Деница Симеонова – народен представител от "Продължаваме промяната“ във вечерния блок "Това е България" на Радио "Фокус"

Да започнем с това, че напуснахте Комисията по правни въпроси. С какво не сте съгласни, освен, че сте против да се връща хартиената бюлетина?

Пределно ясно е за всички, че нашият законопроект за антикорупция беше вкаран в дневния ред на тази комисия като първа точка, за да направи една димна завеса. И заради истеричното желание на някои партии да карат много спешно именно Изборния кодекс и връщането назад на българския народ към хартиените бюлетини.

Какво имате против хартиената бюлетина? Защо не искате нейното връщане? Защо да няма два варианта, от които хората да могат да си изберат, който е най-удобен за тях?

Ще си позволя да започна с един пример, тъй като се запознах с един от протоколите от хартиено гласуване, който беше станал публичен. И в един момент доста популярен в социалните мрежи, където ясно се вижда как една партия от 300 гласа накрая се оказва с 8, и прочие, и прочие. Всъщност, подменя изцяло вота на всеки един от нас, на всеки избирател. Направих един пост в социалните мрежи, който реално разкри на много от настоящите противници на специално машинното гласуване, че това е напълно недалновиден начин. Променя изцяло вота на избирателите, и много от тях в коментари под моя пост се съгласиха, че това е неприемливо. Още нещо друго бих си позволила да кажа, тъй като не знам дали вашите слушатели дали са запознати с такава статистика.

Всъщност, невалидните бюлетини при последното хартиено гласуване, които са били 180 000, ако имаше партия, която да ги получи, тя щеше да има толкова депутати, колкото в момента партията "Български възход“. В такива размери е проблемът и връщане назад към едни времена, в които действително избирателите нямаха доверие в изборния процес, защото всички знаеха как се манипулира той. Аз лично смятам, че е време да вървим напред и да решаваме реалните проблеми на хората, да се вкарва в парламента не Изборния кодекс, а държавният бюджет. Да може да се работи по социални и други мерки, от които имат нужда и гражданите, и бизнеса, който знаете, също минава през труден период.

Така е, безспорно. Обаче неразбирателствата между партиите са огромни. Вторият мандат ще дойде при "Продължаваме промяната“ в случай, че първият не успее. Ако ГЕРБ-СДС не бъдат подкрепени от вас, от "Демократична България“, очевидно мандатът ще дойде при вас. Готови ли сте за разговори за кабинет, например с ДПС? Мустафа Карадайъ каза днес: "Ние не поставяме никакви червени линии, готови сме за диалог с абсолютно всички“, дори предложи всички да ви затворят някъде докато не изберете кабинет.

Преди да говорим за втория мандат много ми се иска да говорим за първия, където поне за мен се откроява една огромна липса на отговорност към избирателите на партията, която в случая получи най-много гласове. Те така имат лукса да знаят нашите политики и мерки, по които бихме могли да ги подкрепим, но като опозиция, тъй като безкрайно много пъти сме повторили, няма как да подкрепим техния първи мандат. Така че моето очакване е, честно казано и като гражданин, и като народен представител, да видя едни истински усилия от партия ГЕРБ да направи кабинет. А не да вкарва Изборния кодекс буквално на бързи обороти, което за мен лично значи, че те се готвят за избори. Няма как сформират кабинет и са готови по най-бързия начин да се върнат към избори, дори които ще се проведат по този стар, вече познат на всички ни начин със задраскани протоколи. Така че моето очакване е нека да видим какво ще направят те. Заявили сме прозрачно нашите политики. И разбира се, независимо за кой мандат говорим, знаете, ние имаме нашите колективни органи, които взимат решения, многократно сме повтаряли и пред ваши колеги, че бихме обсъдили как ще постъпим, ще направим прозрачен процес. Много граждани ни гледаха при предходния път, излъчвахме на живо преговорите и разговорите с отделните партии по политики. Така че моят съвет към настоящия лидер, който трябва да вземе решение, е да направи един прозрачен процес и да постъпи отговорно към българските граждани като начало.

Ако вие не подкрепите първата политическа сила ГЕРБ-СДС, ще очаквате ли ГЕРБ да подкрепи "Продължаваме промяната“?

Вижте, колегите от ГЕРБ са доста непредсказуеми бих казала, защото виждаме различни фракции, които има в тяхната политическа партия. Мога да нарека едните "екстремисти“, които по никакъв начин не искат да разговарят с нас и странят въобще от всякакъв диалог. Имаме едни, които говорят с една идея по-смирено от трибуна, да ги наречем "контактьори“, имаме и "ветропоказатели“, които си променят постоянно позицията спрямо нас. Така че ние няма как да предвидим как ще реагират те и какви ще са техните ходове. Затова и многократно сме казвали, че ако въобще има диалог с тях, той трябва да е публичен и прозрачен, за да не може след няколко часа да си сменят позицията.

С кого все пак обаче бихте разговаряли за съставянето на кабинет и кой от вас ще води преговорите? Ще излъчите ли контактна група?

За съжаление, ще се наложи да се повторя, но тъй като въпросът в подобна посока на предходния – ще направим отново прозрачен процес, с които ще запознаем и обществеността, както сме го правили и досега.

Ако искате по партии да ги кажем. С БСП, там имате известни търкания в последно време, ще разговаряте ли? Готови ли сте, отворени ли сте, ще разчитате ли на тях евентуално?

Да, дотолкова, доколкото става въпрос за конкретни партии и за конкретни разговори, никой от нас, дори нашите лидери не могат да ви кажат, защото това решение се взима колективно, и смятам, че това е най-правилният начин да се вземе. Дотолкова, доколкото ние сме единствената партия, която е посочила ясно и 16 политики, 16 мерки ако щете да ги наречем, по които ние ще търсим подкрепа, и за които ние ще подкрепяме съответно други сили. Смятам, че може да се види, че с едни партии ще имаме определени близости, с други не, но така не би било коректно и не смятам, че това е начинът. Имаме национални органи и се взема решение, след това публично го обявявали. Смятам, че досега винаги сме го правили по най-прозрачния възможен начин.

Разбирам, че ще изчакате да видите какво ще направят ГЕРБ-СДС с първия мандат. В този ред на мисли рано ли е да ви питам за трети мандат? 

Истината е, че крие твърде много неизвестни. Политическото врачуване, мисля, че някой го беше използвал като термин…

Да, социолозите.

… не е присъщо за "Продължаваме промяната“. Има различни хипотези, както и вие казахте, какво ще се случи пък с първи, пък с втори. Много е трудно, който и да било, да отсъди и да ви каже. Но изчакаме и ще видим. Със сигурност, ако се стигне дотам, процесът при нас остава непроменен – колективен орган и прозрачна комуникация с обществото.

Г-жо Симеонова, тръгнаха слухове за леко разцепление в редиците на "Продължаваме промяната“. Тоест, едната част клонели към съставяне на кабинет заедно с ГЕРБ-СДС, а другата е била твърдо против. Има ли нещо вярно в тези слухове?

Не мога да коментирам и не мисля, че е сериозно някой политик да прави коментари на слухове.

В този ред на мисли трябва ли да има кабинет на всяка цена?

Вярвам, че трябва да има кабинет, но не на всяка цена. Знаете ли, за мен отговорността е една ключова дума в този процес. Какво имам предвид? Многократно беше налагана тезата, че може да се направи експертен кабинет. Но когато имаме днес едни експерти, наети от политически сили, те поемат отговорност към този, който ги е наел, те не носят отговорност към гражданите. От друга страна, говорим, че има един такъв отработен процес, в който отговорността в случая и към момента, въпреки че този процес се протака, е в ръцете на първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Така че нека, независимо какво се случва и кой в този момент отговаря за процеса, да бъде отговорен към гражданите. Това е моята теза и това вярвам очакват и хората въобще от този политически процес – да се поеме отговорност към взетите решения.

Има ли такива червени линии, които сте си поставили? Стана модерно напоследък да чертаем линии. Тоест, политики, от които не бихте се отказали по никакъв начин, и компромиси, които не бихте направили?

Всеки политик трябва да има принципи, върху които да отговаря пред своите избиратели, тъй като всеки народен представител са му доверени от гласоподавателите възможности да взема решения. Вярвам, че политически сили като нашата, където всеки политик взима решения, гласува със съвест, дава един нов тон в политиката, където виждаме, че много от другите политически партии гласуват под строй, ако мога да се изразя. Когато става въпрос за червени линии, аз мисля, че прагматичният въпрос, който трябва да си задаваме при всяко едно гласуване, и честно казано аз като депутат винаги си задавам е: "Моите избиратели ще са доволни ли от това решение, това ли решение очакват те от мен?“. Така че да си говорим хипотетично за едни червени линии за мен не е практично. По-скоро смятам, че във всяка теза, която се защитава, именно и затова създадохме 16 политики, които са ясно, на които ние особено много държим. Смятам, че това е отправна точка. Със сигурност трябва да се вземат решенията за хората. И не мисля, че някой очаква от когото и да било да се запъва и да слага линии. Очакванията са да имаме принципи и да взимаме решения в интерес на хората във всеки един момент. Не сега, за да сформираме кабинет, не по време на избори, когато казваме своите лозунги, а постоянно. Това трябва да е нашата работа.

Сега, няма как да не ви попитам по изключително актуалния въпрос за бюджета. Знаете, че от БСП отправиха покана към всички парламентарно представени партии да дискутирате заедно какво ще се прави с бюджета. Вие съгласни ли сте в това да продължи да действа старият бюджет от 2022 година или е добре служебният кабинет да внесе нов бюджет? Какво смятате? И бихте ли се отзовали на поканата на БСП?

Бюджетът, който се изпълнява към момента, е добър, но обстоятелствата сега са различни. Тук ще си позволя отново да дам един пример, за да разберат слушателите по-добре тази тема, която иначе е доста комплексна и трудно се разбира от всеки. Ако говорим за енергийните помощи например, миналата година дървата струваха 70 лева, сега струват 200 лева. Ако не направим нов бюджет, който да отговаря именно на тези промени, това значи сега можем да подкрепим хората с тези 70 лева, а 130 лева те трябва да си извадят от джоба. Няма как. Затова всъщност Законът за държавния бюджет предразполага всяка година да има внесен и гласуван нов бюджет, защото е нормално икономическата, политическата и всякаква ситуация в страната да се променя. Чувам именно от партиите, които наблюдавах и по време на актуализацията на бюджета тази година, и по време на служебния кабинет миналата година, когато Асен Василев внесе отново бюджет, същите партии, които и тогава наддаваха, и раздуваха, сега да плачат с това, че ще раздуем бюджета. Аз питам: защо тогава вие го правите? Не може ли да постъпите, отново става въпрос за отговорност, отговорно, и да не раздавате? Защо? Може би се готвят за избори. Може би след избора на кодекс, наддаването по бюджета ще е следващата стъпка към избори, и това е жалко. Така че да, ние държим да има нов бюджет, да, разбира се, влизаме в диалог с всеки, който иска да го обсъдим. Тук е ролята и на служебния кабинет към момента, който да постъпи отговорно, ще се отговорно. И да внесе този бюджет в Народното събрание, и да гледаме него, а не Изборен кодекс, който ни връща в миналото.

Благодаря ви за този разговор.

Ева БРАНИМИРОВА