Даниел Митов,  водач на листата за 3 МИР Варна на коалицията ГЕРБ-СДС, която е под номер 24 в интегралната бюлетина, заместник председател на ГЕРБ и бивш министър на външните работи, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

Обяснимо е, че събитията от войната на Русия в Украйна стоят в центъра на срещите, които Даниел Митов като водач на листата за 3 МИР Варна на коалицията ГЕРБ-СДС, и винаги по тях има парещи въпроси. Защото Даниел Митов е известен като един от най-успешните министри на външните работи. А събитията няма как да не предизвикат тревога след референдумите в Донецка и Луганска области, както и Херсонска и Запорожка области за влизането им в състава на Русия. Очаква се анексирането на окупираните украински земи като процедура да се състои на 30 септември, когато за целта президентът Владимир Путин ще се обърне към Федералното събрание. "Бутафорни референдуми, фалшиви резултати, ние не признаваме нито едното, нито другото“ – написа в една от социалните мрежи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. България не признава референдумите, съобщи президентът Румен Радев. От ГЕРБ също официално заявиха това чрез лидера си Бойко Борисов. И тук вече едва ли повече стои въпросът, дали правилно постъпва България, като не признава референдумите, а какво ще се случи след 30 септември? Блъфира ли г-н Путин когато предупреждава, че е готов да използва ядрени оръжия? Наш гост е Даниел Митов,  водач на листата за 3 МИР Варна на коалицията ГЕРБ-СДС, която е под № 24 в интегралната бюлетина. Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ и бивш министър на външните работи. Г-н Митов, трябва ли да приемем думите на президента  Путин на сериозно, както призовава бившият германски канцлер Ангела Меркел?

Не бива, при тези обстоятелства не бива каквото и да било да се приема на сериозно. В същия момент западните държави се постараха да напомнят на президента Путин, че при тях също има достатъчно много, които са ядрени. Ядреният шантаж не е от вчера от страна на Руската федерация, специално от президента Путин. Той не само е неосъществим, поне според мен, в тези условия, но е и тежко безотговорен от гледна точка на международните отношения. За всички е ясно, че в ядрена война, това го беше разбрал и комунистическият режим в Съветския съюз, ядрена война не може да завърши с победа на никого. Самите държави са членки на Съвета за сигурност не толкова отдавна, включително и самата Русия заяви това пред Общото събрание на ООН. Сега са на обратната реторика. Аз лично смятам, че подобен тип безотговорно говорене и боравене с понятията в международните отношения е единствено предпоставка за това Русия да бъде изолирана все повече и повече от останалия свят, включително и от държавите в своята периферия. Не могат да се правят подобни бутафорни референдуми. Те, разбира се, не означават нищо – под дулото на оръжията да караш хората да гласуват е ясно какво означава. Никой няма да признае този референдум, освен шепа държави, които са известни с това, че подкрепят всякакви подобни тоталитарни, авторитарни методи. Но така или иначе, това са държави, които винаги са стояли маргинално и продължават да се маргинализират. В самите тях хората живеят зле и се бунтуват. Аз се опасявам, че Руската федерация не я чака нищо добро не само по отношение на външнополитическата й изолация, но и вътре, в самата Руска федерация виждате, че температурата на гражданското напрежение започва да расте.

Г-н Митов, да разбирам ли, че опасенията, че след 30 септември Путин може да обяви война засега са несъстоятелни?

Не, Путин вече е обявил, имайте предвид, че всяко едно действие от момента на 2014 година след анексията на Крим до 23 февруари тази година, когато реално започнаха сериозни военни действия, войната на практика е обявена. А както да я нарича президентът Путин, както и да маскира действията си, на всички е ясно, че в Украйна се води война, че украинците защитават страната си, защитават територията си, която е международно призната като под техен контрол. И в същия момент няма как по друг начин да наречеш действията на руската армия не само в Донецк и и Луганск, но и опита й  първоначално да превземе Киев. Не успяха. Украинците минаха в контранастъпление. Така че при тази ситуация Путин се опитва нещо да закрепи. Целта му беше превземането на цяла Украйна, след като не успя да се справи с тази задача и санкциите започнаха да удрят тежко руската икономика, той реши, че все пак е необходимо да откъсне някакво парче от Украйна, което да обяви за свое и да се опита пред собствените си граждани, пред собствения си народ да обяви някаква победа. Никой няма да признае резултатите от тези референдуми, никой няма да признае анексиите на тези територии, и един ден те ще трябва да се връщат на Украйна. До това може да мине дълго време, но подобно тип завоевание в съвременните условия и при положение, че и Руската федерация, както и всички останали държави-членки на ООН са подписали определени конвенции, съгласили са се да спазват нормите на международното право. Подобен тип действия, те са от едни отминали времена. И никой в съвременния свят, освен тази шепа държави, която вече споменах, няма да признае резултатите от тези референдуми и Русия ще носи тежки последствия за това. Един ден тези територии така или иначе ще трябва да се връщат.

Тази война на Путин в Украйна какво отражение ще има и за нашата страна, и най-вече за Черноморския регион, защото вие водите листа в област, която е може би най-близо до военните действия?

Безспорно и това е неслучайно. Ясно е каква е нашата позиция, ясно е, че сме застанали твърдо на страната на международното право, на правото на всеки народ да определя сам геополитическия си път, в какви съюзи да членува, това какво социално устройство да изгражда, каква социална архитектура да избере. Тези принципи са неоспорими в съвременния свят. Ако сме се научили нещо от историята, трябва да стоим твърдо на тези позиции. Варна, разбира се, е великолепен, прекрасен, космополитен град, прозорец към света. И естествено, последствията от военните действия за местния туризъм, за местния бизнес, ако искате и за зърнопроизводителите не са никак приятни. Трябва да се гледа към предстоящите избори като към възможност да се състави стабилно управление. Именно затова и апелирам гражданите да гласуват за нас с № 24, така че да можем да съставим стабилно управление, да преодолеем последствията от инфлационния натиск, доколкото това е възможно, имайки предвид тежката криза, в която ни вкара предишното управление, да овладеем цената на електроенергията, да овладеем цените на горивата, на газа, и в крайна сметка бизнесът както във Варна, така и в страната да си отдъхне и да поеме глътка въздух, да довършим АМ "Хемус“, да започнем АМ "Черно море“. Всички тези инфраструктурни проекти, както и индустриалната зона на Варна са от особено значение за Варна и варненци, така че развитието на Варна да престане да бъде стопирано от хора, които нямат никаква представа как се управлява и как се излиза от подобен тип криза. Където е пътят, където е летището, където е пристанището, там са хората, а  там където са хората, там е икономиката. Простичко е, трябва да се продължи изграждането на големите инфраструктурни проекти и Варна, както и цялата Северна България да имат възможност за повече инвестиции, за повече развитие. Кризите както проблеми, така пораждат и възможности, трябва да се търсят тези възможности, въпреки тежката ситуация в Черноморския регион. Аз лично съм поел като своя собствена кауза инициатива, която засяга  демографията, младите семейства. Иска ми се, ако след 2 октомври успеем да направим стабилно и доминирано от ГЕРБ правителство, да създадем  фонд, който да подпомага млади семейства при закупуването на първото им жилище. Не е нужно младите хора да заминават в чужбина, да спестяват пари, така че да могат да си купят жилище в България. Може да се направи подобна мярка, насочена към демографията и насочена към подпомагане на младите семейства. Тя проработи в други държави в миналото, това го знам, други европейски държави, така че мисля че в България е дошло времето за подобен тип действия. Това, според мен, е първата и основна стъпка, които трябва да се направи за Варна и Варненска област.

Г-н Митов, да ползвам още малко експертизата ви по международни отношения за да ви поставя въпрос за проблем, който засяга и вашият избирателен район: на 7 октомври се очаква с едноличен акт, основавайки се на Международната конвенция от Монтрьо от 1936 година, Турция да увеличи 5 пъти таксите за преминаване през проливите. Това ще окаже силно негативен ефект върху бизнеса. Какви решения вие бихте могли да предложете? Можете ли да се ангажирате с тях?

Първо, подобно едностранно вдигане на таксите почива на правни тълкувания на Конвенцията от Монтрьо, и отваря вратички дори за това да се твърди, че самата конвенция трябва да бъде променена, тъй като е остаряла и някои от нейните клаузи са отживели. Самата турска страна се опира на определени факти и обстоятелства, които са загубили актуалността си във времето. Така че отварянето на подобна клауза може да доведе и до въпроси дали не трябва да се преразгледа самата конвенция. А иначе, занемарените двустранни отношения с Република Турция от предишното правителство доведоха до няколко негативни ефекта. Първо, разбира се, е увеличението на мигрантския поток, неспособността на бившия кабинет, пък и сега като гледам в момента, да преговарят двустранно с Република Турция, и с  Гърция, така че да бъдат овладени мигрантските потоци през територията на Република България. Защото те доведоха до инциденти, дори до загубата на живот на български полицаи. А другият негативен ефект вие вече го споменахте – Република Турция без двустранен или многостранен план да се допита до българската държава е решила да увеличи таксите за преминаване през проливите в Черно море. Тук със сигурност едно стабилно български правителство, което знае какво прави и е в добри отношения с Република Турция и с правителството в Анкара, спокойно би могло да договори различни условия. Това е въпрос на двустранни преговори, въпрос на реципрочни обвързаности и въпрос на добри отношения. Много възможности бяха пропуснати през последните близо 2 години, които сега ще трябва да наваксаме.

В интервю за "Това е България“ тези дни един наш експерт, който е бил скоро в Турция, каза, че там вече се забелязва променено отношение на Ердоган към България. С какво можете да го върнете обратно?

Аз не зная дали има такова променено отношение. Моите наблюдения са, че Турция поддържа консистентна политика и разчита на добросъседство, разчита на двустранен разговор. Естествено, когато става въпрос за подобно едностранно въвеждане и увеличение на такъв тип такси, тук България има задачата не само да работи в посока подобряване на двустранните отношения с Република Турция и за съвместно договаряне, но и в рамките на Европейския съюз този въпрос може да бъде не просто обсъждан, но и да бъдат взети определени решения като мерки по отношение на въпросния казус. За съжаление просто в последните 2 години нямахме правителство, което да бъде способно да разговаря двустранно с Република Турция, и в същия момент да защити българския национален интерес в Брюксел.

Казахте вече, че туризмът трябва да стане национален приоритет. Експертизата на ГЕРБ-СДС какво може да предложи в тази посока?

Първо, разбира се, запазване на данъчните ставки в рамките на 9% така, както са в момента. Туризмът трябва да поеме глътка въздух заради понатупалите се в последно време проблеми след КОВИД кризата, след това започналата война в Украйна. Натрупали са се много негативни явления около нас, които доведоха и до невъзможност туристическият сектор да функционира нормално. На туристическия сектор му е необходим и достъп до европейски средства, да има възможност да кандидатства по европейски програми. Специално когато става въпрос за енергийна ефективност банковият сектор много често отказва да кредитира туристическия сектор поради простата причина, че го смята за рисков. Това не е само феномен в България. Но така или иначе трябва да се осигури възможност на сектора, за това в него да влизат свежи пари и да може да обновява базата си, да обновява възможностите си за привличане на туристи. Естествено, трябва да се отделят и повече пари за реклама на България като туристическа дестинация. Но ние без да сме изградили необходимата инфраструктура и без бизнесът, туристическият бранш да е вложил определени средства, за да се модернизира, каквито и пари да вложим в реклама, то те няма да оправдаят очакванията на хората, които идват в България, и те ще останат разочаровани, след като ни посетят. Предстои ни много работа. Разбира се, има и много други неща, но това са основните. Предстои ни много работа на следващото правителство заедно с туристическия бранш, така че да можем да калибрираме усилията си съвместно институции и целия туристически бранш, да можем да положим необходимите усилия, така че в следващите месеци и години да положим добра основа за възстановяване на туристическия бранш в България. Това за мен е неизбежно, тъй като в България един от основните сегменти на българската икономика е туризмът.

Г-н Митов, по какви проекти от стратегическо значение за Варна ще продължите да работите?

Аз вече споменах АМ "Хемус“. АМ "Хемус“ беше спряна от предишните управляващи повече от лошотия и проклетия, отколкото че имало нещо нередно по време на строителните работи, издаването на разрешителни и каквото и да било друго. Беше съвършено, абсолютно, недалновидна грешка да се спира строежът на магистралата. Сега в момента строежът ще струва 3 пъти по-скъпо  заради увеличените цени на материалите, които се ползват за строителството на магистрали, но и ще има естествено и удължаване на сроковете. Просто забавиха развитието на България бившите управляващи с нелепите си фантазирани истории за някакви огромни и страшни проблеми. АДФИ направи пълна проверка на процедурите и на плащанията, и на всичко останало, и установи, че нарушение в процеса не е имало. И това е институцията, която в България на нея са й дадени всички възможности да прави подобен тип проверки. Разбира се, другият стратегически проект е АМ "Черно море“. Когато имаме тези две магистрали, естествено, ще трябва да бъде построен и втори мост, както го наричат втори Аспарухов мост, не знам какво име ще му бъде дадено, но така или иначе този мост има смисъл, когато бъдат построени тези две магистрали. Втората магистрала има стратегическо значение за Черно море, не само за България, а и за НАТО, и от гледна точка на сигурността и свързаността от Румъния, по маршрута Констанца-Варна-Бургас, чак до Истанбул. Това са неизбежни проекти, които трябва да се случат, и за които може да бъде осигурено финансиране, и то бързо, за АМ "Черно море“ то може да дойде и по трансгранично сътрудничество. Индустриалната зона на Варна е изключително съществен момент, който е пряко свързан с изграждането на АМ "Хемус“. Кметът Иван Портних ненапразно на няколко пъти споменава, че когато бе обявено спирането на строежа на АМ "Хемус“, изведнъж инвестиционният интерес към Индустриалната зона изчезна. И това е съвсем нормално. Когато няма магистрален път до града, е нормално инвеститорите също да бъдат скептични когато става въпрос за изграждането на Индустриалната зона. Тук мога да спомена и  изграждането на втори корпус на Математическата гимназия на Варна, много други неща, които са важни, за които варненци знаят. Големият проблем в последните близо 2 години беше, че бившите управляващи направиха всичко възможно да се скарат и с местната власт, само и само, защото в определени общини управляват кметове от ГЕРБ, които са избрани от гражданите, разбира се. Те направиха всичко възможно да спрат финансирането, да спрат парите, заделени за определени стратегически проекти в различни градове, просто защото са управлявали кметове на ГЕРБ. Това не знам как да го нарека, освен недържавническо, недалновидно поведение на глезени дечурлига, които в един момент превзеха властта. А във всяка една от тези общини живеят български граждани – трябва да се уважава гласът им, трябва да се уважава вота им. Дали са гласували за местна власт или за парламент, няма никакво значение, правителството е длъжно да работи с всички общини, длъжно е да работи с местната власт, така че да могат регионите да се развиват. А на всичкото отгоре старото правителство, бившият кабинет на Кирил Петков не успя да осигури и стотинка европейско финансирано. Даже според мен умишлено те не договориха нито лев, просто защото смятаха, че единственото нещо, което им пречи,  са общините и европейското финансиране, тъй като това европейско финансиране голяма част от него отново щеше да отиде за общините за развитието на регионите. А междувременно взимаха заеми, бюджетът задлъжняваше, пари, които един ден ще трябва да бъдат плащани от нашите деца и внуци, вместо да бъдат ползвани готовите европейски пари, които стоят и ни чакат както по Плана за възстановяване и развитие, така и по оперативните програми. Този тип недържавническо, ужасяващо глупаво поведение доведе нещата дотам, че правителството падна. То нямаше шанс да оцелее при подобна конфронтационна политика с всички. Това да обявиш война на местната власт, едновременно на бизнеса и на всички останали, е рецепта за катастрофа. А добре, че падна преди да е съсипало всичко, целият бизнес и всички граждани да продължат да страдат. Първото нещо, което трябва да направи един кабинет, надявам се да е доминиран от ГЕРБ, е да се погрижи за това цените на електроенергията да се нормализират – това има начин да стане, цените на горивата да се нормализират – това също много бързо може да се направи, ние сме споменавали неведнъж методите, инструментите, с които разполага държавата, държавните институти, така че да нормализира и регулира цените на електроенергията и горивата, и също така да организира прозрачни, ясни търгове за дългосрочна доставка на природен газ. Със сигурност цените няма да са същите, каквито бяха преди войната, но поне ще има някаква предвидимост и стабилност, и естествено, цените ще бъдат по-ниски отколкото в момента.

Г-н Митов, счупена ли е държавата до степен, до която все още може да се поправи?

Счупена е, и то много е счупена, но може да се поправи. В момента все още има шанс след 2 октомври, ако се състави нормално, стабилно правителство. За мен то трябва да е десноцентристко. Няма друга голяма партия в дясно, освен коалицията ГЕРБ-СДС. Ние знаем и сме разписали детайлно в програмата си, която обновихме и осъвременихме, разписали сме детайлно точно какво и как ще правим, така че да стабилизираме ситуацията. Но трябва да е ясно, че ще мине още едно известно време, преди нещата да се върнат в някакъв нормален ритъм. Тази зима, който и да управлява, няма да е лека. Няма да е лека и за Европа, имайки предвид войната, имайки предвид и действията на Руската федерация като доставчик на природен газ. Но алтернативи ще се намерят. И според мен, ще минем през тази зима, макар и трудно, ако сме достатъчно дисциплинирани и знаем какво правим. А ние от ГЕРБ-СДС определено имаме и опит, и знанията, и възможностите да калибрираме функционирането на държавните институции, така че да може да преведем страната и обществото през тежката зима, която предстои. Оттам нататък ни чака и растеж, разбира се. Но през последните 2 години много неща се изпочупиха, които сега ще трябва да бъдат поправени.

И на финала да ви попитам с кои партии сте склонни да направите коалиция?

Вижте, на този въпрос обикновено като ме питат с кого ще правите коалиция, моят отговор обикновено е: ние сме в коалиция с гражданите, с техните проблеми. Знаем, какво притеснява бизнеса, знаем какво притеснява и всеки отделен гражданин, знаем и как да отговорим на очакванията на хората. Това е едно. Второ, наистина трябва да видим, какво ще се случи на 2 октомври, какъв ще е балансът в парламента, кого народът ще изпрати в следващото Народно събрание, в каква пропорция, за да можем да говорим оттук нататък с кого сме склонни или не да правим коалиция.  А със сигурност обаче знаем едно: гражданите очакват от нас да съставим правителство. И ако сме първа политическа сила, и то с голяма разлика, ние ще направим усилия, неимоверни ако трябва, за да съставим кабинет. Това очакват от нас хората. Серията от избори, тръгнали миналата година, омръзна на всички, отваря врати за тежък и ужасяващ популизъм понякога, за хора, които говорят съвсем безотговорно, както бившите управляващи, които изпонаобещаха купища неща, много от тях съвършено фалшиви. Помните, имаше едни 8 милиарда, които обещаха, че ще върнат в бюджета, които отнякъде изтичали, пък те щели да ги върнат – нито ги видяхме тези 8 милиарда, нито ги има в бюджета, нито някога са изтичали и съществували. За сметка на това те изхарчиха едни 9 милиарда миналия декември, без да стане ясно точно за какво, и успяха да увеличат цените на електроенергията, горивата и газа до степен такава, че нито битът, нито бизнесът да може да си позволи вече толкова скъпи енергийни ресурси. И това отпуши бутилката на галопиращата инфлация, която в момента ще трябва да овладяваме. Нека да видим какви са резултатите от изборите на 2 октомври, и тогава ще можем да говорим вече подробно с кого ще разговаряме. Единственото нещо, което трябва да се знае, е, че ние сме отговорни хора. Знаем много добре, че гражданите ни пращат в парламента не да се обичаме, харесваме, а да вършим работа, да разговаряме с останалите политически партии, да синтезираме приоритети, да синтезираме начина, по който ще бъдат постигани резултатите, да приемаме законодателство, което да дърпа страната напред.

Цоня Събчева