорност – те имат мнозинство, и ще сформират правителство, и ще се прекратят всички тези експерименти на некомпетентността, на хунвейбинщината, на шуробаджанащината и на гранд корупцията, които гледаме през последните близо вече две години.

Под системни партии вие разбирате ГЕРБ, ДПС и БСП, плюс новата "Български възход“ вероятно?

Не, не, "Български възход“ не е системна партия – и тя е от тези експерименти, предстои да ги видим. Да, това са системните партии – ГЕРБ, ДПС и БСП, и с известни уговорки тук бихме могли да прибавим и "Демократична България“.

Въпросът е, г-н Цеков, за следващи избори, когато и да са те – дали ще бъдат сега предсрочни, или след месеци, или след година, чака ни през есента и местен вот, – как да се обясни на хората, че изборите са честни, при положение че една част от политиците твърдят, че гласуването с бюлетини е мошеничество и 400 000 бюлетини подменят вота, а пък другата част вече говори и сочи машинното гласуване като форма на търговия чрез кодове, флашки и т.н.? Как хората да повярват?

Нашите съграждани трябва да знаят едно – имаме си и поговорка за това: око да види, ръка да пипне. Единствената гаранция за честни избори – и така е в целия демократичен свят – е гласуването с хартиени бюлетини и тяхното ръчно преброяване пред очите на всички членове на секционната комисия, на наблюдатели, на представители на партиите и кандидатите, застъпници, включително и под видеонаблюдение, което всеки човек от компютъра си може да се включи и да погледне в неговата секция как се брои. Това е единствената гаранция. Никаква гаранция няма в машините, които електронно броят и електронно съобщават, какъв е резултатът с един машинно генериран протокол, защото никой не знае какво става в черната кутия на машините, никой не знае и не може да гарантира, че след като се разпечата контролната разписка и човек си види гласа, вътре в машината електронно този глас не се прехвърля в полза на друга партия. И тъкмо поради това в Европа и в Америка такъв тип гласуване няма или както е в Америка, е съвсем ограничено и вече вървят към премахването му.

Цоня Събчева