Доц. Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Продължаваме с коментарите по повод лошата новина, дошла късния следобед, след Нидерландия и Австрия отказа да подкрепи България, но освен България, и Румъния за шенгенско членство. Официалният аргумент: 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти, озовали се в страната, за които България няма как да даде отговор. Така заклинанието, че имаме всички шансове на 8 декември страната ни да бъде приета в "Шенген“ все повече се спихва. За коментар поканих доц. Борислав Цеков – основател на Института за модерна политика. Доц. Цеков, ще се преборим ли някога за добрите новини за България, за нейното място в Европейския съюз, за нейния авторитет в чужбина, за ролята й в изграждането на самата себе си? Ще се преборим ли някога за тези добри новини? Кога те ще бъдат повече от лошите?

Със сигурност можем да се преборим тогава, когато нашето представителство на ниво Европейски съюз, и политическо, и административно се раздели с нереалистичната представа на "йесмените“,  с която мненията, твърденията, становищата на няколко държави от Западна Европа по един доста, бих казал, комплексарски ако щете начин, се възприемат от нашите представители като последна инстанция, пред която те не смеят да аргументират позиция. Едва когато се появи такова представителство, което е смело, което има куража не само да провежда дипломация, но когато трябва образно казано да тропне по масата, тогава ще бъдем и уважавани. Никой не уважава и в житейски план, и в политиката безгръбначието. С безгръбначните всички правят,  каквото решат. Разбира се, това е първо упрекът по начина, по който България се е поставила пред нашите европейски партньори, това не означава, че няма какво да свършим във вътрешнополитически план. Но при всички положения исканията, липсата на аргументи, най-вече от Нидерландия, и сега този до голяма степен изкуствен аргумент, който представя Австрия, за да маскира отрицателното си становище, са по-скоро признак на двойните стандарти, които някои държави продължават да налагат в Европа, които са рецидив от миналото на тези държави – все колониални империи, все империи, владели други народи, с господарско мислене. Знам, че подобна теза, подобно говорене смущава изнежените уши на българските "йесмени“, а още повече на европейските бюрократи, но крайно време е да се говори ясно. Защото в европейски план всички ние имаме интерес от консолидацията на Европа срещу автокрацията, която се опитва да подпали света. И подобно поведение от държави  като Нидерландия, като Австрия, само подхранва и катализира интересите на Русия в европейския регион. Впрочем като казвам Австрия, тя е пословична с руското влияние там.

Ние не сме ли си прибавили, доц. Цеков, към ситуацията с политическата нестабилност, с честите вече безплодни парламенти, с невъзможността да направим правителство?

Вижте, тези въпроси, колкото и на някой да му изглеждат логични, че стоят в тази плоскост, нямат нищо общо с "Шенген“. По тази логика трябва да извадят Белгия въобще от "Шенген“, защото с години не може да състави правителство. Нищо общо това няма с критериите за "Шенген“. И неслучайно Нидерландия няма никакви аргументи, не сочи никакви аргументи, което е едно унизително отношение спрямо България, а Австрия си измисли в последния момент този аргумент.  Като че ли България е канила мигрантите в Европа, а не държави, като Германия, като Австрия и т.н.

Е да, но Австрия все пак твърди за 75 000 незаконни мигранти. Те са минали по този маршрут.

Да, това е твърдение на Австрия, което българските власти трябва да оборят по подходящ начин. И пак казвам, не съответства на европейските ценности първо да каниш мигрантите с отворени обятия, да не се вслушваш в трезвите гласове, главно от Източна Европа, които твърдяха, че подобна политика, каквато прокарваха държави, като Германия, Австрия, Нидерландия, на отворени врати за всякакви мигранти, е вредна, опасна, да бъдат наричани тези възражения едва ли не расистки, и сега изведнъж България била виновна. Не, виновни са Германия, Австрия, Нидерландия, които заляха Европа с мигранти.

Така е, но ние сме вън от "Шенген“. Какво може да се направи оттук нататък?

Оттук нататък трябва да продължат с много по-твърд тон от българска страна исканията на равноправно третиране и за изпълнение на договорните отношения от останалите държави, защото зад България стои както еднозначното становище на Европейската комисия, че България отговаря на всички критерии за "Шенген“ без никакво изключение, стои и Европейският парламент със свои становища, стоят и останалите държави-членки. И ето, с това има достатъчно способи в международната политика да бъдат подсетени Нидерландия и Австрия тогава, когато става дума за техните интереси и амбиции, като например нидерландската амбиция да оглави FRONTEX, да й се каже, че без положителен отговор от България това не може да се случи. И докато няма положителен отговор за България от тези две държави, няма да има положителен отговор за нищо, което е искано от Нидерландия и Австрия. Това трябва да се случва, останалото е безгръбначие, което ще продължи тази позорна ситуация.

Смятате ли, че би бил печеливш ход?

Със сигурност. Вижте, пак казвам, в международната политика се уважават силните, тези, които имат позиция и най-вече тогава, когато можеш да влияеш върху процесите, когато това зависи от теб. България не се опитва да влияе, България се прави на Иванушка Глупака, вечно съгласна с всичко и т.н. Докато не скъсаме с този тип политика, не тропнем по масата, не уцелим Нидерландия за FRONTEX, не намерим поводи да отрежем Австрия за нещо друго, няма да стане. Защото ако имаше аргументи сериозни, че България не покрива критериите, щеше да бъде естествена реакцията България да набележи свой дневен ред, по който да осъществи политика за изпълнение на тези критерии: политически, административни, всякакви. Аргументи няма. Аргументът е, че тези две държави не искали. След като има подобни антиевропейски възгледи и поведение от тези две държави, какво могат те да очакват от България? Благодарност? И стига сме се самообвинявали. Нидерландия е държавата, през която по признание и на Европол, и на Американската агенция за борба с наркотиците DEA  преминава повече от половината контрабанда на кокаин в Европа, през пристанище "Ротердам“. Всички основни криминални лаборатории за метамфетамини и екстази, които изнасят близо 40% от амфетамините, които влизат в САЩ, а също така и в ЕС, те се произвеждат в Нидерландия. Детската порнография в Нидерландия е рай и т.н. Това са официални данни от органите, които се занимават с тези проблеми на международно ниво или от националните агенции за борба с престъпността. Неслучайно нидерландската асоциация на полицаите преди време излезе с доклад, че Нидерландия се превръща в наркодържава. Някой забравил ли е, например, че в Нидерландия показно убиват журналисти, адвокати на улицата, че даже миналата година по това време премиерът Марк  Рюте беше поставен под засилена охрана след поредното показно убийство? Какво от това се случва в България, че България не отговаря на критериите, а точно Нидерландия възразява? Да не говорим за Австрия и нейните странни финансови и прочие обвързаности с Русия на Путин. На какво дължи тя разцвета на икономиката си?

Цоня Събчева