Борис Ячев, председател на "Консервативна България“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"    

Преди 2 години Борис Ячев наследи Валери Симеонов като председател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), а миналата седмица вече се разбра, че името на партията се променя на "Консервативна България“, и като такава тя е вписана в Съдебния регистър. Защо НФСБ се преименува на "Консервативна България“? Наш гост е председателят на партията Борис Ячев. Консервативното ли е новото патриотично, г-н Ячев?

Името "Консервативна България“ се наложи по един естествен начин на проведения наскоро конгрес, тъй като след сериозният анализ, който делегатите на конгреса,  направиха не само на състоянието на партията, но и за онова, което в момента се случва в България като политически процес, анализът констатира резултати в две посоки. На първо място недоброто представяне на партията в последните няколко извънредни избора, което се дължи преди всичко на умората у нашите избиратели, на умората у нашите структури, на липсата на удовлетвореност от резултатите, които постигнахме чрез участието си в управлението през последните 4 години заедно с коалицията ГЕРБ-"Обединени патриоти“, като тук много ясно делегатите дадоха да се разбере, че неудовлетвореността не е толкова по отношение на постигнатите резултати, а по отношение на темповете, с които бяха постигнати тези резултати, по отношение на това, че редица инициативи бяха забавени или стопирани от по-големия коалиционен партньор в лицето на ГЕРБ. Веднага беше даден христоматийния пример с увеличението на пенсиите, за което ние настоявахме още от първия ден на коалиционното управление, за съжаление се случи едва ли не през последните месеци. И това от една страна. От друга страна, и процесите, които текат в цяла Европа, и не само Европа, в Европейския съюз, но и в останалите държави, това пагубно влияние на либералното, което ни заливи през последните няколко години, и неизбежният отпор, който идва в лицето на консервативното. Всичко това даде основание на делегатите да решат, че на партията, оставайки здраво стъпила в принципите и ценностите на патриотизма, е необходимо надграждане на идейната програма, необходимо е допълнително привнасяне на елементи, които са по-модерни, елементи, които са съизмерими с националния консерватизъм. И оттам дойде и естественото ново име на партията "Консервативна България“.

Г-н Ячев, как обаче ще прескочите обвиненията, защото вие ще ги получите, че вашата партия е популистка?

Не приемам подобен тип обвинения, защото онова, с което ние се доказахме като два мандата присъствие в Народното събрание, близо 6 години, показа, че ние сме партия, която е здраво стъпила на земята, осъзнава реалните потребности на хората, преследваше много конкретни мерки за решаване на проблеми, все пак да не забравяме, че ние участвахме в управлението на страната в може би едни от най-тежките години от 1990 година насам – години на социални ограничения, на орязване на бизнеса, двете години на КОВИД вълната, която нанесе непоправими щети, отне не само човешки животи, но и съсипа цели браншове в бизнеса. И онова, което ние предлагахме като конкретни мерки за излизане от кризата, всъщност е нещо, което тогава даде реален резултат, а в последствие се видя, че и следващите няколко управления, макар и служебни, макар за по 7-8 месеца, всъщност не направиха нищо по-добро от това да продължат мерките, които бяха въведени по наше време, което означава, че тези мерки са били реални, те са били ефикасни, те са били резултатни. Така че обвинение в популизъм не виждам защо бихме могли да получим.

А какво предлагате сега?

Онова, с което партия "Консервативна България“ надгради своята програма, оставайки здраво стъпили върху патриотичната ни платформа, програмата ни беше надградена с елементи от т.нар. "национален консерватизъм“, който вече виждаме, че управлява в Италия, във Франция наблюдаваме много мощна вълна, в Австрия, в Германия, в редица европейски държави. В Унгария и Полша от години вече националните консерватори управляват, и управляват във време, което е тежко и за нациите, и за Европейския съюз. Елементите национален консерватизъм, с които ние надградихме своята програма, са: съхраняване на националната идентичност, стабилна икономика, основана върху собствено национално производство, т.е. с протекция върху местния бизнес, защита на националния суверенитет, балансирана външна политика, подкрепа за традиционното семейство, което ние разглеждаме като отношение между мъж и жена, запазване на християнските корени. Т.е. всички онова, което с две думи можем да наречем като национален консерватизъм.

Къде са вашите естествени партньори? Има КОД – "Консервативно обединение на България“. Въпросът е с тях ли ще се коалирате или ще потърсите съмишленици другаде?

Много партии имат в своите програми, в своите позиции, в своя изказ дори имат силно консервативни елементи. КОД е една от тях, партията на Стефан Янев "Български възход“ също говори за консерватизъм, консервативни елементи има и в други десноцентристки партии. Проблемът е обаче, че нито една от тези формации не изповядва откровено консервативни възгледи и ние сме единствените, които и с името, и с новата си програма сме здраво стъпили на полето на националния консерватизъм. Разбира се, наясно сме, че няма как и не бива да оставаме сами на това поле, ще търсим партньори, ще привличаме партньори. И се надяваме в следващите няколко месеца с активни политически разговори да се направи силна консервативна консолидация.

Което означава, че вие ще се стремите и към консервативна коалиция?

Да, категорично. Една консервативна коалиция може да бъде алтернатива на сегашната безпътица, в която партиите, включително и тези, които са в Народното събрание, са изпаднали. Виждаме, че не червени линии, тук вече говорим за червени окопи между големите политически формации, които не им позволяват съставяне не само на стабилно правителство, но и създаване на стабилна политическа ситуация, политическа и икономическа ситуация. И липсва онова спокойствие, онази предвидимост, в която хората бяха свикнали да живеят в последните може би 10-12 години. Отделно на фона на военните действия в Украйна, на фона на изключително засилен мигрантски натиск, тази политическа нестабилност, която за съжаление в момента е у нас, допълнително създава страх и несигурност у хората.

А какви поуки си извадихте от коалицията с ГЕРБ, за да не понесете и занапред пасивите, които ви се стовариха на гърба, и в крайна сметка да бъдете употребени като патерица?

Аз не говоря за патерица, говоря за политически щети, каквито не само ние, и колегите от останалите партии от "Обединени патриоти“ понесохме. Но всяка политическа формация, която се е докоснала до управлението, която е била в управлението, а ние все пак бяхме в управлението в пълен управленски мандат, всяка политическа формация, която е била в управлението, е понесла някакви щети. Това сме ние, това е и ВМРО, това е и ГЕРБ ако щете, това са и БСП, "Продължаваме промяната“, "Да, България“ – всички онези формации, които са били част от едно управленско мнозинство. Защото действително проблемите, особено проблемите в криза такава, каквато беше по наше време, КОВИД криза, сега кризата, свързана с война в Украйна, проблемите на хората са изключително много и не всички могат да бъдат решени толкова бързо. Това създава недоверие, това създава негативизъм у избирателя към тези партии, които са били в управлението. Така че това е нормални политически последствия, такива, каквито понесохме и ние.

Как ще преодолеете това недоверие и негативизма?

Надявам се с нови идеи, с пак казвам осъвременена програма, със създаване на няколко нови структури в партия "Консервативна България“ – говоря за младежки структури, студентски структури, подготовка на структурите на партията за участие в местните избори, които  са най-сериозното изпитание пред една политическа формация, със своевременни номинации на кандидатури за кметове и общински съветници и търсене на местна подкрепа за обществено значими фигури и включването им в нашите листи в големите градове на страната и в по-малки общини. Вече сме намерили такива хора, и те ще бъдат гръбнака на партията, и включително и на извънредни парламентарни избори, ако има такива. За съжаление, те се очертават все по-ясно.

А, г-н Ячев, как смятате да продължите занапред?

Ще продължим със сериозна политическа работа, с анализ на всичко онова, което се случва в България, и на онова, което предстои да се случи, сериозен анализ, без търсене на политически дивиденти. Веднага ще дам пример. Такъв механизъм, какъвто е присъединяването на България към Еврозоната, който естествен икономически процес, за съжаление се политизира. Виждате, създадоха се вече 2-3 инициативни комитета за събиране на подписки за свикване на референдум. И към един икономически процес, към който трябва да се отнасяме трезво, хладно, без емоции, но с много сериозен анализ, така че хората да бъдат убедени в едната или другата посока и да стане ясно с ползите и вредата от влизането в Еврозона, не бива да се подхожда с политически емоции, да се черпят политически дивиденти. Така че на фона на този, вие го казахте преди малко – всеобщ политически популизъм, ние ще стоим стабилно, без емоции, по консервативно спокойни.

А кои от постигнатите на НФСБ достижения по време на коалиционното ви управление с ГЕРБ вече някак си са забравени, загърбени, не се продължават? Първото, което ми хрумва, е за границата, второто е за законите за ограничението на хазарта в медиите.

Не само това, и пакет и икономически мерки, които реално помогнаха България, българите, българският бизнес да превъзмогнат КОВИД кризата, намаляването на ДДС за цели браншове, субсидиите, подпомагането, субсидирането с мерки 60:40, 70:30, 80:20 в помощ на бизнеса. Виждаме, че тези мерки бяха продължавани и при правителството на т.нар. "четворна коалиция“ в последните 7-8 месеца, а и при следващото служебно правителство, което означава, че всичко онова, което ние сме налагали като икономически мерки за решаване на кризата в България, е било разумно и е давало резултат.

Цоня Събчева