Д-р Христиан Даскалов, директор на Националния студентски дом, в интервю за Агенция "Фокус".    

Във връзка с внасянето на проекта за реставрация на сградата на Националния студентски дом, като фокус на проекта Вие сте посочили ремонта на Голяма зала, която се очаква да бъде мултифункционална и копие на “Зала Българя". Бихте ли ни разказали малко повече?

Студентският дом е построен през 1933г. Той като строеж всъщност изпълнява една мисия на няколко поколения студенти. Още от 1933 - 34г. започва кампания по фондонабиране. Подема я тогавашният студент и председател на студентския клуб Стилиян Чилингиров заедно с тогавашния министър на народната просвета проф. Иван Шишманов. Тази кампания продължава близо 30 години и така благодарение на архитектурния проект на Иван Чолов и Странчо Белковски, сграда се издига на площад “Народно събрание". Парите са събрани от студентите, а земята е дарена от държавата с решение на Българския парламент и указ на цар Борис III. Сградата към онзи период е изпълнена в най-добрите традиции на архитектурния модернизъм като течение в архитектурата и въобще в тогавашната култура на Западна Европа. През годините сградата претърпява множество трансформации. Още от самото начало, самата централна зала, която е предвидена за концертна, се превръща в киносалон. Целта е да се осигуряват средства, за да може сградата да се издържа. Впоследствие този киносалон се превръща в театър. След ВСВ българската народна армия решава да окупира образно казано Студентския дом, и тъй като те тогава имат планове да създадат своя театър на армията, превръщат залата в театрална. Там стартира театърът на армията, който познаваме днес на площад “Народно събрание" №10. След това сградата от средата на 50-те се връща обратно на студентите и започва да се използва ту като театрален салон, ту като киносалон, ту като концертна зала. Един добър пример в това отношение, е че близо две десетилетия, та дори повече, се провежда конкурс за младежка забавна песен, който тогава е първа сцена и нещо като българската Евровизия за изява на талантите от естрадната, популярната и дори и рок сцена на Народна република България. След 90-та година залата на Студентския дом отново претърпява метаморфоза поради пожар в сградата на Младежкия театър. Той се подслонява в Студентския дом и отново няколко поколения столичани помнят тази сцена като сцената на Младежкия театър. Уви всичко това като пътешествие на културата и изкуството на площад “Народно събрание" спира през 2001г., тъй като тогава има голям пожар. Считано от тогава, повече от 20 години, залата не се използва, забравя се, тъне в разруха. Проектът, който днес правим, цели да я върне към живот, а същевременно и да обнови всички околни пространства – репетиционни, подготвителни и представителни, за да може наистина в пълен блясък, такъв какъвто може би сградата никога не е виждала, отново да посреща гостите и гражданите на София. В общи линии това е цикълът на времето, който се опитах да обобщя, свързан с препятствията на Студентския дом през десетилетията.

А, години след пожара, всъщност още през 2018 година, започва кампания по възстановяване на Студентския дом. Още тогава студенти от УАСГ разработиха идеен проект за реставрация. 4 години по-късно е внесен проект, той изцяло нов ли е или са взаимствани част от идеите, които студентите от УАСГ разработиха?

Студентите от УАСГ, под егидата на Националното представителство на студентските съвети и респективно Студентският съвет на Университета по архитектура, строителство и геодезия, разработиха не един, а цели две идейни проекта през тези 4 години. Първият проект беше фокусиран върху възстановяването на голямата зала, а вторият, под ръководството на арх. Лора Лулчева. Всъщност надгради техните усилия като планира модернизиране и осъвременяване на пространствата по всички пет етажи на сградата. Това, което може би слушателите не знаят, е че освен тези зали за култура и изкуство, ние имаме и множество кабинети, които се предоставят безвъзмездно на националните студентски организации. Тоест Студентският дом е дом на всички национални студентски организации и респективно те имат и съпътстващи конферентни зали, в които се организират семинари и обучения. Имат една хубава тържествена зала, галерия, където да се провеждат представяния на книги и изложби. Така че, всичко това също студентите от УАСГ направиха като концепция и я защитиха дори пред широка публика, беше приета много добре. Така че логично нашите архитекти, с които работим по програма “Културно наследство" на Столична община, приложеха най-добрите идеи на студентите вече в професионалния проект, който те заедно с мен като директор на дома и нашите студентски организации, които ползват кабинетите в сградата, обсъдихме и реализирахме в последните две години, тъй като проектът е на няколко фази. Първо на идеен проект, след това техническо задание за проектиране и сега на работен. Преминаваше и през съгласуване с Националния институт за грижа на културно наследство, тъй като сградата е паметник на културата. Бяха взети всички възможни гледни точки – на младите архитекти, на доказаните проектанти, на хората от Министерството на културата. Надявам се проектът наистина да види бял свят, защото усилията са няколкогодишни, както успях да обясня.

И ние се надяваме. Във вашата Интернет страница на Националния студентски дом е посочено, че всъщност реставрацията би трябвало да стане готова до 2025г. Според Вас ще се спази ли този срок?

Да, имаме план - график за изпълнение на проекта, който предвижда, че всичко е възможно да се изпълни в рамките на година до година и половина, според това разглеждаме ли първата част на работния проект или цялостно. Първата част, разбира се, е фокусирана върху възстановяването на голямата ни зала, а втората върху останалите пространства. Това, което е проблем и няма да е изненада за никого е самото финансиране. Има ангажимент от 2019г, когато кандидатствахме към Столична община, за да поемат те проектантската работа и днес успешно Министерството на образованието се ангажира да финансира този проект. От тук насетне този ангажимент, бих казал политически и управленски, трябва да се въплъти в реални действия, тоест да се предвидят необходимите средства в бюджета или по-скоро бюджетната програма за следващите две-три години. Тепърва има още няколко месеца административна подготовка, за да може да се сдобием с разрешение за строеж и да се направят необходимите процедури и чак тогава да започне да се изпълнява проекта. Дали тези средства ще се бюджетират през 2023 г. с оглед на процесите в страната е несигурно, но надеждата ни поне в края на следващата година е те да бъдат планирани в държавния бюджет. Ако през 2024 г. се изпълни проекта, наистина през 2025 г. гражданите на София ще могат да се възползват от всички тези подобрения, които сме планирали. Може би трябва да направя бележка, че във всеки един момент от тук до този бъдещ период във времето, ние продължаваме да работим и не сме спирали. Студентският дом, в пространствата които функционират, въпреки че са леко вехти и не отговарят на съвременните модерни изисквания и условия, те се ползват от артисти. Включихме се и в “Нощта на театрите", ние сме част от тези културни събития. Организираме концерти по линия на стратегическо сътрудничество с Българската музикална асоциация всяка седмица без изключение. Правят се научни конференции. Сега предстои една, която е по-скоро обществено ориентирана на младежките организации, свързана с екология в централното фоайе пред голямата зала. Така че ние действаме активно в средата, в която можем, но ако държавата не се намеси и не отпуснат необходимото финансиране за ремонт, проблемите могат да се задълбочат, тъй като инсталациите са стари, изискванията за противопожарна и аварийна безопасност са за сграда строена през 30-те. Всичко това не е добре да рискуваме по някакъв начин да доведе до увеличаване на риска, свързан с опазването на сградата, ако този ремонт не се финансира най-накрая и не види бял свят.

Споменахте, че Студентският дом никога не е спирал да функционира, наближава 8-ми декември - студентският празник. В акценти на Фейсбук страницата на Дома беше споменато, че ще се опитате да бъде възстановен студентският бал, който е бил ежегоден за празника. Тази година подготвяте ли някакво събитие и честване на празника на студентите?

Да, това, което споделихме с нашата аудитория, е една инициатива. От 20-те години, студентите на Държавният университет тогава и единствен впоследствие превърнат в Софийски университет “Св. Климент Охридски", инициират провеждането на ежегоден бал по случай провеждането на 8-ми декември. Събраните средства най- вероятно от продажба на билети, купони или куверти за този бал, отиват за построяването на Студентският дом. Това е една прекрасна инициатива, която ще бъде първата, която ще възстановим в голямата ни зала, тъй като седалките ще бъдат с телескопична конструкция. Когато има концерти, театър те ще бъдат разгърнати, когато има подобен тип събития и не само. Да речем и кариерни дни, те ще се прибират и залата ще може да се изпълва с посетители. В случая дали ще бъде за бал, или ще бъде обикаляне през будките на различни организации на един кариерен форум, ще могат да я използват. Това отрихме като забравена инициатива назад в десетилетията миналата година на 8-ми декември, когато издадохме една юбилейна книга наречена “Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България.". Там показахме точно такива студентски инициативи от 20-те и 30-те години на миналия век, които са съпътствали сградата на Студентският дом. Това беше начинът, по който ние отбелязахме тази книга. Сега тази година традиционно ще направим няколко неща. Казвам традиционно, защото имаме две общества, Алумни общности, на нашият представителен фото- и видеоклуб и на нашия кабинет за литература “Димчо Дебелянов". Тези две организации през десетилетията са били инкубатора за най-утвърдените днес български писатели и поети, фотографи и видеографи. С тези организации ще проведем ежегодните конкурси за студентско творчество, поезия и проза и за студентска фотография. Тези два конкурса ще бъдат около 8-ми декември като церемония по награждаване и продукция на гражданите, които ще могат да се запознаят с включените творби. Предвиждаме да се проведат и изложби и да бъдат наградени най-добрите автори, за да бъдат видени техните фотографии в рамките на целия месец декември в нашето централно изложбено фоайе. Бих поканил гражданите, но и междувременно на страницата на Студентския дом, имаме множество събития, които предстоят. Всеки може да ги види в секцията “Събития".

Ния ПРЕЛДЖИЧ