Десислава Трифонова, председател на временната парламентарна комисия, изясняваща Меморандума с Gemcorp, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Събрани на 150 страници скандални разкрития за шокиращи нарушения на Конституцията, на вътрешни и международни закони и прегазване на националния интерес чете в продължение на 2 часа председателят на временната парламентарна комисия за проверката на меморандума с Gemcorp Десислава Трифонова. Какви нарушенията осветляват изнесените факти от споразумението за 1 милиард долара? Десислава Трифонова е наш гост. Г-жо Трифонова, защо упорито се нарича подписаният с компаниите Gemcorp и IP3 Corporation документ меморандум, след като в него има цифри и клаузи за арбитраж, поверителност и интелектуална собственост? Не прилича ли на търговски договор?

Де факто би могло и така да се нарече. Как от "Продължаваме промяната“ наричат този документ няма абсолютно никакво значение, защото за тях дори е писмо за намерение. Факт е, че в този меморандум има клауза за арбитраж, което го прави абсолютно обвързващ и по Конституция би следвало да бъде ратифициран от Народното събрание – нещо, което не се е случило. И тук е именно нарушението на Конституцията, за което вие споменахте. Днес, както и вие казахте във вашия анонс, бяха изредени редица нарушения, които е извършило правителството на Кирил Петков по време на подписването на меморандума. Оказа се, че меморандумът е бил и консумиран, и е била изискана информация по него. Отделно от това стана ясно, че всъщност никога не са били възлагани никакви проверки. Кирил Петков в качеството си на министър-председател от трибуната е излъгал народните представители. И не на последно място меморандумът не е бил прекратен, всъщност, той не е бил прекратен по времето на Кирил Петков, той беше прекратен с действията на сегашния служебен министър на енергетиката г-н Росен Христов след наши разкрития. 

Какви са най-стряскащите факти от вашия доклад?

За съжаление най-стряскащите факти по цялата тази афера са класифицирана информация и хората не могат да видят истинското лице на Кирил Петков и Асен Василев. Всички факти и обстоятелства, които са изложени в този доклад, са базирани единствено и само на документи и там може да видите като четете самия доклад, че зад всяка констатация седи документ и той е изрично посочен. Но националното предателство, което са извършили тези хора от "Продължаваме промяната“, за съжаление няма как на този етап да бъде публикувано, защото ДАНС е получила информация от партньорски служби, която има абсолютното задължение да не разкрива. Начинът това да се случи евентуално ще е при едно досъдебно производство, което България чрез правна помощ да поиска тази информация и да получи разрешение да се разсекретят данните. Какво съдържат тези данни ще се опитам да разкажа без да нарушавам Закона за класифицираната информация.

Това исках да ви попитам, г-жо Трифонова, вие дали стигнахте, имахте ли достатъчно аргументи за обвързаности на офшорката Gemcorp с Руската федерация и с хора, приближени до президента Владимир Путин?

Доста по-лошо от това.

Какво?

Значи първо, има безспорни обвързаности към днешна дата с хора на президента на една федерация.

Руската?

Точно така. И огромните капитали, неясни капитали, с които тези хора оперират. Отделно от това тази взаимовръзка продължава и до ден-днешен. И всъщност, данните на ДАНС ни изясниха, защо всъщност е подписан договора с офшорката, а не с базираната в Лондон компания. Защото в последния момент изведнъж се появява офшорката, с която те подписват меморандума, а не с компанията, на която може да се установи собствеността, и с която са водени някакви разговори. Целта на фигурирането на тази офшорка в меморандума е ние да не можем да получим информация за собствеността и за дейностите, както и за капиталите, които минават през нея. Защо? Защото от остров Джърси единственият начин да получим информация е ако нашите служби, пак казвам служби, което означава образувана проверка срещу тази компания, поискат такава информация от службите на Джърси във връзка с пране на пари и тероризъм. Само така ние можем да разберем действително кой стои отзад зад компанията Gemcorp Holdings Limited. Нещо също много притеснително е, че колегите от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ бяха на закритото заседание, на което беше изслушан председателя на ДАНС, който извади обобщени данни за текущи транзакции, които е получил от международни партньорски служби, и на тях не им мигна окото днес да излъжат от трибуната по отношение както на това, че били осъществявали проверки, както по отношение на това, че било нямало когато са правили проверки руски капитали, по отношение на това, че меморандумът не е обвързващ, по отношение на това, че нямало заплаха за националната сигурност. Въобще смятам, че "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ се вкараха в допълнителна изолация от тази, в която вече се вижда, че са.

Почти се изкушавам да ви задам въпроса, той няма общо към темата, но ако президентът Румен Радев връчи след заседанието в четвъртък  третия мандат на "Демократична България“, вие ще го подкрепите ли?

Знаете, че нашето ръководство обяви и вчера, и днес колегите обявиха, че да, ние ще подкрепим мандата на "Демократична България“, ако бъде връчен, поради факта, че така или иначе ние имаме необходимост от правителство, и поради факта, че всъщност "Демократична България“ наистина не са знаели за този доклад на ДАНС.

Е, не са знаели, но са мълчали. И в четвъртък –също.

Това е факт безспорен.

Интересът на Gemcorp се насочва към енергетиката, но по-точно какво ги интересува? До какво са се добрали, успели ли са нещо да измъкнат? Вие казахте, че дори и меморандумът е консумиран – с какво?

Те са се погрижили да влезе абсолютно цялата енергетика в този меморандум. Имайте предвид, че първоначалният вариант на меморандума, който идва всъщност от президента, защото някаква комуникация там е текла, и Президентството е поискало официално становище от Министерство на енергетиката този меморандум допустим ли е, да направи цялостна оценка и т.н. – нещо, което е редно в тази ситуация, Gemcorp са се погрижили да вкарат в меморандума включително доставки на газ. И са започнали месец преди сключването на този меморандум да водят преговори с "Булгаргаз“ по искане на "Булгаргаз“ за доставка на газ за месец март 2022 година на терминал в Ревитуса. Т.е. тук виждаме едни много последователни действия още от началото на миналата година, свързани с превземането на българската енергетика. Техният изпълнителен директор на "Булгаргаз“ е г-н Емил Йоцов, а към онзи момент не е бил прекратен договорът с "Газпром“. Това се случва на 25 февруари миналата година, тогава те започват кореспонденция, меморандумът се сключва месец по-късно. И влиза в меморандума включително точката за доставка на газ. Знаете, че "Продължаваме промяната“ успяха много успешно да вкарат посредници при доставките на газ и да увеличат цената на газа многократно. Интересували са се от "Топлофикация София“. В меморандума фигурират инвестиции за "Топлофикация София“ при положение, че тя е общинско дружество и те нямат право да се разпореждат с нея. И тук има нарушение. Въобще откъдето и да погледнете, целият меморандум, процедурата по подписването му, самото прекратяване е един огромен низ от нарушения. Да не говорим, че най-възмутителното нещо от поведението на Кирил Петков е, че той наистина го е крил този доклад в чекмеджето 3 месеца. Той го е получил на 20 април от ДАНС, без да е възложена проверка председателят на ДАНС сам се е самосезирал, видял е заплаха за националната сигурност, Кирил Петков го е получил на 20 април, и до 20 юли не е уведомил нито БСП, нито "Демократична България“, никой от партньорите си. И на 20 юли решава, че ще прекрати меморандума, защото избухва скандала с Gemcorp, тогава бяхме създали вече временната комисията, и вече беше ясно, че ще изслушваме председателя на ДАНС. И за да потулят тогава темата, набързо обясниха как те са взели решение да прекратят меморандума, и пак излъгаха. И за това излъгаха даже.

Става ли ясно, къде са щели да отидат тези 1 милиард долара?

Те според нас са много повече от 1 милиард долара. Те са планували да правят огромна инвестиция за 20 милиарда в комплекса "Марица Изток“ и де факто да си го приватизират. Това е. Парите са щели да отидат по сметките на хората, за които информацията е класифицирана, за съжаление. Ние ще направим всичко възможно тази информация да бъде публикувана един ден, България да получи разрешение от партньорските служби и информацията, с която разполага в момента ДАНС да бъде публикувана. Българите имат право да знаят, какво са свършили Кирил Петков и Асен Василев, единият като министър-председател, другият като министър на финансите. И какво национално предателство са извършили.

И като вървим по пътя на парите, кой е щял да приватизира комплекса "Марица Изток“?

Същите хора, които стоят зад офшорката.

Хората, които стоят зад офшорката?

Точно така. Това са хората, които са щели да правят инвестициите в България. Ние на офшорката, както вече ви обясних, няма как да получим годишни финансови отчети, там не се публикува действителен собственик, и парите щяха да отидат в едни офшорни сметки през няколко офшорни компании. Да не забравяме, че тази компания Gemcorp има може би над 20 компании, половината от които са офшорки, и които си разменят парите помежду си.

Т.е. офшорката Gemcorp дава 1 милиард долара, те отиват по сметките на хора, които стоят зад нея, и сметките потъват в свързани с нея други офшорки, така ли?

Не само. Това, което е планувано, е да се прави включително и публична инвестиция. Т.е. съвместна публична и частна инвестиция, и държавата да дава пари, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост. Т.е. са щели да източват пари от европейски фондове по тези офшорни сметки.

Каква е далаверата, грубо казано, на Кирил Петков и Асен Василев в цялата работа? Те какво вземат?

Ами това трябва да попитате тях в кои офшорни сметки са щели да постъпят парите. Но най-голямата далавера от цялото това нещо, е, че дадоха цялата енергетика и информацията за цялата енергетика на една офшорна компания, която е искала и имала достъп до информация, заедно с другата компания, осъществен е нерегламентиран достъп до комплекс "Марица Изток“, от които е изисквана информация. Асен Василев трябваше да дойде в четвъртък да обясни на трибуната, защо е изпратил екип от Министерство на финанси в мини "Марица Изток“ без заповед и без разрешение от ДАНС и без тези лица да имат допуск до информация и е поискал цялата финансова информация. Най-вероятно са щели да бъдат съдружници в мини "Марица Изток“.

Г-жо Трифонова, действително ли е изтекла цялата информация за нашата енергетиката към Gemcorp?

Смятам, че прокуратурата заедно с ДАНС и МВР тепърва трябва да установяват, какво е изтекло, защото от това, което ние виждаме по документите, е имало придобиване на информация да, изпращана е информация на Gemcorp по отношение на Българския енергиен холдинг (БЕХ), данни за самия БЕХ, данни за ръководството на този холдинг, включително и паспортите им са искани, което е нещо много странно. Така че по отношение на изтичането на информация ние имаме между другото много големи съмнения, че е изтрита информация в "Булгаргаз“, защото при първоначалното искане на информация от страна на министъра на енергетиката, той не успя да ни изпрати информацията и за "Булгаргаз“. Впоследствие се оказа, че е намерена допълнителна информация в "Булгаргаз“, и ние ще настояваме за проверки вътре в "Булгаргаз“, с които да се установи по компютрите дали е изтривана информация, включително и в Министерство на енергетиката, за да можем да установим точния размер на щетите, които са нанесени на държавата, включително смятаме, че трябва да бъде извършена проверка, какви плащания са извършвани към компании, свързани с Gemcorp, тъй като става въпрос за много голяма структура от компании, включително офшорни, с много физически лица собственици и управители. Всички тези лица трябва да бъдат проверени, дали са имали в този период договори с държавата под каквато и да било форма, имал ли е БЕХ също. Но тези проверки вече трябва да влязат в рамките на мащабна проверка на ДАНС и на прокуратурата.

Това щях да ви попитам: каква ще бъде по-нататъшната съдба на вашия доклад и на тези данни, които сега съобщавате?

Ами в четвъртък взехме решение да изпратим доклада на ДАНС на МВР и на Министерския съвет за предприемане на действия по компетентност. Оттам се надяваме, че те ще изпратят допълнително писма за получаване на информация по линия на международната правна помощ. И всичкото това нещо ще замине към прокуратурата и ще се започне съвсем сериозно да се разследват вредите, които този меморандум е нанесъл на Република България. И най-важното: тук има заплаха за суверенитета на държавата.

Да, след като е изтекла чувствителна информация, трябва да се знае какво е изтекло, какво е известно за състоянието на нашата енергетика. Това е изключително уязвима и чувствителна информация, която може да се използва по-нататък.

Точно така. Де факто енергетиката е основният стълб на нашата държава. Икономиката не може да функционира, нито една система на държавата не може да функционира, ако нашата енергетика не функционира.

Ама това е структуроопределящ отрасъл, знаят го дори децата вече.

Точно така. И точно затова ние смятаме, че те са извършили национално предателство. Нито едно демократично правителство не си е позволявало такова нещо – буквално с един документ да предоставят цялата енергетика на една федерация. Ами да бяха с анекс се присъединили към тази федерация, да суспендират Конституцията и то същият скандал щеше да стане. Що за поведение е това? А те са подписали меморандум с частни компании, едната от които офшорка. Представяте ли си, що за липса на какъвто и да било морал, на ценностна система, на държавническо поведение е това нещо – да им дадеш информацията за "Марица Изток“, да им дадеш възможност да се занимават с ядрената енергетика и да обучават нашите ядрени експерти, да им дадеш възможност да осъществяват доставки на газ без търгове – това на какво ви прилича, ако не на корупция?

А, каква корупция е, това е мегакорупция. То дори не е и кражба, не мога да намеря точния синоним. Но искам да ви попитам как се разкри всъщност аферата, след като дори докладът на ДАНС премиерът го е крил 3 месеца?

Първо за аферата съобщи председателят на нашата партия г-н Бойко Борисов, който разпореди на нашия екип да извърши пълна проверка, какво се случва в сектор "Енергетика“. Оттам събрахме екип от юристи, енергетици в рамките на партията и започнахме да извършваме проверки. И в някакъв момент когато получихме меморандума, за това, стигнахме до факта, че всъщност те ни бяха излъгали, с кого са подписали меморандума. Всъщност, първото съобщение на Министерство на енергетиката, е, че те са подписали меморандума с лондонската компания, на която е ясен собственикът.

Която обаче се оказа офшорка?

Но когато ние поискваме меморандума, всъщност получаваме меморандум, в който не фигурира тази компания, която те са обявили публично, а съвсем друга компания, която вече е офшорка. Т.е. те са излъгали при самото подписване на меморандума и обявяването от Кирил Петков, излъгали са с кого са подписали, само и само най-вероятно да не се разследва. Така че цялата история тръгна де факто от нашия председател на партията, който много държеше да следим, какво се случва в сектор "Енергетика“, защото имаше съмнение, че се извършват сериозни злоупотреби, и той всъщност се оказа много прав.

Много ви благодаря  за това, че приехте да бъдете наш гост. Поемам ангажимент към случая да проявим продължаващ интерес.

За мен беше удоволствие.

Да, и да се опитаме бримка по бримка да разплетем чорапа. Няма начин да не се стигне до началното заплитане, няма начин, винаги е така, г-жо Трифонова.

Ние ще положим абсолютно всички усилия. Мисля, че до момента показахме, че сме много упорити по тази тема и оттук нататък нашата битка ще е всички тези данни да се разсекретят, за да видят българите лицето на "Продължаваме промяната“.

Цоня Събчева