Даниел Христов, водещ експерт по електронно управление и електронно гласуване, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". 

Създава ли машинният вот фалшива политическа реалност? Може ли с кодовете да се манипулират изборите? Отговаря Даниел Христов – водещ експерт по електронно управление, електронно гласуване и информационни технологии. Той е единственият българин, участвал в изработването на електронното управление и електронното гласуване на Естония. Трябва да отбележа тук, че отправих покана към зам.-министър Благовест Кирилов, и от Министерството на електронното правителство поеха ангажимент в някой от следващите близки дни, в зависимост от програмата на зам.-министъра, той да бъде наш гост и допълнително да отговори на въпросите, които ви вълнуват както по темата, така и по-широко за електронното правителство. И сега, наш гост е Даниел Христов. Г-н Христов, могат ли да се манипулират изборите с кодове? Изобщо какво означава това, че някой ще предостави всички кодове срещу някаква услуга?

Вижте, първо, държа да обясня нещо. Има някакво, забелязва се едно, как да кажа, неправилно интерпретиране на думата "код“. И то идва от наистина двойственото значение на самата дума. Едни хора, които не са IT специалисти, за думата "код“ забелязвам, че си представят нещо като шифър, нещо като примерно пин код, който ви дава възможност да отключите някаква функционалност на машината и така да я управлявате. На практика обаче разбирането за думата "код“, което един IT специалист или програмист влага, е коренно различно. Тук се има предвид изходен код или програмен код – това е нещо съвсем друго. Изходният код е този, за който в конкретния случай говорим, той е на практика инструкцията, по която една машина работи. Давам пример: за машините за гласуване. В този код например е посочено, какво се случва, когато избирателят вземе смарт картата и я постави в машината. И там е описано, че при това поставяне екранът трябва да светне и на него да се покажат списък с партиите, за да може гласуващият да натисне и избере някоя партия. Също така там е описано, как като гласува трябва да излезе контролната разписка и на нея да е отпечатан  неговия избор. Това е на практика правилното разбиране за думата "код“, която влага един IT експерт и един програмист. И тук е важното и слушателят на радиото да разбере, че това се разбира под думата "код“ от всеки един IT експерт, който работи с материята. И тук представете си така на зададения въпрос вече да отговоря, че вие притежавате правилника на работа за една машина, притежавате описанието, какво става. Ами това нищо друго не означава, че вие виждате една прозрачност, имате една прозрачност за това как работи самата машина, виждате колко е прозрачен процесът. И това е всъщност нещото, и да притежавате кода – виждате само прозрачността на процеса, нищо повече. Това не е, както казах, код за отключване или шифър, с който се манипулира. Това е набор от инструкции, с които работи машината.

А възможна ли е намеса в тази програма, в тази прозрачност, както вие я нарекохте?

Вижте, практически това за запознати хора, като мен и други в сферата, изглежда като нещо повече от невъзможно, дори странен звучи въпросът. Ще ви обясня. Представете си, че както казах, вие имате едни инструкции, дори разпечатани на хартия или в електронен вариант за това как една машина работи, вие колкото и да ги променяте когато са си при вас, това няма да промени начина на работа на самата машина. А това вече дали нейният код работи правилно, това се удостоверява от ЦИК. Също така, и когато машината отпечатва протокола на въпросните флашки, което беше вдигнато като тема в медиите, тази идентичността и достоверността на флашките, на протокола, който е записан на флаш паметта, се гарантира чрез подписването му със самата смарт карта, която е на машината. Тоест, самата процедура е такава, че няма как да се намеси човек вътре и да изкриви вота, който е направен, вота, който гласоподавателят е дал. Няма как да се изкриви вотът.

Ако не са кодове и това не е точният термин, има ли друг вариант все пак да се изкриви вотът? И може би да има и друго наименование. И г-н Петков, който също не е IT специалист, да се е пообъркал, но да е вложил точно това в думите си?

Вижте, аз пак казвам, че то това се казва сорс код или изходен код, но това не е код за отключване. Всяка една партия, която заяви желание, може да получи достъп на кодовете от ЦИК, и ако не се лъжа, на изборите такова желание заявиха от "Демократична България“, от "Продължаваме промяната“ и от ГЕРБ, като имало е различни срещи, където са били обсъждани и дискутирани различните части от процеса, не само кода, а и как се случват нещата, как се доставят машините. Била е показана цялата прозрачност на процеса, и че той е всъщност с много по-малка, да не кажа нулева възможност за манипулирани, която теоретично съществува при хартиените бюлетини.

А как да си обясним, г-н Христов, че на някои  машини се появи надписът: "Дневникът е подправен“?

Вижте какво, това на практика може да означава, че просто машината за в момента е спряла да функционира коректно поради някаква причина. И на практика това означава, че се е включил защитният механизъм на машината. Имайте предвид, че като казвам някаква причина, това може да е прегряване, това може да са атмосферни условия, това може да са ред причини. И на практика този надпис означава, че машината работи коректно и е прекратила своята дейност.

Тъй като машините са произведени в Тайван, очевидно е, че надписът "Дневникът е подправен“ е вкаран, за да излезе при прегряване. Така ли е?

Вижте какво, значи, къде са произведени машините и кодът са две различни неща. Например, когато си имате таблет било от китайски производител или от тайвански производител, това е съвсем различно от това, какъв е софтуерът на него. А в случая това, което говорим за кода, е на практика софтуера. В него ръчно от ЦИК са вкарани точно тези надписи, които излизат на гласоподавателя. Такива са надписите примерно с имената на партиите, които са изредени, такива са надписите с номерата на преференциите, такива са всички подобни надписи, като "Дневникът е подправен“, за който вие казахте.

Много важен въпрос, поставиха го ГЕРБ: какво има на флашките, та се заговори за "златните флашки“, чрез които се подменя информацията? И защо може да се подменя?

Вижте, това за мен става въпрос за някакво политическо говорене, което за IT експертите изобщо е неразбираемо: нямаме си термин "златна флашка“ или "вълшебна флашка“. Това за вълшебните флашки и за вълшебните пръчици може би трябва да си стои в приказки, където му е мястото. Това, което има на флашката, на практика е протоколът на машината. Този протокол е с висока степен на сигурност и завереност. Той се заверява със смарт картата, която е на секционната комисия, която се поставя в машината. Тази заверка се нарича също така още "подписване“. И това дава гаранция, че този протокол няма как да бъде подменен, че на практика никой не може да го променя. Това е нещото, което има на протокола. Като при започване на изборния ден също се проверява този протокол и се отпечатва тогава нулев протокол, и същото се прави и вечерта, след края на изборния ден.

Г-н Христов, а как да си обясним, че има разлика между този протокол, който е във флашката и излиза от машината, и броя на разписките? И в повечето случаи разликата е все еднаква: по няколко гласа, които са взети от ГЕРБ и отиват към "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“. Това се вижда и на сайта на ЦИК, между другото.

Вижте какво, аз лично вярвам повече на машинното преброяване. И ще дам пример. Някои път взимам парите си от банкомат, и като ги проверя първият път има разлика, но после се оказва, че машината ги е проверила по-правилно от мен. Тук следва да задам въпроса: направено ли е контролно преброяване на тези разписки, възможно ли е да е допусната човешка , когато са били броене? Може да е имало две слепени разписки, и затова при ръчното преброяване цифрата да не е излязла. Доколкото знам, няма направено контролно преброяване там, където се казва, че има разминаване между броя на разписките и това, което е излязло от машинния протокол. Тоест, за мен е ясно.

Вие сте единственият българин, който е участвал в разработването на електронното управление на Естония и  на електронното гласуване. Какви са защитите там, така че изборите им да бъдат честни, а предадената информация да бъде коректна? Какви са контролните механизми за електронното гласуване в Естония, че ние тук с едни прости машини не можем да се оправим?

Вижте, то отговорът на въпроса е малко по-различен. Тук става въпрос за самото доверие, което човек има в самия процес. Там изобщо този въпрос: дали да се доверим на машината, някак си не съществува. Хората се доверяват повече на машината и машинното, и същевременно и гласуване по интернет, електронното гласуване, и го смятат за много по-коректно, защото тук е изчистено от точно това, което казвам – от човешката грешка. Вие виждате как ние самите все повече започваме да се доверяваме и на интернет банкирането, и повечето процеси и услуги, които използваме, стават електронни. Така и там този въпрос някак си не съществува. Доверието е голямо в този процес. И може би така, както и съм забелязвал хора, които за първи път работят с банкомат, как отначало недоверчиво проверяват сумата, която са изтеглели дали е точно такава, след което се уверяват, че е коректно, така и тук смятам, че хората с времето ще разберат, че това наистина е най-коректният и най-правилният метод, където вероятността от грешка е просто отстранена.

Значи в заключение вашето мнение на IT експерт е, че чрез машините, избори не могат да се манипулират?

Абсолютно. Това е в пъти по-достоверният и по-истинският процес. Още повече, тук държа да отбележа за метода, че не могат да се манипулират спрямо методите и начините, по които е направено гласуването в България. Така, както е направена методологията, така, както са поставени правилата от ЦИК, не може да има манипулиране.

Цоня Събчева