Втората ракета на България Димитър Кузманов сподели пред Александър Антонов за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус" какво мисли след победата над Нова Зеландия за Купа "Дейвис", която класира националния отбор за първи път в Световна група I. Пловдивчанинът говори за подкрепата, която отборът е получил от сънародниците ни в Нова Зеландия по време на мачовете, жребия за следващата фаза, който отреди да играем с Казахстан, личните си цели до края на сезона и други теми.

Бяхте ли решили още преди заминаването си кой след кого и в каква последователност ще играе или го сторихте на място като стигнахте в Нова Зеландия?


"Както всеки път имаме един план, който е шаблонен и впоследствие той търпи промяна всеки път с оглед на това как ще се развият първите срещи на сингъл, какъв ще е резултатът. След като поведохме 2:0 можехме да си позволим да не играят Алекс Лазаров и Александър Донски, да наложим нова двойка, но пък тя се представи много добре. Както вие видяхте, бяха на път да направят голяма изненада."

До каква степен познаваш съперниците си, беше ли играл срещу някой от тях досега?

"Не, нямах никаква представа и за двамата ми съперника. Момчетата имаха информация за тяхната първа ракета, тъй като се познават от турнири, в които са участвали заедно. И така те по най-добрия начин успяха да ми я предадат, и мисля, че беше достоверна, и в крайна сметка успешна."

Настилката там пасна ли на стила ти игра или трябваше повече време да привикнеш към спецификите ѝ?

"Със сигурност беше различна, със сигурност бе специална. Както аз, така и за момчетата трябваше да се адаптираме. И лошото време, имаше много вятър, беше хладно и не бе благоприятно."

Изиграл си стотици мачове в кариерата си. Колко високо би поставил като значение победата ти над Рай в последния мач: Топ 10, Топ 5, Топ 3?

"Може би Топ 3, тъй като мачът беше изключително труден физически и психически, и със сигурност Топ 3 от най-трудните, силните ми мачове."

Как ще сравниш българската подкрепа на United Cup през януари спрямо тази в Нова Зеландия?

"Не мога да ги сравня, тъй като и двете бяха изключително силни емоционално и доста българи бяха и на двете места. Със сигурност това помага и е от изключителен плюс за нас. Мисля, че до голяма степен това ни помогна да се представим толкова добре и в Пърт, и в Крайстчърч."

Жребият отреди през септември да играете срещу Казахстан. Какви са наблюденията и впечатленията ти от тях? Бублик в момента е на 50-о място, Скатов е близо до теб в ранглистата, Алекс Лазаров вече спомена Кукушкин.

"Както и по-рано казах в пресконференцията, колкото по-напред вървим, няма как да има лесни мачове. Преодолим съперник са. Мисля, че вече нашият отбор има изключителен опит и самочувствие. В тази среща ние няма какво да губим, можем само да печелим, така че напрежението е изцяло в тях. И смятам да го използваме."

Какви са твоите цели до края на сезона?

"Моите цели до края на сезона са да успея да вляза в основна схема на трите оставащи турнира от Големия шлем, тъй като през миналата година именно на тях бях на крачка от влизането. И, разбира се, голямата цел - доближаване до първата стотица, т.е. влизане в първата стотица."

Какъв ще е графикът ти непосредствено преди двубоите с Казахстан през септември?

"О, доста е далечно това нещо и нямам представа. Но със сигурност ще бъде така плануван, че да бъда в оптимална форма на мачовете с Казахстан, и разбира се, най-вероятно на настилката, на която ще играем, именно червените кортове."