Д-р Гергана Ингилизова, главен ембриолог във “Вита инвитро център" на болница “Вита" – София, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“

Идва пролет и чакаме щъркелите да донесат заедно с пролетта и много бебета. Във “Фокус" също ги очакваме. Пожелаваме си прекрасни и палави деца, които ще бъдат част от голямото семейство на нашата медия. Но, понякога нещата не се развиват по план и тогава на помощ на щъркелите идват лекарите. Кой помага на щъркелите, за да се случва магията със зараждането на нов живот?

Д-р Ингилизова, разкажете ни накратко за работата на “Вита инвитро център" в болница “Вита"?

Инвитро центърът в болница “Вита" работи вече 13 години. Тази година през месец февруари тържествено отбелязахме 13-я рожден ден. Приветстваха ни деца родени още от първите години на центъра, бебенца - малки и големи, вече имаме и ученици. За нас беше изключително вълнуващ празник. Много мил като емоция, изключително приятно.

Кой е показателят, който трябва да следят пациентите, които имат нужда от такава асистирана репродукция, за да преценят дали могат да се доверят на даден инвитро център?

Инвитро центровете, като цяло се финансират от фонда за асистирана репродукция. Успеваемостта на всеки един инвитро център, би могла да бъде проследена и в страницата на фонда за асистирана репродукция и в страницата на Медицински надзор. Всеки пациент би могъл да си направи справка за успешните процедури.

Подновяването на договорите с даден инвитро център е показател, че той работи успешно?

Да, аз тук искам да споделя, че за наша радост и гордост Инвитро центърът на болница “Вита" вече 13 години работи с Център фонд за асистирана репродукция. Договорите се подновяват абсолютно всяка година. И ако ние не сме изпълнили критериите, тоест, постигнатите бременности, които се изискват, ние няма как да подновим договора. Така че за нас е голяма гордост, че с много любов, старание и желание, абсолютно всяка година до момента сме подновявали договора си с фонда, тоест работили сме без прекъсване.

Асистираната репродукция е дълъг и сложен процес, той е съпътстван с много перипетии. Разбира се, че има несполучливи опити, необходимо е търпение и професионализъм. В кой етап от цялостната процедура по асистирана репродукция се включва ембриолога?

Първоначално акушер-гинекологът или специалистът по репродуктивна медицина е провел хормонална стимулация при жената, направил е таймиране на овулацията - да кажем при вътрематочна инсеминация или когато трябва да бъде извършена фоликуларна пункция. Така че след извършването на фоликуларна пункция се включва ембриологът. На нас ни предават аспирати с фоликуларна течност, след като под анестезия е извършена фоликуларната пункция. Нашата роля е да открием яйцеклетките в тези аспирати и съответно с обработени сперматозоиди да осъществим оплождането.

В каква степен вашият професионализъм на ембриолози допринася за крайния успех?

Бих казала в изключително голяма степен, защото опитът и уменията на ембриолога са от съществено значение. Да, всяка стъпка от една инвитро процедурата е работа в екип, но от изключителна важност са уменията на ембриолога. Тъй като понякога, да кажем при тежък мъжки фактор, в който разполагаме с 1 или 2 сперматозоида, само един опитен и спокоен в действията си ембриолог, би могъл да се справи с такава ситуация.

Какво представлява култивацията на ембрионите? Какво се случва с тях в лабораторни условия?



Култивирането на ембрионите се извършва в специални, пригодени за целта инкубатори, които поддържат постоянна температура 37 градуса, при постоянна влажност, постоянно рН. От почти две години ние разполагаме с последен клас инкубатор, който от една страна повиши много успеваемостта ни, от друга страна, той наподобява максимално условията в матката на жената. Работи със специална газова смес. Петритата на всяка жена се съхраняват в отделна камерка, което позволява да не се отваря целия инкубатор. По този начин никой не нарушава спокойствие, така да се каже, на останалите ембриони. Аз ги наричам ВИП стаи, ембрионите живеят във ВИП стаи.

Колко време престояват?

Трансферът може да бъде извършен от 2-ри до 6-ти ден. В редки случаи, ако на 5-ти ден нямаме бластоцист, може да бъде извършен трансфер на 6-ти ден, но той обикновено не е препоръчителен. Ембриотрансферът може да бъде извършен, най-добре, на 3-ти или на 5-ти ден, ако имаме достатъчен брой ембриони, които да можем да си позволим да култивираме до стадий бластоцист.

Как се оценява качеството на ембриона, дали той е готов за трансфер?

Качеството на ембриона се оценява предимно морфологично. Има критерии, на които визуално, чисто морфологично ембрионът трябва да отговаря във всеки един ден - на 2-ри ден, на 3-ти ден, на 4-ти ден. Тоест, ние знам какво трябва да се очаква от добрият ембрион. Точно с тази цел, култивирането до стадий бластоцист, това е 5-ти ден, ни дава най-голяма възможност за селекция. Тост, един ембрион достигнал до стадий бластоцист, защото една голяма част от тях на 3-ти ден стопират, дори и на трети ден да са изглеждали еднакво. Една голяма част от ембрионите, достигнали до стадий бластоцист, реално имат потенциалът да бъдат бъдещи бебета.

Къде и как се съхраняват замразените яйцеклетки?

Замразените яйцеклетки се съхраняват в крио съдове, пълни с течен азот. Течният азот е с температура минус 196 градуса. Те могат да бъдат съхранявани продължителен период, в зависимост от желанието на пациентките. Препоръчителният срок е до 5 години, счита се, че това е срокът, в който не би трябвало околната среда да окаже каквото и да било въздействие върху тези ембриони. Но истината е, че по света са родени много деца с ембриони и яйцеклетки, съхранявани много по-дълъг период. Тоест, това не е задължителен, това е препоръчителен период. Всеки, който иска да го удължим, може да го направим.

В какви случаи се прибягва до замразяване на яйцеклетки?

До замразяване на яйцеклетки все по-често прибягват млади жени, които не са срещнали своя партньор. Това е един вид застраховка, че те след време ще имат замразени яйцеклетки от възраст, когато са били млади. За съжаление, друга причина, поради която се налага замразяването на яйцеклетки е понякога предстоящи лечения от рода на химиотерапия, които е възможно да увредят впоследствие яйчниците и яйцеклетките на жената. В такива случаи е препоръчително младите момичета да замразят свои яйцеклетки, за да имат възможност да износят свое детенце.

Един друг вариант са така наречените донорски яйцеклетки. В какви случаи се прибягва към тях и може ли да се гарантира тяхното качество?

До донорски яйцеклетки, за добро или лошо, в последните години се прибягва все по-често. Сякаш фокусът на съвременната жена е изместен в посока кариерно развитие. Понякога нещата малко се позабавят. Някак си в последните години, говорейки доста за инвитро, хората започват да смятат, че инвитрото е панацея, а то за съжаление не е. И става така, че когато една жена е готова да стане майка, често е прескочила възрастта, в която физиологично нещата са можели да се случат. Тогава се прибягва до донорски яйцеклетки. Просто яйчниковият резерв физиологично се изчерпва при всяка жена, и той се изчерпва със сравнително постоянна скорост. Но след 35 -37 години, яйчниковият резерв изведнъж започва да се изчерпва с по-голяма скорост. Този процес продължава до менопаузата, когато вече изобщо не остават годни за оплождане яйцеклетки. И ако наистина се пропуснат тези години, в които жената може да забременее, се налага да се прибегне към донорските яйцеклетки.

А как става изборът на донорска яйцеклетка? Жената, която иска да стане майка сама ли избира донора, или ...



Бъдещата майка може да избере донора по фенотипни показатели. Ние в болница “Вита" от доста време и с много добри резултати работим с донорска банка за яйцеклетки. Там изборът е много по-голям, отколкото при фреш процедура, когато се използват яйцеклетки, аспирирани в болница “Вита". Когато са фреш яйцеклетки, нямаме избор, защото разполагаме с една или две донорки. Поради все по-нарастващата нужда в обществото да се използват донорски яйцеклетки, ние работим с чуждестранна донорска банка. Там наистина разполагат с изключително голям брой донорки. В тази донорска банка има метод за лицево разпознаване на рецепиентката. Без разбира се, бъдещата майка да вижда лицето на донора, но банката може да предложи, чрез компютърно разпознаване на чертите на лицето, най-близкият до нея фенотип от донорките, с които разполагат. Наистина банката разполага с много голям брой донорки. Жените са млади, до 34 години, изследвани са за генетично преносими заболявания, психично здрави жени и наистина имаме много, много добри резултати.

Тоест, този метод не крие рискове за бъдещото бебе?

Аз бих казала, че той не крие почти никакви рискове или те не се различават от рисковете в нормалната популация. Рисковете се увеличават, когато яйцеклетката е от възрастна жена. При младите жени и донорките този риск го няма и ние се радваме на доста родени бебенца от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. За 2023 година почти 63%, което трудно би могло да бъде постигнато със собствени яйцеклетки.

И понеже вече заговорихме за начина, по който живее съвременната жена, за това, че по една или друга причина тя често отлага да стане майка. Какъв е вашият съвет - каква е пределната възраст, в която е добре жената да стане майка?

Аз смятам, че идеалната възраст е до около 35 години. След това рисковете, дали ще настъпи бременност, дали ще има здраво дете, се увеличават. Като цяло рисковете и за майката, и за бебето стават по-големи. След 37- години, за съжаление, се увеличава процентът на деца с генетични аномалии, най-често срещаният синдром е на Даун. Така че аз бих посъветвала жените, които имат партньор, и вече са на възраст 30-35 години, да се ориентират към майчинство. Разбира се, дамите, които все още не са срещнали своя партньор, винаги имат опцията да помислят, ако годините напредват, за замразяване на яйцеклетки. Да подсигурят бъдещето си със замразени собствени яйцеклетки, това е застраховка.

Росица АНГЕЛОВА