Даниел Колев – зам.-кмет по строителството и екологията в Ловеч, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" по повод обгазяването на града с амоняк

Кажете ни какво се случва във вашия град? Има ли основания за сериозни притеснения?

Има основания за притеснения. Това, което се случва в Ловеч, е продължение на един проблем, който е още от май месец на тази година. И към тогавашния момент с помощта на всички компетентни в тази връзка институции стигнахме дотам, че "Мелта 90" – това е едно предприятие, което функционира от 80-те години на миналия век, в хладилното съоръжение, което е с амонячна инсталация, бяха настъпили някакви проблеми при тях. Имаха аварии, които добре, че не доведоха до по-тежки замърсявания на околната среда и въздуха на близките квартали, в който имаме и училище, и детска градина и детска ясла.

Непосредствено до тази хладилна инсталация се намира училище, детска градина, така ли?

Точно така. То е в кв. "Червен бряг“, граничи с квартал "Хармането“. Така че с помощта на институциите, и с предписание на РИОСВ, и на ДАМТН предприятието и най-вече хладилното съоръжение на това предприятие "Мелта 90" беше спряно от експлоатация до отстраняване на всички неизправности в инсталацията.

Вече е отстранен проблемът, така ли да разбираме?

Сигналите започнаха наново. До 19 септември нямаше абсолютно никакви проблеми със съоръжението на хладилника. От 19-и започнаха сигналите, и на 25-и, и така и към днешна дата. Започна възстановяване на дейността на хладилника. Управителят г-н Тенев започна да зарежда съоръжението с амоняк и всичко се върна наново. Имаме сигнали вече от близко живущи от съседните къщи до предприятието и до хладилника. И пак сме сезирали наново абсолютно всички институции, за да може това съоръжение наистина да бъде отремонтирано, и ако може да бъде въведено в експлоатация след тяхна санкция, добре, но не и да застрашава живота и здравето на хората.

Разбира се. Но вие говорихте ли с г-н Тенев, с директора на "Мелта 90" всъщност? Той какво казва, има ли обяснение за това?

Не само разговаряхме се него, а лично вчера и с г-жа Маринова – кметът на Община Ловеч, бяхме на място, при него, вътре в самия завод. Посетихме и бяхме непосредствено до компресорното на хладилника. Г-н Тенев казва, че ще зареди съоръжението и ще продължи и ще функционира като хладилник. А това, което виждаме като кореспонденция, която е изпратена и като копие към нас от председателя на ДАМТН, това е от дата 23 септември, което те все още му предписват и му казват какъв е редът и какво трябва да изпълни, за да продължи да функционира неговото съображение.

Но той не го изпълнява ли?

Видимо към момента той не изпълнява предписанията на ДАМТН, той е спрян както се казва от тях докато не изпълни изискванията, които имат те към тази инсталация, за да може да бъде върната в експлоатация и да я експлоатира по предназначение. Той към момента не е отстранил всички тези нередности, които са му описали ДАМТН, но продължава да зарежда съоръжението, и неминуемо това доведе до изпускане на амоняк в атмосферата.

А можем ли да кажем колко над нормата са тези количества амоняк в атмосферния въздух?

Сигналите както към Община Ловеч, те са отправени и към "Пожарна безопасност и защита на населението“ в лицето на "Гражданска защита“ в Ловеч. Те са извършили замерване, в който не са установили поне норми, които да застрашават живота на хората. Поради тази причина не са предприети и крайни мерки. В момента със съдействието на РИОСВ-Плевен, има измервателна станция, която е монтирана в детската градина в близост до "Мелта 90“, която отчита своите стойности. В постоянен контакт сме с инж. Йоткова – ръководителката на РИОСВ-Плевен, и се следят данните и показанията на измервателните уреди.

А защо тогава се говори за частично бедствено положение, след като вие твърдите, че няма пряка опасност за населението?

Към момента имаме такава готовност и обсъждаме варианти, в които ще направим всичко необходимо да защитим живота и здравето на населението на град Ловеч. Това е една от мерките.

А какви са сроковете, които са поставени на г-н Тенев да изпълни предписанията? 

Сроковете, които са му предписани, те са предписани от ДАМТН. Но каквито и да са от май месец до настоящия момент, видимо от кореспонденцията, която е и с копие до нас, той още не ги е изпълнил. Доколкото виждам от това, което е изписано, след като той ги изпълни, чак тогава евентуално това съоръжение ще бъде въведено в експлоатация.

Г-н Колев, предвиждате ли, ако нещата продължат да се развиват по този начин и г-н Тенев да не изпълнява предписанията, да преустановите работата на образователните институции в града?

Всичко това е свързано с това какво ще покажат измервателните уреди, и най-вече това, което г-н Тенев трябва да изпълни, за да функционира.

Добре. Въпросът стои отворен. Ще продължим да държим връзка с вас. Надяваме се нещата да се нормализират във вашия град.

Аз също се надявам.