Д-р Делян Георгиев, кмет на район "Изгрев“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Структурата на БСП в Район "Изгрев“ свали доверието от членуващия в нея ръководител на общинската администрация в района д-р Делян Георгиев. Защо БСП изключи единственият си кмет в София, при това обявен за районен кмет на годината, питаме самият потърпевш д-р Делян Георгиев – кмет на район "Изгрев“. Д-р Георгиев, вашите съпартийци ви обвиняват в нарушение на 10 разпоредби на Устава на партията, в неизпълнение на решенията на БСП, във водене на независима политика на всички нива, в недопускане на партийни номенклатурни кадри на ръководни позиции в общинската администрация, и в това, че много хора с дясна политическа ориентация заемат ръководни позиции в общината, и реално БСП е ощетена, тя не управлява. Какъв отговор им дадохте на тези аргументи?

Вижте, аз се запознах подробно с така да кажа 10-те причини, но така и не разбрах какви са точно те. Ако става въпрос за това, което излезе на официалната страница на БСП и официалната "Фейсбук“ страница, това са неща, от които нито едно от тях не отговаря на истината. Ако говорим за независима политика и за това дали БСП управлява или не в Район "Изгрев“, трябва да ви кажа, че аз съм човек, който е израснал в Район "Изгрев“, моето семейство е от 60 години в този район, и аз мен е много важно какво точно представлява администрацията. За мен е важно да има работещи хора, да има хора, които милеят за района, и съм се старал през всички тези години да събера такъв отбор около себе си, и считам, че този екип е много добър. А дали БСП управлява или не, това е въпрос, който е по-скоро към местната структура, да ги питате те как се чувстват.

А вярно ли е, че налагате "чудовищна репресия“ върху членовете на БСП в районната администрация? Цитирам ваши бивши съпартийци.

Не знам, какво разбират под "чудовищна репресия“ и кой се чувства репресиран. Аз не мога да разбера този език на омразата и това ретроградно говорене изобщо като цяло. Не считам, че някои от хората, които са работили в администрацията, се чувстват репресирани. Аз съм прагматик, аз не съм професионален политик или някой диктатор, който иска да налага някакви репресии, но съм изключително принципен човек и отдавам всекиму според заслугите, всекиму според това, което показва в трудовия процес. Но репресии – това са думи от миналото столетие, които аз лично не разбирам.

Какви са според вас реалните мотиви за вашето уволнение, д-р Георгиев?

Не знам дали са ме уволнили, първо…

За вашето изключване, извинете. Но те почти са ви и уволнили. Лапсусът може да се окаже верен. 

Това ще видим. Аз не считам, че някой има право да решава кой къде да членува, и кога да членува, и как да членува. Но така или иначе прочетох това, което е написано. От 10 уставни нарушения, аз не виждам нито едно. Не знам, къде ги видяха, че са 10, първо. И второ, изтъкнати са 3 причини, нито една от които не е реална. Да не говорим, че в сайта на БСП, във "Фейсбук“ страницата е качен един документ, който е абсолютен фалшификат, за което имам и съответните доказателства. Така че с такъв тип активни мероприятия, с такъв тип подвеждане на обществото и с измислени обвинения си служат хора, които дори не е необходимо да коментираме, това са недостойни действия. Но така са решили, тяхно право. Желая им успех оттук нататък.

За какъв фалшификат говорите относно този документ, качен на "Фейсбук“ страницата на БСП?

Става въпрос за един договор, който са качили там. Такъв договор не съществува в районната администрация на "Изгрев“. Под същия номер, в същия час, в същата секунда е въведен съвсем друг документ, който няма нищо общо с това, което се показва. Това е опит за внушение, абсолютна манипулация. И оттук нататък трябва да разсъждаваме, защо се прави. Или втори вариант, ако допуснем, но пак казвам, това не е така, ако допуснем, че документът е реален, как точно БСП се е сдобила с този документ от районната администрация? Това са въпроси, на които аз нямам отговор и би трябвало други хора да отговарят. Така си мисля. Тъй като във въпросния документ се цитират имена, има лични данни – това е реално кражба на лични данни, ако е вярно, но то не е. Защото пак казвам, в администрацията този документ, който е посочен там, има го качен, не съществува. Да не говорим, че тук се намесва моето име и администрацията по отношение на продажба на държавен имот. Ако случайно в партията има хора, които не са  запознати, държавният имот се управляват от държавата, и общината няма абсолютно никакво отношение към продажбата на въпросния имот. Да, той се намира в "Изгрев“, но какво от това. В "Изгрев“ се намира и следствения арест. Това означава ли, че общината има някакво отношение към следствения арест и прокуратурата? Това са едни голословни твърдения, които са жалки, които показват едно много ниско ниво. И трябва да ви кажа, че аз съм безкрайно, безкрайно разочарован от това поведение. Сега, тук ми зададоха въпроса, дали бих обжалвал евентуално решението на органа – няма да обжалвам никакво такова решение, защото е под достойнството ми, това е обидно. Значи, не може да излиза партията с официално становище по темата, което стои трети ден вече в интернет пространството, и аз да се опитвам пак нещо да им обжалвам. Но пак казвам, нито едно от твърденията категорично не е вярно, за което има доказателства, разбира се. Аз не знам, кои са тези 10 уставни разпоредби, то имат ли чак пък толкова, дето се казва. Но хвърлят се в пространството данни и сведения, които целят само и единствено манипулация и очерняне на този или онзи. Това са фактите, които наблюдаваме за съжаление в последните години.

Кой има интерес от манипулациите срещу вас и очернянето срещу вас? Аз като ви казах, че са ви уволнили, са ви уволнили вероятно като кандидат на БСП за изборите за догодина за кмет. Това, разбира се, е в рамките на горчивата ирония. Но кой има интерес от манипулацията?

Ами нека да отговорят хората, които са излезли с такова становище. Не съм излязъл аз с него. Има хора, които по някакъв начин са мотивирали първо себе си вътрешно, след което други хора по веригата, докато стигнем дотам, че навсякъде в партията на официално равнище да излезе това твърдение, становище, мнение, което аз съм убеден, че не покрива мнението на повечето хора в БСП, но знам ли, може пък и така да е. Нямам представа. А кой има интерес – то ще си покаже. Това е едното. И другото, което е, аз многократно съм казвал, че не съм професионален политик. Моето участие в евентуални следващи избори изобщо не е самоцел. И доста грешно някои хора разсъждават, че видите ли, той на всяка цена ще се бори за мястото си. Нямам проблем с това да не бъда нещо си, подкрепен от някого. Тъй че интересът на хората, които предприеха тези действия, той ще излезе наяве, народът е казал: "шило в торба не стои“, и това е много мъдра поговорка. Съжалявам само, че толкова ниско трябваше да падне една партия, която считах за изключително сериозна през годините, и партия, за която бях убеден, че не си служи с такъв тип долнопробни методи. Но уви, трябвало и това да видя.

Във ваша подкрепа излязоха с декларация ваши съпартийци, вече бивши, които обаче са смятани за вътрешнопартийната опозиция на БСП. Дали и вас не ви причисляват към вътрешнопартийната опозиция след кмета на Перник?

Вижте, аз винаги съм бил човек с мнение. Голяма част от хората, определяни като вътрешнопартийна опозиция, са точно такива – хора със собствено мнение, хора с различно от мнението може би на болшинството или на един тесен кръг от страна на ръководството, не бих коментирал. Но аз не мога да определя себе си както каквато и да било опозиция. От 2019 година когато бях избран за кмет на Район "Изгрев“ с историческа разлика пред опонента ми от ГЕРБ, аз съм се захванал да си върша кметската работа. Във вътрешнопартийните политически интриги и действия не съм участвал, старал съм се да направя всичко възможно, за да може нашият район да дръпне напред, тъй като заварих един абсолютен батак тук, едни неподдържани квартали. А сега трябва да ви кажа, че съм изключително доволен от работата на администрацията, и то в тези рамки, в които сме поставени, защото например, давам ви един пример: в Район "Изгрев“ е най-голямото разширение на детски градини от цяла София. Това е постижение на сегашната администрация, това е плод и на моя труд, ако мога така да се изразя. Строим църква, направихме няколко парка вътрешноквартални. Така че работим и не съм се занимавал с опозиция, с някакви твърдения. Но да, имам собствено мнение по редица въпроси, и мисля, че е нормално човек да го отрази в една демократична партия в една общодържавна демокрация. И не виждам нищо лошо в това. Ако на някой не му харесва, това е негов проблем. Но не бива да е проблем на партията до такава степен, че да елиминира инакомислещите, тъй като аз не съм изключение, знаете много добре.

По кои въпроси имате различия с правата линия на партията?

Например един от въпросите, който за мен категорично е грешен по отношение на общата политика на партията, това е връщането на хартиената бюлетина и промените в Изборния кодекс. За мен това е историческа грешка, за която БСП ще плати голяма цена, тъй като не знам, защо се вярва някъде, че върнем ли едва ли не хартиените бюлетини и резултатът на партията ще се качи. Това няма да стане. Причините за ниския резултат са съвсем различни. Те си имат конкретна обосновка и конкретна насока, но в никакъв случай не са машините. Машините гарантираха, тук мога вече да ви кажа и като човек, пряко отговарял и за организирането на изборите от 2019 година насам в качеството ми на кмет, че машините допринесоха за максималната честност на вота. Нямаше ги вече тези невалидни, недействителни бюлетини, които умишлено се правиха от част от представителите на секционните комисии в интерес на тази или онази политическа сила, но за щастие, пак казвам, се радвам, или пък за нещастие на някой, не знам, БСП никога не е участвала в такъв тип манипулации с елиминиране на бюлетините. Така че не знам, какво предимство някой си мисли, че получава, връщайки хартиените бюлетини. Напротив, това само ще подпомогне 2-3 политически партии, които ще покачат резултата, но БСП няма да е сред тях.

Д-р Георгиев, защо бяхте обявен районен кмет на годината? Нека да чуем и нещо добро, положително в това интервю.

Вижте, причините да бъда номиниран са няколко. Като основната причина, която се изтъква,  е най-голямото разширение на детските градини. Втората причина е намаляването на презастрояването на Район "Изгрев“  и намаляване на издадените разрешения за строеж в района от встъпването ми в длъжност с цели 85%. Това е историческо намаление. В София никъде не е постигано това нещо. Естествено, още няколко постижения са отбелязани. Но за мен това е едно признание за работата на цялата администрация, човек -оркестър не съществува. Положил съм своите усилия, своите насоки съм дал на колегите, но всичко това е заслуга на администрацията. Между другото, в тази посока да споделя с вас нещо, което също страшно много ме радва: на 16-и този месец Съюзът на българските учители, Синдикатът на българските учители също ме номинира за кмет на годината за принос към образователната система на страната и за институция най-добър партньор на училищата на своя територия. Така че аз не знам, колко лош кмет съм според някои, но общественото признание го има, и съм благодарен за което. Да не говорим вече пък за чисто личностната подкрепа, която получих от страшно много мои съкварталци и приятели, което за мен говори много и честно казано ме радва.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, за времето, което ни отделихте от вашата претрупана програма. И се питам, що за хора сме – да гоним и да не признаваме най-добрите от нас? Не ги виждаме, може би защото винаги успехът пречи, д-р Георгиев, боде.

Така е.

Цоня Събчева